גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התרסקות הבואינג הציבה תמרור אזהרה בפני תעשיית ההייטק

חוקרי התעופה חושדים כי התרסקות מטוס בואינג 737 לפני כשבועיים נגרמה בשל התקנת טכנולוגיות חדשות על גבי ציוד ישן • מה זה אומר על חיבור מכשירים לאינטרנט והאם צריך לשנות את תהליכי האוטומציה במפעלים?

בואינג 737/ צילום :Shutterstock א.ס.א.פ קריאייטיב
בואינג 737/ צילום :Shutterstock א.ס.א.פ קריאייטיב

לפני כשבועיים התרסק מטוס בואינג 737 של חברת אתיופיאן איירליינס, כשעל סיפונו היו 157 איש. זאת הייתה ההתרסקות השנייה של אותו דגם בתוך מספר חודשים, והיא הובילה לקרקוע של הדגם.

חוקרי שתי ההתרסקויות הקטלניות צריכים להתמודד עם שילוב כלאיים של טכנולוגיות ישנות וחדשות, במסגרתו שולטת תוכנה חדישה על משאבות הידראוליות ומנועים שאינם שונים בהרבה מהמנועים שהיו בשימוש כשלינדון ג'ונסון היה נשיא ארה"ב, לפני יותר מ-50 שנה.

דגם 737, שעוצב לראשונה בשנות ה-60, עבר מאז שדרוגים טכנולוגיים שלוש פעמים, וכך נוצרו רבדים כרונולוגיים של טכנולוגיות שהורכבו זו על גבי זו.

תעשיית התעופה הייתה בין הראשונות לאמץ מחשבים לצורכי בקרת ציוד פיזי, והיא תמיד התקדמה באיטיות ותוך בדיקות אינטנסיביות. החוקרים בודקים כעת אם שילוב תוכנת בקרת טיסה חדשה (MCAS) - שעלולה בנסיבות מסוימות לדחוף את חרטום המטוס כלפי מטה ולבלבל את הטייסים - בוצע בידי בואינג באופן שעומד בסטנדרטים של התעשייה.

תופעה זו, של התקנת טכנולוגיות דיגיטליות בציוד ישן, קיימת במגוון של מוצרים - החל במכשירי בית חכם ששולטים על מערכות חימום ביתיות וכלה במחשבים מרכזיים שמפקחים על רשתות חשמל בנות עשרות שנים. מערכות בקרה דיגיטליות צצות בכל מקום ברחבי היקום המכאני.

כמובן שתוכנות הן חלק מהעולם הווירטואלי מרגע היוולדו, והן אחראיות לפוטנציאל שלו במקביל, גם למידת הפגיעות שלו. מגמת "האינטרנט של הדברים" (חיבור של מכשירים פיזיים לאינטרנט) תופסת תאוצה וכיום מחוברים יותר מכשירים מאי פעם. במגמה תומכת היכולת לייצר חיישנים קטנים יותר וכן ירידה בעלות הייצור. בנוסף, רשתות התקשורת מאפשרות להעביר יותר נתונים ובקצב מהיר יותר.

עוד לפני ש"האינטרנט של הדברים" החל להיות מוחשי, הביעו מומחי טכנולוגיה וממונים על ביטחון הציבור חששות מנקודת המפגש של העולם הווירטואלי והעולם האמיתי, אותו הם מכנים ביטחון סייבר-פיזי. החשש הוא מכך שמהנדסים מכפיפים מערכות מכאניות לשליטתם של מחשבים ואלגוריתמים, מבלי להבין את ההשלכות האפשריות. התוצאה היא בלבול לגבי אופן הפעולה של מנגנוני הבקרה, באגים בתוכנות שמובילים לתאונות פיזיות, והבעיה המדאיגה מכל: מתקפות סייבר על תשתיות כמו תחנות חשמל או מפעלי כימיקלים, שעלולות לגרום לקטסטרופה.

מערכות סייבר-פיזיות "משובצות כמעט בכל ההיבטים של החיים שלנו", אמר כריסטוס פפדופולוס, מנהל תוכנית מערכות סייבר-פיזיות במנהלת המדע והטכנולוגיה של המשרד לביטחון המולדת (SHS). בשש השנים האחרונות מנסה DHS לזהות ולטפל בנקודות חולשה פוטנציאליות במערכות סייבר-פיזיות תוך שיתוף פעולה עם מוסדות אקדמיים ומכוני מחקר. למשל, נבדק שילוב טכנולוגיות במכוניות, ציוד רפואי, פיקוח בנייה ורשתות חשמל.

"שינוי הדרגתי שעשוי לגרום לאסון"

בשנת 2015 התגלה כי חברת פולקסווגן זייפה את נתוני בדיקת הזיהום של מנועי דיזל כדי לעקוף את בדיקות פליטת הגזים בארה"ב. מהנדסי פולקסווגן ביצעו את הזיוף תוך ניצול של נקודות חולשה שנוצרו מהתקנת טכנולוגיות דיגיטליות בציוד ישן. נקודות חולשה כאלו נוצלו גם על ידי האקרים רוסיים שתקפו תשתיות אמריקאיות.

פשעי סייבר ותוכנות זדוניות קיימים זה זמן רב בעולם הווירטואלי, אך רק לעתים נדירות נגרם נזק פיזי ישיר מפריצה למאגרי נתונים, גניבה וסחיטה. באגים בתוכנה יכולים לצוץ גם בציוד פיזי שעוצב מלכתחילה כציוד בעל מערכות בקרה דיגיטליות, כמו מכוניות חשמליות, ציוד רפואי ורחפנים. ואולם במקרה כזה, המפתחים של המערכות משלבים בין החומרה והתוכנה כבר בשלבים התחלתיים, ומהנדסים מבצעים בדיקות של המוצרים.

ואולם מומחים מציינים כי ציוד שבו הותקנו מערכות דיגיטליות לאחר ייצורו אינו נבדק באופן יסודי. "יש פיתוי גדול יותר לא לבדוק דברים כשאתה מבצע רק שינוי קטן באמצעות הוספת אוטומציה", אמר ג'סטין קאפוס, פרופסור למדעי המחשב בבית הספר להנדסה טנדון באוניברסיטת ניו יורק. לדבריו, כל תוספת כזאת עלולה ליצורו פוטנציאל לבעיות שעלולות להצטבר מבלי שמישהו יבחין בכך. "מדובר בשינוי מאוד הדרגתי שתוצאותיו עלולות להיות הרות אסון", ציין קאפוס.

האוטומציה מספקת תועלות אדירות גם כשמדובר בציוד מכני בן עשרות שנים. מחשבים יכולים להפעיל כמעט כל מכונה במהירות, בדייקנות וביעילות רבות יותר מבני אדם. למרות שהאוטומציה עשויה להוביל לפיטורי עובדים, היא יכולה גם לשים קץ לעבודה פיזית קשה ולסכנה. עם זאת, שילוב מחשבים במכונות "מטומטמות" כרוך באתגרים.

בריט סטורקסון, מעצב מנגנוני בקרה אלקטרוניים לציוד שאובה תעשייתי בעיר The Dalles במדינת אורגון, אומר שהרכבה רשלנית של מחשבים בציוד מכני הפכה ל"בעיה חמורה שאותה רואים כל הזמן בתעשייה". הוא ראה מעבדי מחשב ננעלים ומפסיקים לחמם ולקרר ציוד, פסי ייצור ומערכות תעשייתיות.

"זה לא רק שהתוכנה אינה עובדת. זה שהיא לא עובדת בכל התנאים", אמר סטוקסטון. ומכיוון שפיתוח תוכנה אינו קשור לעיצוב ציוד, "מפתחי תוכנה אינם יודעים איזו השפעה תהיה להוראה מסויימת בהמשך התהליך".

האקרים מנצלים חולשות במערכות הישנות

תאונות עלולות לגרום נזק בעלות גבוהה, אך הן אינן מתקרבות להיקף הנזק שגורמות פריצות למערכות מחשבים. מרטין תומאס, פרופסור אמריטוס לטכנולוגיות מידע בקולג' גרישאם בלונדון, ומתמחה במערכות בטיחות קריטיות, מציין כי תוכניות הבטיחות בעולם הפיזי התבססו בעבר על ההנחה שכשלים מתרחשים במקרה. ההסתברות לתאונה קטלנית יורדת אם נוצרים תנאי סכנה רק לאחר התרחשותם של שני כשלים. "אך תוכנה זדונית נועדה לגרום שני כשלים בו-זמנית. חוסר הביטחון במרחב הסייבר משנה את הכול", אמר פרופ' תומאס.

בשנים האחרונות פגעו מתקפות תוכנה זדונית כמו WannaCry ו-NotPetya במכשירי סריקה רפואיים בבריטניה, במתקני ההובלה הימית של A.P. Moller-Maersk A/S ברחבי העולם, ובייצור, במחקר ובפעילות המכירה של ענקית התרופות Merck. מגזר התעופה לא סבל ממתקפות משמעותיות מכיוון שבמטוסים מותקנת תוכנה מיוחדת בעלת רמת בטיחות גבוהה.

לדברי דייויד גראוט מחברת הסייבר FireEye, קשה יותר להגן על מערכות דיגיטליות שהתוקנו על גבי ציוד ישן. תוכנת זדונה בשם Triton כמעט שהוציאה מכלל פעולה את תוכנת הבטיחות התעשייתית במפעל פטרוכימי סעודי, וייתכן שאפשרה להאקרים לשלוט במפעל ולשחרר כימיקלים רעילים, לפי FireEye.

Triton נחשף רק לאחר שמנהל במפעל נאלץ לאתחל ציוד מחדש שלוש פעמים, ותהה מהי הסיבה לכך. FireEye חושדת כי האקרים שפועלים בחסות ממשלתית - קרוב לוודאי ממשלת רוסיה - הם שביצעו את המתקפה. "היעד שלהם היה להראות לעולם כולו שהם קיימים ושביכולתם לפעול ברגע שהם מחליטים", אמר גראוט.

עוד כתבות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה