גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסמך סודי ברפורמה בנמל חיפה מגלה: האם המדינה פספסה הזדמנות להפחית את יוקר המחיה?

הרפורמה בנמל חיפה שנחתמה בשבוע שעבר כללה מסמך צד שנחשף כאן לראשונה ובו, לטענת יו"ר חברת נמלי ישראל רם בלינקוב, מופיעה התחייבות של המדינה שלא להוזיל את תעריפי הטיפול באוניות • המשמעות: עלייה ביוקר המחייה • האוצר: "לא התחייבנו לדבר" • גורם בכיר בענף: "אבי ניסנקורן עשה למדינה בית ספר בהסכם הזה"

מחלקת ים, נמל חיפה / צילום: ארכיון
מחלקת ים, נמל חיפה / צילום: ארכיון

הסכם הרפורמה בחברת נמל חיפה כלל נספח סודי שבמסגרתו התחייבו, לטענת יו"ר חברת נמלי ישראל רם בלינקוב, הממונה על התקציבים במשרד האוצר שאול מרידור ומנכ"לית משרד התחבורה קרן טרנר בפני יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן להימנע מהוזלת תעריפי הטיפול באוניות שגובה מחלקת הים, כך נודע ל"גלובס".

במכתב צד שנשלח ביום חתימת הסכם הרפורמה מאשרים השניים, לטענת בלינקוב, למחלקת הים הממשלתית להמשיך ולגבות דמי קשירת אניות גם מהמשתמשים העתידיים בשירותי הנמל החדש, שבו תתבצע קשירת האוניות על ידי הנמל ולא על ידי מחלקת הים. "עמדת הגורמים המקצועיים במשרדי האוצר והתחבורה היא כי אין להפחית את תעריף שירותי המעגן ללקוחות מחלקת הים שיבחרו שלא לקבל ממנה את שירותי הקשירה", כותבים מרידור וטרנר לניסנקורן.

מחלקת הים היא הגוף האחראי על הכנסת אוניות לנמל והוצאתן ונחשבת לשאלטר של הנמל. דמי הטיפול שמחלקת הים גובה כיום נחשבים גבוהים במיוחד ויכולים להגיע ל-100 אלף שקל לאונייה גדולה. מחלקת הים לא תופרט ולא תתמודד בתחרות אלא תהפוך לחברת בת של חברת נמלי ישראל ותיהנה מבלעדיות במפרץ חיפה עד שנת 2054.

יושב ראש חברת נמלי ישראל (חנ"י) רם בלינקוב, פנה בעקבות חשיפת ההתחייבות למרידור וטרנר ודרש מהם לחזור ממנה. "מעבר לתמיהה מדוע בחרתם לעסוק בנושא זה במכתב צדדי ולא כחלק מההסכם", כותב בלינקוב, "אבקש לציין כי בניגוד לנכתב אין תעריפי מחלקת הים זולים - הם יקרים בעשרות אחוזים מתעריפים לשירותים דומים הניתנים במדינות אחרות, כתב בלינקוב".

הוא הוסיף כי הפרש העלות שגובה מחלקת הים מגיע לכ-20 עד 30 אלף שקל לאונייה ולסכומים של עשרות מיליוני שקלים בשנה וציין כי "עלות זו מגולגלת על הצרכן הישראלי והיא לבנה אחת בחומת לבנים גדולה הגורמת ליוקר המחיה". בנוסף מציין בלינקוב כי עלות הקשירה של אוניות - שהאוניות בנמל החדש יחויבו בה, אף שהקשירה תתבצע בפועל על ידי הנמל ולא על ידי מחלקת הים - איננה "נמוכה יחסית", כפי שכותבים מרידור וטרנר. "עלות הקושרים בתוך סל עלויות מחלקות הים מגיעה לכ-20% ואין כל סיבה שמפעילים אשר לא יעשו שימוש בשירות הבזבזני הזה יישאו בעלותו. אני מציע לכם כי אם טובת המשק לנגד עיניכם, ולא טובת קבוצות לחץ, תשקלו שנית את הכתוב במכתבכם ותבטלו אותו", כותב בלינקוב.

חתימת ההסכם בנמל חיפה / צילום: דוברות ההסתדרות

שכר של 70 אלף שקל בחודש בממוצע

המחלוקת בנושא מחלקת הים עיכבה את החתימה על הסכם הרפורמה בחברת נמל חיפה. מה שאפשר בסופו של דבר את החתימה היו מכתב הצד של מרדיור וטרנר ומכתב צד נוסף ששלחה הממונה על ההגבלים העסקיים מיכל הלפרין ליו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן ובו התחייבה שלא להתנגד למעמד הבלעדי של מחלקת הים במפרץ חיפה עד שנת 2054.

במחלקת הים בחיפה מועסקים כמאה עובדים ובהם כעשרה נתבים, המשתכרים כ-60-70 אלף שקל לחודש בממוצע; כמה עשרות עובדים בצוותי הגוררות; וכ-25 קושרים ששכרם נמוך יותר מזה של הנתבים.

תעריף שירותי המעגן הגבוה שגובה מחלקת הים על שירותיה מאפשר לה להיות רווחית למרות הוצאות השכר הכבדות. להערכת גורמים בנמל חיפה, רווחי מחלקת הים מגיעים לסכום של 10 מיליון שקל והכנסותיה מגביית האגרה לכ-80 מיליון שקל לשנה.

כוונת המדינה המקורית הייתה להעביר את מחלקת הים לאחריות מינהל הספנות במשרד התחבורה אך בשל התנגדות עזה לכך במשרד התחבורה היא הועברה בסופו של דבר לחברת נמלי ישראל. "מדובר באנשים מקצועיים ומנוסים, אבל מאוד דעתניים שאף אחד לא יכול לומר להם מה לעשות", אמר ל"גלובס" גורם המצוי בנעשה בנמל חיפה. "מחלקת הים זו המחלקה שהכי קשה לנהל בנמל. לא ברור איך חברה כמו חנ"י מסוגלת לעסוק בניהול התפעולי שלה. זה יהיה קרקס",הוסיף אותו הגורם.

התחייבויות המדינה לעובדי חברת נמל חיפה

ניסנקורן עשה למדינה בית ספר

התחייבויות החריגות בנושא מחלקת הים מצטרפות להתחייבות חריגות נוספות שלקחה על עצמה המדינה במסגרת הסכם הרפורמה ומגבירות את הביקורת הציבורית על ההסכם. "אפשר בשקט לומר שניסנקורן עשה למדינה בית ספר בהסכם הזה", אמר ל"גלובס" גורם בכיר בענף.

לפי הפרסומים בתקשורת, חבילת הפיצויים שהוצעה לעובדים שיסכימו לפרוש עומדת על 2.5 עד 2.8 מיליון שקל כשהמטרה היא להגיע ל-200 עובדים לפחות שיסכימו לתנאי הפרישה, מתוך כ-900 העובדים שיישארו בחברה. אולם מספר זה מוטל בספק לנוכח התמריצים שהמדינה הבטיחה לעובדים שיישארו בחברה ובראשם חסינות מוחלטת מפיטורים עד שנת 2030. "בכל רפורמה שהמדינה הובילה עד היום העסקה הייתה פרישה של עובדים תמורת פיצוי כספי לנשארים", אמר ל"גלובס" גורם ממשלתי, "ברפורמה הזאת המדינה מבקשת מהעובדים לפרוש ומבטיחה שלא תפטר אף עובד שלא ירצה בכך".

התחייבות חריגה נוספת היא לרשת ביטחון לשכר העובדים הנשארים. הרשת, בגובה 70% מהפרמיות שמקבלים העובדים, תופעל במקרה שהיקף תנועות המכולות לישראל וממנה יהיה נמוך מהתחזיות. "התחזיות של חנ"י מאוד אופטימיות", אמרו ל"גלובס" אותם גורמים, "אם היום מגיעות לישראל 2.9 מיליון מכולות בשנה, התחזיות הן ל-4 מיליון ויותר, כך שיש סיכוי לא רע שהעובדים יוכלו לשבת בבית ולקבל 70% מהשכר". התחייבות חריגה נוספת שניתנה לעובדים היא להימנע מפיתוח רציף כרמל ב' אם לא יימצא משקיע אסטרטגי שירכוש את הנמל. התחייבות זו מבטיחה למעשה לעובדים שהמדינה לא תכניס תחרות פנים נמלית. 

ממשרד האוצר נמסר כי " כפי שכתוב במכתב, מדובר בעלות שולית לעומת יתר העלויות בתעריף מחלקת הים (שכולל גם גרירה, עגינה, ניתוב ותצפית). כמו כן, קיים יתרון כלכלי בביצוע כלל הפעולות יחד".

גורמים במשרד האוצר טוענים כי לא ניתנה כל התחייבות של המדינה שלא להפחית בעתיד את תעריפי הטיפול באוניות שגובה מחלקת הים. אותם גורמים מסבירים כי כוונת המכתב הייתה להבהיר כי האגרות ימשיכו לכלול את מרכיב ההשטה של האוניות לרציפים. לדבריהם הסיבה לכך שההתחייבות ניתנה במסגרת מכתב צד ולא כחלק מההסכם הרפורמה הכולל היא משום שלגופים שניהלו את המשא ומתן אין סמכות להתחייב לגבי גובה האגרות היות ומדובר בנושא שהוא פרה-רוגטיבה של ועדת המחירים במשרד האוצר.

עוד כתבות

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● עוד עולה מהנתונים כי כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

הותר לפרסום: שני חיילים נהרגו מפגיעת כטב"ם במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מיטב, הראל, מור, כלל ומנורה מבטחים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, רמי זרנגר, סיון פרג', יעל צור, ענבל מרמרי, טל שחר

אלטשולר שחם מביע אי אמון בשוק המניות הישראלי. מה האסטרטגיה של המתחרים?

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?