גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזאב מוול סטריט הופך לכבש: הרשויות בארה"ב סוגרות על מעלימי מס

בסרטו של סקורסזה מפקיד "הזאב" כספים שלא דווחו אצל בנקאי שוויצרי, שאומר לו שאין סיכוי שהרשויות האמריקאיות יגיעו אליהם ● ההרגעה של אותו בנקאי פחות רלוונטית כיום, לאחר שהאמריקאים "פלשו" לכל העולם, ובאמצעות חוקים, תקנות והסכמים למסירת מידע, הם מצליחים למנוע התחמקות ממס ● איך בדיוק זה פועל, ומה ההשלכות לגבי הישראלים?

FATCA / אילוסטרציה: shutterstock
FATCA / אילוסטרציה: shutterstock

העולם החדש של מניעת התחמקות מתשלום מס כבר כאן. הוא סוגר במהירות על ישראלים שמחזיקים בחשבונות בנק לא מדווחים בחו"ל, ועל תושבי מדינות זרות שלא דיווחו על בעלותם בחשבונות בנק בישראל.

בסרטו של מרטין סקורסזה "הזאב מוול סטריט" ישנה סצנה שבה מגיע "הזאב" לבנקאי בשווייץ, כדי לבדוק את האפשרות להפקיד אצלו כספים שלא דווחו לרשויות בארה"ב, ושואל את הבנקאי: מה הסיכוי שהאמריקאים ישימו את ידיהם על הכסף? הבנקאי משיב לו בהלצה שדבר כזה יכול לקרות - אלא רק אם האמריקאים יחליטו לפלוש עם צבאם ולכבוש את שווייץ, תוך פרץ רם של צחוק.

בשנת 2014 "פלשו" האמריקאים לאירופה ולשאר העולם, עם חקיקתו של - Foreign Account Tax Compliance Act, או FATCA.

ה-FATCA חוקק כדי למנוע מתושבי ארה"ב להתחמק מתשלום מס בארה"ב באמצעות ניהול השקעות מחוצה לה. במסגרת החוק נקבע כי על גופים פיננסיים שאינם אמריקאים להעביר לרשויות המס בארה"ב מידע על חשבונות המנוהלים על-ידי אמריקאים בבנקים מחוץ לארה"ב. כדי "לחייב" שיתוף-פעולה, נקבע בין היתר כי ארה"ב תוכל לנכות שיעור של 30% מכל תקבול ממקור אמריקאי שיועבר לגופים פיננסיים שלא יפעלו בהתאם להוראות ה-FATCA.

בעקבות כך, מדינות ה-OECD קבעו תקן אחיד - Common Reporting Standard, או CRS, לאיסוף המידע הפיננסי בין מדינות. התקן חל גם על מדינות שלא חברות בארגון ה-OECD, ומטרתו לאפשר חילופי מידע בין-מדינתיים למטרת אכיפת מס. ה-CRS קובע, בין היתר, נוהלי החלפת מידע אוטומטיים בין המדינות אשר אימצו תקן זה, בדגש על מידע על פעילות צולבת של תושבי חוץ (מידע של תושב מדינה א' המנוהל במדינה ב', ולהפך).

מדינת ישראל חתמה על הסכמים למסירת מידע, ובתחילת השנה אימצה את עקרונותיהם לדין הפנימי. לאור הצלחתם של האמריקאים ביישום ה-FATCA, מצפים ברשות המסים לגילויים של מספר רב של חשבונות בנק לא מדווחים הנובעים מיישום ה-CRS, וההערכות נעות סביב מאות אלפים.

הבדליים מהותיים בין FATCA לבין CRS

אופן העברת המידע: ה-FATCA היא דיווח אל הרשות האמריקאית, וממוענת אליה בלבד. לעומת זאת, ה-CRS היא רשת מורכבת ומשוכללת של יותר מ-100 מדינות, שכל אחת מהן משתפת ומקבלת מידע עם יתר החברות.

יתרון הרב-צדדיות על חד-צדדיות: ה-FATCA מייצר דיווח חד-צדדי מגופים פיננסיים זרים אל ארה"ב. בהיותו כזה, הוא משרת רק צד אחד במשוואה - ארה"ב. בשנים האחרונות, בעקבות לחץ פורום ה-G20 על האמריקאים, קיימים דיווחים הדדיים מעטים. ה-CRS קובע סטנדרט דיווח הדדי מלא בין כל המדינות. מספר ההסכמים המולטילטרליים שנחתמו על בסיס ה-CRS חוצה את ה-1,500. רשת זו צפויה אף להתרחב למדינות נוספות.

זיהוי בעלי החשבון (בדיקת נאותות): ככלל, הדיווח מכוח ה-FATCA מתייחס לאזרחים אמריקאים בלבד (תוך שיש להביא בחשבון את העובדה שאזרח אמריקאי מתחייב במס בארה"ב אף אם הוא תושב של מדינה אחרת לצורכי מס).

ב-CRS, הבדיקות הן לשם זיהוי תושבות לצורכי מס, כך שישראלי (שהוא תושב ישראל לצורכי מס), שמחזיק באזרחות זרה, לא יזוהה כתושב זר רק בגלל שהוא מחזיק באזרחות זרה, ולא יועבר מידע לגביו למדינה הזרה, אלא למדינת תושבתו.

סכום מינימלי מדווח: חובת הדיווח ב-FATCA למוסד הפיננסי היא ליתרה מעל 50 אלף דולר ליחיד ומעל 250 אלף דולר לחברה (למעט חריגים כגון חיסכון פנסיוני). לדוגמה, אזרח אמריקאי המנהל בישראל פיקדונות בשני גופים פיננסיים - אם כל אחד מהפיקדונות הללו קטן מהיתרה שלעיל (לדוגמה 40 אלף דולר), אזי חשבונות אלה לא ידווחו.

מדיניות הדיווח בתקן ה-CRS שונה בתכלית. חובת הדיווח אינה תלויה ביתרת חשבון הבנק המנוהלת בגוף הפיננסי, אלא בעצם קיומו של חשבון בנק.

מאפייני הדיווח: ב-FATCA מדווחים כלל החשבונות באופן אוטומטי, ללא מסלול מובנה של השגה. ב-CRS ישנו מנגנון מובנה לאיתור ולבירור של תושבות זרה לצורכי מס. לאחר בירור זה, המוסד הפיננסי יודיע לבעל החשבון כי המידע לגבי חשבונו צפוי להיות מועבר למדינה שבה סווג כתושב. בעל החשבון זכאי להגיש השגה מנומקת על החלטת הבנק.

על אף העובדה שהדיווח בישראל החל בשנת 2019, הדיווח הראשוני יכלול גם מידע על יתרת חשבון החל מסוף שנת 2017 או 2018 (בתלות במדינה המדווחת) - בין שהוא פעיל ובין שלאו.

עם יישום תקן ה-CRS, מידע על אודות חשבונות של ישראלים המחזיקים חשבונות בחו"ל, בין היתר בשווייץ, בסינגפור ובהונג-קונג - גם אם סגרו חשבונות אלה, או שחתמו על טפסים "לא מדויקים" לבנקים בנוגע להצהרת הנכסים בישראל - צפוי להיות מועבר לרשות המסים בישראל בצורה מסודרת בזמן הקרוב. על-פי פרסומים שונים, בכוונת רשות המסים לפעול כנגד אותם בעלי חשבונות שלא נתנו דיווח בכלל, או שנתנו דיווח חסר.

כדי להימנע מחוסר הנעימות הכרוך במגע יזום מצד רשויות המס, אם בבעלותכם נכס או חשבון בנק לא מדווח, רצוי להקדים תרופה למכה ולפנות לרשות במסגרת נוהל גילוי מרצון, שבתוקף עד סוף שנת 2019. 

עו"ד עמית גוטליב הוא שותף במשרד ירון אלדר פלר שורץ ושות', ועופר גרוס הוא עורך דין במשרד

עוד כתבות

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות