האמריקאים מתקשים להזיז את הגבינה, והיצרניות חוששות מקריסה של חוואי חלב

מאגרי הגבינה בארה"ב תופחים לרמות חסרות תקדים על רקע האטה במסחר ושינוי טעמים בקרב הצרכנים

מפעל לייצור גבינה / צילום: רויטרס
מפעל לייצור גבינה / צילום: רויטרס

מאגרי הגבינה של ארה"ב ממשיכים לתפוח לרמות חסרות תקדים, והיצרניות חוששות שהר הגבינה הצומח יוביל לקריסתם של חוואי חלב.

כ-1.4 מיליארד פאונד (1 פאונד = 0.635 ק"ג) גבינה מסוגים שונים, כולל גבינה אמריקאית וגבינת צ'דר, מאוחסנים בקירור ברחבי המדינה. זהו מאגר הגבינה הגדול ביותר מאז החלה הממשלה הפדרלית במעקב אחר נתון זה לפני 100 שנה.

הגורם לרוויה הוא יצרניות הגבינה שהרחיבו את הייצור לפני שהמתיחות ביחסי הסחר עם מדינות בחו"ל הפילה את הביקוש לרבים ממוצריהן. גם השינוי בטעמי הצרכנים בארה"ב שיחק תפקיד בשינוי הצפי של יצרניות הגבינה המסורתיות. רבות מהן משלמות תמורת אחסון עודפי הגבינות שלהן, בתקווה לשיפור בביקוש ובמחירים.

ערכה של הגבינה, שחיי המדף שלה מוגבלים, יורד כשהיא מבלה שבועות בקירור, והיצרניות חוששות שהרוויה והירידה במחירים שבאה בעקבותיה עלולות לנגוס ברווחים.

יצוא הגבינה נפגע מכיוון שמקסיקו וסין - שתי רוכשות גדולות של מוצרי חלב - הטילו מכסי מגן על גבינה ומי חלב אמריקאים כצעד תגמול על מכסי המגן שהטילה ארה"ב על מוצריהן. בספטמבר ירדו משלוחי הגבינה למקסיקו ביותר מ-10% לעומת החודש המקביל אשתקד, לדברי מועצת יצוא מוצרי החלב של ארה"ב, והמשלוחים לסין צללו ב-63% לעומת אשתקד.

הדבר מגביר עוד יותר את תלותן של יצרניות מוצרי החלב האמריקאיות בשוק המקומי, שבו משתנים טעמי הקונים.

אשתקד צרכו האמריקאים כמות שיא של קרוב ל-16.8 ק"ג (37 פאונד) גבינה טבעית לגולגולת, אבל הם נוטשים את הגבינה המותכת, הגבינה האמריקאית וגבינת הצ'דר הפשוטה לטובת גבינות זרות. צריכת גבינת המוצרלה לגולגולת עולה על צריכת גבינת הצ'דר מאז 2010. צריכת ממרחי גבינה מותכת לגולגולת עומדת על כ-50% מהכמות שנצרכה ב-2006.

הטעמים השתנו

מכירות הפיצה החזקות תרמו להקפצת המוצרלה למקום הראשון ברשימת הגבינות, לדברי אנליסטים שמתמחים בשוק מוצרי החלב. רשתות מכולת גדולות וחנויות מכולת קטנות מעמיסות בהתמדה על מדפיהן כמות גדולה יותר של גבינות מיובאות וגבינות מיוחדות, מכיוון שהאמריקאים נוטשים את המוצרים המעובדים לטובת מוצרים ייחודיים.

צריכה הרפתקנית יותר של גבינות יוצרת אתגר ליצרניות הגבינה האמריקאיות הגדולות, שממוקדות בסוגי הגבינה המסורתיים.

אחת מיצרניות גבינת הצ'דר הגדולות בעולם, גלנביה (Glanbia), הפועלת מאירלנד, בונה מפעל בהשקעה של 470 מיליון דולר במישיגן שלאחר פתיחתו ב-2020 עתיד לייצר בכל שנה 136,077,711 ק"ג (300 מיליון פאונד) גבינה בסגנון אמריקאי. מפעלה החדש של החברה בניו מקסיקו יורחב בעלות של 140 מיליון דולר.

אחת מדוברות גלנביה אמרה כינ החברה צופה שהביקוש העולמי לגבינה יגדל במרוצת הזמן, וכי היא מפעילה כמה מהמפעלים היעילים ביותר בעולם. "שוקי הגבינה הם מטבעם מחזוריים באופן מהותי, אך המגמה ארוכת-הטווח מצביעה על גידול בצריכת מוצרי החלב העולמית", אמרה הדוברת.

אגרופור (Agropur), הפועלת מקוויבק, הודיעה השנה כי תשלש את יכולת הייצור של מפעלה בדקוטה הדרומית כדי להפוך 4,082,331 ק"ג (9 מיליון פאונד) חלב ביום לגבינות איטלקיות ואמריקאיות.

כמה מיצרניות הגבינה אומרות שהן משנות את פעילויותיהן כדי לייצר סוגי גבינה שזוכים לאחרונה לפופולריות.

Sargento Foods, הפועלת מוויסקונסין, הוסיפה לקו מוצרי הגבינה הפרוסה שלה את גבינת הגאודה וגבינת הוורטי. Schuman Cheese הוסיפה לקו מוצריה גרסאות של גבינת פרמזן, אסיאגו, פונטינה ואלפיין.

תחרות מחו"ל

יצרניות אלה ימצאו את עצמן מתחרות עם יצרניות זרות שמבקשות לנגוס נתח גדול יותר מהשוק האמריקאי. Royal FrieslandCamopina, הפועלת מהולנד, רכשה החודש את היבואנית Jana Foods, הפועלת מניו-ג'רזי, תמורת סכום שגובהו לא נחשף. היצרנית הגדולה בעולם של גבינת גאודה וגבינות הולנדיות אחרות אמרה כי ברצונה להכפיל את הכנסותיה בארה"ב בתוך 3 שנים.

"ארה"ב היא השוק הגדול והמאתגר ביותר בעולם", אמר חרט יאן פורט, נשיא חטיבת הצרכנים של החברה בארה"ב.

גם הקמעונאיות בארה"ב משנות את היצע הגבינות שלהן למגוון גדול יותר של מוצרים מיובאים ומיוחדים שנושאים תגי מחיר גבוהים יותר.

חברות שבנו את פעילותן העסקית על גבינה אמריקאית, גבינת צ'דר וגבינה מותכת, עדיין משחררות לשוק את סוגי הגבינה האלה ומהמרות על גידול ביצוא. נתוני יצוא הגבינה באוקטובר שיקפו שיפור בפעילות העסקית, כולל במקסיקו, יבואנית גדולה של גבינה.

אך בטווח הקצר ההיצע הפיל את מחירי הגבינה והחלב. הדבר פוגע בחוואים שמספקים חלב ליצרניות הגבינה הגדולות.

מחירי החלב צנחו בכ-40% לעומת השיא שנרשם ב-2014, שעודד חוואים רבים להגדיל את עדריהם. כעת קורסות חוות החלב בשל התרסקות המחירים. יותר מ-600 חוות חלב נסגרו השנה במדינת וויסקונסין בלבד.