גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תספורת? בנק השקעות שוויצרי קירב את אינטרנט זהב להסדר חוב

ל"גלובס" נודע כי ההחלטה של בנק ההשקעות השוויצרי הפרטי PICTEC שהחזיק ביותר מ–1.5% ממניות בזק למכור את מניות החברה, הובילה את גל הנפילות האחרון במניה • היום אמנם המניה התאוששה מעט, אבל הקריסה של בעלת השליטה אינטרנט זהב נמשכת ומעלה חשש כי לא יהיה מנוס - מחזיקי האג"ח עומדים בפני תספורת של מאות מיליוני שקלים

לקראת תספורת של מאות מיליוני שקלים בבעלת השליטה בבזק , חברת אינטרנט זהב? השבוע הסוער של בזק והחברות ששולטות בה (בי קומיונקיישנס  ואינטרנט זהב ) נמשך גם היום עם מסחר הפכפך, לאחר שאתמול צנחה מניית בזק ב-4.4%. מה שהחל היום בירידות חדות במנייה, עבר לקראת סוף היום לעליות במחזור ענק. עם זאת, בשנה האחרונה נפלה המניה בכ-30%, לשווי חברה של כ-9 מיליארד שקל.

מבנה השליטה בבזק

הדרמה עברה היום לניירות הערך של חברות ההחזקה שבמעלה הפירמידה, אשר החזר החוב שלהן למחזיקי האג"ח נשען על קבלת דיבידנדים מבזק שצפויה להיעצר בשנתיים הקרובות. במניות בי קומיוניקיישנס (ביקום) ובעלת השליטה בה אינטרנט זהב - נרשמת היום קריסה. אינטרנט זהב ירדה ב-23%, ביקום נפלה בכ-9% במהלך יום המסחר. אג"ח אינטרנט זהב נפלו היום בעד 10%, משקפות תשואות דו ותלת ספרתיות, המנבאות תספורת של בהיקף של מאות מיליוני שקלים על חוב האג"ח של החברה, העומד על כ-700 מיליון שקל.

המסחר ההפכפך מתאר את אי הוודאות המוחלטת סביב בזק. החשש המרכזי של המשקיעים בחברה נובע מההערכות  לפיהן בזק לא תחלק בשנים הקרובות דיבידנדים לבעלי המניות שלה, בשל הפחתות ענק של מאות מיליוני שקלים משווי החברות שבבעלותה והפרשות לפרישה מוקדמת של עובדים שיכווצו משמעותית את רווחיה. כל זאת כשברקע ההכרעה הצפויה בימים הקרובים על מכירת גרעין השליטה בבזק, באמצעות מכירת מניות ביקום המוחזקות על-ידי אינטרנט זהב ׁׁ(הנשלטת כיום ע"י מפרקי יורוקום של שאול אלוביץׂׂ).

הערפל סביב המכירה מעלה את השאלה הגדולה ביותר: האם ובאיזה מחיר תוכל אינטרנט זהב למכור את ההחזקות שלה בביקום. ובמידה ולא - האם תיאלץ להגיע להסדר חוב. הליך הגשת ההצעות אמור להיסגר הלילה (ראה מסגרת). במידה והמחירים שיתקבלו בהצעות המכרז יהיו נמוכים מהצפוי, יש סיכוי סביר שאינטרנט זהב תיאלץ לעבור הליך של הסדר חוב שבו יספגו המחזיקים תספורת משמעותית של מאות מיליוני שקלים.

בעלי מניות בולטים בבזק

PICTEC "זורקת סחורה" ופותחת מחול שדים

המשקיע שהחל את המפולת במניות בזק אתמול היא קרן ההשקעות Pictet, כך טוענים גורמים בשוק ההון. הקרן מושקעת בבזק זמן רב והיא ידועה ומוכרת כשחקנית דיבידנד בולטת, כלומר משקיעה בחברות עם מדיניות דיבידנדים. נכון לסוף נובמבר 2018, החזיקה Pictet כ-1.5% ממניות בזק.

מניית בזק

הדיווחים של בזק אודות הפרשות ענק שיאפסו את רווחיה השנה, כתוצאה ממחיקות בשווי הפעילויות שבבעלותה וכן ההפרשות לפרישת עובדים, הובילו לתחזיות אנליסטים שהצביעו על כך שבזק לא תחלק דיבידנדים בזמן הקרוב, והביאו ככל הנראה  את הקרן הזרה להחלטה "לזרוק סחורה לשוק", כדברי אחד הסוחרים.

לדברי גורמים בשוק - המכירות עכשיו הן טכניות. "כלומר, אלו שחקני דיבידנד שמוכרים. בעולם האמיתי לא קרה בעצם כלום. אלו ניכיונות חשבונאיים, וזה לא שיש איזו הרעה חדשה ולא ידועה בפעילות בזק. הפעולות החשבונאיות משפיעות על הרווח ולכן גם על הדיבידנד בטווח הקצר".

Pictet, בנק השקעות פרטי שווייצרי, מנהלת נכסים בהיקף 512 מיליארד פרנקים שווייצרים. היא עוסקת בניהול נכסים, ניהול הון ושירותי נכסים. בין היתר היא מחזיקה משרדים בתל אביב. המהלך של Pictet מזכיר נשכחות. המשקיעים הזרים בשוק התקשורת נטשו את השוק בשנים האחרונות, בעיקר בגלל הרגולציה. על פי הערכות, המשקיעים הזרים נטשו לגמרי את מניות סלקום ופרטנר ומיעוטם נשאר בבזק. אלו שנשארים מבינים שנדרשת מהם סבלנות רבה עד להתבהרות העניינים בחברה. אלא שהאירועים האחרונים שמעיבים על חלוקת הדיבידנד הם אלו שככל הנראה גורמים להם לשקול מחדש את הפוזיציה, ובתוכם גם ההחלטה של Pictet לצאת.

פאניקה בבזק? "אירועים חשבונאיים בלבד"

בבזק בשלב הזה, כפי שמעידים הפעולות בדירקטוריון, הן של העדפת הטיפול הפנימי בקבוצה ופחות מתן דגש על הטיפול במשקיעים. למה? בעיקר מתוך הבנה שכרגע זה הדבר הנכון לעשותו. זו הסיבה שבבזק מנסים לשדר כל הזמן שאלו שמשקיעים לטווח הארוך, הסבלניים, יקטפו את הפירות בסופו של דבר. ההסבר של בזק וניסיונות ההרגעה מתמקדים בכך שכל מה שקורה כרגע הוא תוצאה של אירועים חשבונאיים בעיקרם, ולא אירועים חדשים שליליים שהתגלו לפתע בחברה.

היום בערב אמורות קרן יורק וקרן סרצ'לייט להגיש הצעות מחייבות לרכישת ביקום. לאחר הגשת ההצעות ייפתח מו"מ כדי לשפר את ההצעות. לאור המפולת במניה קשה להעריך בשלב הזה מה יקרה והאם אינטרנט זהב שמחזיקה בביקום תעדיף ללכת להסדר חוב או שתנסה למכור את ביקום גם במחיר מופחת.

אינטרנט זהב שולטת בביקום, בעלת השליטה בקבוצת התקשורת בזק. נכון לסוף הרבעון השלישי, חובותיה של אינטרנט זהב למחזיקי האג"ח שלה הסתכמו ב-728 מיליון שקל, בשתי סדרות אג"ח: סדרה ג' המיועדת לפירעון בחודש מארס הקרוב; וסדרה ד' שמיועדת לפירעון ב-2022.

במצגת שפרסמה אינטרנט זהב לפני כחודשיים, החברה הציגה בחינה של יכולת שירות החוב שלה ממקורותיה הנוכחיים בלבד. הנחות העבודה של החברה כללו שלא תקבל דיבידנדים מהחברה הבת ביקום, שלא תרחיב את סדרות האג"ח שלה ולא תמחזר חוב. באינטרנט זהב העריכו כי החברה תוכל לשרת את החוב שלה עד ספטמבר 2020 - זה היה כאשר מחיר המניה עמד על כ-30 שקל. אלא שכיום מחזיקה אינטרנט זהב בכ-64.8% ממניות ביקום, שהמחיר שלהן בבורסה מגיע לכ-17 שקל.

כך שגם אם תמכור את מלוא ההחזקה שלה בפרמיה נאה, על מנת להגיע לסכום שיאפשר לה החזר של כל החוב שלה - היא תידרש למכור את המניות במחיר של כ-31 שקל למניה.

בהנחה שלא תצליח למכור את המניות בשווי כזה, החברה תיאלץ כאמור להתחיל ולשקול אפשרות של הסדר חוב. ככל הידוע, לפי שעה לא מתקיימים מגעים ודיונים בנושא.

החודש הסוער של בזק

המוסדיים שלכודים בסבך האג"ח

בדירקטוריון אינטרנט זהב יושבים כיום גם נציגים של הבנקים, נושי חברת יורוקום - החברה הפרטית שעמדה בראש הפירמידה ובאמצעותה שלט בזמנו שאול אלוביץ' בבזק. על פי נתוני אתר stocker.co.il, המחזיק העיקרי באג"ח מסדרה ד' הוא בית ההשקעות מיטב דש, עם החזקה של 8.8%. גם מגדל (4.7%) והראל (4.4%) בין המחזיקים העיקריים בסדרה ד'. בהחזקות על ידי מנהלי החיסכון לטווח ארוך (נכון לספטמבר), ההחזקה הבולטת בסדרה ד' היא של אינפיניטי (2.7%) והפניקס (1.7%).

בסדרה ג', ההחזקות המרכזיות הן של הלמן אלדובי בחיסכון ארוך הטווח (5.8%). איגרות החוב של אינטרנט זהב מדורגות על ידי מידרוג ברמת "אג"ח זבל", אשר במידרוג ציינו בעת הפחתת הדירוג לפני כשלושה חודשים כי "לאור האי ודאות באשר ליכולת החברה להשלים את עסקת מכירת ביקום בחודשים הקרובים, עלתה הסבירות לכשל פירעון".

עוד כתבות

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-13%, שופיפיי התרסקה ב-18%, אובר ב-6%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.6% ורשם את רצף העליות הארוך ביותר השנה, שישה ימים ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● חקירה בארה"ב: האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

צה״ל ושב״כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • חיזבאללה דחה את המתווה של צרפת להסדרה בצפון • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים