גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מומחים לניירות ערך בעקבות הפסיקה על יוטרייד: "רף חדש וקונקרטי של אחריות כלפי ציבור המשקיעים"

רשות ניירות ערך, שמתמודדת עם טענות שהיא אחראית להפסדי המשקיעים בתיקים שונים, מעולם לא ראתה את את עצמה אחראית לכך ● פסק הדין בפרשת יוטרייד מסעיר את הרוחות ברשות ● לדברי מומחים לניירות ערך איתם שוחח "גלובס", מדובר בפסיקה תקדימית

אביב טלמור, בעלי יוטרייד / צילום: שלומי יוסף
אביב טלמור, בעלי יוטרייד / צילום: שלומי יוסף

מאז פרסום פסק הדין בפרשת יוטרייד, סוערות הרוחות ברשות ניירות ערך. באי-מניעת המשך גיוס הלקוחות לחברה לאחר שאסרה על כך ובאי-הזהרתה כראוי את לקוחות החברה בדבר פעילותה הבלתי חוקית של החברה, רשות ניירות הערך אחראית להפסדי חלק מלקוחות יוטרייד, היה להם "אשם תורם" לנזקם - כך לפי בית המשפט. הרשות - שהתמודדה בעבר ומתמודדת עם טענות דומות, שהיא אחראית להפסדי המשקיעים בתיקים שונים - מעולם לא ראתה את עצמה אחראית לכך. בנסיבות הללו, ערעורה על פסק הדין כבר כמעט כותב את עצמו.

על רקע הקריסה של חברת יוטרייד והטענות נגד התנהלות רשות ניירות ערך בפרשה, פנה "גלובס" לרשות כבר בתחילת הדרך בשאלה "איפה הייתם?". שאלנו אותה - "אם כבר במאי ביקשתם מיוטרייד לחדול מפעילות של ניהול תיקים ללא רישיון, וקיבלתם התחייבות שלא תעשה זאת - מדוע עד חודש דצמבר לא וידאתם שהחברה עומדת בהתחייבות שלה? מדוע אפשרתם לה להמשיך לגייס באין-מפריע עוד 44 משקיעים חדשים מחודש מאי, שהפקידו סכום של כ-3.5 מיליון דולר בחשבון של יוטרייד?". 

תגובתה הראשונית של הרשות לדברים הייתה: "הרשות אינה יכולה להתייחס לפעולות אכיפה ספציפיות. הרשות שבה ומפנה לאזהרות שפרסמה בדבר השקעות בגורמים לא מפוקחים, על הסיכונים הכרוכים בהן".

ואכן, הרשות פרסמה באתר האינטרנט שלה אזהרה לציבור שלא להשקיע בבתי השקעות לא מפוקחים - אך האם זה מספיק? האם זה מסיר ממנה את האחריות למנוע את אובדן כספם של משקיעים חדשים, לאחר שהיא כבר מודעת לבעייתיות של החברה, קיבלה עליה תלונות ואף ביקשה מהחברה לחדול מפעילותה האסורה לגיוס משקיעים? נראה כי הרשות חשבה שכן, אך בית המשפט המחוזי הבהיר לה כעת בצורה חד-משמעית שלא.

"השופטת לוקחת את האכיפה צעד ענק קדימה"

לדברי עו"ד אסף ברם, מומחה לניירות ערך ומרצה בתחום, "מדובר בפסיקה תקדימית, במובן זה שרשות ניירות ערך מעולם לא חויבה בעבר בפיצוי משקיעים בגין קריסת פלטפורמת השקעה. מבחינה משפטית פורמלית, הניתוח של השופטת את העובדות והמקרה, נכון לחלוטין; כי לרשות ניירות ערך, ולרשויות המדינה באופן כללי, יש חובת זהירות ביחס לסמכויות הפיקוח שלהן, שנועדו להגן על הציבור הרחב. החובה הזאת הופרה, כמו שהשופטת רונן קבעה. הן לא פיקחו מספיק טוב, ולא הפעילו כנדרש את הסמכויות שהחוק מעניק להן".

עוד מוסיף ברם כי "גם מבחינה מהותית הפסיקה מאוד נכונה. השופטת אומרת שבתחום המאוד רגיש הזה של אכיפה כלכלית ושל הגנה על כספי ציבור, יש למדינה אחריות לא רק לחוקק חוקים טובים ונכונים, כמו חוקי ניירות ערך, אלא יש לה גם אחריות ליישומם ולאכוף אותם. זו אמירה נכונה וחשובה לשוק.

המסר של פסק הדין הוא - הרתעת הרשויות מהתרשלות, אשר בעתיד יתורגם להרתעה כלפי המפירים את החוק. הרשות בעתיד כבר לא תהיה סלחנית. היא לא תאפשר לעצמה להיות סלחנית כלפי מפירים בזמן אמת, לא בדיעבד. היא צריכה לאתר הפרות בזמן אמת, ולפעול. זה מסר קריטי, כי הוא מגן על כספי ציבור ומצמצם את הפגיעה בציבור. השופטת לוקחת את האכיפה צעד ענק קדימה, וזה חשוב לשוק. הפסיקה מטילה נטל על הרשות לקיים את החוק ולאכוף אותו, ולא רק בדיעבד. לאמירה הזאת יש כוח".

הפיצוי לא יעודד משקיעים לבצע השקעות מסוכנות תוך מחשבה שיש מי שיפצה אותם אם יפסידו?

ברם: "השופטת לא מסירה לחלוטין את האחריות מהמשקיעים עצמם. יש להתנהגות שלהם משמעות ומשקל, אבל יש מאסה שלמה של אנשים שלא יודעים למי יש רישיון ולמי אין לנהל השקעות, ובתחום הזה חיוב הרשות לפעול בזמן אמת הוא מאוד נכון וחשוב. 

"זו פסיקה מהמוצדקות ביותר. פסיקה אמיצה וחשובה. השופטת לא עושה מהפכה, היא אומרת את המובן מאליו: 'זה החוק, תקיימו אותו'. היא הולכת בתלם, אבל מעטים השופטים שיקבעו את זה".

וברם מסכם: "הפסיקה הזאת תציל כספי ציבור. יש לה ערך כלכלי עצום לעשור הקרוב. זו פסיקה שמחנכת את הרשות ואת השוק. יהיו פחות הפרות, והיא תועיל לציבור, וגם לרשות שתתחזק וההרתעה שלה תגבר".

"ניתן להשליך מפסק הדין גם על מקרים חמורים יותר"

עו"ד דן צוק, מומחה לשוק ההון ומייצג משקיעים בתביעות מול גופים פיננסיים, מוסיף כי "עוד בתחילת שנת 2015 בוצעה פנייה לרשות ניירות ערך כי הפעילות אינה חוקית ודורשת רישיון, ואף הוגשה באמצעותי תביעה ייצוגית תקדימית בעניין. לקח לרשות זמן רב כדי 'לעכל' את המידע, והיא פנתה לבית המשפט רק בסוף שנת 2015. לכן, הפסיקה נכונה וצודקת. מדובר במקרה ייחודי שבו היה ברור שעל הרשות לפעול מיד, היא לא עשתה כן, ובית המשפט הכיר בכך".

עוד לדברי צוק, ייתכן כי בעתיד הקרוב נראה פסיקות המחייבות את הרשות בפיצוי משקיעים במקרים נוספים. "אין זה המקרה היחיד שבו עולה שאלת אחריותה של הרשות. סביר להניח שגם במקרים דומים של קריסת חברות, שניהלו באמצעות אלגו-טריידינג (האחרונה לפני זמן קצר), הרשות הייתה מודעת להפרות החוק. בחלק המקרים אף בוצעו פניות לרשות בדרישה לפעול בשל הפרות חוק לכאורה וניהול תיקים ללא רישיון. מלבד בדק-בית שעל הרשות לבצע, במטרה לשנות את אופן הפעולה שלה בעתיד, נראה כי הרשות בבעיה לא פשוטה, שכן ניתן להשליך מפסק הדין גם על מקרים נוספים שלמיטב ידיעתי, אפילו חמורים יותר, שכן בהם הפרות החוק נמשכו זמן רב (מספר שנים) בלי שהרשות פעלה".

בשורה התחתונה, אומר עו"ד צוק, "בית המשפט הבהיר לרשות כי היא מחויבת לפעול בכל מקום שבו מבוצעות הפרות חוק שיטתיות ונגרם נזק למשקיעים, וכי הטענה כי הגוף 'אינו מפוקח' לא תעמוד יותר. להפך - דווקא בגלל שהגוף המפר את החוק אינו מפוקח, הרשות מחויבת לפעול".

גם עו"ד רועי סלוקי ממשרד עורכי הדין סלוקי קוסובר, המתמחה בליטיגציה פיננסית, סבור כי מדובר בפסק דין בעל השלכות רוחב דרמטיות. "בפסק הדין התקדימי, מסמן בית המשפט הכלכלי לרשות ניירות ערך רף חדש וקונקרטי של אחריות כלפי ציבור המשקיעים הרחב".

לדברי עו"ד סלוקי, "ככלל, רשות ניירות ערך פועלת לטובת המשקיעים ונגד גורמים המסכנים אותם, אולם לא תמיד עושה ועשתה כן ביעילות. כך, למשל, במשך השנים הארוכות שבהן פעלו זירות פורקס ואופציות בינאריות במתחם נטול רגולציה, בעוד הרשות פועלת להסדרה, ללא דחיפות מספקת. יש להניח כי פסק הדין יעניק לרשות מוטיבציה נוספת, להקפיד לפעול בצורה נחרצת ומהירה נגד גורמים שזוהו ככאלה הפועלים מחוץ לחוק ומסכנים את כספם של משקיעים".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות