גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קיץ שובר שיאים: חם זה הנורמלי החדש בקיץ באירופה

שיאי הטמפרטורות שנשברו באירופה הביאו איתם גם שורה של תקלות ● אך על אף שגלי החום כבר מופיעים ביבשת בתדירות גוברת והולכת, האוכלוסייה וגם הרשויות אינן נוקטות צעדים יוצאי דופן כדי להתמודד איתם

אנשים בפריז מצנננים את עצמם מפני החום / צילום: רויטרס, Charles Platiau
אנשים בפריז מצנננים את עצמם מפני החום / צילום: רויטרס, Charles Platiau

חודש יוני האחרון באירופה היה החם ביותר מאז ומעולם; יולי אומנם התחיל קריר, אך בסוף השבוע גל חום ביבשת שבר את שיאי המעלות במערב אירופה אי-פעם; רכבות התקלקלו, בתי עסק נסגרו, מערכות אלקטרוניות השתבשו, ו"הירוקים" העלו דרישה בפרלמנט הגרמני לעגן בחוק את הזכות לעבוד מהבית בחודשי הקיץ החמים, במקום במשרדים הסגורים והרותחים. חום מדברי-כמעט הפך למצב הנורמלי החדש בקיץ בגרמניה ובמדינות רבות אחרות במערב אירופה, שלא היו רגילות בעבר לטמפרטורות כאלה.

בגרמניה לבדה גרם גל החום האחרון שורת תקלות: רכבות בין-עירוניות הושבתו בגלל התחממות המסילות, באלה שעבדו - מערכות המיזוג המרכזי התקלקלו בגלל החום הכבד והעומס. המצב ברכבות הפנים-עירוניות, באוטובוסים וברכבת התחתית של ברלין, למשל, גרוע הרבה יותר - אין בהן כלל מערכת מיזוג, והן הופכות מדי קיץ בשנים האחרונות למרחץ זיעה צפוף, שמגיע עד כדי סיכון בריאותי למי שסובלים מקשיים בנשימה. ברשתות החברתיות הופצו תמונות של בתי עסק שהכניסה אליהם הפכה לבלתי אפשרית, כי הדלתות האוטומטיות סבלו מהתחממות יתר. בברלין, מכבי האש הסתובבו והשפריצו מים על עצים צמאים במיוחד.

אך על אף שגלי החום כבר מופיעים באירופה בתדירות הולכת וגוברת, נראה כי האוכלוסייה וגם הרשויות אינן נוקטות צעדים יוצאי דופן כדי להתמודד איתם. העיתונים בגרמניה אומנם מלאים בעצות מעשיות לבודד את החלונות מאור שמש ישיר ולפתוח את החלונות רק בלילה, אז הטמפרטורות לרוב צונחות בעשר מעלות, אבל מלבד מחסור מורגש במאווררים (חלק מהישראלים שהיגרו לגרמניה בשנים האחרונות הביאו אותם באופן פרטי), נראה כי הרשויות אינן מתכננות לשנות את החוקים כדי לקדם מיזוג אוויר במקומות ציבוריים - או אפילו בדירות.

נקודת רתיחה

הגרמנים חוששים מחיידקים במזגן

מיזוג בדירות פרטיות בגרמניה הוא תופעה יוצאת דופן, וקשה למצוא דירות עם מערכת מיזוג מרכזית, אפילו בבניינים חדשים. אחד הנימוקים הטבועים עמוק בקונצנזוס הגרמני הוא שהלחות הכרוכה בפעולת המזגן מפיצה חיידקים בבית ומסוכנת לנשימה. עם זאת, לאט-לאט, בעוד ברלין הופכת לפחות ופחות מושלגת וקפואה בחורפים, וליותר ויותר חמה ורותחת בקיץ, המצב עשוי להשתנות.

בשנה האחרונה מופיעים במשרדים ובדירות פרטיות יותר ויותר מזגנים ניידים - שאינם יעילים כל-כך, אך מפיגים את החשש הגרמני מחיידקים בעזרת פונקציה לסינון האוויר. גם קניונים חדשים ממוזגים לרוב, והפכו בימים האחרונים למפלט לרבים.

נכון להיום, רק ל-6% מהדירות באירופה יש מיזוג אוויר, ומדובר לרוב בדירות במדינות דרום-אירופה החמות, לפי נתוני סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA). לפי תחזיות הסוכנות, הביקוש למיזוג יוכפל באירופה בשנים הקרובות, עם התגברות ההתחממות הגלובלית. מדובר במעגל סגור שצפוי להזיק לסביבה עוד יותר: הפעלת מיזוג תגביר עוד יותר את צריכת האנרגיה ואת שחרור גזי החממה הכרוכים בהפעלתו, מה שיגרום להתגברות ההתחממות הגלובלית. גם ריכוז מזגנים פולטי חום בערים צפוי להגביר את הטמפרטורה העירונית, שגם כך גבוהה בכמה מעלות מרמתה מחוץ לערים.

הביקוש למזגנים באירופה רק יעלה

המודעות הסביבתית מאיטה תהליכים

בעוד לפי תחזית סוכנות האנרגיה הבינלאומית, מעל למחצית מהמזגנים החדשים יותקנו במספרים עצומים, מאות מיליוני יחידות, בארה"ב ובסין, הרי באירופה מודעות סביבתית עשויה למתן את התהליך. בגרמניה, התקנת מזגנים נתקלת לצד החשש הבריאות מהתנגדות סביבתית. העיר דיסלדורף, למשל, פסקה באחרונה נגד התקנת מערכות מיזוג מרכזיות במשרדים ובבניינים ציבוריים משיקולי אנרגיה.

אירועי האקלים הקיצוניים מתחברים היטב להתחזקות התפיסה הסביבתית בגרמניה ובמערב אירופה בשנים האחרונות. הפעילה הסביבתית השוודית הצעירה גרטה תונברג זכתה לפרסום מקומי ואז עולמי בין השאר אחרי ששריפות בשוודיה השמידו חלקים אדירים של יערות בקיץ של השנה שעברה. גם כעת, הפוליטיקאים מקשרים בין החום הנוכחי לשינויי האקלים. בחודש שעבר נאלצה מנהיגת "הירוקים" בגרמניה להתנצל בפני קנצלרית גרמניה, לאחר שאמרה כי הסיבה שאנגלה מרקל סובלת מהרעד שהפגינה במהלך טקסים רשמיים נובע מההתחממות הגלובלית, לאחר ימים חמים במיוחד בברלין.

כעת, דורשת המפלגה הגרמנית לעגן בחוק את הזכות של עובדים לעבוד מהבית בחודשי הקיץ, אם מקום העבודה שלהם חם מהרגיל ואינו מאוורר, ולהעניק "הפסקות ללא חום" למי שנאלצים לעבוד בחוץ. "אנחנו חייבים להכין את עצמנו לעובדה שגלי החום יתגברו וייעשו תכופים יותר כחלק מההתחממות הגלובלית", כתבה המפלגה בתוכנית להתמודדות עם החום שפירסמה החודש.

רוחצים מנסים להתקרר בגל החום בצל מגדל אייפל / צילום: גוונדלין לה גוף, רויטרס

כיפת הקרח שמאיימת להימס

ואחרי שנשברו שיאים ברחבי היבשת - 43 מעלות בפריז למשל ביום חמישי האחרון - גל החום צפוי להמשיך את דרכו צפונה, אל עבר ים הקרח המידלדל והמתכווץ מדי שנה של האוקיינוס הארקטי, ואל עבר כיפת הקרח העצומה השוכנת על האי גרינלנד. גובהה הממוצע הוא שלושה קילומטרים, היא שריד של עידן הקרח האחרון, ואם תימס, היא תתרום להעלאה משמעותית של פני הים ברחבי העולם.

ביום שישי נמדדו טמפרטורות של 36 מעלות בצפון נורבגיה, כשהן מלווה בכותרות כמו "סקנדינביה הופכת לטרופית" ובשבירת שיא החום הקודם שנמדד ב-1970. בחלק מסקנדינביה נותרו הטמפרטורות באופן נדיר מעל 20 מעלות גם בלילה. גבוה בלפלנד השוודית נרשמו שלשום טמפרטורות של 35 מעלות, ששברו את שיא החום שנרשם ב-1945. בגרמניה העריכו כי עוד שניים-שלושה גלי חום כבדים לפחות צפויים עוד בקיץ הנוכחי. 

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו