גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ריח רע: עובדי פרוטרום ברוסיה ובאוקראינה ביצעו "תשלומים לא ראויים" בידיעת ההנהלה הבכירה והמנכ"ל יהודאי

הבכירים לשעבר כוללים ככל הידוע את אורי יהודאי, המנכ"ל המיתולוגי של פרוטרום ● בכירי פרוטרום לשעבר שכרו עורך דין כדי להתמודד עם הטענות ● IFF, שרכשה את יצרנית חומרי הטעם והריח אשתקד, מדגישה כי התשלומים אינם מתבצעים עוד, וכי היקף המכירות המוערכות שהושפעו מכך נמוך מ-1% מהמחזור המאוחד ● IFF חתכה את תחזית הרווח השנתית, ובתגובה צנחה המניה 11% בת"א ● בא-כוחם של נושאי משרה בכירים בפרוטרום: "הנהלת החברה הקפידה תמיד לעשות עסקיה עפ"י קוד אתי ועסקי"

אורי יהודאי / צילום: איל יצהר
אורי יהודאי / צילום: איל יצהר

החברה האמריקאית איי.אפ.אפ , שרכשה את חברת חומרי הטעם והריח הישראלית פרוטרום, דיווחה אמש (במסגרת פרסום דוחות הרבעון השני) כי במסגרת תהליך המיזוג נודע לה, כי פעילויות של פרוטרום, ברוסיה ובאוקראינה, ביצעו "תשלומים לא ראויים" לנציגים של כמה מלקוחות החברה.

ב-IFF מציינים כי החברה ביצעה מיידית חקירות בעניין טענות אלה, בסיוע חברות ייעוץ משפטי וראיית חשבון חיצוניות לחברה: "החקירות שמבצעת IFF טרם הושלמו, אבל ממצאים ראשוניים מצביעים שתשלומים לא ראויים שולמו ושאנשי מפתח בהנהלה הבכירה של פרוטרום באותה עת היו מודעים לתשלומים אלה. IFF לא מצאה כל ראיה המצביעה על כך שלתשלומים אלה היה קשר כלשהו לארה"ב".

ככל הידוע, אותם בכירים לשעבר בפרוטרום כוללים את מנכ"ל החברה עד למיזוג, אורי יהודאי, ואת סמנכ"ל הכספים שלה בתקופה המדוברת, אלון גרנות. ייתכן שבכירים נוספים מעורבים בפרשה. הבכירים לשעבר בהנהלת פרוטרום שכרו את שירותיו של עו"ד אהרון מיכאלי ממשרד גולדפרב זליגמן, כדי להתמודד מול הטענות של IFF בנוגע לתשלומים הבלתי ראויים ברוסיה ובאוקראינה טרם המיזוג עם IFF, שהושלם בחודש אוקטובר אשתקד.

ב-IFF ציינו, כי החברה ביצעה באופן מיידי חקירה בעניין הטענות לגבי אותם תשלומים  בסיוע חברות ייעוץ משפטי וראיית חשבון חיצוניות לחברה. על בסיס תוצאות החקירות, נכון להיום ב-IFF מאמינים, על בסיס תוצאות החקירות, כי "תשלומים לא ראויים אלה אינם מתבצעים עוד, וכי היקף המכירות המוערכות שהושפעו מכך הוא נמוך מ-1% מהמכירות המאוחדות של IFF ופרוטרום ב-2018. החברה לא מאמינה כי ההשפעה של נושא זה היא או עשויה להיות מהותית לתוצאות פעילותה של החברה או למצבה הפיננסי". עוד הוסיפו, כי "בהתבסס על הממצאים נכון להיום ופעולות אכיפה נוספות הקשורות במיזוג, IFF אינה מודעת, נכון לעכשיו, למקרים דומים נוספים של התנהגות בלתי הולמת".

IFF מניית

צניחה של 8% במסחר המאוחר בניו יורק

IFF הפועלת בתחום של פיתוח, ייצור ושיווק של תמציות טעמים וריחות לתעשיית המזון העולמית, דיווחה אמש לאחר סיום המסחר על תוצאותיה לרבעון החולף, ובמקביל הפחיתה את התחזית השנתית שלה, מה שגרר צניחה של יותר מ-8% במניה במסחר המאוחר בוול סטריט. מניית IFF רשומה מאז השלמת המיזוג עם פרוטרום באוקטובר שעבר למסחר גם בת"א, והיום נפלה המניה ב-11% - והיא משקפת לחברה שווי של כ-47 מיליארד שקל, הגבוה ביותר בבורסה המקומית.

IFF רכשה בחודש מאי 2018 את פרוטרום הישראלית, שלה פעילות דומה, תמורת כ-6.5 מיליארד דולר. מנכ"ל פרוטרום בעת הרכישה, ומי שהצעיד אותה למכירה המוצלחת, אורי יהודאי, קיבל במסגרת העסקה בונוס בהיקף של כ-20 מיליון דולר, ומכר מניות בהיקף של כרבע מיליארד שקל. את הבונוס העצום קיבל יהודאי - שהוביל בפרוטרום אסטרטגיה מוצלחת של רכישת עשרות חברות הפועלות בתחומה ברחבי העולם - אף על-פי שאסיפת בעלי המניות של פרוטרום, שהתכנסה באוגוסט לדון בנושא, לא אישרה את ההצעה.

מדוחות IFF עולה כי בשורה העליונה גדלו המכירות ברבעון השני של 2019 ב-40% והסתכמו ב-1.3 מיליארד דולר, בהשוואה למכירות בהיקף של 920 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד, על רקע איחוד תוצאותיה של  פרוטרום.

בשורה התחתונה הציגה החברה רווח נקי של כ-136 מיליון דולר, 1.2 דולר למניה, לעומת רווח של 99 מיליון דולר, 1.25 דולר למניה, ברבעון המקביל אשתקד. הרווח על בסיס Non-Gaap הסתכם ב-1.61 דולר למניה, בדומה לצפי האנליסטים. כעת צופה הנהלת החברה הכנסות של 5.15-5.25 מיליארד דולר בשנה כולה ורווח של 6.15-6.35 דולר למניה, לעומת צפי קודם להכנסות של 5.2-5.3 מיליארד דולר ורווח של 6.3-6.5 דולר למניה.

כאמור, בעקבות הפחתת התחזית והדיווח על החקירה בנוגע לפעילויות ברוסיה ובאוקראינה צנחה מניית החברה בכ-8% במסחר המאוחר בוול סטריט.

במקביל לפרסום הדוחות הודיעה החברה, כי היא מגדילה את היקף הדיבידנד הרבעוני שהיא מחלקת לבעלי מניותיה ב-3%, לרמה של 75 סנט למניה. הדיבידנד יחולק בתחילת אוקטובר.

יו"ר ומנכ"ל החברה, אנדריאס פיביג, התייחס להפחתת התחזית השנתית, ואמר כי "עדכנו את הרווח למניה בנטרול הפחתות לרמה של 6.15-6.35 דולר למניה, זאת נוכח השינוי בשיעור המס האפקטיבי הממוצע על הפחתת נכסים בלתי מוחשיים ושינוי בערך אופציות הניתנות לפדיון שניתנו במסגרת שותפויות". 

פרוטרום לא לבד: ההסתבכות של טבע בתשלומי שוחד ברוסיה ואוקראינה

פרוטרום לא לבד: רק לפני כשבועיים נחתמה פשרה במסגרת הליך משפטי שהוגש נגד חברת התרופות טבע, בשל פעילות לא ראויה של תשלומי שוחד שבוצעה בשנים עברו ברוסיה, אוקראינה ומקסיקו.

הפשרה הוגשה לאישור בית המשפט המחוזי, והיא תסיים (בכפוף לאישור) הליך שבמסגרתו בעל מניות ביקש לעיין במסמכים לפני הגשת בקשה לאישור תביעה נגזרת נגד החברה ונושאי משרה בה. במסגרת ההסדר, חברות הביטוח של נושאי המשרה שאותם ביקש בעל המניות לתבוע, ישלמו סכום כולל של 50 מיליון דולר.

פרשת התשלומים המושחתים של טבע מתייחסת לאירועים שהתרחשו בתחילת העשור הנוכחי. תחילתה של הפרשה עוד בשנת 2014, כשבמסגרת הדוח השנתי לשנה זו, טבע מסרה עדכון שלפיו היא מבצעת חקירה פנימית האם בוצעו הפרות של החוק האמריקאי לאיסור שחיתות במדינות זרות (FCPA). באותו דוח ציינה טבע כי סביר להניח ששיטות עבודה ועסקאות מסוימות שהתגלו במדינות מסוימות במזרח אירופה ובאמריקה הלטינית, מהוות הפרה של חוק FCPA ו/או של החוק המקומי. למעשה, חקירת החברה גילתה תשלומים מושחתים שהועברו לעובדי ציבור במדינות הללו, ובכך טבע יצרה לעצמה רווח של לפחות 220 מיליון דולר. חלק מהתשלומים לא תוארו כהווייתם בדוחות החברה והחברות הבנות שלה.

כשטבע דיווחה על ממצאי החקירה, היא עוד לא ידעה להעריך את היקף ההשפעה השלילית עליה, אך זו התבררה כעבור פחות משנתיים. בסוף שנת 2016 טבע נאלצה להיפרד מ-519 מיליון דולר, שאותם שילמה כקנס במסגרת הסכם עם הרשויות בארה"ב - משרד המשפטים והרשות לניירות ערך; טבע הודתה בהפרת חוק FCPA, ובדיווח מאותו יום השימוש היה בביטוי זהה לזה שפורסם היום בדוחות IFF: "improper payments", תשלומים לא ראויים. באותו דיווח מסר מנכ"ל טבע באותה עת, ארז ויגודמן, כי מדובר במעשים שבוצעו מספר שנים קודם לכן שעליהם טבע מצטערת, וכי החברה שמחה לשים את הסיפור מאחוריה.

עם זאת, הסיפור לא הסתיים בנקודה זו. בתחילת 2018 טבע הגיעה להסדר בישראל, עם פרקליטות מיסוי וכלכלה, והודתה בהעברת תשלומים מושחתים לעובדי ציבור ברוסיה, אוקראינה ומקסיקו. טבע שילמה אז קנס של 75 מיליון שקל למדינה, בתמורה לסגירת החקירה הפלילית נגדה. הסכום הצנוע יחסית (בטח בהשוואה לקנס בארה"ב) הוסבר במצב הקשה אליו נקלעה טבע. ההסדר לא חל על בכירי טבע, שלגביהם החקירה המשיכה.

העדכון האחרון בפרשה זו הגיע כאמור לפני כשבועיים, בחתימת הסכם הפשרה עם בעל המניות שתבע. טבע הקימה ועדת תביעות בלתי תלויה שבחנה את הטענות שעלו בתביעה, והוועדה קבעה שתשלום הסכום הוא ראוי, בהתחשב בסיכונים ובסיכויים הכרוכים בהגשת התביעה נגד הדירקטורים ונושאי המשרה, שלפי הערכת הוועדה סיכוייה של טבע לנצח בה "רחוקים מלהיות מובהקים". 

עו"ד אהרן מיכאלי ממשרד גולדפרב זליגמן, בא-כוחם של נושאי משרה בכירים בפרוטרום, מסר: "למרשינו לא ידוע על הפרה של דין כלשהו בעסקיה של פרוטרום. לאורך שנות פעילותה, הנהלת החברה הקפידה תמיד לעשות עסקיה על-פי קוד אתי ועסקי, בהתאם להוראות הדין והפרקטיקה העסקית המקובלת". 

עוד כתבות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת