גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשר, אבל מרוויח: מה הם אפיקי השקעה כשרים והיכן ניתן למצוא אותם?

כמעט כל חברות ניהול ההשקעות הגדולות בישראל מנהלות כיום מגוון אפיקי השקעה כשרים - שמנהלים כבר 10 מיליארד שקל ● בניגוד לסטיגמה שדבקה באפיקים אלה, הגדרת הכשרות לא רק שאינה גורעת מפוטנציאל התשואה, אלא במקרים רבים גם מוסיפה לו ● איך משקיעים כשר, ואיך זה מתקשר ל"השקעות הוגנות" בכלל

השקעות אלטרנטיביות. מתנהלות אחרת משוק ההון/צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
השקעות אלטרנטיביות. מתנהלות אחרת משוק ההון/צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הסכום הגדול יחסית המנוהל כיום באפיקי השקעה כשרים, והצמיחה המהירה של הענף הזה, מחייבים התייחסות והיכרות מעמיקים יותר עם עולם ההשקעות הכשר, ועם הסטיגמות שכבר דבקו בו.

נתחיל מההגדרות. חברות כשרות הן חברות שמחזיקות בהיתר עסקה, ושאינן פועלות בשבת. היתר עסקה מגדיר את ההלוואות או את האג"ח שמנפיקה החברה כשותפות בעסקי החברה, ואת הריבית כחלק ברווחים. כך למעשה מתמודדים עם האיסור ההלכתי על הלוואות בריבית. היתר עסקה, אגב, מכשיר "תספורות" במקרים של כשל עסקי, כל עוד ההתנהלות הייתה הוגנת, מכיוון שממילא ההלוואה היא כנגד רווחים, ואם ישנם הפסדים, שני הצדדים נושאים בהם.

האפיקים הכשרים כבר מנהלים כיום 10 מיליארד שקלים. כ-80% מהחברות הציבוריות בארץ מוגדרות ככשרות. נתון מעניין הוא שככל שהחברות גדולות יותר, כך יורד שיעור החברות הכשרות מביניהן. כ-70% מהחברות במדד ת"א 90 כשרות, ורק כ-60% מהחברות במדד ת"א 35 כשרות.

ישנן שלוש גישות הלכתיות בהקשר של השקעה במניות. הגישה המחמירה, של חוגי חרדים קיצוניים יותר, גורסת שאסור להשקיע ישירות במניות של חברות ישראליות, מכיוון שרכישת מניות משמעותה שותפות בחברה, ואם החברה מחללת שבת, לא מקפידה על הלכות ריבית או עוברת עבירות אחרות, המחזיק במניות החברה שותף לעבירות שמבוצעות בה.

על פי הגישה הזאת, חשיפה לשוק המניות הישראלי מותרת רק באמצעות נגזרים פיננסיים שאינם מקנים זכויות של שותפות בחברה. חשיפה לשוקי חו"ל מותרת גם באמצעות רכישה ישירה של מניות, מכיוון שההנחה היא שהעסקת יהודים בחברות אלו היא במספר זניח יחסית לכלל עובדי החברה. למעשה, בגישה זו המשקיע יקבל את תשואת השוק, לא יותר ולא פחות, בדומה לכל משקיע אחר שמעדיף את המדד על פני ההשקעה האקטיבית שמנסה להשיג תשואה עודפת.

אל מול הגישה המחמירה, קיימת גישה מקלה, שטוענת שקנייה של מניות בסכומים ובשיעורים שאינם מקנים השפעה כלל בחברה מותרת, מכיוון שהקשר בין המשקיע לבין הנעשה בחברה קלוש.

דרך האמצע, שהולכת וצוברת תאוצה, היא הגישה שלפיה ממיינים את החברות הציבוריות לכשרות ולא כשרות על פי שני פרמטרים - שמירת שבת ושמירה על הלכות ריבית באמצעות היתר עסקה, ומתירים את ההשקעה בחברות הכשרות.

למעשה, בחברה ספציפית אחת - טיב טעם, הוסיפו את הפרמטר של "סוחרת בנבלות וטרפות", אבל לגבי כלל החברות, הפרמטרים הם שמירת שבת והיתר עסקה.

כיום, האפיקים הכשרים הזמינים למשקיעים כוללים קרנות פנסיה, קרנות השתלמות, קרנות נאמנות, קרנות סל, קופות גמל, תוכניות חיסכון לכל ילד וגם ניהול תיקי השקעות. כמעט כל חברות ניהול ההשקעות הגדולות בישראל מנהלות כיום מגוון אפיקי השקעה כשרים. הלקוחות הם בעיקר חרדים וחרד"לים.

הבעיה העיקרית אולי של אפיקי ההשקעה הכשרים היא חוסר המודעות לקיומם בקרב קהל המשקיעים הפוטנציאלי. אמנם, הצמיחה המהירה יחסית של הענף מצביעה על כך שהמודעות הולכת וגדלה, אבל עדיין חוסר המודעות עצום, וישנה עבודה רבה לעשות, וכמובן כר נרחב לפעילות חיובית ולצמיחה.

בעיה משמעותית נוספת היא הנרטיב שהתקבע, שלפיו פוטנציאל התשואה של ההשקעות הכשרות נמוך יותר מזה של השקעות רגילות. הנרטיב הזה איננו נכון. אם מסתכלים למשל על קרנות הפנסיה, ניתן לראות שהקרנות הכשרות נמצאות בתחתית טבלת התשואות, אבל זה לא בגלל שפוטנציאל התשואה נמוך יותר. הסיבה העיקרית לכך, היא שהקרנות הכשרות מנוהלות באופן סולידי יותר מהאחרות, ועיקר הנכסים שבהן מושקעים באג"ח ממשלתיות, שממילא אין לגביהן שאלות של שמירת שבת או היתר עסקה.

אגב, קרנות המשקיעות רק באג"ח ממשלתיות נחשבות גם הן לכשרות. בסביבה של ריבית נמוכה ושוק מניות עולה, הסיווג שלהן ככשרות והתשואה הכמעט אפסית שלהן, מורידים את התשואה הממוצעת של הקרנות הכשרות, ובכך מקבעים את הנרטיב השגוי, שלפיו פוטנציאל התשואה של האפיקים הכשרים נמוך יותר.

סיבה נוספת, ויש לסייג שהיא בגדר השערה בלבד, היא שחברות ההשקעות מתייחסות לקהל המשקיעים בהשקעות כשרות כקהל שבוי, שלא חייבים לספק לו תשואה אטרקטיבית כדי להביאו, ולכן מנהלי האפיקים הללו מתאמצים פחות ומסתפקים בתשואה נמוכה ובניהול פסיבי למדי.

בין הכוכבות הכשרות בשנים האחרונות ניתן למצוא את פרוטרום, קמטק, חילן וביטוח ישיר, עם תשואה מצטברת של מאות אחוזים. בין החברות הכשרות שהשילו מערכן עשרות אחוזים, ניתן למצוא את פריגו, עלבד ועוד. דוגמאות לחברות לא כשרות שהניבו מאות אחוזים הן אורמת ואלביט מערכות. בין הלא כשרות שהשילו מערכן עשרות אחוזים, ניתן למצוא את טבע, גזית גלוב ועוד.

תוכנית חיסכון לכל ילד מככבת בין האפיקים הכשרים, ורוב החברות המציעות אפיקי השקעה במסלול הזה מציעות גם אפיק כשר. גם קרנות השתלמות כשרות מוצעות על-ידי מרבית גופי ההשקעות שמנהלים קרנות השתלמות. גם קופות גמל כשרות זמינות אצל מרבית המנהלים. בקרנות הנאמנות יש מספר גדול יחסית של קרנות סל כשרות, אך מעט קרנות נאמנות אקטיביות כשרות. מי שמעוניין בניהול תיקים כשר, ימצא חברות שמציעות גם את השירות הזה.

כיום קיימים שלושה גופים שממיינים חברות לכשרות ולא כשרות. הגוף הוותיק ביותר מיוצג על-ידי הרב אריה דביר מירושלים, הגוף השני הוא "ועד הרבנים תשואה כהלכה", גוף שמורכב מזרמים שונים של חרדים בהובלת חסידי גור, והגוף  השלישי הוא מכון כת"ר, שמזוהה עם הציונות הדתית. הסיבה, אגב, שגופים אלו מסתפקים בשמירת שבת והיתר עסקה, ולא בודקים אלמנטים אחרים ביהדות שקשורים לנושא ההשקעות, כמו הציוויים "לא תגנוב", "לא תלין פעולת שכיר" ובאופן כללי "ועשית הישר והטוב", היא שבדיקות אלו קשות יותר לביצוע, וההחלטות לאשר או לפסול חברה, במקרים רבים, יהיו החלטות סובייקטיביות. שמירת שבת והיתר עסקה, לעומת זאת, הם פרמטרים קלים לבדיקה ולביצוע.

כנס על השקעות כשרות והוגנות בבורסה בת"א. מאמינים שהתשואה תהיה אטרקטיבית צילום:  / צילום: אבישג שאר ישוב

על מה שבין אדם לחברו

בית ההשקעות פסגות הודיע בחודש שעבר על השקת אמנה של השקעות אחראיות. חברת ניהול התיקים של איי.בי.איי מנהלת זה זמן ניהול תיקים עם פרמטרים של אחריות תאגידית. מפעל הפיס החליט לפני מספר שנים שהוא לא משקיע באג"ח של חברות שעשו תספורות, ולא החזירו את הכסף, משיקולי הוגנות. אביב ניהול קרנות (מנוהלת על-ידי הח"מ) מנהלת קרנות פרטיות, שמשקיעות בחברות שמתנהלות בהוגנות.

כשאנחנו מדברים על השקעות אחראיות או על השקעות בחברות הוגנות, אנחנו מדברים בדיוק על הפרמטרים של יהדות, שמשלימים את ההשקעות "הכשרות" להשקעות על פי ההלכה. השקעות אחראיות, אחריות תאגידית או הוגנות, כל אחד והשם שהוא בוחר, אלו שמות אחרים לציוויים היהודיים "לא תגנוב", "לא תלין פעולת שכיר", "לא תגזול" וציווי שהכול נכנס ונבלע בתוכו - "ועשית הישר והטוב".

כשפסגות השיקו את האמנה להשקעות אחראיות, אמר ברק סורני, מנכ"ל פסגות, שהשיקולים של בית ההשקעות היו ויישארו קודם כל שיקולי תשואה. האמירה הזו כוונה מן הסתם אל הציבור הרחב, כדי שלא יחשוש מכך ששיקולי אחריות תאגידית של פסגות יפגעו בתשואה. אבל בעולם כבר יודעים ששיקולים של הוגנות טובים פיננסית לתיק ההשקעות, ועשויים להביא לפוטנציאל תשואה גבוה יותר, ואף בסיכון נמוך יותר.

פרופ' מייקל פורטר, שביקר בישראל לא מזמן, הוא אחד הגורואים הבולטים בעולם הניהול האמריקאי ב-20 השנים האחרונות. פרופ' פורטר טוען שאחריות חברתית צריכה להיות מבוססת על עקרונותיו של הקפיטליזם האמיתי: חתירה לפריון ויצירת ערך; אבל לא ערך לבעלי המניות ולמנהלים - שלדעתו הוא קצר טווח והרסני - אלא "ערך משותף" לחברה ולכל השחקנים בסביבה שבה היא פועלת.

גם מארק פולסון, דירקטור בכיר בדויטשה בנק, טוען שניתוח סביבה, חברה וממשל תאגידי צריך להיות חלק מתהליך השקעות של כל משקיע רציני, וחלק מפעילות של כל חברה שאכפת לה מהערך שהיא יוצרת לבעלי המניות שלה. מארק פולסון יודע על מה הוא מדבר, שכן דויטשה בנק ריכז למעלה ממאה מחקרים אקדמיים, שבחנו את השפעת ההוגנות על עסקי חברות וביצועי המניות.

85% מהמחקרים הראו שחברות הוגנות מציגות תוצאות עסקיות טובות יותר. 89% מהמחקרים הראו שחברות אלו מציגות גם ביצועי מניה טובים יותר, ו-100% מהמחקרים הראו שחברות שמתנהלות בהוגנות מגייסות הון בעלויות נמוכות יותר, כי השוק רואה בהן חברות עם סיכון נמוך יותר.

גם קולינס ופאוורס, מחברי רב המכר "לנצח נבנו", אמרו שלא מצאו שמקסום ההון של בעלי המניות, או מקסום "הרווח", הם הכוח המניע המכריע, או המטרה המרכזית, במהלך ההיסטוריה של מרבית החברות בעלות החזון. למעשה, אצל רבות מהחברות בעלות החזון, העסקים היו מאז ומתמיד יותר מאשר פעילות כלכלית גרידא, יותר מאשר רק אופן להרוויח כסף. הם ראו אידיאולוגיית גרעין שהרחיקה מעבר לשיקולים הכלכליים.

אז תקראו לזה אחריות תאגידית, תראו לזה הוגנות, יהדות או מצוות שבין אדם לחברו. מה שתרצו. אתם כבר מבינים שהניואנסים בין ההגדרות קטנים, אבל בגדול הכוונה דומה. בסופו של דבר, הכל מתנקז לציווי היהודי של "ועשית הישר והטוב". בעולם כבר יודעים שבטווח הארוך זה מביא לתשואה עודפת בסיכון נמוך יותר. אצלנו עדיין צריכים להתרגל לזה.

אגב, בעולם נדרשו למחקרים רבים כדי לקבוע שהתנהלות הוגנת משתלמת בסופו של דבר גם בכיס. ביהדות, ההמשך של הפסוק "ועשית הישר והטוב", הוא "למען ייטב לך". מסתבר שהכל כבר כתוב מראש. גם משקיעים לא דתיים שמעוניינים בתשואה עודפת לאורך זמן, כדאי להם להשקיע על פי העיקרון היהודי של "ועשית הישר והטוב".

למעשה השקעות מותאמות להלכה היהודית מתקבלות באמצעות שילוב בין ההשקעות הכשרות לבין ההשקעות האחראיות. השקעות כשרות כבר יש. השקעות אחראיות או הוגנות גם יש. פחות, אבל יש. עכשיו צריך רק לחבר.

בהקפדה על השקעות כשרות, אנחנו מוותרים על 20% מהחברות הציבוריות. בהשקעות אחראיות, או אם נקרא להן הוגנות או יהודיות, אנחנו מרוויחים פוטנציאל תשואה עודף לאורך זמן, וזאת כפי שלמדנו על פי מחקרים רבים.

אנשים שומרי מצוות יכולים למצוא בהשקעות על פי ההלכה פוטנציאל תשואה אטרקטיבי, וגם לפעול על פי אמונתם וערכיהם. קרן ראשונה שמשקיעה על פי ההלכה, שכוללת גם השקעות כשרות וגם הוגנות, כבר יש. מנהלים בתחום שמדברים על פוטנציאל תשואה אטרקטיבי, כבר יש.

התחזית שלי היא, שתחום ההשקעות הכשרות, כמו גם תחום ההשקעות האחראיות בארץ, יגדלו שניהם ויתרחבו. פה ושם יהיו ניצנים שישלבו בין שניהם. ככל שזה יקרה ויגבר, שאר מנהלי ההשקעות לא יוכלו להסתפק בניהול סולידי כדי לספק ביקוש של "קהל שבוי", ויצטרכו לעבוד קשה יותר כדי להניב תשואה ולהישאר אטרקטיביים גם באפיק ההשקעה הזה. 

הכותב הוא כלכלן, מנכ"ל אביב ניהול קרנות, שמנהלת קרנות שמשקיעות בחברות הוגנות וקרנות על פי ההלכה

עוד כתבות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"