גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נרקוס, גרסת המציאות: כך התנהלה אימפריית הסמים בשווי 14 מיליארד דולר של אל צ'אפו

משלוחי קוקאין ומריחואנה בקירות של רכבות מטען, מומחי טק שבנו רשתות תקשורת מוצפנות, וכרטיסי חיוב, מזוודות מזומנים ומטוסים פרטיים ששימשו להעברת הכספים ● העדויות במשפטו של אל צ'אפו, שהסתיים אתמול, חושפות את התנהלותו של הקרטל העוצמתי

חואקין גוסמן, אל צ’אפו, מלווה ע”י שוטרים במקסיקו, 2016 /  צילום: רויטרס, Tomas Bravo
חואקין גוסמן, אל צ’אפו, מלווה ע”י שוטרים במקסיקו, 2016 / צילום: רויטרס, Tomas Bravo

משפטו של חואקין גוסמן לוארה בניו-יורק, והרשעתו אתמול (ג') בעבירות של הברחת סמים, הביאו לסיומה קריירה בת עשרות שנים של "אל צ'אפו" הידוע לשמצה. הם גם חשפו בפרטי פרטים את המנגנון הפנימי של אימפריית הפשע שהוא בנה, שהתחרתה בממשלות ובחברות רב-לאומיות בכוח ובתחכום שלה.

בתום משפט שנמשך 3 חודשים, פושע-העל בן ה-61, שנמלט פעמיים מבתי כלא שמורים היטב במקסיקו, נמצא אשם ב-10 סעיפי פשיעה על-ידי חבר מושבעים פדרלי בברוקלין, ניו-יורק. הוא צפוי לבלות את שארית חייו בכלא אמריקאי.

העדויות במשפט חשפו את סודות המבנה הארגוני של קרטל סינלואה (Sinaloa), שגוסמן ניהל. לעתים, העדויות נשמעו כמו התנהלות של תאגיד עסקים. מנהלי תפעול לשעבר פירטו תשתיות, ספרי חשבונות, נושאים של שרשרת אספקה ואת הצורך "להגן על כספי המשקיעים". גוסמן עצמו התייחס תכופות לקרטל שלו כ"לה אמפרסה", או "החברה".

ארה"ב הגדירה את קרטל סינלואה כארגון הברחת או העברת הסמים הגדול ביותר בעולם. החיסולים והשוחד שירתו את המטרה העיקרית: מקסום הרווחים מהברחת הסמים הלא חוקיים לארה"ב למכירה בערי המדינה.

פרקליטיו של גוסמן אמרו במשפט שהוא לא היה מנהיג הקרטל האמיתי, ולא היה לו כסף, אבל העדים במשפט תיארו אותו כמוקד האקשן בארגון. מנער עני שגידל פרחי פרג בחזית ביתו בסינלואה, הוא הפך למלך סמים חסר רחמים שהיה מוכן לחסל כל אחד שלא כיבד אותו. הוא החזיק גן חיות פרטי, שילם לעובדיו בשעוני יהלומים, והיו לו נשים שסייעו לו לתאם משלוחי סמים.

גוסמן היה רק מבריח צעיר ב-1990 כשהוא פנה אל מפיץ קוקאין קולומביאני בלובי של מלון במקסיקו סיטי. שלמו לי 40% מהמשלוח, אמר, ואני אעביר אותו לתוך ארה"ב מהר יותר מכולם, כך העיד אותו מפיץ במשפט. המחיר היה גבוה בהשוואה למבריחי סמים אחרים במקסיקו, אבל גוסמן הבטיח גם מהירות וגם ביטחון בזכות המשטרה הפדרלית המקסיקנית שהוא שיחד.

המשלוח הראשון

הקולומביאני הטיס את משלוח הסמים הראשון לגוסמן בחמישה מטוסים שנחתו במשטח נחיתה מאולתר בסינלואה, מקסיקו. בפחות משבוע, גוסמן הבריח יותר מ-5,000 ליברות (ליברה=440 גרם) של קוקאין ממקסיקו ללוס אנג'לס.

השותפות בין השניים נמשכה כמעט 20 שנה. לאורך הדרך גוסמן נמלט פעמיים מבתי כלא של אבטחה מרבית במקסיקו. התובעים אמרו שהוא הרוויח לפחות 14 מיליארד דולר מהסמים, לפני שמזלו בגד בו והוא נלכד ב-2016 ומאוחר יותר הוסגר לניו-יורק.

הקרטל היה אוסף של בוסים, כל אחד מהם שלט בטריטוריה שלו במקסיקו, כאשר טריטוריה כזו כונתה "פלאזה". מחוז סינלואה, שבו נולד גוסמן, היה הפלאזה החשובה ביותר, בין היתר משום שיש לו קו חוף ארוך לקבלת משלוחי הקוקאין.

גוסמן היה אחד מארבעת המנהיגים הראשונים של הקרטל. תחת הבוסים הללו היו תתי-בוסים שניהלו את הפלאזות ומאות עובדים נוספים. טייסים ונהגים הובילו את הסמים. מהנדסים הקימו רשתות תקשורת מאובטחות. אנשי ביטחון הגנו על מטעני הסמים ועל הבוסים. רוצחים שכונו "סיקריוס" היכו, חטפו או חיסלו אויבים של הקרטל.

החשוב מכול - הקרטל הקים מערכת תשלומים לפקידים מושחתים שליוו את משלוחי הסמים, ודיווחו לחברי הקרטל על פעילות של אכיפת חוק. שכרם של הפקידים המושחתים הללו יכול היה לעבור מיליון דולר בחודש, לפי אחד העדים במשפט.

לפי עדות מזכיר לשעבר של גוסמן, הוא שילם ב-2012 100 מיליון דולר לנשיא הנבחר דאז של מקסיקו, אנריקה פנייה נייטו. דובר של פנייה נייטו כינה את ההאשמה הזו "כזב, הוצאת דיבה ואבסורד".

במחצית שנות ה-90, גוסמן והבוסים האחרים אימצו מודל של חלוקת רווחים כדי להתגונן מפני תפיסות סמים על-ידי רשויות החוק. לפי המודל, כל משקיע בקרטל השתתף בסיכון של אובדן מטען או תפיסה שלו, וברווח מהעברה מוצלחת. הסידור החדש הזה חיזק משמעותית את הקרטל.

מנהרות של קוקאין

הדרך הבטוחה ביותר להבריח סמים אל ארה"ב, אמרו עדים, הייתה במנהרות. בסוף שנות ה-80 הקרטל העביר לבנים של קוקאין דרך מנהרה שהוא כרה ממקסיקו לאריזונה. הכניסה מהצד המקסיקני הוסוותה על-ידי שולחן ביליארד שהתרומם מרצפת בטון באמצעות מערכת הידראולית. הרשויות חשפו את המנהרה הזו ב-1990 אחרי שחבר קרטל שכח להוריד חזרה את שולחן הביליארד.

גוסמן נדרש למצוא במהירות דרך חלופית להברחת טונות של קוקאין. חברי הקרטל חשבו על הברחה דרך הגבול בטיחואנה ללוס אנג'לס במשאיות גדולות, כשהקוקאין מוסתר בפחיות של פלפלים חריפים ("חלאפניו"). הפחיות נארזו במחסנים מקסיקניים עם תוויות שחיקו את חברת הצ'ילי האמיתית. בכל פחית נארז גם חצץ דק מיוחד שחיקה את הצליל והמשקל של המים של הפלפלים, כשהרגולטורים מנערים אותן.

גוסמן הגה גם את הרעיון להעביר את הסמים ברכבות. בקצהו של כל קרון, העובדים שלו הלחימו דופן מתכת שבה הוסתרו שקיות קוקאין ומריחואנה באריזות אטומות. על השקיות נמרח גריז כדי להטעות כלבים מריחים, וגם רצפת הקרון נמרחה בכמה סנטימטרים של שמן כדי להרתיע את הרגולטורים מכניסה לקרון. הקרטל חכר מחסנים וקרונות רכבת באמצעות חברות קש שנראו כמו עסקים לגיטימיים ליבוא שמן בישול. העובדים התקינו פסי רכבת בתוך מחסנים בערים כמו שיקגו וניו-יורק, שם אפשר היה להחנות את הרכבות ולחלץ את הסמים מקירות הרכבת בלי לעורר חשד. הרכבות חזרו למקסיקו עם מטענים רגילים.

אחד העדים, שטיפל בלוגיסטיקה של קו הרכבת, העיד שהרכבות העבירו בשיטה זו סמים בשווי 800 מיליון דולר לארה"ב. בכל פעם שארה"ב תגברה את אבטחת הגבולות, הקרטל גייס בני אדם, כולל משפחות עם אזרחות אמריקאית, שהגיעו במכוניות עם חללים מוסתרים למעברי גבול חוקיים, עם סמים ומזומנים. ביום אחד, המכוניות הללו יכלו להבריח יותר מ-400 ליברות (170 ק"ג) של קוקאין.

שותפים בינלאומיים

גוסמן קיבל בברכה שותפים בינלאומיים. הקרטל עבד עם המאפיה האיטלקית על מכירת קוקאין בקנדה, וארגוני פשע דומיניקניים עזרו להפיץ את ההרואין והקוקאין של הקרטל בניו-יורק סיטי. הקרטל קנה מתאמפטמין בסין והרואין בתאילנד.

ההלבנה של מיליוני דולרים בתקבולי המכירות, בדרך-כלל בשטרות קטנים, הייתה אתגר בפני עצמו. הכספים הללו חזרו בדרך-כלל למקסיקו במכוניות. ב-1989 נעצר אחיו של גוסמן, ארטורו, כשהוא חוצה את הגבול באריזונה עם יותר מ-1.2 מיליון דולר במזומן.

גוסמן קנה מטוסים פרטיים כדי לאסוף את הכספים סמוך לגבול ולהטיס אותו חזרה למקסיקו סיטי, שם אפשר היה להעביר אותו במזוודות להפקדה בבנקים. כל מטוס נשא לפחות שמונה מיליון דולר.

אדריכלים שלו בנו עבורו בתים עם מיטות שיכלו להתרומם מעל הרצפה, כדי להיכנס לכספות סמויות. לפי מרטינז, הסכום הגדול ביותר שהוסתר בבית כזה היה יותר מ-20 מיליון דולר.

כדי להעביר כספים מניו-יורק לקולומביה ולאקוודור לקניית עוד קוקאין, הקרטל השתמש בכרטיסי חיוב שאפשר היה לטעון בהם עד 9,900 דולר. שלא כמו מזומנים, שסופגים מעט מניחוח הסמים ויכולים למשוך כלבים מריחים, כרטיסי חיוב אפשר לנקות בקלות. כאשר הכרטיסים הגיעו לדרום אמריקה, הקרטל שכר אנשים שמשכו באמצעותם את הכספים מכספומטים.

שרת ענן בקנדה

גוסמן השקיע בטכנולוגיות תקשורת מהשורה הראשונה כדי להימנע מחשיפה על-ידי הרשויות. הוא שכר מהנדסים שנסעו לארה"ב כדי לרכוש את הציוד המתקדם ביותר. גוסמן הורה לעובדיו להתקשר רק בטלפוני בלקברי כשהם חוצים את הגבול לארה"ב, במחשבה שהם בטוחים יותר מטלפונים ניידים אחרים.

ב-2008 הוא שכר כמומחה הטק הבכיר ביותר שלו צעיר שנשר ממכללה והקים חברת סטארט אפ משלו. הצעיר, מומחה לאבטחת סייבר, אמר לגוסמן שמכשירי בלקברי אינם בטוחים. הוא הקים רשת תקשורת מוצפנת שאפשרה לגוסמן להתקשר בבטחה לעשרות חברי קרטל, והקים שרת ענן בקנדה, הודות לחוק הגנת הפרטיות החזק במדינה זו שהוא קרא עליו.

שנותיו האחרונות של גוסמן כאדם חופשי עברו עליו בבריחה מהרשויות, כשהוא ישן לעתים על האדמה בהרים ומתעורר מדי חצי שעה. גם כך, הוא המשיך לתאם רכישות קוקאין באקוודור למשלוח לארה"ב, כשהוא מוגן על-ידי צבא של שומרי ראש. 

עוד כתבות

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

קובי מרנקו, מנכ''ל Arbe / צילום: דיוויד גראב

המניה קרסה בוול סטריט, הכסף אוזל וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת אחזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק