גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גרים בקומה העליונה? ייתכן שתחויבו בהיטל השבחה רק בגלל האפשרות לבנות חדר על הגג

לפני שנה נכנס לתוקף תיקון לחוק שמאפשר להטיל על בעלי דירות בקומה העליונה היטל השבחה בשל האפשרות לבנות חדר נוסף על הגג ● הם נאלצים לשלם גם אם אין סיכוי שיוכלו לבנות

דירות גג בראשון-לציון / צילום: shutterstock
דירות גג בראשון-לציון / צילום: shutterstock

לפני כמה חודשים החליט ג', תושב ראשון-לציון, למכור את דירתו בעיר. הדירה הייתה בקומה הרביעית בבניין ישן ללא מעלית שנבנה ב-1975. ג' היה מעוניין למכור את הדירה בהקדם ולכן הוריד את המחיר. לאחר זמן קצר הגיע לדירה קונה פוטנציאלי והשניים גיבשו חוזה למכירת הדירה. כמו אזרח טוב, לפני שחתם על החוזה, פנה ג' לעירייה כדי לשחרר את הדירה מחובות ולברר האם המכירה תהיה כרוכה מבחינתו בתשלומים נוספים.

אלא שאז התברר לו שבעקבות המכירה יהיה עליו לשלם היטל השבחה בגין האופציה לבנות חדר על הגג.

מה גובה התשלום שנדרשת לשלם?
"בסופו של דבר דרשו ממני 10,300 שקל. בהתחלה היה שם סכום של 40 אלף, ולא הבנתי איך הגיעו לסכום הסופי".

חשבת לערער?
"הערעור הוא לא כזה פשוט: צריך לנסוע לירושלים, להפסיד ימי עבודה. הערעור הוא לא על עצם העובדה שיש היטל השבחה, אלא על הסכום. הייתי חוסך 1,000 שקל, אבל מפסיד עוד יותר. בסופו של דבר מכרתי את הדירה ושילמתי את הסכום.

"בעירייה הציעו לי לגלגל את הסכום על הקונה, אבל קודם כול לא ידעתי על ההיטל כשהתחלתי לנסות למכור את הדירה. שנית, מדובר בדירה בקומה רביעית בלי מעלית, יש סיבות דווקא להוזלת הנכס ולא לייקור וקשה למצוא קונה שיסכים להוסיף כסף. מלכתחילה הייתי צריך להוריד את המחיר".

"לוקחים מס סמוי"

ג' לא לבד. לפני שנה, ביולי 2018, נכנס לתוקף תיקון 126 לחוק התכנון והבנייה, שבו נקבע בין היתר כי "חובת תשלום היטל השבחה לגבי רכוש משותף בבית משותף שלפי טיבו ניתן להצמידו לדירה מסוימת - כדוגמת הרחבת דירה ו/או חדר יציאה לגג מתוך הדירה - תחול על בעל אותה דירה ולא על כלל בעלי הדירות לפי חלקיהם היחסיים ברכוש המשותף".

איך התיקון קשור למקרה שלפנינו? ב-2012 פורסמה תוכנית המאפשרת לדיירי קומות אחרונות בבניינים הוספת חדר יציאה לגג, שהיציאה ממנו תהיה רק מתוך הדירה. אלא שבמרבית המקרים הגגות אינם מוצמדים דווקא לבעלי הדירות בקומה העליונה, ולא תמיד נמצאים בבעלותם, אלא הם מהווים רכוש משותף של כלל הדיירים.

לפיכך, בעלי דירות שמעוניינים לממש את האופציה לבנייה צריכים לבקש "רשות" מכל הדיירים האחרים או לחלופין לשלם להם תמורת זכויותיהם בגג. תיקון 126 קבע כי מתוכנית כמו זו של הוספת חדר יציאה לגג יכולים ליהנות רק דיירי הקומה העליונה ולכן הם יהיו אלה שיחויבו בהיטל השבחה - או בעת מימוש האופציה או בעת המכירה של הנכס.

ג', המיוצג באמצעות עו"ד בלה מירקוביץ, זועם. "אני מבין שצריך לשלם היטל השבחה אם בונים, אבל אם לא בונים? זה תשלום סתם. מס סמוי. לקחת פשוט כסף בלי שום התחייבות", אומר ג'. "אפילו אם הייתי רוצה לבנות משהו על הגג, הייתי צריך להחתים את כל הדיירים ואם דייר אחד היה נגדי, הלך עליי. בדרך כלל זה לא ישים כי מי שרוצה לבנות תלוי באנשים אחרים. ומי גר בקומה רביעית בלי מעלית? אלה לא אנשים עשירים שיש להם כמה מאות אלפי שקלים לבנות חדר על הגג".

ראשון-לציון אינה היחידה - גם ערים אחרות שבהן יש תוכנית להוספת חדר בגג, כמו הרצליה וחולון, גובות היטל השבחה לפי התיקון לחוק, אפילו שבניית החדר על הגג אינה ישימה במקרים רבים.

אופן החישוב לא ברור

בעיה נוספת עם תיקון 126 נוגעת לבניינים שנבנו לפני 1980 ונכללים בתמ"א 38 המאפשרת את חיזוק הבניין, שיפוצו והוספת ממ"ד לדירות. משמעות מימוש האופציה לבניית חדר על הגג היא למעשה הסכמת בעלי יתר הדירות להעברת הגג וזכויות הבנייה בו לבעל הדירה העליונה. פירוש הדבר בפועל הוא ויתור של בעלי הדירות על זכויות ברכוש המשותף בבניין, דבר שיפגע בתמורה שהם יקבלו מתמ"א 38 ומוריד את הסיכוי למימוש של פרויקט.

לדברי השמאים רונן וגנר ועינת כרובי, מכוח תמ"א 38 יכולים בעלי הדירות בבניינים הישנים ליהנות מיתרונות רבים הכוללים את חיזוק הבניין בפני רעידות אדמה, שיפוץ הבניין, הוספת מעלית, הוספת חדר ממ"ד, מרפסות שמש ושדרוגים נוספים. וגנר וכרובי מעריכים כי השווי המצטבר של התוספות מכוח תמ"א 38 מגיע לכחצי מיליון שקל לדירה אחת.

השמאי רונן וגנר / צילום: סטודיו גרופ

"לא צריך להיות איש מקצוע דגול כדי להבין כי התמורה לדיירים מכוח תמ"א 38 גבוהה משמעותית מהתמורה שהם יכולים לקבל מבעל הדירה העליונה עבור חדר יציאה לגג. לכן ברור כי כל אחד מהדיירים יעדיף שלא למכור לבעל הדירה העליונה את הזכות לבנות בגג תמורת נזיד עדשים ובכך להפסיד מאות אלפי שקלים, וחמור מכך להפקיר את ביטחון משפחתו אשר תמשיך לחיות בבית לא ממוגן בעת מלחמה ובעת רעידת אדמה", הם אומרים.

לדבריהם, אף שההיתכנות לבניית חדר יציאה לגג היא מזערית, אם בכלל קיימת, העיריות דורשות היטל השבחה בסכומים של עשרות אלפי שקלים, גם מכל מי שמוכר דירה בקומה העליונה בבניינים משותפים ותיקים העומדים בתנאי תמ"א 38 .

השמאית עינת כרובי / צילום: סיגל מזרחי

"הרצון להעשיר את הקופה הציבורית, ב'שיטת מצליח', גורמת לאזרח הקטן עוגמת נפש רבה בכך שהוא נאלץ להתמודד עם העירייה או לשלם לה תמורה עבור כלום. הוא למעשה נדרש לשלם היטל השבחה אף שהדירה שאותה מכר לא הושבחה כלל", הם אומרים.

תגובה: "מחויבים לפי החוק"

מעיריית ראשון-לציון נמסר בתגובה: "תיקון 126 לחוק התכנון והבנייה קובע לגבי השבחה ברכוש משותף (למשל גג הבניין) כי היטל ההשבחה יחול על הדייר שלדירתו ניתן להצמיד את הרכוש המשותף, גם אם הגג לא הוצמד לדירה בפנקס המקרקעין.

"המשמעות היא שהוועדות מקומיות מחויבות לחייב בהיטל השבחה את בעלי הדירות בקומה העליונה, בשל התוכניות לחדרים על הגג, גם אם הגג אינו צמוד לדירה. בעבר הוועדה המקומית ראשון-לציון לא נהגה לחייב בעלי דירות שהגג לא היה צמוד לדירתם, אולם מאז התיקון היא חייבת לפעול כך.

"בעקבות התיקון הוצאו שומות השבחה, בעקבות מימוש, לכ-100 בעלי דירות בראשון-לציון. גובה ההיטל מוערך בממוצע ב-20 אלף שקל. בשומת היטל ההשבחה ניתנת הפחתה בשל הצורך בהסדרה קניינית ובעבודות התאמה פיזיות, בשיעור הנע בין 30% ל-50% - תלוי בנסיבות המקרה. כמו כן, אם בבניין הוגשה בקשה להיתר לחיזוק הבניין, תינתן הפחתה נוספת.

"לוועדת הערר הוגשו כמה עררים על ידי בעלי דירות שחויבו בהיטל השבחה בעקבות התיקון לחוק. הוועדה המקומית תפעל בהתאם להחלטות שיתקבלו בנושא". 

עוד כתבות

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור