גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עד 120? רגע לפני שטבע חוגגת יום הולדת, האם המניה תשמור על עצמאות

טבע חוותה לאחרונה טלטלה שהחזירה את המניה שלה לשווי שבו נסחרה לפני 20 שנה ● רגע לפני שהיא חוגגת 120 להיווסדה, האם מניית העם לשעבר תצליח לשמור על עצמאות? 

 

בניין טבע בכפר-סבא / צילום: סיון פרג'
בניין טבע בכפר-סבא / צילום: סיון פרג'

ימים קשים עוברים על בעלי המניות של חברת התרופות טבע, זו שעד לפני מספר שנים נחשבה "מניית העם". מי היה מאמין שהמניה  שחצתה את רף ה-50 דולר ב-2009, תיפול למחיר חד-ספרתי בדולרים ב-2019. אנליסטים שלפני 4 שנים נקבו במחירי יעד של 80, 90 ואף 100 דולר למנייתה, מספקים היום מחירי יעד של 10 דולר ופחות.

מניית טבע חזרה כמעט 20 שנה לאחור

לכאורה, במכפיל שבו טבע נסחרת כיום ובשווי 9 מיליארד דולר, נראה שאין לה עוד הרבה לאן לרדת; אלא שהאי-ודאות העצומה שנוגעת לעלויות המשפטיות שטבע חשופה אליהן ממשיכה להכביד עליה, מעבר לאתגרים של "הביזנס" הרגיל.

טבע, נזכיר, מעורבת כיום בשני הליכים משפטיים בעלי פרופיל גבוה בארה"ב: הראשון נוגע לתיאום מחירי תרופות בין חברות התרופות הגנריות, כשטבע סומנה על-ידי התובעים כמובילת הקנוניה; והשני, המורכב מהליכים משפטיים מרובים, קשור לשיווק משככי כאבים אופיואידיים שהובילו להתמכרויות, כאשר במקרה זה טבע אינה "שחקנית ראשית" בסיפור.

למעשה, אפשר לומר שפרקטיקות שהיו נהוגות בטבע (ובחברות מתחרות) בשנים עברו, חוזרות להתנקם בטבע הנוכחית. הערכות שונות פורסמו לגבי כמה תיאלץ טבע לשלם על מנת להיחלץ משני ההליכים, ורובן נעות בין 1-4 מיליארד דולר. אף חברה לא תשמח להיפרד מסכומים כאלה, אבל בטבע המצב מסובך עוד יותר. כשהחוב עומד על 28.7 מיליארד דולר והתזרים במגמת ירידה, ולאחר תוכנית ההתייעלות האגרסיבית - לא ברור מהיכן תוכל טבע לשלם סכומי עתק כאלה ומה תהיה ההשפעה על פעילותה העסקית היומיומית. ואם יש משהו שבשוק ההון לא אוהבים, הרי זו אי-ודאות.

ס.ל.א קיומה

טבע פועלת כבר 118 שנים - היא הוקמה בתחילת המאה הקודמת, אז החלה לפעול כסיטונאית תרופות בירושלים של שנת 1901. המייסדים היו חיים סלומון, משה לוין ויצחק אלשטיין והעסק נקרא ס.ל.א, על בסיס שמות המשפחה שלהם. היום, ס.ל.א היא זרוע ההפצה של טבע.

בשנים שלאחר מכן, מדענים שעלו לארץ לפני קום המדינה הקימו בה מספר חברות פרמצבטיות וייצרו תעשייה מקומית קטנה. באתר האינטרנט של טבע נכתב שבמלחמת העולם השנייה, הפכו המפעלים הללו למקור היחיד לתרופות לשוק המקומי ואף לצבא הבריטי שהוצב במזה"ת.

ב-1935, סלומון, לוין ואלשטיין הרחיבו את העסקים ופתחו את מפעל אסיא בפתח-תקווה. במקביל, ד"ר גינטר פרידלנדר, שעלה מגרמניה, הקים את מפעל טבע בירושלים, ובאותה שנה הוקם גם מפעל צרי בתל-אביב. לימים התמזגו אסיא וצרי, ואילו טבע, שנרשמה למסחר בבורסה בתל-אביב עוד ב-1951, נקלעה למאבק שליטה בשנת 1968 שבסופו איבד פרידלנדר את השליטה על החברה שייסד, ובעלת השליטה החדשה בה הפכה להיות חברת אסיא-צרי, בהובלת אלי הורביץ, שהנהיג את המיזוג המלא בין החברות ב-1976 וקרא לחברה הממוזגת "טבע תעשיות פרמצבטיות". בשנים שלאחר מכן, טבע רכשה מספר חברות ישראליות.

הורביץ, יליד 1932, החל לעבוד בחברת אסיא ב-1953 ותפקידו הראשון בחברה היה שוטף כלים במעבדה. הורביץ נישא לדליה, בת למשפחת המייסדים סלומון, והפך עם השנים לדמות המזוהה ביותר עם טבע, למנכ"ל החברה בין 1976 ל-2002 ולאחר מכן ליו"ר הדירקטוריון מ-2002 עד 2010.

אלי הורביץ, ועידת ישראל לעסקים דצמבר 2010

ארה"ב נתנה, ארה"ב גם לקחה

לאחר המיזוג בין החברות, החלה טבע לפזול גם לשוקי חו"ל. ב-1982 החלה החברה להיסחר גם בוול סטריט. חוק Hatch-Waxman שעבר בארה"ב ב-1984 הסדיר בשוק האמריקאי את פעילות שוק התרופות הגנריות, וטבע ידעה לנצל את ההזדמנויות שהיו גלומות בו. בד בבד, טבע החלה את צעדיה גם בעולם התרופות המקוריות (אינובטיביות). התרופה החשובה ביותר הייתה קופקסון, לטיפול בטרשת נפוצה, שהגיעה לטבע כמעט במקרה, בזכות חברותו הקרובה של הורביץ עם פרופ' מיכאל סלע, ממפתחי התרופה יחד עם רות ארנון ודבורה טייטלבוים ממכון ויצמן.

ב-1996 קיבלה טבע אישור לשיווק הקופקסון בארה"ב. טבע אמנם הייתה חברה גנרית במהותה, אבל נהנתה מאוד מהקופקסון, שהפך לחלק משמעותי בהכנסותיה, ועוד יותר מזה ברווחיה ובתזרים המזומנים שלה. בשיא, התרופה נמכרה ביותר מ-4 מיליארד דולר בשנה.

ב-2017 דיווחו נבחרי ציבור בארה"ב שטבע העלתה את מחיר התרופה ביותר מ-1,000% משנת 1996, וטבע נהנתה מהעובדה שלאורך רוב התקופה לא היו קיימות בשוק גרסאות גנריות לקופקסון. בטבע ידעו, כמובן, שיום יבוא והחברות הגנריות יצליחו לפתח גרסה משלהן ולקבל אישור לשיווקה (גם אם מדובר בתרופה מסובכת מהרגיל), וניסו להיערך ליום שאחרי הקופקסון בעיקר בעזרת סדרת רכישות, אם כי ללא הצלחה גדולה.

ב-2002 מונה ישראל מקוב למנכ"ל טבע, תפקיד אליו קודם מתפקיד סגן נשיא לפיתוח עסקים בחברה, והורביץ הפך ליו"ר. בתקופת כהונתו צמחו הכנסות החברה פי 4 ומנייתה עלתה ב-24%. בשוק ההון הופתעו ביום בהיר אחד ב-2006 כשטבע הודיעה על החלפת מקוב בשלמה ינאי, אלוף במיל' שניהל את מכתשים אגן ושלא היה לו ניסיון בשוק הפארמה. ינאי הציג תוכנית אסטרטגית לטבע ותחת כהונתו, שנמשכה כחמש שנים, ביצעה החברה מספר רכישות מהותיות ובהן חברת הגנריקה באר, רציופארם הגרמנית וספלון - יצרנית תרופות מקוריות.

בתחילת 2012 מונה לתפקיד ד"ר ג'רמי לוין, שבדומה לינאי, "הוצנח" לטבע מבחוץ.

בניגוד לינאי, הוא הגיע לטבע עם ניסיון רב בתעשיית הפארמה. בניגוד לקודמיו, הוא התמקד ברכישות קטנות בלבד. מספר חודשים לאחר כניסתו לתפקיד, לוין הציג תוכנית אסטרטגית חדשה לחברה, שכללה התמקדות בעסקי ליבה והתרחבות גיאוגרפית. אולם לוין לא הספיק לקדם את האסטרטגיה שלו. כעבור שנה, הוא הציג תוכנית קיצוצים משמעותית שכללה פיטורי כ-10% מעובדי טבע, בשל הצורך להתגבר על אתגרים של לחצי מחירים ואובדן צפוי של הבלעדיות על הקופקסון.

התוכנית עוררה סערה גדולה ויצרה מתיחות בין ההנהלה והדירקטוריון. זמן קצר לאחר מכן, לוין פוטר מטבע.

הרכישה שאכן שינתה את פניה של החברה ללא הכר

מחליפו של לוין הגיע אמנם לא מתוך החברה, אבל כן מהדירקטוריון שלה - ארז ויגודמן, לשעבר מנכ"ל שטראוס ומכתשים אגן. הוא נכנס לחברה בתקופה שבה יחס המשקיעים אליה היה חשדני, ובתחילה היה נדמה שישנו שיפור במצב. שתי הרכישות הראשונות של ויגודמן היו לבריס ואוספקס, שתי חברות המפתחות תרופות מקוריות, שהשפעתן החיובית על טבע ניכרת היום: הן אלו שהביאו לחברה את מנועי הצמיחה הנוכחיים - התרופה אג'ובי לטיפול במיגרנה והתרופה אוסטדו לטיפול בהפרעות תנועה.

ארז ויגודמן / צילום: איל יצהר, גלובס

אולם אז, ב-2015, החליטה טבע לעבור לשלב הבא ולבצע את הרכישה הטרנספורמטיבית (רכישה שתשנה את פני החברה) שהיו מי שציפו ממנה לבצע. תחילה, היא ניסתה להשתלט על המתחרה מיילן ב-40 מיליארד דולר, והחלה לרכוש מניות שלה בשוק. כשהניסיון נקלע לקשיים, היא פנתה לאלרגן, וממנה רכשה בכ-40 מיליארד דולר את אקטביס, הזרוע הגנרית שלה. יש לציין, ששוק ההון אהב מאוד את הרכישה ומניית טבע זינקה אז לשיא כל הזמנים (כ-70 דולר).

אך השנה שחלפה בין הרכישה להשלמתה העלתה ספקות בנוגע לתמחור הנדיב שניתן לאקטביס, על רקע שחיקת השוק הגנרי בארה"ב. לצורך מימון הרכישה, טבע גייסה חוב ומינפה את עצמה, ואף שהריביות היו נמוכות יחסית, היא סיבכה את מצבה, כשהתברר מאוחר יותר שתרומת החברה הנרכשת נמוכה מהצפוי (ובמקביל, רכישת חברת רימסה ממקסיקו התבררה כפלופ).

טבע נקלעה לסחרור, ויגודמן הועזב, החברה נאלצה לפטר עובדים ולחפש מנכ"ל חדש שיסכים להגיע בתנאים לא קלים. קאר שולץ, שנכנס לתפקיד בנובמבר 2017, הציג תוך מספר שבועות את תוכנית ההתייעלות הנרחבת שלו שבמסגרתה פוטרו מעל 10,000 עובדים. אמון המשקיעים החל לחזור לאט-לאט, אך אז צצו הסוגיות המשפטיות, והחזירו את מניית טבע שני עשורים אחורה. 

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם