גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה שחולף ומה שחולף לאט

למה אנחנו חיים כאילו היינו יתוש שהולך למות מחר?

מה שחולף ומה שחולף לאט / איור: תמיר שפר
מה שחולף ומה שחולף לאט / איור: תמיר שפר

בסוף שבוע ברומא קיבלנו, מלבד מנה מדודה ומתוקה של בכחנליה, גם פליק קטן בטוסיק ממכת זנבו הארוך של לווייתן הכפור שתקף את ארצות הים בזעף רוח, גשם, שלג וטמפרטורות שגם בפסגת האוורסט לא מכירים. כואב לי על האחים המצטמררים בגולה הדוויה. אני מאלה שקר להם. הסרטון ששרף את האינטרנט השבוע, שבו נראים מכנסי ג'ינס אמריקאיים עומדים קפואים וקשיחים בשלג, ממחיש מצוין איך אני נראה בסתם ליל סתיו תל אביבי. אני אוהב שחם לי. אל תזלזלו, אנשים כמוני הביאו לכם את הציונות. הצילומים של אנשים קופאים למוות בארה"ב הם תמצית כל פחדיי; "מוכרת הגפרורים הקטנה" היה ועודנו הדבר הכי מעורר אימה שקראתי. במקום השני, המחשבה על נוסעי הטיטאניק קופצים לאוקיינוס הקפוא. במקום השלישי, להיות עיתונאי ספורט באולימפיאדת חורף. אני רק חושב על זה ונהיה לי קר, מבפנים ומבחוץ. אם בסוף הימים יציע לי החבר עם הקלשון שתי אפשרויות ללכת בהן אל הכלום - קרח ואש - אצעד אל הלהבה בצעד קל. הכול, רק לא לרעוד.

אבל מספיק לדבר עליי. במהלך גל החורף צייץ טראמפ בטוויטר המלצה לתושבים להישאר בבתים ולהיזהר על נפשותיהם. את הציוץ חתם במשפט, "היה יכול להיות לא רע בכלל לקבל עכשיו קצת התחממות גלובלית ישנה וטובה!" - ושוב הוכיח חוסר הבנה בסיסי ומביך שזיכה אותו באותם קיתונות מוכרים של רפש, בוז וביקורת יומיומיים שהוא כנראה זקוק להם מבחינה רפואית או משהו כדי להמשיך ולהתקיים. זה ההסבר היחיד שיש לי לטראמפ.

ב.

קראתי שזירת המסחר במטבעות דיגיטליים הגדולה ביותר בקנדה חייבת ללקוחותיה כ־190 מיליון דולר, לאחר שהבעלים, ג'ראלד קוטן, מת בדצמבר האחרון ולא נתן לאף אחד את הסיסמה לארנקי הקריפטו שלו. הדיון עבר לזירה המשפטית ולשוק המטבעות הדיגיטליים כן או לא, אבל אני נשארתי עם המחשבה: מי הבנאדם שאף אחד לא מצליח לנחש את הסיסמה שלו?

ג'ראלד קוטן הלך לעולמו בפתאומיות והוא בן 30 בלבד מסיבוך של מחלת קרוהן. זה קרה בג'איפור שבהודו, המקום שהמטייל הישראלי מכיר כ"עיר הוורודה". קוטן נסע לשם לחנוך בית יתומים לילדים בסיכון שהוקם לא מעט בזכותו. רק בן 30, כמעט ילד. בתמונות היח"צ למשקיעים הוא מצולם בשיער שופע וחיוך בוטח, אבל ממה שאני יודע על קרוהן, מחלת מעי דלקתית כרונית ואכזרית, יותר מסביר להניח שכאב וסבל ליוו את קוטן כל חייו כצל אפל. יותר מסביר להניח שגם באותו רגע שבו צולם מחייך בביטחון.

מאז שכאב לי, אני אח לכל מי שכואב לו. לכולם כואב, אני יודע, ולכן אני אח של כולם. לכולם כואב, זה ידוע, אבל הכאב שלך הוא רק שלך, בלעדי, ראשוני ואקסקלוסיבי. הכאב הוא הסיסמה שלך לעולם ועכשיו אני מבין בדיוק למה אף אחד לא הצליח לנחש את הסיסמה של קוטן. עוד לא ידוע איך תיגמר הסאגה המשפטית, אבל אני עם קוטן. הטור הזה מוקדש לך. הלוואי שתיקח איתך, האח ג'ראלד, את הסיסמה לכל המיליונים אל הקבר. תהא זו נקמתך בעולם שהסב לך את כל הייסורים האלה על לא עוול בכפך.

ג.

מזג האוויר, אם לגלוש באלגנטיות חזרה לנושא, פשוט מושלם בג'איפור בדצמבר. כבר אין טעם להתווכח עם טראמפ ודומיו על כך ששינוי האקלים הוא הווה מתמשך, מוסכם ומוכח או להסביר שהתקררות וגלי קור - כנראה בגלל השינוי המהיר בהבדלי הטמפרטורות בין הקוטב הצפוני המתחמם לקווי הרוחב הדרומיים ששולח זרמי כפור כלפי מטה - הם תוצאות של ההתחממות הגלובלית, שכבר כמה זמן קוראים לה שינויי האקלים כי התחממות זה פוגעני כלפי הגלובוס ואולי בכלל, כל מה שעובר על האקלים זה בגלל זה. כי למילים יש כוח והקארמה היא כלבה טובה.

טראמפ אוהב ללגלג על השינוי הטרמינולוגי הזה, אבל הוא לגמרי לא מבין משהו הרבה יותר פשוט: את ההבדל בין אקלים ומזג אוויר: מזג אוויר, בפשטות, הוא מצב האטמוספירה בגובה קרוב (יחסית) לפני הקרקע במקום מסוים, כמו עיר או ארץ, ובזמן מוגבל, כמה ימים לכל היותר, בעוד אקלים הוא מצב האטמוספירה בכל הגבהים, על טווח זמן רחב בהרבה, עשרות ומאות שנים, ובמקום גדול אלפי מונים, כמו אזור גיאוגרפי או יבשת. השניים קשורים, אבל נבדלים. מזג האוויר זה מה שעובר עליך, האקלים זה מה שעובר על העולם. אנשים, טראמפ הוא רק אחד מהם, מתבלבלים בין השניים.

שמעתי את ההסבר הזה כל-כך הרבה פעמים, אבל השבוע שמעתי אותו אחרת; והרי זו שאלת כל השאלות שכל אחד מאיתנו צריך לשאול את עצמו פעם בכמה זמן כשהוא מתבונן בעצמו ובעולם: האם מה שקורה פה ועובר עליי זה אקלים או מזג אוויר? והרי זו תורת כל התורות, לדעת להבדיל בין הבחוץ והבפנים, בין העיקר והטפל, בין החולף והקבוע שבסך הכול גם הוא חולף, רק יותר לאט.

ואיך נדע? הרי לא רק טראמפ מתבלבל בין השניים, גם אתם ואני לפעמים.

ד.

אני חושב שמצאתי את המילה הכי יפה בעברית: בַּרְיוֹם. מדובר ביתוש קטן, חרק ממשפחת הבַּרְיוֹמָאִים. הבַּריומאים הם בעלי גלגול חסר, כאלה שבמקום להפוך לגולם ואז לזחל, מבלים את מרבית חייהם במה שנקרא "שלב הנימפה". הבַּרְיוֹם מגיע לשלב הבוגר ואחרי מקסימום יום, מת. חייו הקצרים העניקו לו את שמו, בַּרְיוֹם. בן יום.

איזו מילה נהדרת ומרגשת העניקה השפה שלנו לחרק העלוב הזה, בן משפחתם של הכינה, הפשפש והתיקן. מילה עם כבוד. כאילו רצתה השפה למסור לנו דרך המילה את יופיים ויפעתם של היום והחיים, שהרי כל יום בא פעם אחת, כמו שהתחיל ככה ייגמר והחיים אותו דבר. השפה אומרת לך דרך המילה שכולנו בריומאים. באים ליום אחד והולכים. מה בריום יודע על מחר? כלום. אז תעשה את המקסימום. חייה את היום, בַּרְיוֹם!

ה.

בכתבה של החברה מיכל רז-חיימוביץ' ב"גלובס" קראתי על סקר שערך מכון גיאוקרטוגרפיה עבור רשות ההסתדרות לצרכנות וממנו עלה שהישראלים, ברובם הגדול, פראיירים שאין דברים כאלה. יכולים לחסוך כל-כך הרבה כסף, אבל לא עושים כלום; לא משווים מחירים, לא בודקים חשבוניות, לא מחירים, לא עוקבים אחר הוראות קבע, לא קוראים אותיות קטנות, לא מודעים לזכויותיהם, גם לא לחוקים שנחקקו לטובתם, לא נלחמים על החזרים, לא נרשמים למועדוני חברים ובאופן כללי נותנים שיסחטו אותם - וכמובן שאחר כך לא מאמינים לאף אחד כי כולם דופקים אותם.

בהתחלה גיחכתי, הישראלים האלה, תראה אותם יא אללה. לקח לי שנייה לקלוט שזה אני הישראלי הזה בדיוק. שאלתי חברים ומתברר שרובם כמוני ולכל אחד יש כמובן מלא סיפורים על כאלה שהוא מכיר שדווקא דופקים את השיטה טוב-טוב. רובנו פשוט סופגים את זה ונדפקים בשקט. מקבלים את זה כמו אקלים. ככה זה, ואם זה משתנה אז רק לרעה.

כמו עם הפקקים. אם המצב ימשיך כמו עכשיו, קראתי בדוח של "אדם טבע ודין" שמצטט את משרד התחבורה, הרי בעוד חמש שנים, נעמוד בפקקים שעה נוספת ביום - חיים שלמים עוברים בפקקים. כמו עם בתי החולים. הסיבוב שעשיתי למוסף הזה בין בתי חולים ומחלקות פנימיות לא יוצא לי מהראש ומהבטן עד היום. גם זה האקלים שלנו. אקלים של פראיירים שאפילו את מה שמגיע להם לא עושים שום מאמץ לקחת. זה האקלים. אבל גם אקלים ניתן לשינוי, לא? עובדה שקרחונים נמסים ואם קרחון נמס, גם ישראל יכולה להשתנות.

אבל לא יותר מדי, כן? כי עם כל הכבוד לאקלים, אסור לשכוח שמזג האוויר סבבה לגמרי. תחשבו מה היה אם בנוסף לכול היה פה ממש קר. אז חיה את היום, בַּרְיוֹם. 

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם