גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה בתי ההשקעות משחקים עם הכסף של הילדים שלנו במקום לשמור עליו?

אני לא אנליסט, אבל נראה לי די ברור מה קרה עם החסכונות של הילדים

לא על חשבון הילדים/איור: תמיר שפר
לא על חשבון הילדים/איור: תמיר שפר

א.

השבוע לפני חמש שנים עזב את עולמנו והלך לעולמו החוקר והסופר עזריה אלון, ממייסדי החברה להגנת הטבע וחתן פרס ישראל, והוא צעיר בן תשעים וחמישה חורפים וקיצים בלבד - והלוא לימדנו אלון כבר בטורו הפופולרי בשבועון "הקיבוץ" (אוקטובר 1961) שבישראל יש רק שתי עונות, קיץ וחורף. "שתי העונות האלה, אביב וסתיו", כתב, "הן המצאה אירופית שבעלי זיכרונות וגעגועים רוצים להעבירה לארץ".

בעלי זיכרונות וגעגועים הייתה יכולה להיות הגדרה לא רעה למין האנושי, אף שלפעמים נדמה שלא אנחנו בעלי הזיכרון והגעגוע, אלא הם הבעלים שלנו ואנחנו סבלים הנושאים על גבנו ובלבנו את משקלם שרק הולך וגובר עם השנים. הביטו פנימה והגידו, מתי האדם חופשי? ברגעים שבהם הוא פורק מעליו את עול הזיכרון והגעגוע ומרגיש את ההתעלות. ומתי האדם חופשי באמת? כשהוא רוקד. פעם פגשתי פילוסוף, זה היה בבר קטן על חוף האוקיינוס השקט במומפיצ'ה, אקוודור. הוא טען שהדרך שלו אל החופש האמיתי קצרה יותר: אם תרקוד, אמר, ישיל הגב מעליו את משקל הזיכרון והגעגוע ותהיה חופשי באמת - כי חזק הריקוד מהרוקד. ניסיתי כמה פעמים, וזה עבד, כך שאפרסם דיסקליימר הפוך: יש לראות באמור לעיל משום ייעוץ, המלצה או חוות-דעת באשר לכדאיות הריקוד מכל מין וסוג.

ב.

דצמבר 2018 היה חודש דרמטי ביותר בשוק ההון, כידוע. הטלטלות והירידות סחבו את הגרפים של כל השנה כלפי מטה. החסכונות שלנו, הציבור, במרבית קרנות הפנסיה, קופות הגמל וקרנות ההשתלמות ספגו מכות לא פשוטות והביאו לתשואות שליליות. לא התרגשתי מזה יותר מדי עד שראיתי שאת התשואות הנמוכות ביותר רשמו דווקא חסכונות הילדים. מדובר בתוכנית המעולה כשלעצמה "חיסכון לכל ילד", שיצאה לדרך ב־2017 ובמסגרתה מפקידה המדינה 50 שקל לילד בכל חודש, כשבמקביל, יכולים ההורים להפקיד 50 שקלים נוספים במגוון מסלולי השקעה והכסף משתחרר בגיל 18.

מבדיקה שערכו ב"ידיעות אחרונות", כמו גם בגלובס, עלה כי בקופות הגמל השונות רשמו תוכניות החיסכון לכל ילד את התשואה הנמוכה ביותר בשנה שחלפה, מינוס 2.58% בממוצע - תוצאה של חשיפה בסיכון גבוה במניות ובאופציות. ככל שהסיכון שלקחו הקרנות היה יותר גבוה, הפסידו הילדים יותר. מתברר שהחשיפה למניות ולסיכונים ב"חיסכון לכל ילד" גבוהה בפער של 23% מהחשיפה למניות בקופות אחרות, מה שהביא לפער שלילי של 150% בתשואה.

אני לא אנליסט, ואין לראות בדברים שאני אומר (על דברים כאלה) משום ייעוץ, המלצה או חוות-דעת, אבל נראה לי די ברור מה קרה עם החסכונות של הילדים: גם אם בטווח הארוך יש יתרונות לסיכון גבוה (ומצב חסכונות הילדים לא רע סך-הכול), הרי שבטווח הקצר שיחקו עם הכסף של הילדים דווקא כשהיו צריכים לשמור עליו קרוב, כמו שעשו בקרנות אחרות.

זו תוכנית טובה, אבל היא יכולה הייתה להיות טובה יותר. הרי הילדים הם העתיד. בעולם שבהחלט רצוי לצעוד לכיוונו, חסכונות הילדים צריכים להיות צעד לצמצום אי השוויון, אבל גם כאן אפשר לראות את הפער נוצר - פער שרק יילך ויתרחב. נתונים מראים שככל שהמעמד הסוציו־אקונומי של משפחה גבוה יותר, כך נבחרים מסלולים המניבים לילדים תשואה גבוהה יותר, לפעמים עד פי 6, מילדים למשפחות חלשות. בעולם שבהחלט רצוי לצעוד לכיוונו, החסכונות של הילדים - ובמיוחד של ילדים למשפחות חלשות - צריכים היו להיות מנוהלים על-ידי הטופ של הטופ של השפיץ של הבסט של המקצוע שמטפל בהם כאילו היו סחלב על המאדים עד שיגיעו לתשואה מלבלבת. לא נראה שזה היה המצב בסוף 2018. אולי ב־2019? כי הילדים הם העתיד, והעתיד זה עכשיו.

ג.

לגבי 2019, השאלה הנשאלת כרגע בכובד ראש היא "מה יעשה השוק". אני מת על השאלה הזו! היא מפציעה בין העננים כמו שמש חמימה על הר קפוא של גרפים ומספרים וטבלאות ומדדים ותחזיות וניתוחים. מה זה השוק הזה? הוא לא יכול להיות רק סך המסחר שמתבצע והשחקנים שפועלים בו ומעשיהם. זה הרבה יותר - השוק הוא ישות עצמאית. מוחשית כמו שהיא מופשטת, צפויה כמו שהיא הפכפכה ותמיד בתנועה, הריקוד לא מפסיק. אנחנו שואלים מה יעשה השוק כמו שטיפת מים שואלת מה יעשה האוקיינוס.

אז במה שונים כל מומחי שוק ההון, האנליסטים, הפובליציסטים, הסוחרים והמנהלים המכובדים בחליפות התפורות היטב מהפילוסוף היחפן שפגשתי או המצאתי שפגשתי על בר קטן במומפיצ'ה מול האוקיינוס? מה הוא אומר: חזק הריקוד מהרוקד. מה הם אומרים: חזק השוק מהסוחר בו.
ועזריה אלון אמר את זה הכי יפה: חכם השביל מההולך בו.

ד.

הקטע הנהדר שכתב אלון על חוכמת השביל ידוע ומוכר, אבל שווה לצטט אותו במלואו ולקרוא בו שוב - אבל הפעם לא כאילו הוא מתאר את שבילי ארצנו. אתם בטח מכירים את הנודניקים האלה שאוהבים, נניח, מברגים, ובכל פעם שמישהו כותב משהו נבזי על מברגים הם אומרים - אם רק תחליף מברגים ביהודים תראה כמה זה נורא. איזה קרציות, אלה והמברגים היהודים שלהם.

אז בואו נעשה ככה, אבל במקום שביל, נקרא את עזריה אלון כאילו כתב על שוק ההון - ונראה איזה יופי זה הולך, ממש טקסט אזהרה למשקיע המתחיל בבורסה, ובעצם גם למשקיע המנוסה: "זכור ושמור! חכם השביל מן ההולכים בו", כתב עזריה אלון שנפטר השבוע לפני חמש שנים. "אם עלית בו אל תעזבנו כי הוא צודק תמיד. הנה ימשוך אותך אל שפת הים בשעה שפניך להרים דווקא, ואתה רוצה לנטוש אותו ולקצר. הגעת לשפת המצוק, ואתה רוצה לרדת והוא סחור סחור עולה ויורד ומושך אל אי - אך היזהר לך מקיצורים! סמוך על דורי דורות של שודדים ורועים, אנשים אשר אצה דרכם להם לא פחות מאשר דרכך אצה לך ובשעליהם כבשו את השביל דווקא כך. אינך מאמין? אדרבא, נסה. לך בדרכך אתה והגעת אל מפל וחזרת על עקבותיך בבושת פנים, או אל שפך אבנים גבוה ועמוק המוביל אותך אל תוהו חצצים ואבני גל או סתם לסבך של ואדיות וגבעות בהם תתעכב שעות לחינם ולשווא. קיצור כזה הוא הדרך הקצרה והארוכה".

נכון שזה מסתדר לא רע? הייתי רוצה שמנהלי החסכונות של הילדים יקראו את זה. כי מה אומר לנו אלון? השביל חכם, השוק חזק, אז מה? תהיה חכם וחזק גם אתה. פקח עין, שים לב, אל תיקח סיכון גבוה כשאתה צריך להיזהר, אל תקפוץ אל תוהו חצצים ובחיאת - אל תלך איפה שהשודדים.

וכל פעם שיש לך הזדמנות, תרקוד והגב ישיל מעליו את משקל השוק והשביל והזיכרון והגעגוע ותהיה חופשי באמת. זכור ושמור!

עוד כתבות

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

קת'י ווד / צילום: Reuters

קת'י ווד שוב כובשת את צמרת התשואות בוול סטריט: האם ההצלחה תימשך

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר