עובדי אסם פתחו בסכסוך עבודה; ההנהלה: "צעד קיצוני ומיותר"

הבוקר חסמו עובדים למשך שעה את הכניסה והיציאה ממרכז ההפצה של אסם בשוהם • במקביל, סדרניות ונציגות אסם בסניפים קיבלו הנחיה לנטוש את העבודה • הרקע: כוונת ההנהלה לפטר 7-8 מנהלים, בהם שני חברי ועד • ועד העובדים: "אסם מנסה לשפר את הרווחיות שלה על חשבון העובדים, ולא נאפשר את זה"

מחאת עובדי אסם / צילום: ועד חטיבת סחר
מחאת עובדי אסם / צילום: ועד חטיבת סחר

סכסוך עבודה באסם, חודש לפני פסח: הנהלת החברה רוצה לפטר את יו"ר ועד עובדים, ובתגובה עובדי חטיבת הסחר פתחו בשיבושים.

עובדי חטיבת הסחר של אסם חסמו הבוקר (ד') למשך שעה את הכניסה והיציאה ממרכז ההפצה בשוהם. במקביל, סדרניות ונציגות של אסם בסניפים קיבלו הנחיה לנטוש את העבודה ולא לסדר מוצרים.

מבחינת העובדים, הם מוציאים לפועל סכסוך עבודה שהוגש להסתדרות עוד ב-5 בפברואר. צפויים צעדים נוספים, ייתכן שעוד היום.

חסימת המרכז הלוגיסטי  של אסם/ צילום: ועד חטיבת סחר
 חסימת המרכז הלוגיסטי של אסם/ צילום: ועד חטיבת סחר

אתמול (ג') בלילה התכנס ועד העובדים עם הנהלת אסם לשיחות, אולם לטענת העובדים, ההנהלה מתבצרת בעמדתה. מה שהוביל לפיצוץ הוא כוונת ההנהלה לפטר 7-8 מנהלים, בהם שני חברי ועד: את יו"ר ועד המנהלים בחטיבת הסחר וחבר ועד נוסף.

חטיבת הסחר של אסם מונה 1,200 עובדים המאוגדים ב-3 ועדים שונים. המכירות, המנהלים וסדרניות/נציגות מאוגדים תחת ועד אחד בהנהגת היו"ר שלומי אביב.

לצד המחאה על כוונת החברה לפטר את המנהלים, העובדים מוחים על החשש מפיטורי מאות סדרניות. לטענת הוועד, אסם "מנסה לשפר את הרווחיות שלה על חשבון העובדים, ולא נאפשר את זה", כך אמר אביב ל"גלובס". "לאסם יש עובדים עם ותק של 20-30 שנה".

עוד מספר אביב על הפגיעה במפיצים בגלל "קאש אנד קארי" שמפעילות שופרסל ויינות ביתן - מכירה ישירה לקמעונאים קטנים שלטענת עובדי הוועד משקפת מחיר שזול ב-30%-40%. המשמעות היא פגיעה ישירה בשכר המוכרנים המתבסס על עמלות מכירה. 

שיירת משאיות עומדות בכניסה למרכז ההפצה בשוהם, עקב חסימה של עובדי אסם  / צילום: דוברות ההסתדרות
 שיירת משאיות עומדות בכניסה למרכז ההפצה בשוהם, עקב חסימה של עובדי אסם / צילום: דוברות ההסתדרות

את סכסוך העבודה שהגישו העובדים להסתדרות, הם נימקו בחשש ממשי לפגיעה בזכויות העובדים ולפגיעה בביטחונם התעסקותי. זאת לנוכח החלטה חד-צדדית של ההנהלה לבצע שינויים מבניים ותכנית התייעלות ודרישת נציגות העובדים לקבל פרטים ולשקף את המהלך שנעשה לטענתם באופן חד-צדדי.

אביב מפרט כי "לאחרונה התחילו מגעים עם שופרסל ויינות ביתן לפורמט המכירה הישירה לקמעונאים (קאש אנד קארי). זו תחרות לא הוגנת. אסם מראה לנו שהם מעדיפים שחברות חיצוניות ייכנסו לשטח ויימכרו במקומונו ומייתרים את התפקיד שלנו. לפי עדויות שקיבלנו מסניפים, הנהלת אסם פנתה לרשתות, בהן למשל לדבאח, מעיין 2000 ויינות ביתן, והציעה להן להוציא את הסדרניות מהסניפים, ובתמורה אסם תממן את עלויות הסידור. זה מהלך שאנחנו למדים שיקרה במהלך השנה. כבר כעת יינות ביתן הוציא 60 דיילות (נציגות), ודבאח הוציאה 6 סדרניות".

עוד מפרט אביב כי הוועד אמור היה להתחיל בשיחות משא-ומתן לגיבוש הסכם קיבוצי חדש, "אבל גילינו שההנהלה, עוד לפני שהתחילו השיחות, רוצה לשבור אותנו. אנחנו לא ניכנע".

מחאת עובדי  אסם/ צילום: ועד חטיבת סחר
 מחאת עובדי אסם/ צילום: ועד חטיבת סחר

"אין סיבה לשיבושי העבודה, הוועד נוקט צעד קיצוני ומיותר"

מהנהלת אסם נמסר בתגובה: "אין שום סיבה לצעדים ארגוניים ושיבוש העבודה שנוקטים חלק מעובדי הסחר. אסם הבהירה בדיאלוג פתוח ושקוף כי לא מתוכננים שינויים ארגוניים בשוק הפרטי או במערך הסדרניות והנציגות. נהפוך הוא - החברה נמצאת בתהליכי גידול והרחבה. בימים אלה אנו עמלים על גיוס כ-150 עובדים לתפקידים שונים בקבוצת אסם וצופים גידול גם במספר הסדרניות בחטיבת הסחר.

"במענה לשינויים בשוק המאורגן הוחלט על שינוי מינורי ביותר בסקטור מנהלי המכירות האזוריים, המונה 35 מנהלים בלבד, מתוך 1,100 עובדי חטיבת הסחר. מרבית המנהלים יישארו בתפקידם, וחלק קטן ישובצו בתפקידים אחרים בחטיבת הסחר ויוכלו לרכוש מיומנויות עדכניות. לגבי המנהלים הבודדים להם לא יימצא תפקיד בפעילות הסחר, נעשה ככל הניתן על-מנת למצוא תפקיד בכלל קבוצת אסם. אם יהיו מנהלים בודדים שלא יימצא להם תפקיד מתאים, נדאג להם במסגרת הסכם פרישה הוגן.

"הוועד נוקט צעד קיצוני ומיותר שאינו עולה בקנה אחד עם השינוי המזערי שבו מדובר ועם המסורת והמחויבות של אסם לפעול לטובת העובדים תוך יצירת תנאי העסקה הוגנים וביטחון תעסוקתי". 

ממלא-מקום יו"ר איגוד עובדי המזון, אליעזר בלו, מסר: "הצורך בשינויים בשוק המזון מובן, אך התנהלותה החד-צדדית של אסם אינה מתקבלת על הדעת. על הפרק עומדים פיטורים, כשכבר עכשיו ישנה פגיעה קשה בשכר העובדים ובזכותם להתאגד כדי להיאבק על פרנסתם. אני קורא להנהלת אסם לעבוד מולנו בהקדם בשיתוף-פעולה - אחרת הצעדים יוחרפו".

יו"ר הוועד המרכזי של אסם סחר, שלומי אביב, מסר: "אסם לקחה על עצמה להרזות את החברה על חשבון העובדים. אנו דורשים מההנהלה לחזור בה מהצעותיה ומדרישתה לפיטורים. לעובדי אסם המסורים מגיע אופק תעסוקתי כפי שהיה עד עתה. מדובר בעובדים מבוגרים שחלקם בוותק של 20-30 שנה ונותנים את כל-כולם לחברה. אנו בעד הידברות ומוכנים לנהל משא-ומתן, אך לא נקבל צעדים חד-צדדיים שיפגעו בעובדים ובזכויותיהם".