גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מעכשיו, מנהלים בתאגיד הם עבריינים פליליים, מעצם העובדה שאינם "מפקחים" על הפרת חוק התחרות

בתיקון החוק השבוע באה לעולם עבירה חדשה, נוספת: מעכשיו, נושא משרה בתאגיד (לא כולל דירקטור) חייב "לפקח ולעשות כל שניתן למניעת עבירה לפי חוק זה בידי התאגיד או בידי עובד מעובדיו" ● המפר הוראה זו – דינו מאסר שנה

הממונה על ההגבלים העסקיים, עו"ד מיכל הלפרין / צילום: יוסי זמיר
הממונה על ההגבלים העסקיים, עו"ד מיכל הלפרין / צילום: יוסי זמיר

שלשום (ג') עבר בכנסת בקריאה שנייה ושלישית תיקון מרכזי לחוק ההגבלים העסקיים. שינויים מהותיים יש בתיקון, אבל לפניהם - שינו קוסמטי. אמור מעתה: לא "חוק ההגבלים העסקיים", כי אם "חוק התחרות הכלכלית". ובהתאמה: "רשות התחרות", "הממונה על התחרות", "בית הדין לתחרות".

אמנם לא בממונה על התחרות מדובר, אלא בממונה על מניעת פגיעה בתחרות; ולא בחוק התחרות הכלכלית, אלא בחוק למניעת פגיעה בתחרות כלכלית. אבל לא נעסוק בסמנטיקה, שכן בחוק יש שינויים מהותיים שכלל אינם קוסמטיים. אתמקד בהיבט העונשי של תיקון החוק, שיחד עם שינוי הגדרת המונופולין, הוא ההיבט המשמעותי ביותר בו.

הגדרת המגזר העסקי כציבור עברייני

עד תיקון החוק שלשום, חוק ההגבלים העסקיים קבע כי אם תאגיד עבר על הוראות חוק ההגבלים העסקיים, יועמדו לדין הן אלה שהיו מעורבים בעבירה, הן התאגיד עצמו, וגם המנהל האחראי בתאגיד (בדרך-כלל מנכ"ל החברה) - על אף שהוא כלל לא היה מעורב בעבירה ולא ידע עליה. כל זאת מדוע? משעבר התאגיד עבירה הגבלית פלילית, ופגע בתחרות, ונגרם נזק לציבור - הוכתם גם המנהל, שלא דאג לפעול מראש באופן סביר בכדי שהתאגיד יקיים את חוק ההגבלים.

בתיקון החוק משלשום באה לעולם עבירה חדשה, נוספת: מעכשיו, נושא משרה בתאגיד (לא כולל דירקטור) חייב "לפקח ולעשות כל שניתן למניעת עבירה לפי חוק זה בידי התאגיד, או בידי עובד מעובדיו". המפר הוראה זו - דינו מאסר שנה.

ישראל הייתה עד שלשום המדינה הקיצונית ביותר בעולם, בהטלת אחריות פלילית על מנהלי תאגידים בתחום ההגבלים. שלשום היא הפכה לקיצונית עוד הרבה יותר. שימו לב: שלשום הוטלה אחריות הגבלית פלילית ועונש מאסר בצידה על נושאי משרה בתאגיד - לא בגלל שעברו על החוק בעצמם, ואפילו לא בגלל שהתאגיד שהם מנהלים או עובדיו עברו על החוק. לא ולא. אף אחד לא עבר על החוק. התחרות לא נפגעה. הציבור לא נפגע. ובכל זאת, מעכשיו, מנהלים בתאגיד הם עבריינים פליליים, מעצם העובדה שהם לא "מפקחים" כל העת, ולא עושים את "כל הנדרש" כל העת, בכדי לוודא, שהתאגיד ומי מעובדיו, לא יפרו בעתיד את חוק ההגבלים העסקיים - סליחה, את חוק התחרות הכלכלית. אפילו על המלים "באופן סביר" ויתרו כאן.

הסעיף הזה הוא לא המצאה של רשות ההגבלים העסקיים. זו לא הפעם הראשונה שבה נעשה שימוש בסעיף כזה בחקיקה הישראלית. למשל, הוראות דומות מופיעות בחוק רישוי עסקים, חוק למניעת מפגעים, חוק הגנת השכר, חוק התקשורת, חוק שירות ביטחון וחוק שמירת הניקיון, אבל שם מדובר בהוראות קנס, לא במאסר. בחוק תחרות אחר, חוק קידום התחרות בענף המזון, כבר מדובר בעונש מאסר של חצי שנה; ועכשיו, בתיקון לחוק ההגבלים - בעונש מאסר של שנה. בתחום התחרות, מסתבר, החקיקה תמיד קיצונית יותר.

בעיניי, מדובר בעבירה פלילית מאוד קיצונית, המחטיאה ציבור נורמטיבי גדול. אין כמעט מנהל שלא ניתן יהיה להעמידו לדין לפי הסעיף הזה, ובכך הוא מהווה חקיקה אשר לתפיסתי סותרת עקרונות בסיסיים של ענישה פלילית במשטר דמוקרטי. אבל מעכשיו זה הדין. והוא מחייב תחת איום של ענישה פלילית, כל מנהל של כל תאגיד, לפקח ולעשות את כל הנדרש כדי לוודא, שהתאגיד שהוא מנהל, לא יעבור בעתיד על הוראות חוק ההגבלים. גם אם שום עבירה לא נעברה ושום נזק לא נגרם.

מה כולל אותו "פיקוח", ומהו "כל הנדרש" בכדי לוודא זאת? יש קצת פסיקה שאפשר ללמוד ממנה, וגם מניסיון מהעבר בתחום ההגבלים. אפשר להניח כי הרבה מאוד תאגידים ימצאו את עצמם מנהיגים תוכניות אכיפה הגבליות. אלה היו עד היום בגדר אופציה לתאגיד, "פוליסת ביטוח" למנהלים למקרה (לעתים הלא סביר) שהתאגיד יפר בעתיד את חוק התחרות הכלכלית - אבל כנראה שתפקידה עכשיו מתרחב.

מה עוד צריך יהיה מנכ"ל החברה לעשות כדי שלא להסתכן באישום פלילי ועונש מאסר של שנה בצידו? ימים יגידו.

קנסות חסרי תקדים בצד המינהלי

תיקון החוק שעבר שלשום, הקפיץ את תקרת הקנס המינהלי המרבי שאותו רשאית הממונה על התחרות להטיל, עלפי שיקול דעתה, מ-25 מיליון שקל, ל-100 מיליון שקל, על כל הפרה של חוק התחרות הכלכלית, והכול עד 8% ממחזור התאגיד.

בשנים האחרונות המחוקק הישראלי התאהב בקנסות המינהליים. אלה קנסות המוטלים על האזרח, וגם על תאגידים, בלי מעורבות של בית משפט. על-פי הגיונם, כפי שהוסבר בחקיקה שהנהיגה ענישה מינהלית בישראל, הם מאזנים בין העובדה שהעונש קל יחסית, ובין הקלות שבה ניתן להטילו.

במילים אחרות: מצד אחד, מדובר בהליך מינהלי שבו לנאשם אין באמת שום הגנות מאלה שמעניק ההליך הפלילי. בשונה מההליך המשפטי, באכיפה מינהלית אין שני צדדים, קטגור ונאשם, הבאים בפני שופט עצמאי ובלתי תלוי: כאן הקטגור (הרגולטור), הוא בעצמו השופט והמעניש. בנוסף, שלא כמו שופט, לרגולטור, שאמנם נועץ בוועדה לעניין זה, יש עניין משל עצמו בהליך זאת, בין היתר משום שמעמדו מתחזק ככל שהקנסות שהוא מטיל גבוהים יותר. לרגולטור, המתמנה על-ידי שר או הממשלה, לתקופה קצובה ולא עד גיל הפנסיה, גם אין עצמאות וחסינות מהתערבות פוליטית במידה המוקנית לשופט.

מצד שני, כך לפחות אמור היה להיות, וכך קורה בתחומי משפט אחרים, הנאשם נהנה מכך שהעונש קל יחסית: קנס בסכום סביר, בלי הרשעה פלילית, בלי רישום פלילי, ובלי הליך משפטי פלילי שהוא מבזה, פומבי, ארוך ויקר.

אלא שכאן התהפך סולם הענישה על ראשו. העונש המינהלי שאפשר להטיל על תאגיד, כבד לאין שיעור מהעונש הפלילי שהתאגיד חשוף לו. הקנס המינהלי בתחום התחרות, גבוה עכשיו דרמטית מהקנס שניתן להטיל על תאגיד בהליך הפלילי. מה גם שמכיוון שרשות ההגבלים מפרקת מכלול מעשים שלם לכדי הפרות חוק נפרדות, קל לפרוץ את התקרה של 100 מיליון שקלים.

שאלה מעניינת היא - לאן יוביל גובהו החריג של הקנס. עד היום, עמדת משרד המשפטים ורשות התחרות היא כי בענישה המינהלית, אין דרישה להוכחה מעבר לספק סביר, אין דרישה ליסוד נפשי, אין חזקת חפות, אין הגנות, אין דיני ראיות ואין כללי פרוצדורה. האם בתי המשפט יקבלו כמובן מאליו עולם חדש זה, שבו רגולטור יכול להטיל קנסות גבוהים עשרות מונים מאלה שיכול להטיל שופט. זאת, בהליך שבו אין לנאשם שום זכות? ספק רב, לדעתי. וגם כאן, ימים יגידו.

אין ספק כי תיקון החוק הוא הישג משמעותי לממונה ולרשות. נדרשת עבודה אינסופית ומאמצים גדולים כדי לעשות בחוק כלכלי מרכזי שינוי גדול כל-כך. אבל קשה לי להתלהב מהחמרת הענישה בתיקון החוק. לא חסרים בישראל רגולטורים לא יעילים, חסרי כלים, שאינם אוכפים את החוקים החשובים שעליהם הם הופקדו. והנה, דווקא רשות ההגבלים העסקיים (בשמה החדש, רשות התחרות) - גוף מקצועי, נמרץ ואפקטיבי, וזה זמן הרגולטור הכלכלי החזק ביותר בישראל - קיבלה שלשום מהכנסת היוצאת סמכויות פליליות ומינהליות חסרות תקדים ומרחיקות לכת.

ניסיון העבר מלמד כי בסיומה של תקופת מעבר, השימוש שתעשה הרשות בסמכויות החדשות, יהיה נמרץ. על ראשו של מי ייפול ראשון הגרזן החדש?

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמודה: ישראל לא לחצה מספיק על חמאס ולכן אין עסקת חטופים

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט