גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ישראלים חשבו שהם בטופ של תחום הקנאביס, אבל אי-אפשר להגיע ולהיות ראשונים, צריך לצמוח לשם"

מריס קוט, המנהלת את קרן Redfund להשקעות בקנאביס בקנדה, מספרת כי "בסקטור הקנאביס שם, אם אתה מגיע מישראל, כולם מקשיבים" ● אבל קוט גם הייתה עדה להנפקה הכושלת של BOL הישראלית, שנעצה סיכה בבלון הקנאביס בת"א: "לא אמרו שהיא חברה גרועה, אלא שהוולואציה גבוהה מדי; מה ש-BOL תעשה בחודשים הקרובים יכריע מה המשקיעים הקנדים יחשבו על שוק הקנאביס של ישראל"

מעבדת קנאביס./ צילום:  Shutterstock א.ס.א.פ קריאייטיב
מעבדת קנאביס./ צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קריאייטיב

"בסקטור הקנאביס בקנדה, אם אתה מגיע מישראל, כולם מקשיבים",אומרת מריס קוט, המנהלת את קרן Redfund להשקעות בקנאביס בקנדה, וחברה בועדה המייעצת של חברת פנטזי נטוורק הנסחרת בתל אביב. "בתחילת הדרך הקנדים רצו להשקיע במגדלים הישראלים, אך כשהיצוא התעכב, רובם הקפיאו את הפעילות הזו. אולם, הם בהחלט עם היד על הדופק, להשקעה במגדלים כשזה יהיה הגיוני, ובינתיים בעיקר בטכנולוגיה".

"בזכות הקנאביס, מגיעות משלחות רבות מקנדה לישראל, שכוללות אנשים שמבקרים בישראל בפעם הראשונה, וחווים אותה דרך הפריזמה הזו. כיוון שאני יהודייה דוברת עברית, וכבר הייתי בישראל פעמים רבות, הם שואלים בהיסוס אם הם צריכים ללבוש כיפה במשך כל המסע ואם יהיה להם מה לאכול. מובן שהם חוזרים בגישה אחרת.

"והנה כבר התחילו לקום בקנדה כל מיני מתווכים מטעם עצמם לשוק הישראלי, וכולם אומרים - אני מכיר את ישראל, אני מכיר את פרופ' רפי משולם (מבכירי חוקרי הקנאביס הישראלים) באופן אישי, אתם חייבים לבוא איתי, כי אף אחד בישראל לא מדבר אנגלית".

מריס קוט./  צילום: תמונה פרטית

מזהב, למכירת קנאביס ולהשקעות בתחום 

קוט נקלעה לתעשיית הקנאביס במקרה. זה קרה לרבים מחלוצי התעשייה, אבל לה זה קרה קצת אחרת. ב-2012 היא פיתחה מכונה למכירה אוטומטית של זהב, כן - חתיכות קטנות של זהב, "כמזכרת, מתנה או השקעה". השיווק נעשה בזמנו על-ידי חברת PMX Gold Bullion, שאותה ניהלה קוט. המכונות הוצבו בקניונים בפלורידה. הלקוחות היו הפנסיונרים העשירים של העיר.

החברה שמכרה זהב קרסה, והשאירה את קוט עם טכנולוגיה של מכונת ממכר אוטומטית מאובטחת מאוד. כשקיבלה קוט טלפון מחברה בקולורדו, שהתעניינה בשימוש במכונה שלה, היא נבהלה תחילה ואמרה "זה לא חוקי", אולם עם הזמן השתכנעה כי אין בעיה חוקית במכירת המכונה.

"קראנו לזה 'באד בוקס' (Bud Box). אני הגעתי אז מתחום הפיננסים ופתאום אני מנסה לעשות עסקים, וכל מי שאני מדברת איתו מסטול. בהתחלה 'אנחנו לא יכולים להיות בעסק הזה'. אבל מבחינה כלכלית הבנתי שזו תעשייה מדהימה, ואנחנו עלולים לפספס אותה".

קוט היא קנדית במקור, ואחרי תקופה של עבודה עם באד בוקס (שגם היא, כמו חברת הזהב, לא ממש הצליחה כלכלית), חזרה לקנדה. לרגע עלתה על גל פופולרי אחר בקנדה - כריית משאבים - ואחר-כך חזרה לתחום הקנאביס. היא הקימה חברת בשם Redfund, שהיא בנק השקעות וקרן פרייבט אקוויטי להשקעה בחברות ובטכנולוגיות קנאביס. בינתיים השקיעה הקרן ב-Cannamerx, זירת מסחר בין חברות קנאביס; ב-Mary's Wellness, חברה המפתחת תה על בסיס קנאביס; ב-CANNAKI, חברה המוכרת מים מינרליים עם תוספת CBD; וב-Wahupta Ventures הפועלת בתחום גידול ההמפ, ועוד.

החברה נסחרת היום אמנם רק לפי שווי של כ-5 מיליון דולר, אולם קוט היא אישיות פעילה ומוכרת בשוק הקנאביס הקנדי. לכן היא בעמדה הנכונה להעיד על האופן שבו ישראל נתפסת בשוק הקנאביס הקנדי.

כאשר חברת BOL הישראלית הגיעה להנפיק בקנדה, קוט הייתה בסביבה וצפתה בדינמיקה בין החברה לבין המשקיעים הפוטנציאליים. בסופו של דבר ההנפקה לא יצאה לפועל לאחר ש-BOL לא הצליחה לשכנע שהיא שווה כ-700 מיליון דולר. ההנפקה שלא קרתה נעצה סיכה בבועת הקנאביס בתל-אביב.

"הוולואציות בקנדה הן גבוהות עבור חברות שיש להן הכנסות של 30-40 מיליון דולר", מסבירה קוט. "חברה עם הכנסות של 2-3 מיליון דולר, לא כל-כך קופצים עליה כמו בעבר. חלק מן המשקיעים גם מחפשים את הפעילות הספציפית בתחום ה-CBD וההמפ (קנאביס ללא חומר ממסטל). על BOL לא אמרו כאן שהיא חברה גרועה, אלא שהוולואציה גבוהה מדי. היום חברה של 600 מיליון דולר צריכה להראות הכנסות של מיליוני דולרים רבים". היא מוסיפה, כי "אולי כדאי להם להנפיק לא בבורסה הראשית של טורונטו אלא בבורסה המשנית, ה-CSE".

BOL קיוותה שיתייחסו אליה לא לפי השווי הנוכחי שלה, אלא לפי הפוטנציאל. גם החברות הקנדיות נסחרות במכפיל גבוה. "ישראלים חשבו תמיד שהם בטופ של התחום, אבל אי-אפשר פשוט להגיע ולהיות ראשונים, צריך לצמוח לשם. מה ש-BOL תעשה בחודשים הקרובים יכריע מה המשקיעים הקנדים יחשבו על שוק הקנאביס של ישראל. הדבר הנכון לדעתי יהיה לומר 'אנחנו עדיין מאמינים בעצמנו אבל השוק השתנה', ולבקש מחיר ריאלי יותר".

קוט טוענת כי גם כשהגיעה לחפש השקעות עבור רדפאנד בישראל, נתקלה בהערכות שווי שנראו לה מופרזות. "נתנו לי וולואציה מטורפת, ושאלתי - איך אפשר בכלל לדבר ברצינות על וולואציה כזו?".

בכל זאת, רדפאנד כבר החלה את פעילותה בישראל, ובין היתר חתמה על הסכם שיתוף-פעולה לבחינה משותפת של מיזמים עם חברת פנטזי נטוורקס, וקוט מונתה כיועצת לחברה. רדפאנד מתעניינת בעיקר בחברת קנאבוקס מהפורטפוליו של פנטזי, שמפתחת מערכות לגידול ביתי של קנאביס רפואי, מוצר המתאים מאוד לשוק הקנדי. "אנחנו מחפשים חברות בתחום של גידול קנאביס אורגני, גידול בתוך הבית, פיתוח שתילים וזרעים", היא אומרת. "אנחנו מעריכים כי יש פוטנציאל רק בשוק של מוצרים מבוססי CBD, כלומר מוצרים עם פעילות רפואית ללא האלמנט הממסטל של הצמח, ואנחנו מאוד ממוקדים בזה. אנחנו לא ממוקדים בגידול, כי המגדלים לא צריכים אותי. זה בעיני גם לא המקום שבו ישראל תזהר".

רגיעה מטרידה בשוק הקנאביס

משהו קרה לסקטור מניות הקנאביס המקומי בשבועות האחרונים. נראה כי מאז כישלון ההנפקה של חברת BOL בקנדה לפני כחודש, השוק עבר לדבר בטונים שקטים יותר. בשבועות האחרונים פחת קצב ההודעות של חברות הקנאביס לבורסה, כמעט ולא הופצו הודעות העוסקות ב"סלבס" שנכנסים לתחום לא נכנסו לבורסה חברות קנאביס חדשות, "טרפת" הכנסים וימי העיון בתחום שככה ונראה כי כל השוק מדבר בטונים רגועים קצת יותר.

הרגיעה מאופיינת גם בדעיכה במחזורי המסחר יחסית לחודשים הקודמים, במקביל להמשך הירידה בשווי המניות, שכבר איבדו לפני האירוע עשרות אחוזים משווי השיא שאליו הגיעו בפברואר. מגמת הדעיכה בת"א תואמת את המתרחש בקנדה ובארה"ב, שם הירידות בשווי מניות הקנאביס בולטות אף יותר בחודש האחרון. הסיבה היא בעיקר פספוס תחזיות הכנסות על-ידי חלק מן החברות הגדולות, ומספר שערוריות בצמרות החברות ובחילופי הנהלה דרמטיים.

מבחינה עסקית, החברות המקומיות ממשיכות לפעול ולהתקדם. כמה חברות חדשות, ביניהן קנביט, קנאשור, טוגדר וקאנומד, כבר החלו לשתול את מחזור 180 שתילי הבקרה הדרושים כדי לקבל אישור להתחיל להפיץ את המוצרים שלהן בשוק. נחתמו מספר עסקאות בשוק הבינלאומי וחברת אינטרקיור ממשיכה לנהל את מאמצי ההנפקה שלה בנאסד"ק.

אולם כשהשווי של החברות בתל-אביב נגזר מחלום על שווי כמו זה של החברות הקנדיות, אפשר להבין מדוע כאשר בקנדה המגמה היא כלפי מטה, גם השוק בארץ נוצר את התלהבותו. אפילו כך, החברה הישראלית הראשונה שניסתה להשתלב שם ממש לא הצליחה בכך.

היצוא תקוע בין משרדי הממשלה

עננים נוספים מעיבים על השוק. היצוא, שהוא המפתח להצלחה של כל החברות הישראליות, נראה תקוע בין משרדי הממשלה הזמנית השונים, ואף שאושר רשמית, לא ברור מתי יקרה בפועל. בינתיים, החברות מנסות לפעול מחו"ל לחו"ל, אך אף אחת מן הפעילויות החו"ליות של החברות הישראליות לא הגיע עדיין לשלב הקציר והמכירות.

בשוק הישראלי רפורמת הקנאביס החדשה מסתבכת, חברות מעטות בלבד הצליחו להוציא לשוק חומר גלם ראוי על-פי תנאי הרפורמה ובינתיים הכניסה של הרפורמה לתוקף בלעדי בשוק הולכת ונדחית, והבלבול והאי-ודאות חוגגים. החברות מציעות מחירים מסובסדים על חלק מן המוצרים כדי להרגיע את הלקוחות, ובינתיים משרד הבריאות מתכנן פיקוח על המוצר. כאשר חברות הפארם מכוונות לקחת נתח גדול מן הכנסות מהמוצרים שיימכרו תחת הרפורמה החדשה, הרי שלמגדלים ולמפעלים עלול להיוותר רווח זעום.

חדשות טובות, כמו הנפקה מעניינית לאינטרקיור או הצהרה על דד-ליין ריאלי ליצוא, כמו גם סיום הבחירות והתכנסות לקראת ממשלה חדשה, עשויות לעורר את השוק מחדש בהמשך, ואם אכן תהיה בו פעילות אמיתית, ייתכן ששוב נראה רמות שווי גבוהות, לפחות של חלק מן החברות. אולם נראה כי מבחינת עניין בשוק, מחזורי מסחר, קצב דיווחים, משיכת אנשי מפתח ועניין תקשורתי - ימי השיא של הבועה מאחורינו. 

עוד כתבות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית