גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טייסי ישראייר נגד המתווה למכירת החברה לקבוצת ויצמן-מלונות בראון

איש העסקים מני ויצמן ובנו ניר מציעים לרכוש את חברת התעופה תמורת 70 מיליון דולר ללא בדיקת נאותות, אך תוך מינופה של ישראייר עצמה ● נראה שבעל השליטה אלשטיין מעדיף את ההצעה, הניצבת בהפרש ניכר מהמתחרות ● הטייסים טוענים כי המהלך מעמיד את החברה בסיכון לפשיטת רגל

אורי סירקיס, מנכ"ל ישראייר / צילום: שלומי יוסף
אורי סירקיס, מנכ"ל ישראייר / צילום: שלומי יוסף

לקראת הכרעה במכרז שמנהלת קבוצת אי.די.בי למכירת ישראייר: בעל השליטה בקבוצה, אדוארדו אלשטיין, מתלבט האם למכור את חברת התעופה הפרטית לידי איש העסקים מני ויצמן ובנו ניר, הנמנה עם בעלי רשת מלונות בראון. לפי המתווה, חלק ניכר מעלות מימון הרכישה יועמס על גבה של החברה הנרכשת. אלא שטייסי ישראייר והנהלת החברה מתנגדים למהלך, מחשש שנטילת החוב תאיים על המשך קיום החברה.

ככל הידוע מציע מני ויצמן, איל מלונאות הפועל בעיקר באירופה שבעבר נחשב לפטרון מועדון הכדורגל של הפועל ת"א, לרכוש את ישראייר במחיר גבוה יחסית - 70 מיליון דולר - ללא בדיקת נאותות, אך כאמור, תוך מינופה של ישראייר עצמה.

זאת בעוד שיתר המתמודדים על רכישת החברה - ובהם אלקו, קרן קדמה וקבוצת תיירות גדולה בישראל - מציעים לרכוש את ישראייר בסכום נמוך יותר, 55-60 מיליון דולר, אך בתשלום במזומן שיביאו מהבית. ישראייר נמצאת על המדף מזה זמן, והלחץ מכיוונה של אי.די.בי והעומד בראשה אלשטיין לממש את העסקה גובר ככל שהזמן נוקף.

שמו של טדי שגיא, שעלה כרוכש פוטנציאלי, מסתמן כפחות רלוונטי לאחר שהציע סכום נמוך משמעותית במזומן. נראה שההצעה הגבוהה של מלונות בראון-ויצמן היא זו שמועדפת על אלשטיין, שלפי גורמים אף לחץ יד עם ניר ומני ויצמן כבר לפני שבוע.

אלשטיין קיבל לידיו את ישראייר לפני כחמש שנים, כאשר השתלט על קבוצת אי.די.בי במסגרת הסדר החוב שלה. באותה העת הוערכה ישראייר לפי שווי אפסי או אפילו לפי שווי של מינוס 40 מיליון דולר, לטענת גורמים הקרובים לחברה. כך, שמכירת ישראייר כעת ב-70 מיליון דולר תשקף תשואה עצומה לאלשטיין.

אלא שכאמור, לעסקה קמו מתנגדים מבית. את ההתנגדות השמיעו הטייסים בפני אלשטיין בפגישה שהתקיימה בנושא והבהירו שינסו למנוע כל מתווה של מכירה שיעמיס חוב כלשהו על ישראייר ויעמיד את עתידה בסכנה. ככל הידוע, מצדו של ויצמן קיום העסקה מוטל בספק אם לא תושג "הרמוניה" עם הטייסים ועם הנהלת ישראייר.

ההצעות של המתחרות אפילו לא קרובות

ההצעה של מלונות בראון-ויצמן קוסמת לבעלי אי.די.בי, אלא שכאמור 70 מיליוני הדולרים אינם בידי הרוכשים והמתווה להשגתם בנוי על גיוס אג"ח וקבלת הלוואת מוכר - שחלק ניכר מהם צפוי להיות מגולגל בהמשך על כתפיה של ישראייר. מעורבים בעסקה טוענים שאלשטיין קשוב לחששות מצד ההנהלה והטייסים וכעת הדרישה היא שסכום של 20 מיליון דולר מהתמורה יזרימו מלונות בראון-ויצמן מבחוץ, במקום במתכונת של הלוואת מוכר.

מי שהופקד על הבאת הקונים הפוטנציאלים מכיוונה של אי.די.בי הוא מנכ"ל חברת גיזה-אבן-זינגר, יריב פילוסוף. גיזה ופילוסוף צפויים לגזור קופון נאה מהמוכרת (3%) ולפי גורמים הוא זה שדוחף לכיוונו של ויצמן כקונה.

המתמודדות האחרות כרגע יושבות על הגדר היות שאף אחת מהן לא הציעה סכום שמתקרב לזה של ויצמן. כפי הנראה, מטעמה של קבוצת התיירות הגדולה תוגש הצעה רק אם ייפסק המו"מ עם ויצמן. לקבוצה זו יש סינרגיה עסקית שמתאימה לפעילות של חברת תעופה והרצון לרכוש את החברה מתיישב עם הליבה העסקית של החברה.

מתמודדות אחרת היא חברת אלקו, שפועלת בעיקר בתחומי הנדל"ן, התשתיות והקמעונות, אך באחרונה רוכשת חברות מתחומים נוספים דוגמת סלולר (גולן טלקום) או בידור (גלובוס מקס). רכישה של חברת תעופה אמנם לא מתיישבת ישירות עם ליבת הפעילות של אלקו אבל היא מתאימה לאג'נדת ההתרחבות לענפים השונים. גם קרן הפרייבט אקוויטי קדמה היא בין הקונים הפוטנציאלים ונציגיה נפגשו עם נציגי ישראייר.

נשאלת השאלה איזה אינטרס יש לוייצמן ולמלונות בראון, רשת מלונות בוטיק הפועלת בעיקר בתל אביב ובירושלים, להיכנס ל"הרפתקה" של השקעה בחברת תעופה בעידן מאתגר ולא פשוט שעובר על הענף (מחירי הדלק, קריסת חברות ושמים פתוחים)?

ככל הידוע, מלונות בראון מתכננת להתרחב ליוון באמצעות רכישת בנייני משרדים באתונה ובסלוניקי והסבתם למלונות בוטיק, בפורמט דומה לזה שבתל אביב. נדמה ששילוב המלונות הללו בחבילות נופש עם ישראייר, שהצהירה לאחרונה כי היא עוברת לעבוד במודל לואו קוסט מלא, לא עונה על הדרישות של הצרכנים לחבילות "בטן גב" במחיר מוזל. ובכל זאת, ישנה סינרגיה כלשהי בין הפעילות המלונאית והפעילות של חברת התעופה.

הטייסים חוששים מנחיתות בענף עם תחרות גואה

כל הרוכשים הפוטנציאלים נפגשו עם טייסי החברה, 70 מתוך כ-550 עובדים, שאמנם אין להם זכות וטו אבל לא יאפשרו לכל מתווה מוצע לעבור חלק. במקביל, ובלי קשר למתווה שייסגר, הטייסים צפויים לקבל 5% מהעסקה כבונוס לפי הסכמות שהושגו עם אלשטיין (ושלא מהוות תנאי לעסקה).

אך החשש של הטייסים לא מוגבל למתווה המימון של העסקה. גורמים מעורבים טוענים כי הטייסים דואגים שמלונות בראון תשתלט על קווי האשראי ועל קופת המזומנים של ישראייר (כולל כספי כרית הביטחון שנשמרים להוצאה בלתי צפויה דוגמת תקלה במטוסים), כשהיא תנצל את הנגישות של ישראייר לשוק האשראי ואת מאגר ההפסדים הצבורים שלה שמוערך ביותר מ-800 מיליון שקל (כמגן מס).

 

במקביל, המוכר והקונים הפוטנציאלים לוקחים בחשבון שישראייר נמצאת בתקופה טובה. בשמונה השנים האחרונות החברה עשתה מהפך משמעותי, תחת ניהולו של אורי סירקיס - שיישם מודל עבודה שמשלב תיירות עם תעופה ועם מערכת יחסי עבודה תומכת. לכאורה, הדבר מייצר שולחן יציב להעמיס עליו את מבנה המימון של העסקה - אך מצד שני החשש הוא שהתנופה של ישראייר תיעצר, בעיקר לנוכח התחרות הגוברת בענף.

ישראייר מחזיקה כיום בשבעה מטוסים: ארבעה מטוסי סילון ושלושה טורבו קרופ, חלקם בחכירה. לפי האסטרטגיה שהציג סירקיס לשנים הקרובות, החברה תרצה לרכוש 6-8 מטוסי איירבוס 220 שיאפשרו לה להגדיל משמעותית את קוויה (לכל מטוס קיבולת של 140-160 נוסעים במטוס). זאת לצד רכישת חברות תיירות מקומיות והגדלת כושר התחרות דרך שינוי תמהיל המוצרים שהיא מוכרת.

הטייסים חוששים שהתוכנית האסטרטגית תושהה, היות שמימושה דורש השקעה כספית בשעה שישראייר תצטרף לנכסי קבוצת בראון לטובת גיוס איגרות החוב - מה שיצור לישראייר נחיתות מול התחרות הגואה בענף. את החשש הזה, כי "במקום להשקיע במטוסים ישקיע בריביות ובמלונות", העלו הטייסים בפגישה שנערכה השבוע בין הטייסים ובין מני וניר ויצמן בתיווך של פילוסוף. ויצמן מצדו טען שתוך שנה המלונות יכניסו כסף. בפגישה הוצע לטייסים לקבל בונוס בתמורה לברכתם לעסקה, אולם לדבריהם בונוס לא ישנה את המצב, שהוא מבחינתם "קרב על הבית".

התקווה של הטייסים, שטוענים כי אלשטיין שם את החברה בסיכון של פשיטת רגל וחדלות פירעון, נעוצה בפעילות של ועדת הביקורת של אי.די.בי. תקוותם היא שחברי ועדת הביקורת יגיעו למסקנה כי העסקה מסכנת לא רק את ישראייר, אלא גם את כל מי שיאשר אותה. עם זאת, קשה לדעת האם זה יהיה השיקול המרכזי של הדירקטורים החיצוניים והבלתי תלויים של אי.די.בי בבואם לבחון את כדאיות העסקה.

באי.די.בי סרבו להגיב לטענות המועלות על ידי הטייסים. מניר ויצמן וממלונות בראון לא נמסרה תגובה. 

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"