גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד הבריאות הודיע שיפחית את שכר האחיות – והכשיר את הדרך לשביתה

שביתת האחים והאחיות היום הביאה לביטול מאות ניתוחים ורבבות ביקורים במרפאות ● הן מוחות על הפחתה בשכר בעקבות מאבקן במבדקי איכות שהיו אמורות לעבור, אבל דורשות שיפורים בכל המערכת ● רק שלא ישכחו גם את מלחמתן בעוזרי הרופאים

מחאת האחים והאחיות / צילום: הסתדרות האחים והאחיות בישראל
מחאת האחים והאחיות / צילום: הסתדרות האחים והאחיות בישראל

ביממה האחרונה עבדה מערכת הבריאות בישראל במתכונת חירום, על רקע "שביתת האחים והאחיות", שפרצה הבוקר (ג'). בחדרי הניתוח בוצעו רק ניתוחים קריטיים ובכל מחלקות בתי החולים, האחיות עבדו במתכונת מצומצמת בלבד - כולל בחדרי לידה ופגיות, ביחידות הדיאליזה והפריון ובמחלקות בתי החולים הגריאטריים והפסיכיאטריים. השביתה הורגשה גם בקופות החולים (לבד ממכבי, שם לטענת הקופה האחיות עבדו כרגיל), בתחנות לבריאות המשפחה ("טיפות חלב") ובשירותי הבריאות לתלמיד.

"עם יום אחד כזה אנחנו יכולים להתמודדד", אמר הבוקר ל"גלובס" בכיר באחד מבתי החולים הגדולים בארץ, "אך אם המצב הזה יימשך - זה יהיה קשה". לפי הערכות, רק ב-11 בתי החולים הממשלתיים, שנמצאים בבעלות משרד הבריאות, בוטלו בגלל השביתה כ-800 ניתוחים אלקטיביים (לא דחופים) ויותר מ-20 אלף ביקורים במרפאות.

"בסופו של דבר, ניתוח אלקטיבי שנדחה ונדחה - הופך לניתוח דחוף", הוסיף הבכיר.

מדוע בכלל פרצה שביתת האחיות, ובעיקר - מדוע דווקא עכשיו, כאשר הממשלה המכהנת היא ממשלת מעבר, שידיה גם כך כבולות ברמה התקציבית? הרי העומסים הכבדים, תת-התקינה ודלות המשאבים במערכת הבריאות הם עובדה קיימת זה שנים.

התשובה לכך, היא שהשביתה לא פרצה סתם כך, אלא היה לה טריגר ברור, ששיאו בהודעת משרד הבריאות מתחילת השבוע, כי הוא מפחית משכר האחיות. 

מחסור חמור באחיות בישראל

עומס כבד שפוגע בחולים

בתחילה, היו אלה מבדקי האיכות (אקרדיטציה) שהתקיימו בכלל בתי החולים בישראל בחודשים האחרונים, ושדרשו מכלל העובדים - אך בעיקר מהאחיות - להתגייסות מיוחדת ולעבודה במאמץ מוגבר. את המבדקים עורך מדי שלוש שנים הארגון הבינלאומי JCI.

האחיות טענו, שלא רק שתהליך האקרדיטציה מטיל עליהן עומס כבד - אלא גם בא על חשבון הטיפול החולים והוא מצג שווא. לכן הודיעה במאי יו"ר הסתדרות האחיות, אילנה כהן, למנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, שהאחיות לא ישתפו פעולה עם המבדקים, לרבות הדרכות, ישיבות ופרויקטים בתחום.

בתגובה לכך הודיע השבוע משרד הבריאות, כי הוא מפחית משכר האחיות, לאחר שלא עמדו במטלותיהן. האחיות מדברות על הפחתה של 20% משכרן, ואילו לפי בר סימן טוב ההפחתה תלויה בהיקפי עבודה, שכן "אנו לא יכולים לקבל מצב, שבו עובדים מחליטים אילו מטלות הם עושים ואילו לא".

ההחלטה על הפחתת שכר האחיות, שהיא קיצונית למדי, גדשה את סאתן והכשירה את הקרקע לשביתה.

בר סימן טוב סיפר היום, שבפגישה שנערכה אתמול בערב בין הצדדים "הצענו להיכנס לתהליך של זיהוי מטלות שאפשר להוריד מהאחיות באופן מיידי. אם נמשיך ונגיע להבנות עם האחיות - אנו בהחלט מוכנים לשקול את הפסקת הקיצוץ בשכר". עם זאת, האחיות הכריזו על "פגישה שהתפוצצה", ללא כל הצעות קונקרטיות. המשך הדיונים בנושא השביתה וחוקיותה, כבר יתקיימו בבית הדין לעבודה.

המשאבים שהושגו, בוטלו עקב הבחירות

בר סימן טוב הוסיף ואמר היום שבדרישותיהן לתוספת משאבים ותקנים למערכת, האחיות מתפרצות לדלת פתוחה. תוספת המשאבים הזו לדבריו כמעט והושגה (כ-5 מיליארד שקל תוספת לבסיס התקציב) לפני כחודשיים, בדיונים בין משרד הבריאות לאוצר. עם זאת, היא טורפדה ברגע ההחלטה על פיזור הכנסת והליכה לבחירות חדשות.

האחיות תובעות הוספת 1,500 תקני אחיות למערכת, דרישה שעליה אומר בר סימן טוב: "זה לא הזמן לבקש דברים מהסוג הזה. צריך לתת לנו את הזמן לנסות ולשחזר את ההישג שכמעט הצלחנו להשיג".

האחיות אומרות מנגד: "אף פעם אין זמן טוב לשביתה. לא נראה לנו שישאירו את המערכת במתכונת חירום עד לבחירות הבאות".

אך מעבר לעצם הטריגר לשביתה, ישנה גם המציאות עצמה. והמציאות, אף שאינה חדשה כלל וכלל, אכן קשה, דלה מאוד במשאבים ושוחקת. זו הסיבה שבכל פעם קם סקטור אחר מקרב ציבור עובדי הבריאות ומוחה על כך - פעם אלו הרופאים, ששבתו במשך יותר מארבעה חודשים ב-2011 לקראת חתימה על הסכם קיבוצי, פעם אלה עובדי מקצועות הבריאות (פרא-רפואיים), ופעם אלו האחיות.

המקור לקושי הגורף הוא זה - ההוצאה הלאומית לבריאות כאחוז מהתמ"ג בישראל היא מהנמוכות ב-OECD (שיעור של 7.3% לעומת ממוצע של 9%), ויותר מכך, בישראל ההוצאה הציבורית - הכסף שיוצא מכיס המדינה לטובת בריאות מתוך ההוצאה הלאומית הוא מהשיעורים הנמוכים ב-OECD ועומד על 63%, לעומת שיעור ממוצע של 73%.

גם ברמה הסקטוריאלית יש על מה למחות. בישראל חמש אחיות בלבד לכל 1,000 איש, לעומת ממוצע OECD שהוא כמעט כפול: יותר מתשע אחיות לכל 1,000 איש. בישראל אחות אחת במחלקה יכולה לטפל גם ב-30 חולים - קנה מידה שאין כמותו כמעט בעולם המערבי.

"המערכת ממוקדת בעיקר ברופאים"

"המערכת ממוקדת רופאים. האחיות מבצעות את העבודה הקשה והסיזיפית, ועליהן מדברים פחות, ושומעים עליהן פחות", אמר הגורם הבכיר מבית החולים.

עם זאת, ישנם צעדים אופרטיביים שהמדינה רוצה לנקוט כדי להפחית עומסים מהמערכת, ועד היום האחיות התנגדו להם מסיבות פוליטיות. למשל, הוספת עוזרי רופא לבתי החולים.

בינואר פירסמנו ב"גלובס" את טענותיהם של כמה "עוזרי רופא" שהשתלבו במחלקות בישראל - רובם פרמדיקים בהכשרתם - לכך שהאחיות "תוקעות לנו מקלות בגלגלים ועושות לנו את המוות". בסך הכול, כ-100 עוזרי רופא השתלבו בבתי חולים בשנים האחרונות, ובמשרד הבריאות היו רוצים להאיץ את קצב ההכשרה ואף להרחיב את המקצוע ולהסדיר אותו אקדמית.

האחיות מנגד טענו ש"ככל שעוזר רופא מעוניין להתקדם מקצועית, שהוא מוזמן למסלול להסבה מקצועית בבתי הספר לאחיות להשלמת לימודי סיעוד".

בשורה התחתונה על אף שטענות האחיות מוצדקות, ועל אף שלא היה צריך לאיים עליהן בקיצוץ שכרן, התמונה כמו תמיד מורכבת. גם האחיות צריכות לעתים להסתכל על האינטרסים של המערכת כולה, ולא רק על האינטרסים הצרים שלהן.

מה דורשות האחיות השובתות

להפסיק את מבדקי האיכות (אקרדיטציה) בישראל

הפחתת עומסים והגדלת זמן הגדלת זמן אחות-מטופל

הוספת 1,500 תקני אחיות למערכת

הלימה בין מספר המיטות במחלקה ברישיון למספר המאושפזים בה בפועל

הוצאת המיטות הבלתי חוקיות מהמחלקות ומהמסדרונות

עוד כתבות

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%