גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך יודעים שבא אביב? מלך בלגיה פותח את החממות לציבור

והמלך הוא לא היחיד שיש לו במה להשוויץ: את גני טירת ביג'גארדן שליד בריסל כובשים אלפי צבעונים ונרקיסים, והיער הסמוך מתכסה במרבד סגול של יקינתוני בר

מרבדים של צבע / צילום: רוני ערן
מרבדים של צבע / צילום: רוני ערן

יש לי חולשה לבתי המלוכה של אירופה. משחר ילדותי גידלה אותי סבתא שלי, יקית מסוגננת ומלכה בזכות עצמה, על דיאטה מאוזנת של רכילות מלכותית צהובה, שאותה הייתה דולה מצהובונים בגרמנית כמו Bunte ו-Quick. הזוג המלכותי של בלגיה דאז, המלך בודואן והמלכה פביולה, יכלו רק לקנא בגלאמור של בתי המלוכה של בריטניה או מונקו, או אפילו בזה של ביאטריקס, נסיכת הולנד השכנה. אבל דם כחול הוא דם כחול, ועם היקף הנדל"ן והחממות של פיליפ, אחיינו של בודואן והמלך הנוכחי של בלגיה, כמה עוד גלאמור אתה צריך.

פעם בשנה, מזה 100 שנה, להרף עין של שלושה שבועות, פותח מלך בלגיה את גניו וחממותיו לציבור הרחב. הפעם גם אני משתרכת בטור הארוך של פשוטי-עם, כדי להתבשם מהוד והדר מלכותי של אר-נובו, גנים פורחים ומפגן עוצמה מרהיב במיוחד של מאות מינים של קמליות. אוסף הקמליות של מלך בלגיה הוא האוסף הגדול והעתיק בעולם של קמליות הגדלות בחממה. מי שבנה את החממות והתחיל את האוסף היה המלך ליאופולד השני במאה ה-19, והוא השקיע בו כמו שרק מלכים יכולים להשקיע בתחביבים שלהם.

באחת החממות תלוי צילום גדול של המשפחה המלכותית בהרכב מלא. "איך הם?", אני מתעניינת אצל זוג נתינים הצועדים לצדי. המלך פיליפ, הם אומרים, הוא צנון, אבל המלכה מתילד יפה וחכמה והם אוהבים אותה. החממות המלכותיות בלאקן, אחוזתו של המלך פיליפ, הן קומפלקס ענק של פביליונים ומבני חממה יפהפיים בסגנון אר-נובו, נטועים בלב פארק אדיר ממדים, שמקיף את הטירה המלכותית. האדריכל אלפונס באלאט, מורו של אדריכל האר-נובו המהולל ויקטור הורטה, תכנן ב-1873 את הקומפלקס הזה עבור המלך ליאופולד השני.

השטח הזה של 25 דונם נראה כמו עיר של זכוכית, שהוקמה באמצע מרחבי אינסוף ירוקים. נדמה שכל עלה צווה אישית בפקודת המלך לתת את המקסימום, וכולם משגשגים להפליא בדום מתוח. עקב בצד אגודל אנחנו צועדים בתוך ההמון על פני מלאכת המחשבת של ברזל וזכוכית, צמחים אקזוטיים ופרחים, חלק מהם פורחים שם במחזוריות עוד מימי האוסף הראשוני של המלך ליאופולד. כיפות וארקדות זכוכית מרשימות, צמחים טרופיים מהפיליפינים שהביא המלך בכדים סיניים ממסעו במזרח הרחוק ו"גן החורף" - חממת קבלות הפנים, שבנייתה נמשכה 30 שנה והגג שלה גבוה במיוחד כדי לאפשר לדקלים ים-תיכוניים להתנשא למלוא גובהם.

800,00 גלונים של דלק בשנה דרושים להסקת החממות, ו-35 גננים מטפחים את תכולתן על בסיס קבוע, לשימושו של איש אחד ומשפחתו. הוא עדיין זוכה לרספקט מסוים מצד נתיניו, אבל לאחרונה, אנחנו מתבשרים, הם אינם מסתפקים עוד בשלושה שבועות עלובים בשנה שהוא מואיל להקצות להם בגניו. בשנה שעברה קיימו 60 ג’וגרים ריצת מחאה מסביב למתחם המלכותי בדרישה לפתוח חלק מהגנים לשימושם של ג’וגרים, דרישה שנתמכה על-ידי ראש העיר של בריסל. חצופים.

כמו שהלורד רגיל

שבעה קילומטרים מערבית לבריסל, במחוז בראבאנט (בכיוון Halle), פותחת טירת Groot-Bijgaarden את שעריה לחגיגת אביב מסעירה, לא פחות. ביצוריה נבנו במאה ה-14, הטירה עצמה נבנתה במאה ה-17 בסגנון הרנסנס הפלמי והיא מוקפת חפיר מים עמוק ומעליו גשר ציורי של חמש קשתות. 40 לורדים היו בעליה לאורך השנים, ביניהם אישי מפתח בהיסטוריה של בלגיה, כמו גיום רונז’מן, שמונה ב-1422 על-ידי הדוכס פיליפ "הטוב" ל"קפטן העיר בריסל". הטירה אינה פתוחה למבקרים, אך במשך חודש אחד בשנה מזמינים הגנים שלה את הציבור להתבשם בנפלאות שעושים ארגון מגדלי הפקעות של הולנד ומעצביו ב-140 הדונם שלה. שמה הרשמי של החגיגה הזאת הוא Floralia Brussels. הפעם שתלו שם למעלה ממיליון פקעות של פרחי אביב, עם העדפה בולטת לצבעונים (למעלה מ-400 סוגים), נרקיסים ויקינתונים.

גני טירת ביג'ארדן / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

בעת ביקורי בטירה, הציגה הגינה בחזית פריחה מאולפת לפי צבעים וסוגי פרחים, אבל זה לא העיקר. יתר אדמות המתחם פרחו במה שנראה כמו מרבדי "פרא" פרחוניים עוצרי נשימה. קסמו המיוחד של הנוף הזה היה נעוץ בכך ששדות הבר הכמו-פראיים האלה הורכבו מפרחים תרבותיים בלבד. נראה מה יעשו שם השנה. כדאי לטפס אל ראש המגדל מול המבנה המרכזי ולהשקיף מלמעלה על כל התפארת הזאת.

כמו שהטבע רגיל

יער Halle) Hallerbos) הסמוך לבריסל, על גבול המחוזות ואלוניה ופלנדריה, נתון בידי הטבע לבדו, והוא מציע אביב נהדר ללא מגע יד אדם. בעבר היו Hallerbos ו-Fore de Soignes - היער של בריסל - יער אחד, ויחד היוו את יער עצי האשור (בוק) הגדול באירופה. כיום יער Halle משתרע על פני 5,550 דונם, ש-1,000 דונם מתוכם הם שמורה, שהיא-היא היעד שלנו.

היער החליף ידיים רבות - מדוכסי בית הבסבורג, לידי הכנסייה, לכיבוש הגרמני - שבמהלך מלחמת העולם הראשונה חיסל אותו כמעט לחלוטין כשגדע את מרבית העצים לשימוש מכונת המלחמה הגרמנית. אחרי המלחמה הוחרם Hallerbos על-ידי ממשלת בלגיה כפיצויי מלחמה, וב-1929, כאשר הפך רשמית לטריטוריה בלגית, החל בו ייעור מחדש שנמשך 20 שנה. התוצאה - יער צעיר רחב ידיים של עצים תמירים דקי גזע שעושים אותו עדין למראה, עם שלושה שבילי טיול מסומנים לאורך 40 קילומטר ושביל טבעתי לרכיבת אופניים. יש שנים שבהן באזורים מסוימים שלו עדיין גודעים במשורה עצים לצורכי הסקה, אבל בין 1 במארס ל-30 ביוני דומם הכול. הכול עוצר כדי לאפשר קינון חסר הפרעה של ציפורי היער ולקראת מופע האביב הגדול של Hallerbos, בכיכובו של סופר-מודל מקסים, שמושך אליו מטיילים וגם אותנו: יקינתון הבר.

במשך שבועיים-שלושה באפריל מתכסה רצפת היער במרבדים כחולים-סגולים של יקינתונים (הידועים גם כפעמוניות כחולות). הפרחים היפים והעדינים האלה שצורתם פעמון, שפורחים במקבצים סגולים בין עצי האשור דקי הגזרה, יוצרים אווירה שמזמינה מחשבות על פיות.

יקינטון / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

אנחנו צועדים לאיטנו לאורך ה-Bluebell Walk. היום שבת, ופה ושם נראים מטיילים. מיעוט המטיילים מחזק את ההנחה שפריחת היקינתונים של האלרבוס היא אולי עדיין בגדר סוד שמור. שלטים לצדי השביל מזהירים לא לסטות ממנו. הקרקע והצמחייה ביער הזה, מתברר, רגישות מאוד למדרך רגל, ומתקשות להתאושש כשהן נרמסות. מקום שדרכו בו ארבע פעמים לא יצמיח עוד יקינתונים, מזהירים אותנו. אז אין להתפתות לרדת מהשביל, גם לא לסלפי זריז. אבל גם אין צורך. אנחנו מוקפים סגול מכל עבר.

שתי צעירות וכלב חולפים על פנינו. קים מאנטוורפן וקלי מלובאן, עם הכלב פרודו. הן אוהבות טיולי פריחה אביבית. באו לראות את היקינתונים וממשיכות בשבוע הבא לגני קויקנהוף בהולנד - מופע האביב האקסטרווגנטי המפורסם של פרחי פקעות תרבותיים - ססגוני, מאולף, נערץ על המונים וההיפך הגמור מהאלרבוס.

היקינתונים אינם פורחים באותו זמן בכל שנה. הזמן הטוב ביותר בדרך כלל לטיול יקינתוני הוא במחצית השנייה של אפריל. לפני שבאים מומלץ לבדוק באתר היער, שם יציינו מתי כדאי לבוא.

מידע מעשי

החממות המלכותיות - השנה יהיו החממות פתוחות לציבור מ-20 באפריל עד 10 במאי. בשל הצפיפות בחניה עדיף להגיע באחד מארבעת קווי האוטובוס המובילים ממרכז העיר לגנים. משך הנסיעה כ-30 דקות.

Floralia Brussels - ב-2019 תתקיים Floralia Brussels מ-6 באפריל עד 5 במאי, בין 10:00 ל-18:00. (כניסה אחרונה ב-17:00). אפשר להגיע מבריסל ברכבת (20 דקות נסיעה ממרכז העיר) או באוטובוס. בשבת, 13 באפריל ב-10:30, וביום ראשון 14 באפריל ב-10:30 וב-14:30 תתקיים בטירה תהלוכה של תלבושות קרנבל ונציאניות.

www.kasteelgrootbijgaarden.be

יער האלרבוס - נמצא במרחק 20 דקות נסיעה ברכבת מבריסל. נוסעים עד לעיירה Halle ומשם באוטובוס עד הכניסה ליער, או 26 דקות ברכב עד לחניון בכניסה ליער.

www.hallerbos.be/en/bloom-bluebells

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמודה: ישראל לא לחצה מספיק על חמאס ולכן אין עסקת חטופים

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם