גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

4 שנים לאחר הקיץ הסוער של 2015: כך מחקו טבע, מיילן ופריגו 87 מיליארד דולר לבעלי המניות

עסקה שהייתה נחשבת למעליבה לחברת תרופות כמו מיילן ב-2015, היא כיום הצלחה גדולה - בעיקר כי הנסיבות השתנו מאז: מחירי הגנריקה נשחקו, החשיפה להליכים משפטיים גדלה, וכך גם היקף החוב ● רוברט קורי, שימונה ליו"ר החברה הממוזגת, הוא האיש שצוחק אחרון

ארז ויגודמן / צילום: איל יצהר, גלובס
ארז ויגודמן / צילום: איל יצהר, גלובס

קיץ 2015 היה תקופה לוהטת וסוערת בתעשיית הגנריקה. ביולי 2015 הגיע לשיאו סיפור שכלל שני ניסיונות של השתלטויות עוינות, שבהם היו מעורבות שלוש חברות - ששתיים מהן נסחרות בבורסת ת"א - והרבה מאוד אמוציות.

החברות היו טבע , מיילן ופריגו , שנסחרו אז בשווי מצרפי של 114 מיליארד דולר: שוויה של טבע היה כ-52 מיליארד דולר; מיילן נסחרה בשווי של כ-35 מיליארד דולר; ופריגו בשווי של 27 מיליארד דולר.

ארבע שנים מאוחר יותר, ולאחר ששני ניסיונות ההשתלטות כשלו, שוויין של שלוש חברות התרופות יחד מסתכם בכ-27 מיליארד דולר בלבד - ירידה של 76% בשווי המצרפי. טבע נסחרת כיום בשווי שוק של 8.7 מיליארד דולר, מיילן ב-10.8 מיליארד דולר ופריגו ב-7.3 מיליארד דולר. במלים אחרות, שלוש החברות מחקו לבעלי המניות בתוך ארבע שנים 87 מיליארד דולר.

אז והיום מה קרה ל-3 ענקיות הגנריקה מאז המאבק המשולש ועד המיזוג הנוכחי

כמה שווה החברה הממוזגת? 

השבוע זכתה מניית מיילן לקצת עדנה. עסקה שנחתמה עם פייזר תמזג את עסקי הגנריקה של מיילן ושל פייזר לחברה חדשה. זוהי עסקת מניות, שבסיומה יחזיקו בעלי המניות הקיימים של מיילן ב-43% מהחברה החדשה. ב-2020 צפויה החברה החדשה לרשום הכנסות של 19-20 מיליארד דולר ו-EBITDA (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) של 7.5-8 מיליארד דולר - גבוה מהמספרים של טבע.

בבית ההשקעות מורגן סטנלי העריכו כי ה-Enterprise Value (ה-EV) של החברה החדשה, לאחר המיזוג, יהיה 54 מיליארד דולר - כלומר, חלקם של בעלי המניות של מיילן נאמד ב-23.2 מיליארד דולר. לא רע בכלל לעומת שווי של פחות מ-10 מיליארד דולר שנרשם באחרונה, אבל נמוך משמעותית מהשווי שבו טבע ביקשה לרכוש את מיילן ב-2015 - כ-40 מיליארד דולר.

ועדיין, מיילן נתפסת כמנצחת במהלך הנוכחי עם פייזר, ובפרט רוברט קורי - יו"ר מיילן, שימונה ליו"ר החברה הממוזגת, הוא האיש שצוחק אחרון. קורי, שדחה כמעט בשאט נפש את הצעת טבע במחיר של 82 דולר למניית מיילן, מרוצה עכשיו מהעסקה המצומצמת בהרבה. מייקל גוטלר, שמגיע מפייזר, יכהן כמנכ"ל החברה הממוזגת, אבל אפשר להניח שקורי יישאר דמות דומיננטית בחברה החדשה.

וכך, עסקה שהייתה נחשבת למעליבה ב-2015, היא כיום הצלחה גדולה - בעיקר כי הנסיבות השתנו מאז: מחירי הגנריקה נשחקו, החשיפה להליכים משפטיים גדלה וכך גם היקף החוב.

נסיבות אלה השפיעו גם על מיילן וגם על טבע, ובמידה מסוימת על פריגו. לכל אחת מהן גם נוספו בעיות ספציפיות, כמו החוב העצום של טבע, הלחץ הציבורי על מיילן בשל הקפצת מחיר התרופה המקורית אפיפן, וחילופי ההנהלה בפריגו. טבע ומיילן הן שתיים מהנתבעות בהליך שנוגע לתיאום מחירים בגנריקה בארה"ב, וטבע מסובכת גם בהליך המשפטי שנוגע לשיווק משככי כאבים אופיואידיים שגרמו להתמכרויות.

ההתנגדות העזה להצעת טבע ב-2015

ובחזרה לקיץ 2015: הסיפור התחיל כמה חודשים קודם לכן, באביב, כשחברת התרופות מיילן, אחת מהחברות הגנריות הגדולות בעולם, החליטה לנסות ולהשתלט על חברת התרופות פריגו, המובילה בשוק התרופות ללא מרשם במותג פרטי. הנהלת פריגו התנגדה בכל תוקף; ובטבע, שהייתה אז חברת התרופות הגנריות הגדולה בעולם, זיהו הזדמנות.

טבע, אז בניהולו של ארז ויגודמן, רצתה לבצע רכישת-ענק, שתקבע את מעמדה כמובילת השוק הגנרי. לימים סיפר ויגודמן שטבע פנתה תחילה לאלרגן בניסיון לרכוש את אקטביס, אך נדחתה, וניסיון דומה לרכוש את סנדוז מידי נוברטיס גם הוא נתקל בדחייה. ניסיון ההשתלטות של מיילן על פריגו פתח לטבע אפשרות לשים על השולחן הצעה לבעלי המניות של מיילן, שתהיה עדיפה מבחינתם על הרפתקת פריגו.

הנהלת מיילן הביעה התנגדות עצומה להצעת טבע. טבע לא התייאשה, והתחילה לרכוש מניות של מיילן בעסקאות בבורסה בהוצאה כוללת של יותר מ-1.5 מיליארד דולר. הנהלת מיילן, במקביל למאבק שלה בטבע, המשיכה לקדם את ניסיון ההשתלטות על פריגו.

טבע לא הספיקה, בסופו של דבר, להגיש הצעה רשמית. ביולי 2015, רגע לפני הגשת ההצעה המחייבת, בחברה החליטו לנסות שוב ולבדוק אם אלרגן התחרטה ותסכים למכור את אקטביס. אלרגן אכן הסכימה (בדיעבד, לשמחתה הרבה) - ועסקה כזאת, בהיקף של כ-40 מיליארד דולר, נחתמה והפכה לרכישה הגדולה בתולדות טבע.

רכישת אקטביס התקבלה בשוק ההון בהתלהבות, ומניית טבע נסקה אז לשיא, ששיקף לחברה שווי של 61 מיליארד דולר. ואולם עוד לפני השלמת העסקה התחילו ספקות בנוגע לתמחור הנדיב, על רקע שחיקת מחירי הגנריקה שהתחילה כבר אז.

פריגו איבדה את אמון המשקיעים

במקביל, במיילן התפנו להתמקד ברכישת פריגו. כחלק מהניסיון, שכלל גם הליכים משפטיים, הגיעו הנהלות שתי החברות לישראל להיפגש עם משקיעי פריגו בארץ, ומניית מיילן אף נרשמה למסחר בבורסה המקומית. בסופו של דבר, הנהלת פריגו הצליחה לשכנע את בעלי המניות שלה להמשיך ולתת בה אמון, בזכות יצירת הערך בשנים קודמות, והם הצביעו נגד הצעת מיילן.

אפשר להעריך שכיום רבים מהם מתחרטים: ההצעה האחרונה של מיילן (שילוב של מניות ומזומן) שיקפה לפריגו שווי של 26 מיליארד דולר. מאז דחיית ההצעה, פריגו נקלעה לסחרור, שכלל הפחתת תחזיות פעם אחרי פעם, תיקון דוחות עבר והחלפה תכופה של מנכ"לים, לאחר שהמנכ"ל שהוביל את ההתנגדות להצעת מיילן, ג'וזף פאפא, פרש במפתיע זמן קצר לאחר מכן.

פריגו איבדה את אמון המשקיעים והמניה ירדה. החברה התקשתה להתאושש, בין השאר, גם בשל שתי שומות מס גדולות שהוצאו לה באירלנד ובארה"ב בתקופה האחרונה.

כיום מנהל את החברה מורי קסלר, שמוביל אסטרטגיה של מעבר מ-Healthcare ל-Self Care - כלומר, דגש מופחת על תחום הפארמה, ודגש מוגבר על השוק הצרכני (שאמור להשתקף במכפילים גבוהים יותר).

ומה השלב הבא עבור שלוש החברות? בפריגו הכיוון הוא ביצוע האסטרטגיה החדשה, כשהמשקיעים ממתינים לראות תוצאות בפועל, ומצפים גם לעדכון בנוגע למכירה הצפויה של עסקי תרופות המרשם. בטבע, הציפייה היא לראות מה יהיה היקף החשיפה המשפטית של החברה להליכים השונים שבהם היא מעורבת, ועד כמה זה ישפיע על יכולתה המצומצמת לפנות לשוק ולמחזר חוב, כפי שנדרש ממנה בשנה הבאה.

אנליסטים העריכו שעסקת פייזר-מיילן תוביל למהלכים נוספים בתעשיית הגנריקה, ומניית טבע הגיבה לכך בחיוב בימים האחרונים. ובהקשר של מיילן, העסקה התקבלה בחיוב בשוק.

האנליסטים במורגן סטנלי ציינו כי מיילן תיהנה מיתרונות לגודל, מינוף נמוך יותר ותשואת דיבידנד נאה, לצד שיפור בממשל התאגידי. עם זאת, יש גם סיכונים, ובבנק ההשקעות UBS הזכירו את החשיפה הגבוהה של החברה החדשה לשוק הסיני שבו יש לחץ מחירים. 

עוד כתבות

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון על העסקה עם ווישור: "כמו לרכוש פרארי בלי מנוע"

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות