גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה שחולף ומה שחולף לאט

למה אנחנו חיים כאילו היינו יתוש שהולך למות מחר?

מה שחולף ומה שחולף לאט / איור: תמיר שפר
מה שחולף ומה שחולף לאט / איור: תמיר שפר

בסוף שבוע ברומא קיבלנו, מלבד מנה מדודה ומתוקה של בכחנליה, גם פליק קטן בטוסיק ממכת זנבו הארוך של לווייתן הכפור שתקף את ארצות הים בזעף רוח, גשם, שלג וטמפרטורות שגם בפסגת האוורסט לא מכירים. כואב לי על האחים המצטמררים בגולה הדוויה. אני מאלה שקר להם. הסרטון ששרף את האינטרנט השבוע, שבו נראים מכנסי ג'ינס אמריקאיים עומדים קפואים וקשיחים בשלג, ממחיש מצוין איך אני נראה בסתם ליל סתיו תל אביבי. אני אוהב שחם לי. אל תזלזלו, אנשים כמוני הביאו לכם את הציונות. הצילומים של אנשים קופאים למוות בארה"ב הם תמצית כל פחדיי; "מוכרת הגפרורים הקטנה" היה ועודנו הדבר הכי מעורר אימה שקראתי. במקום השני, המחשבה על נוסעי הטיטאניק קופצים לאוקיינוס הקפוא. במקום השלישי, להיות עיתונאי ספורט באולימפיאדת חורף. אני רק חושב על זה ונהיה לי קר, מבפנים ומבחוץ. אם בסוף הימים יציע לי החבר עם הקלשון שתי אפשרויות ללכת בהן אל הכלום - קרח ואש - אצעד אל הלהבה בצעד קל. הכול, רק לא לרעוד.

אבל מספיק לדבר עליי. במהלך גל החורף צייץ טראמפ בטוויטר המלצה לתושבים להישאר בבתים ולהיזהר על נפשותיהם. את הציוץ חתם במשפט, "היה יכול להיות לא רע בכלל לקבל עכשיו קצת התחממות גלובלית ישנה וטובה!" - ושוב הוכיח חוסר הבנה בסיסי ומביך שזיכה אותו באותם קיתונות מוכרים של רפש, בוז וביקורת יומיומיים שהוא כנראה זקוק להם מבחינה רפואית או משהו כדי להמשיך ולהתקיים. זה ההסבר היחיד שיש לי לטראמפ.

ב.

קראתי שזירת המסחר במטבעות דיגיטליים הגדולה ביותר בקנדה חייבת ללקוחותיה כ־190 מיליון דולר, לאחר שהבעלים, ג'ראלד קוטן, מת בדצמבר האחרון ולא נתן לאף אחד את הסיסמה לארנקי הקריפטו שלו. הדיון עבר לזירה המשפטית ולשוק המטבעות הדיגיטליים כן או לא, אבל אני נשארתי עם המחשבה: מי הבנאדם שאף אחד לא מצליח לנחש את הסיסמה שלו?

ג'ראלד קוטן הלך לעולמו בפתאומיות והוא בן 30 בלבד מסיבוך של מחלת קרוהן. זה קרה בג'איפור שבהודו, המקום שהמטייל הישראלי מכיר כ"עיר הוורודה". קוטן נסע לשם לחנוך בית יתומים לילדים בסיכון שהוקם לא מעט בזכותו. רק בן 30, כמעט ילד. בתמונות היח"צ למשקיעים הוא מצולם בשיער שופע וחיוך בוטח, אבל ממה שאני יודע על קרוהן, מחלת מעי דלקתית כרונית ואכזרית, יותר מסביר להניח שכאב וסבל ליוו את קוטן כל חייו כצל אפל. יותר מסביר להניח שגם באותו רגע שבו צולם מחייך בביטחון.

מאז שכאב לי, אני אח לכל מי שכואב לו. לכולם כואב, אני יודע, ולכן אני אח של כולם. לכולם כואב, זה ידוע, אבל הכאב שלך הוא רק שלך, בלעדי, ראשוני ואקסקלוסיבי. הכאב הוא הסיסמה שלך לעולם ועכשיו אני מבין בדיוק למה אף אחד לא הצליח לנחש את הסיסמה של קוטן. עוד לא ידוע איך תיגמר הסאגה המשפטית, אבל אני עם קוטן. הטור הזה מוקדש לך. הלוואי שתיקח איתך, האח ג'ראלד, את הסיסמה לכל המיליונים אל הקבר. תהא זו נקמתך בעולם שהסב לך את כל הייסורים האלה על לא עוול בכפך.

ג.

מזג האוויר, אם לגלוש באלגנטיות חזרה לנושא, פשוט מושלם בג'איפור בדצמבר. כבר אין טעם להתווכח עם טראמפ ודומיו על כך ששינוי האקלים הוא הווה מתמשך, מוסכם ומוכח או להסביר שהתקררות וגלי קור - כנראה בגלל השינוי המהיר בהבדלי הטמפרטורות בין הקוטב הצפוני המתחמם לקווי הרוחב הדרומיים ששולח זרמי כפור כלפי מטה - הם תוצאות של ההתחממות הגלובלית, שכבר כמה זמן קוראים לה שינויי האקלים כי התחממות זה פוגעני כלפי הגלובוס ואולי בכלל, כל מה שעובר על האקלים זה בגלל זה. כי למילים יש כוח והקארמה היא כלבה טובה.

טראמפ אוהב ללגלג על השינוי הטרמינולוגי הזה, אבל הוא לגמרי לא מבין משהו הרבה יותר פשוט: את ההבדל בין אקלים ומזג אוויר: מזג אוויר, בפשטות, הוא מצב האטמוספירה בגובה קרוב (יחסית) לפני הקרקע במקום מסוים, כמו עיר או ארץ, ובזמן מוגבל, כמה ימים לכל היותר, בעוד אקלים הוא מצב האטמוספירה בכל הגבהים, על טווח זמן רחב בהרבה, עשרות ומאות שנים, ובמקום גדול אלפי מונים, כמו אזור גיאוגרפי או יבשת. השניים קשורים, אבל נבדלים. מזג האוויר זה מה שעובר עליך, האקלים זה מה שעובר על העולם. אנשים, טראמפ הוא רק אחד מהם, מתבלבלים בין השניים.

שמעתי את ההסבר הזה כל-כך הרבה פעמים, אבל השבוע שמעתי אותו אחרת; והרי זו שאלת כל השאלות שכל אחד מאיתנו צריך לשאול את עצמו פעם בכמה זמן כשהוא מתבונן בעצמו ובעולם: האם מה שקורה פה ועובר עליי זה אקלים או מזג אוויר? והרי זו תורת כל התורות, לדעת להבדיל בין הבחוץ והבפנים, בין העיקר והטפל, בין החולף והקבוע שבסך הכול גם הוא חולף, רק יותר לאט.

ואיך נדע? הרי לא רק טראמפ מתבלבל בין השניים, גם אתם ואני לפעמים.

ד.

אני חושב שמצאתי את המילה הכי יפה בעברית: בַּרְיוֹם. מדובר ביתוש קטן, חרק ממשפחת הבַּרְיוֹמָאִים. הבַּריומאים הם בעלי גלגול חסר, כאלה שבמקום להפוך לגולם ואז לזחל, מבלים את מרבית חייהם במה שנקרא "שלב הנימפה". הבַּרְיוֹם מגיע לשלב הבוגר ואחרי מקסימום יום, מת. חייו הקצרים העניקו לו את שמו, בַּרְיוֹם. בן יום.

איזו מילה נהדרת ומרגשת העניקה השפה שלנו לחרק העלוב הזה, בן משפחתם של הכינה, הפשפש והתיקן. מילה עם כבוד. כאילו רצתה השפה למסור לנו דרך המילה את יופיים ויפעתם של היום והחיים, שהרי כל יום בא פעם אחת, כמו שהתחיל ככה ייגמר והחיים אותו דבר. השפה אומרת לך דרך המילה שכולנו בריומאים. באים ליום אחד והולכים. מה בריום יודע על מחר? כלום. אז תעשה את המקסימום. חייה את היום, בַּרְיוֹם!

ה.

בכתבה של החברה מיכל רז-חיימוביץ' ב"גלובס" קראתי על סקר שערך מכון גיאוקרטוגרפיה עבור רשות ההסתדרות לצרכנות וממנו עלה שהישראלים, ברובם הגדול, פראיירים שאין דברים כאלה. יכולים לחסוך כל-כך הרבה כסף, אבל לא עושים כלום; לא משווים מחירים, לא בודקים חשבוניות, לא מחירים, לא עוקבים אחר הוראות קבע, לא קוראים אותיות קטנות, לא מודעים לזכויותיהם, גם לא לחוקים שנחקקו לטובתם, לא נלחמים על החזרים, לא נרשמים למועדוני חברים ובאופן כללי נותנים שיסחטו אותם - וכמובן שאחר כך לא מאמינים לאף אחד כי כולם דופקים אותם.

בהתחלה גיחכתי, הישראלים האלה, תראה אותם יא אללה. לקח לי שנייה לקלוט שזה אני הישראלי הזה בדיוק. שאלתי חברים ומתברר שרובם כמוני ולכל אחד יש כמובן מלא סיפורים על כאלה שהוא מכיר שדווקא דופקים את השיטה טוב-טוב. רובנו פשוט סופגים את זה ונדפקים בשקט. מקבלים את זה כמו אקלים. ככה זה, ואם זה משתנה אז רק לרעה.

כמו עם הפקקים. אם המצב ימשיך כמו עכשיו, קראתי בדוח של "אדם טבע ודין" שמצטט את משרד התחבורה, הרי בעוד חמש שנים, נעמוד בפקקים שעה נוספת ביום - חיים שלמים עוברים בפקקים. כמו עם בתי החולים. הסיבוב שעשיתי למוסף הזה בין בתי חולים ומחלקות פנימיות לא יוצא לי מהראש ומהבטן עד היום. גם זה האקלים שלנו. אקלים של פראיירים שאפילו את מה שמגיע להם לא עושים שום מאמץ לקחת. זה האקלים. אבל גם אקלים ניתן לשינוי, לא? עובדה שקרחונים נמסים ואם קרחון נמס, גם ישראל יכולה להשתנות.

אבל לא יותר מדי, כן? כי עם כל הכבוד לאקלים, אסור לשכוח שמזג האוויר סבבה לגמרי. תחשבו מה היה אם בנוסף לכול היה פה ממש קר. אז חיה את היום, בַּרְיוֹם. 

עוד כתבות

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים