גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בורסה תחת חקירות: שבוע סוער שבמרכזו חקירת חשדות לשימוש במידע פנים אך גם עבירות מרמה וסיוע להלבנת הון

תוך ימים ספורים התפרסמו פרשיות וחשדות הנוגעות ללא פחות מ-7 חברות בורסאיות, או לחלופין לנושאי משרה, בעלי שליטה ועניין הקשורים בהן ● החברות הגיבו בירידות, אבל נראה שהפרשות רחוקות מסיום, ולא מן הנמנע כי אלה יתרחבו בהמשך לחברות ולפעילים נוספים בשוק ● תמונת מצב

הבורסה לניירות ערך בתל-אביב / צילום: שאטרסטוק
הבורסה לניירות ערך בתל-אביב / צילום: שאטרסטוק

השבוע החולף היה סוער בשוק ההון המקומי, עם רצף חריג של דיווחים אודות חקירות וחשדות כנגד בכירים במספר חברות ציבוריות. את עיקר הכותרות ייצרה חקירה רוחבית שמנהלת רשות ניירות ערך בקשר לפרשה של מסחר על בסיס מידע פנים. הציר המרכזי בפרשה זו הוא הפיננסייר מנחם ויינברג, אשר מוכר לוותיקי השוק כאחד מבעלי חברת ההשקעות דנבאר, אותה מכרו הוא ושותפיו לקבלן יעקב אנגל לפני כ-20 שנה. בסך-הכול, תוך ימים ספורים התפרסמו פרשיות וחשדות הנוגעות ללא פחות מ-7 חברות בורסאיות, או לחלופין לנושאי משרה, בעלי שליטה ועניין הקשורים בהן, ולא מן הנמנע כי אלה יתרחבו בהמשך לחברות ולפעילים נוספים בשוק.

אלה היו ההתפתחויות המרכזיות בקשר לפרשות ולחשדות שהסעירו את השוק השבוע:

יום שני (18.2):

רו"ח מנחם ויינברג נעצר ונחקר במסגרת חקירה בחשד לשימוש במידע פנים של חברות בורסאיות בין השנים 2016-2018. ברשות ניירות ערך חושדים כי ויינברג, מוותיקי שוק ההון, קיבל מידע פנים מבכירים בכמה חברות ציבוריות ועשה בו שימוש כדי להפיק רווחים. לפי החשדות, ויינברג השתמש באופן שיטתי במידע פנים שקיבל לידיו וביצע באמצעות מידע זה עסקאות בהיקף כספי של מיליוני שקלים בניירות ערך של חברות שונות, ובחלק מהמקרים גם מסר את מידע הפנים לגורמים נוספים.

יום שלישי (19.2):

ארבע חברות בורסאיות - חברת הנדל"ן סאמיט וחברות הביומד כלל ביוטכנולוגיה, אליום מדיקל וקדימהסטם מעדכנות על חקירת רשות ניירות ערך בנוגע לעבירות שימוש במידע פנים, במסגרתה נעשו חיפושים במשרדי החברות, ונחקרו נושאי משרה. השם הבולט בין הנחקרים - זוהר לוי, בעל השליטה ויו"ר סאמיט, הגדולה מבין החברות המוזכרות (מבחינת שווי שוק), אשר חשוד בביצוע עבירות של שימוש במידע פנים, ולטענת רשות ניירות ערך, "במהלך החקירה התגלו ממצאים המחזקים את החשדות בנוגע למעורבותו בביצוע העבירות".

הקשר בין לוי לויינברג מתקיים כבר שנים ארוכות, מהעסקה למכירת מניות השליטה בדנבאר בסוף שנות ה-90 של המאה הקודמת לקבלן יעקב אנגל, חותנו של לוי (ששימש אז כסמנכ"ל הכספים של קבוצת  אנגל) תמורת כ-40 מיליון דולר. 

החשדות נגד לוי בפרשה הנוכחית קשורים לשני דיווחים שפרסמה סאמיט באוגוסט 2018, תחילה כשעדכנה על עליית שווי הנדל"ן להשקעה של החברה הבת סאמיט גרמניה (ב-92 מיליון אירו), וכמה ימים לאחר מכן עם הצגת תוצאות כספיות חיוביות למחצית הראשונה של אותה שנה. לוי חשוד כי מסר לויינברג מידע בנוגע לדיווחים אלה, טרם פרסומם לציבור (אשר הובילו לעלייה במניית סאמיט)

פעילותה של סאמיט צמחה בצורה ניכרת בשנים האחרונות, ומנייתה טיפסה בכ-80% תוך 3 שנים ומשקפת לה כיום שווי של כ-2 מיליארד שקל ושווי של כ-950 מיליון שקל להחזקותיו של לוי בחברה. עיקר פעילותה של סאמיט מתרכז בשוק הנדל"ן המניב בגרמניה, שם היא מחזיקה ביותר מ-100 נכסים בשטח כולל של כ-1.1 מיליון מ"ר, המניבים דמי שכירות שנתיים המתקרבים ל-350 מיליון שקל. מלבד גרמניה, לחברה יש קרוב ל-30 נכסים מניבים בישראל בשטח כולל של כ-238 אלף מ"ר, המניבים לה דמי שכירות שנתיים של קרוב ל-120 מיליון שקל בשנה.

כלל ביוטכנולוגיה היא אחת החברות הבורסאיות מקבוצת כלל תעשיות של המיליארדר לן בלווטניק, ובמסגרת פעילותה היא משקיעה בחברות מתחומי מדעי החיים, שולטת בחברת מדיוונד ומחזיקה בחברות אנקיאנו וגמידה סל. מניית החברה נחלשה בשנה האחרונה בכ-15% ומשקפת לה שווי נוכחי של כ-440 מיליון שקל.

אליום מדיקל עוסקת במחקר, פיתוח וייצור סטנטים רפואיים ובתחום הכירורגיה הזעיר-פולשנית, ובין בעלי המניות העיקריים בה נמנים כמה אזרחים זרים. מנייתה פתחה את 2019 ברגל ימין, עם זינוק של יותר מ-50% מתחילת השנה ועד השבוע, שהתקזז אחרי הירידות האחרונות לתשואה חיובית של כ-35%. שנה אחורה ו-3 שנים אחורה מציגה המניה שחיקה של כ-35%-40% ומשקפת לחברה שווי נוכחי של כ-60 מיליון שקל.

במקביל להתפתחויות ב"פרשת מידע הפנים", חברת ביצוע הפרויקטים נקסטקום עדכנה ביום שלישי על הגעת חוקרי המשטרה למשרדיה עם צו חיפוש במסגרת חקירה משטרתית "בנוגע לעבירות של מרמה ועבירות נוספות". בנקסטקום לא פירטו בעניין וציינו כי "אין בידי החברה כל מידע נוסף אודות מהות החקירה ונסיבותיה".

נקסטקום, שבשליטת היו"ר והמנכ"ל גיא ישראלי, עוסקת בביצוע פרויקטים של תשתיות תקשורת אלחוטית ותשתיות תקשורת וחשמל, ובחודש אוקטובר האחרון הגיעה מנייתה לרמת שיא ששיקפה לחברה שווי של כ-95 מיליון שקל, וזאת אחרי שתוך שנה קפצה בכ-90%. עם הירידות מהשבוע החולף השלימה המניה התרחקות של כ-30% מנקודה זו, לשווי חברה נוכחי של כ-70 מיליון שקל.

מניות חמש החברות הגיבו להודעות המפתיעות באותו יום (ג') בירידות משמעותיות, המצטברות מאז ועד כה לכ-4% בסאמיט, כ-7% בכלל ביוטכנולוגיה, כ-13% באליום מדיקל, כ-16% בנקסטקום וכ-22% בקדימהסטם.

יום רביעי (20.2):

ויינברג מגיע למשרדי מחלקת חקירות ברשות ניירות ערך לחקירה נוספת, ונוסף אליו נעצר לחקירה גם יוסי בן יוסף, מנכ"ל קדימהסטם, בחשד לביצוע של עבירות לפי חוק ניירות ערך ובכללן גם עבירות של שימוש במידע פנים, עבירות תרמית בקשר לניירות ערך ועבירות דיווח, בקשר לחברת קדימהסטם.

על-פי החשדות הקשורים לבן יוסף, במסגרת קשר ישיר ורציף שהוא ניהל עם ויינברג, הוא מסר לו מידע פנים אודות הדיווחים של קדימהסטם טרם פרסומם לציבור, במה ששימש את ויינברג לביצוע עסקאות בניירות ערך קדימהסטם טרם הדיווח למשקיעים. עוד חושדת רשות ניירות ערך כי השניים פעלו במרמה להוצאת כספים בהיקף של מאות אלפי שקלים שלא כדין מקופת החברה תוך הסתרת הייעוד הכספי.

קדימהסטם מוגדרת כחברת ביוטכנולוגיה בשלב הקליני, המפתחת טיפול תאי למחלות ניוון שרירים סופניות (ALS) וסוכרת, והירידות החדות במנייתה בימים האחרונים מגיעות אחרי זינוק שנתי תלת-ספרתי, המסתכם כעת בכ-160%. 3 שנים אחורה התמונה הפוכה, עם קריסה של כ-85% בשווי המניה, שלאחר הירידות מהימים האחרונים משקפת לחברה שווי של פחות מ-100 מיליון שקל. בעלי המניות העיקריים בחברה הם ג'וליאן רוג'רי, בית ההשקעות אלטשולר שחם ומישל רבל.

עוד ברביעי נודע כי רשות ניירות ערך חקרה באזהרה נושא משרה בכיר בחברת החיתום רוסאריו קפיטל, בחשד לביצוע עבירות של שימוש במידע פנים בקשר לניירות ערך של כמה חברות ציבוריות.

בשעות הערב של רביעי דיווחה חברת פי.אל.טי פיננס כי בעל השליטה בה, שרון פלאצ'י, "זומן לאחרונה למתן עדות במסגרת חקירה המתנהלת נגד צד שלישי"; וכי במסגרת העדות "הוחלט לחקור אותו באזהרה בקשר עם עבירה של סיוע להלבנת הון של אותו צד שלישי ואשר אינה נוגעת לחברה". פלאצ'י, על-פי חוות-דעת משפטית בה הוא מחזיק, טוען כי "לא הובא בפניו במסגרת החקירה יסוד כלשהו של עבירה פלילית" וכן כי החקירה לא נעשתה כדין.

זמן לא רב אחריה, חברת שפיר הנדסה דיווחה על חקירה שנפתחה על-ידי הנציבות האירופית "בקשר עם פעולות הונאה לכאורה", במסגרת ביצוע פרויקט של חברה-בת שלה ברומניה (שפיר מבנים רומניה). לפי שפיר, מדובר בחקירה הקשורה להפרת חוזה לביצוע הפרויקט "עקב הסבה לכאורה של ביצוע העבודות נשוא הפרויקט לשפיר מבנים רומנים בניגוד להוראות החוזה".

מדובר בפרויקט לתכנון וביצוע עבודות שיפוץ ושיקום של כביש DN-18 שברומניה, אשר בו כבר התנהלה בוררות בין החברה לבין מזמין העבודות - הרשות הממשלתית הרומנית לסלילת כבישים. בשפיר, אחת מחברות הפרויקטים והתשתיות הגדולות בישראל הנמצאת בשליטת ארבעת האחים שפירא, ציינו כי החברה-הבת תוכל להגיב על הטענה בטרם החקירה תגיע לכדי מסקנות, וכן כי החברה "בוחנת את הפנייה שהתקבלה ושוקלת את הצעדים שתנקוט בנושא". 

עוד כתבות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית