גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שעון החול של "איש המכסים": 85 ימים עד מלחמת הסחר הבאה עם סין

כשהנשיא אומר שהוא "רוצה עסקה" עם סין, למה בדיוק הוא מתכוון? וכמה ימי חסד נותרו?

נשיאי ארה"ב וסין, טראמפ ושי / צילום: רויטרס Kevin Lamarque
נשיאי ארה"ב וסין, טראמפ ושי / צילום: רויטרס Kevin Lamarque

ארבעים-ושמונה השעות האחרונות הזכירו לנו את אחת החולשות הגדולות ביותר של נשיאות דונלד טראמפ: חוסר הוודאות שהיא מניבה.

בששי שעבר, הנשיא יצא לארגנטינה, להשתתף בוועידת ה-G20. היה ברור שבמרכז מסעו יעמדו שיחותיו עם נשיא סין, שי ג'ינפינג. השווקים המתינו לפגישה הזו בדריכות מאז 17 בספטמבר, כאשר טראמפ הטיל מכסי-עונשין של 10% כמעט על יותר משליש היבוא הסיני לארה"ב. הוא גם הודיע, שבהיעדר הסכם עם סין, הוא ירחיב את המכסים האלה לכל היבוא הסיני, ויעלה אותם ל-25%.

הסינים חרקו שיניים, וחשבו שהנשיא ורוב שליחיו נוהגים בהם ביהירות ובאדנות. הם גם גמלו במכסי-עונשין משלהם, אם כי הם מייבאים הרבה פחות מארה"ב (וזה כמובן סוד המחלוקת). אבל את ארה"ב אי אפשר להעניש, בוודאי לא לאורך ימים. מפעם לפעם היא עושה שימוש קפריזי וחד-צדדי בכוחה בעיקר מפני ששמור לה הכוח להיות קפריזית ושרירותית.

ואמנם ביום שבת, הנשיא ורעייתו הסבו לארוחת ערב "נפלאה וחמה מאוד" עם שי ומלוויו. הם גם ניהלו פגישת עבודה, ויצאו ממנה בקול תרועה. נשיאי ארה"ב וסין הסכימו לדחות בשלושה חודשים את מלחמת הסחר המלאה בין ארצותיהן.

מכסי העונשין שתוכננו לינואר יושעו, כדי להניח לנציגים רשמיים לנסות וליישב את המחלוקת. יועצו הכלכלי של הנשיא, לארי קאדלאוו (Kudlow), הודיע שסין תפחית מכסים על רכב אמריקאי ועל מוצרי חקלאות. "דברים טובים מאוד עומדים לקרות", צייץ הנשיא ביום ב' בבוקר.

לוח-זמנים ללוחות-הזמנים

השווקים, מאסיה מערבה, הגיבו בכיעכוע של שביעות-רצון. הם הרי שונאים אי-ודאות. בשוך יום המסחר הבין לאומי, מדדי וול סטריט רשמו התאוששות מרשימה, עם עליה ממוצעת של 1.1%. הדאו הוסיף 500 נקודות למאזנו.

אבל אז התחילו ההימהומים. תחילה השתרר ספק איך סופרים את תשעים ימי החסד. הסינים בכלל אמרו שהשיחות בבואנוס איירס לא הצמיחו שום תאריך-יעד, אלא רק הסכמה לשוחח בדחיפות. קאדלאוו הנ"ל אמר שהספירה תתחיל באחד בינואר. הבית הלבן תיקן אותו אחר כך: הספירה מתחילה באחד בדצמבר, זאת אומרת היא כבר התחילה, ושעון החול כבר איבד חול.

קאדלאוו גם אמר שתאריכי יעד עדיין לא נקבעו בשביל כל ענייני הסחר שעל הפרק, וש"יהיה עלינו לקבוע לוח זמנים ללוחות-זמנים". זה שנון מאוד מצדו של פרשן הטלוויזיה הוותיק, אבל מן הניסוח הזה בוקעים צלילים ביורוקרטיים מדיי. בלשון טראמפ, ככה מדברים ב"ביצה", שהוא גמר אומר לייבש. מן הניסוח הזה נודפים הניחוחות של ממשלים קודמים, שדיברו עם הסינים, ודיברו, ודיברו, ותמיד סיימו בנקודת ההתחלה.

מלך סין ואני

הנשיא הזה אינו אוהב חולשות, או מראיות-עין של חולשה. ואף כי הוא להוט להתפאר בידידותו האישית עם שי ג'ינפינג ("מלך סין", הוא קרא לו בהתפעלות, לאחר ששי הסיר את כל ההגבלות על אורך כהונתו בשנה שעברה, והפך לנשיא-לכל-חייו), היה עליו לחזור ולהעמיד דברים על דיוקם.

בדיוק בשעת הפתיחה של המסחר בוול סטריט, הנשיא צייץ: "הנשיא שי ואני רוצים שעיסקה תצא אל הפועל, ונראה שהיא אמנם תצא. אבל אם לא, זיכרו-נא שאני איש המכסים (tariff man)".

אפשר להתווכח עד זרא על הצורך העמוק של הנשיא לתת ביטוי פומבי לרגשי תיסכול, או לטפוח לעצמו על השכם. אבל ביום ג' בבוקר היה אפשר לשמוע את הרוח יוצאת בשריקה ממיפרשי וול סטריט. המדדים מחקו את קפיצת יום ב' עם הרבה עודף. 800 נקודות נמחקו מן הדאו ג'ונס. מוטב לזכור שהנשיא הזה אוהב מדדים, וחושב את הגאות בוול סטריט, לפחות ב-2017, להצבעת אמון במדיניותו הכלכלית. עכשיו הוא נותן לבורסה סיבות כמעט יומיות להתחרט על 2017.

"עובדים עליו בעיניים"

אתמול הודיע הבית הלבן שאת השיחות עם סין ינהל רוברט לייטהאייזר (Lighthizer), חבר הקבינט הממונה על סחר-חוץ (תוארו הקצת משונה הוא "נציג לשיחות הסחר").

לייטהאייזר הוא מן הקשוחים ביותר כלפי סין. הוא הזהיר את הנשיא לא פעם, שהסינים "עובדים עליו בעיניים" (בתרגום חופשי). עורך דין תעשייתי לשעבר ממדינת אוהיו, לייטהאייזר חזה מבשרו את התוצאות הכלכליות של עליית סין. אוהיו הייתה המנוע העיקרי של התעשייה האמריקאית (לצד כמה מדינות גדולות במערב התיכון). הוא ראה את סין שואבת מיליוני מקומות עבודה, מכוח הסכמי סחר.

איבתו וחשדנותו הגיעו אל שיאים כאלה, שאת סירובה של סין להגביל יצוא של תרופות נרקוטיות לארה"ב (הממלאות תפקיד בולט במגפת האופיואיד) לייטהאייזר מייחס לרצונה של סין לנקום במערב על 'מלחמת האופיום', שבריטניה אסרה על סין באמצע המאה ה-19, כדי להכריח אותה לפתוח את שווקיה ליבוא אופיום ממושבות בריטניה.

אבל הנשיא מאמין, ויתכן שהצדק איתו, כי סין נושאת ונותנת מעמדת חולשה. המכסים שהוא כבר הטיל מתחילים לתת את אותותיהם בפעילות הכלכלית בסין, ובשנה הבאה הם עשויים לנגוס אחוז שלם מן הצמיחה החזויה.

בניגוד לשורה ארוכה של עניינים בין לאומיים אחרים, תקיפותו של טראמפ כלפי סין מעוררת הבנה, אם לא תמיד אהדה. ביקורתה של ארה"ב על שיטותיה של סין, בייחוד בגניבה שיטתית של זכויות יוצרים בענף הטכנולוגיה, עומדת במבחן ההגינות והשכל הישר.

"חשאית, כפיינית, משחיתה"

המשבר ביחסי ארה"ב עם סין מתחדד עכשיו במידה כזאת, שהזהרות מפני "מלחמה קרה" הן כמעט עניין שבשיגרה. יום אחר יום, התקשורת מדווחת על צד כזה או אחר של התנהגות סינית אגרסיבית, על נסיונות לא-לגיטימיים לחדור אל השוק האמריקאי, לגנוב סודות ביטחוניים ותעשייתיים, להשתיק קולות של ביקורת בקמפוסים (הרוחשים סטודנטים סיניים) ולרכוש השפעה.

לא תמיד ברור באיזו מידה סין מבינה כללי התנהגות או מגבלות טבעיות של כוח. נראה כי היא שבויה בהנחתה, שפתיחותה של החברה המערבית היא מקור של חולשה, שהיא חופשית לנצל. אבל אין זה מן הנמנע שהיא מוצאת את עצמה מקדיחה את תבשילה.

בסוף החודש שעבר, 32 חוקרי סין בכירים בארה"ב פירסמו דוח משותף המזהיר את האמריקאים מפני התוצאות של התנהלות סינית לא מבוקרת על אדמת ארה"ב. הם מכנים את ההתנהגות הזו "חשאית, כפיינית (coercive) ומשחיתה", וקוראים להקמת משרד ממשלתי מיוחד שמשימתו תהיה להנחות מדינות וערים בארה"ב מה לעשות בסינים המחטטים עמוק מדיי.

השאלה היא איך סין נוטה לפרש ביקורת כזאת. האם בעיניה היא חלק ממזימה רב-יבשתית להחליש את המולדת ולפצל אותה - הסבר שהיא מרבה לתת כל אימת שהיא מנסה להשתמט מדיון ענייני בביקורת - או שהיא מבינה כי לשימוש שהיא עושה בכוחה יש תוצאות מורכבות מאוד.

שמונים-וחמישה יום למלחמת גוג-ומגוג, אבל מי סופר. 

_________________

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/karny-globeshttps://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, והיא אחראית על המל"ט מדגם בייראקטר TB2, שנמכר ב-33 מדינות ● בשנת 2023 הכריזה נשיאות התעשיות הביטחוניות כי בייקאר היא שיאנית היצוא בטורקיה, בסך 1.8 מיליארד דולר ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

שוקלים לעבור למחשב אפל? הנה כמה דברים שכדאי לדעת

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות