גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת קרטל הגז: אמישראגז וסופרגז ייאלצו לחשוף מסמכים

כך קבע ביהמ"ש המחוזי מרכז, שקיבל חלקית בקשה של תובעים ייצוגיים לחייב את החברות בגילוי מסמכים במסגרת תביעה ייצוגית שהוגשה נגדן ונגד פזגז, בטענה לקרטל וגביית מחירים גבוהים לא תחרותיים בשוק הגז הביתי

שתיים מחברות הגז הגדולות בישראל - אמישראגז וסופרגז - ייאלצו לחשוף מסמכים ונתונים לגבי השינויים במצבת הלקוחות שלהן, מעבר הלקוחות ביניהן וכן אופן חלוקת המצטרפים החדשים ביניהן - כך קבע בית המשפט המחוזי מרכז, שקיבל חלקית בקשה של תובעים ייצוגיים לחייב את החברות בגילוי מסמכים במסגרת תביעה ייצוגית שהוגשה נגדן ונגד פזגז, בטענה לקרטל וגביית מחירים גבוהים לא תחרותיים בשוק הגז הביתי.

מדובר בבקשה לייצוגית שהוגשה לפני כשנתיים וחצי, בסכום המוערך במאות מיליוני שקלים, נגד שלוש חברות הגז הגדולות במשק, אמישראגז, סופרגז ופזגז, על רקע דוח שפרסמה רשות התחרות (בשמה אז, רשות ההגבלים העסקיים) וכן חקירה פלילית שנפתחה נגד החברות השולטות בשוק הגז הביתי.

גז הבישול (גפ"מ - גז פחמימני מעובה) הוא אחד ממקורות האנרגיה המרכזיים למשקי-הבית בישראל. מרבית תושבי המדינה עושה שימוש בגפ"מ לצורכי בישול והסקה, כאשר היקף שוק גז הבישול בישראל עומד על מעל ל-2 מיליארד שקל, מתוכו כ-800 מיליון שקל בתחום הביתי. לפי הערכות משרד האוצר, העלות העודפת כיום על צרכני הגז הביתי מוערכת בקרוב ל-400 מיליון שקל בשנה - במילים אחרות, זהו הרווח שהחברות עושות על הגב של הציבור.

ראשית הפרשה - המכונה כיום "קרטל הגז הביתי" - בספטמבר 2016, אז נחקרו על-ידי רשות ההגבלים העסקיים מנהלים שונים בפזגז ובאמישראגז, במסגרת חקירת חשד לקרטל בענף אספקת הגז הביתי. יום לאחר מעצרים אלה נערכה פשיטה גם במשרדי סופר גז. בדצמבר אשתקד הודיעה רשות התחרות לחברות הגז אמישראגז ופזגז ונושאי משרה בכירים בהן כי היא שוקלת להגיש נגדם כתב אישום, בכפוף לשימוע, בגין הסדר לפגיעה בפעילותה התחרותית של חברה אחרת בשוק.

חקירת רשות ההגבלים העסקיים בפרשה זו נפתחה על רקע בדיקה שערכה הרשות בשוק הגז הביתי, אשר ממצאיה העלו כי הספקים הגדולים בשוק זה נמנעים מלהתחרות זה בזה. בעקבות הבדיקה פרסמה הרשות דוח בנושא היעדר התחרות בשוק הגז הביתי, ובו המלצות נרחבות בנוגע לצעדים שיש לנקוט כדי לקדם תחרות בשוק, כחלק מהמאמץ הממשלתי לקדם את התחרות בענף.

בדיקת הרשות העלתה כי לאורך השנים פעילים מספר שחקנים ותיקים וגדולים בתחום אספקת גז הבישול למשק- בית, בהם פזגז, סופרגז, אמישראגז ודורגז. ארבעת הספקים הגדולים מספקים כ-75% מהכמות המיועדת למערכות גז מרכזיות. לצדם קיימים כ-20 ספקי גז קטנים מאוד, שנתח השוק הכולל שלהם אינו עולה על 10%, כאשר נתח השוק של כל אחד מהם אינו עולה על 5%.

עוד מצאה הרשות כי ניסיונות הכניסה והתרחבות של ספקי גפ"מ חדשים וקטנים נבלמת באופן עקבי. מהבדיקה עלה כי ככל שמספר המתחרים המסוגלים להתרחב קטן יותר - כך קל יותר לספקים הגדולים להגיע לשיווי משקל לא-תחרותי. כן עלה מהדוח כי אספקת גז הבישול למשקי-בית באמצעות מערכת גז מרכזית מועד לשיווי-משקל לא תחרותי. זאת, בין היתר, משום שחברות הגז מוכרות למספר גדול של לקוחות קטנים, ומשום שלספקי הגפ"מ הקטנים קיימים חסמים להתרחבות והגדלת נתח השוק.

חסמי מעבר בין חברות

על הרקע הזה הוגשה הבקשה לאישור ייצוגית נגד חברות הגז. בבקשה, אותה הגישו שלושה לקוחות של כל אחת מהחברות הנתבעות, באמצעות משרד עו"ד ארנון גרפי ושות', נטען כי על-פי דוח רשות ההגבלים העסקיים, שוק אספקת הגז למשקי-בית נשלט כמעט באופן מוחלט על-ידי שלוש החברות הללו, תוך ניצול מצב השוק על-ידן על-מנת לפגוע בתחרות ולמנוע ירידת מחירים.

בבקשה מצוטט דוח של רשות ההגבלים העסקיים, לפיו קיימים חסמי מעבר ללקוחות המחוברים למערכת גז מרכזית, תוך פעילות ומעורבות של חברות אלה, על-מנת להגביר את הכשל. התובעים הייצוגיים הציגו גם חוות-דעת של מומחה מטעמם, ד"ר תמיר לוי, שסקר וניתח את שוק הגז, והגיע למסקנה כי "קיומו של קרטל בין הנתבעות יוצר היעדר תחרות וקיים קשר סיבתי בין עובדות אלה לבין הנזק שנגרם לקבוצה בדמות הפער שבין המחירים התחרותיים לבין המחירים שנגבו בפועל על-ידי הנתבעות". עוד כתב המומחה בחוות-הדעת כי "נמצא כי הרווחים בשוק גבוהים ביחס לכל קנה-מידה כלכלי, וכי שלוש החברות הגדולות גובות מחיר הגבוה בכ-25% מהמחיר שגובות החברות הקטנות - קרי מהמחיר התחרותי".

התובעים ביקשו, בין היתר, כי בית המשפט יחייב את חברות הגז להשיב לחברי הקבוצה את הנזק שנגרם להם, המתבטא בפער הכספי שבין המחירים ששילמו בפועל לבין המחירים שיכולים היו לשלם בתנאי תחרות ושוק חופשי ואלמלא קיומו של ההסדר הכובל, וזאת במהלך 7 השנים האחרונות. מספר חברי הקבוצה הנפגעת מוערך במעל מיליון משקי-בית בישראל.

שלוש החברות הגישו תשובה לבקשה הייצוגית, במסגרתה טענו בתמצית כי אין הסדר כובל ביניהן, לא הוכח קיומו של הסדר כובל, ולא הובאו ראיות ישירות המצביעות על קיומו של ערוץ תקשורת ותיאום שבוצע בין החברות. עוד נטען בתשובה כי כלל לא נטען בבקשת אישור הייצוגית, כי קיים תיאום כלשהו בין החברות בשוק, וכי צרכני הגז הביתיים חופשיים להחליף ספק גז כרצונם.

עוד לטענת החברות, בתקופה הרלוונטית פעלו בישראל כ-20 חברות גז, וצרכן שבחר לא לנקוט פעולה להפחתת מחירי הגז שהוא משלם, אינו יכול לטעון בדיעבד כי מחיר זה "גבוה מהראוי", וכי מגיע לו החזר כספי. בנוסף נטען על-ידי החברות כי טיוטת דוח הרשות אינה קובעת כי קיים הסדר כובל ביניהן, והיא אף נעדרת נפקות משפטית וראייתית, שכן מדובר בדוח פנימי של הרשות.

לאחר הגשת התביעה והתשובה, הגיש עו"ד גרפי בשם התובעים הייצוגיים גם בקשה לגילוי מסמכים רבים הנמצאים ברשות חברות הגז, וזאת כדי לסייע לביסוס התביעה. בין היתר ביקש עורך דינם של התובעים לחייב את החברות לחשוף דוחות המתייחסים לכמות הצרכנים שעברו מחברה לחברה בין שלושתן, וכן לחברות אחרות, קטנות יותר, ב-7 השנים שקדמו להגשת הבקשה.

עוד ביקשו התובעים הייצוגיים חשיפת דוחות, טבלאות או מסמכים אחרים הכוללים סיכום שנתי (או כל סיכום תקופתי אחר) של מספר ההודעות שהוגשו לכל אחת מהחברות על רצון הדיירים להחליפם בספק גז אחר, לרבות כל המסמכים אשר העבירו החברות למומחה מטעמן לצורך הכנת חוות-הדעת לתביעה, כל המסמכים הנוגעים להחלטת משרד האנרגיה לקנוס את פזגז עקב מניעת מעבר לקוחות לחברת גז אחרת ברמלה ומסמכים שהעבירו החברות למפקח על המחירים בהתאם לדרישת צו הפיקוח על מחירי מצרכים ושירותים, בהם דוחות כספיים, מאזני בוחן, סקירה מפורטת של מבנה החברה ואופן פעולתה, מידע על סוגי הצרכנים השונים (תעשייתיים, מסחריים, פרטיים בהבחנה בין צרכנים בודדים, צרכנים משותפים בבית משותף, וצרכנים משותפים במספר בתים) ועוד.

דוח הגורם הרגולטורי - מצדיק גילוי מסמכים

השופט יחזקאל קינר דחה את רוב הדרישות הללו של התובעים הייצוגיים במסגרת גילוי המסמכים, תוך שהוא קובע כי המבקשים מתקשים לעמוד בנטל הוכחת הקרטל הנטען על-ידם, וכי מרבית המסמכים והנתונים המבוקשים הם סודות מסחריים של החברות שאין לגלותם.

השופט ציין כי "התשתית הראייתית שבבקשת האישור היא ברף נמוך, וכי קיומה של תשתית ראייתית ראשונית לקיומם של התנאים הקבועים בסעיף 8(א) בתוק תובענות ייצוגיות להוכחת קיומו של הסדר כובל כנטען בבקשת האישור, יכול להילמד אך בדוחק".

עוד נקבע כי "אף שאין בכך, לטעמי, כדי לשלול מכל וכל גילוי מסמכים כלשהו, אין די בכך כדי להורות על גילוי מסמכים נרחב, כפי שהתבקש, אלא היקפו צריך להיות מצומצם. זאת, במיוחד נוכח ההיקף הניכר של הגילוי שהתבקש על-ידי המבקשים והקשיים שהוא מעורר בהיבטים שונים של הכבדה, גילוי סודות מסחריים ועוד.

עם זאת קבע קינר כי החברות כן יעבירו לתובעים הייצוגיים מסמכים ונתונים לגבי השינויים במצבת הלקוחות שלהן. השופט ציין כי "היקף הגילוי המבוקש בסעיף זה משמעותי, ויש בו רלוונטיות לתובענה, שכן באמצעותו חפצים המבקשים לאמת את הקביעות העובדתיות בטיוטת דוח הרשות ובדוח הרשות, המצביעות על מיעוט התחרות בין המשיבות, כאשר לשיטת המבקשים יש בכך כדי לקרב אותם למסקנה בדבר תיאום אסור בין המשיבות".

השופט ציין כי בעוד אמישראגז וסופרגז אינן מודות בקביעות העובדתיות שבדוח הרשות, פזגז ציינה בתשובתה לבקשת הגילוי כי "פזגז לא חלקה כלל על הקביעות העובדתיות שבדוח רשות ההגבלים"; ולאור הודאה זו אין מקום לתת צו גילוי כנגד פזגז, אך לגיטימי להורות לאמישראגז וסופרגז על גילוי המסמכים המבוקשים. "דוח הרשות, שהוכן על-ידי גורם רגולטורי ומקצועי, מצדיק גילוי מסמכים ונתונים שיכול ויש בהם כדי לאמת ולחזק את הקביעות העובדתיות שבו", קבע השופט. 

*** חזקת החפות: כל החשודים בפרשת "קרטל הגז" לא הורשעו בכל עבירה וזכאים ליהנות מחזקת החפות. לא הוגש כתב אישום בפרשה, לא הוכחה אשמתם, והם לא הורשעו.

עוד כתבות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון