גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

באיחור קל של 18 שנה אחרי אסון ורסאי: קוד הבנייה הישראלי יוצא לדרך

שר האוצר כחלון חתם על החלקים הראשונים בקוד, שמסדיר את הסף המינימלי להבטחת איכות ובטיחות הבנייה בישראל • הפרקים הראשונים נוגעים לאקוסטיקה, אצירת אשפה, בטיחות המשתמש ומתקני תברואה וכולל, למשל, מתקני עיגון לעובדים על הגג ותקרות אקוסטיות בכיתות • משרד הבינוי והשיכון: "התקנות החדשות לא יביאו להתייקרות הדירות" • תקנות נוספות ייכנסו לתוקף בשנה הקרובה

עובדים על גג בפ"ת / צילום: גיא ליברמן
עובדים על גג בפ"ת / צילום: גיא ליברמן

יום חמישי האחרון, רחוב קק"ל בפתח-תקווה. משאית מנוף נצמדת לבניין מיושן ומרימה לגובה משלוח רעפים, שאותו קולטים ארבעה פועלים שנמצאים על הגג המשופע. למרות שנפילה מגובה היא גורם המוות מספר אחת במקומות עבודה בישראל, אף אחד מהם לא חוגר רתמה. מעבר לבטיחות האישית של הפועלים, צריך להגיד ביושר כי בגגות רבים אין כלל נקודות עיגון, שניתן לחבר אליהן רצועות שמאפשרות עבודה בטוחה על גגות.

המצב הזה עומד להשתנות, לנוכח התקנה החדשה שתחייב קבלנים לפזר נקודות עיגון על גגות בניינים חדשים. התקנה הזאת היא רק אחת ממאות שינויים שיופיעו בתקנות הבנייה בישראל, בשלל תחומים מאקוסטיקה ועד איטום, שיחליפו מעל 500 תקנות ישנות ולעיתים סותרות.

חלק מהתקנות החדשות אושרו לאחרונה על ידי שר האוצר משה כחלון והן ייכנסו לתוקף בחודשים הקרובים, ואילו אחרות צפויות להיכנס לתוקף במהלך השנה הקרובה.

כפילויות וסתירות ב-518 תקנות

"קוד הבנייה" הוא שם כולל למערכת הוראות, שכוללת את הסף המינימלי הנחוץ כדי להבטיח את האיכות ואת הבטיחות לתכנון ולביצוע של מבנים. הוא יחליף את תקנות התכנון והבנייה שקיימות היום, ויחייב כפי שתקנות מחייבות.

שורשיי השינויים בתקנות נמצאים באסון ורסאי בשנת 2001. רצפת אולם השמחות שקרסה והביאה למותם של 23 בני אדם, טלטלה מדינה שלמה והביאה להקמת ועדת זיילר. זו בחנה, בין היתר, את מצב תקנות הבנייה בישראל. מבדיקת הנתונים באותם הימים על ידי משרד הבינוי והשיכון, עלה כי בתקנות הבנייה ישנם סתירות, כפילויות, יתרים, חוסרים וטעויות בכ-518 מהתקנות.

אחרי הגשת המסקנות והמלצות הוועדה מונתה ועדת היגוי, שעבודתה הפכה למעין "תוכנית עבודה".

הכוונות היו אולי טובות, אבל הקצב היה איטי. למעלה משנה מסיום עבודתה של ועדת ההיגוי קיבלה הממשלה החלטה להסדרת התקנות בענף הבנייה. כשמונה שנים חלפו ורק ב-2014 סט התקנות החדש הועבר לידי המועצה הארצית לתכנון ובנייה כדי לדון בהן. מאז חלפו עוד חמש שנים, ורק כעת המהלך מבשיל.

מנהלת אגף תורת הבנייה ופיתוח הנדסי במשרד הבינוי והשיכון, טלי הירש שרמן, שהובילה את כתיבת הקוד, הסבירה ל"גלובס", כי "ההחלטה שהטילה הממשלה על משרד הבינוי והשיכון הייתה להכין קוד בנייה אקטואלי ונגיש, שמשקף מצב קיים ורואה פני עתיד. היו שם עוד החלטות, שחלקן כבר יושמו, כמו להקים אתר אינטרנט עם מידע בתחום, מה שמוכר כיום כאתר שער המידע, והקמת מכוני בקרה על ידי מינהל התכנון. במקביל הוטל על משרד הכלכלה לעסוק בהגדרות של פונקציות מסוימות של אדריכלים, מהנדסים ועל מי האחריות להסמיך אותם. בשורה התחתונה, קוד הבנייה הולך להחליף את התקנות שקיימות כיום בתקנות התכנון והבנייה בקשה להיתר תנאיו ואגרות".

השאלה היא למה זה לקח כל כך הרבה זמן. גורם בכיר במשרד השיכון הסביר ש"תקופה יחסית ארוכה החומר נתקע במשרדי ממשלה שונים מכל מיני סיבות, כמו חוסר בכוח אדם, בדגש על כוח אדם מקצועי. גם היו שלבים שהייתה תחלופה גבוהה של בעלי מקצוע קריטיים. צריך לזכור שזו חקיקה מאוד מקצועית, שמשפיעה על עבודה של קבלנים, מהנדסים מתכננים ויועצים, וכל מי שמשתתף בבניית מבנים. עבדו על זה חמישה צוותים ו-70 יועצים חיצוניים, שנרשמו למאגר שהיה פתוח. חלק מהתהליך נעשה בשיתוף הציבור, וגורמים כמו התאחדות בוני הארץ ומשרדי ממשלה שונים כמובן".

חושבים גם על שקט בכיתה

לפני מספר שבועות חלה התקדמות משמעותית בסאגת קוד הבנייה. זה קרה לאחר שהשר כחלון חתם על ארבעה פרקים ראשונים של הקוד. מדובר בחלקים שעברו את מסכת הדיונים הממושכת של ועדת משנה של המועצה הארצית לתכנון ובנייה. מדובר בפרקים בנושאים של אקוסטיקה, אצירת אשפה, בטיחות המשתמש ומתקני תברואה.

הפרקים שנחתמו צפויים להיכנס לתוקף בתקופה של בין 90 יום לחצי שנה, ובמשרד השיכון מסבירים כי כבר בתקופה הקרובה הם יובאו לידיעת הציבור ולגורמים המקצועיים.

כך למשל, בין התקנות ניתן למצוא חובה שלא קיימת כיום שמורה לקבלנים לדאוג שכל הדירות בבניינים חדשים יקבלו אפשרות חימום מים חסכונית. נסביר - תקנה מ-1975, התקפה גם היום, מחייבת קבלנים להתקין דוד שמש בבניינים עד גובה של 29 קומות. בניינים מעל גובה זה מחוייבים להתקין דודי שמש לדירות שנמצאות רק בשבע הקומות העליונות. דבר זה יוצר מצב שלדירות רבות אין פתרון חסכוני לחימום מים. 

"אמרנו שיש פה אי-צדק חברתי, לעומת הקומות שנהנות מהשמש", מסבירה הירש שרמן, שהוסיפה כי "הגג עמוס, אבל יש טכנולוגיות חסכוניות שיכולות לחמם מים בצורה של משאבות חום פוטו-וולטאיות. בשיתוף עם מינהל התכנון ומשרד האנרגיה דחפנו לתקנה הזו, לפיה יש לחייב את הקבלנים לפי הקוד החדש לספק יכולת לכל הדירות לחמם מים בצורה חסכונית - אם בצורה של דוד או כל מערכת אחרת. אנחנו לא קובעים מה השיטה".

והנה עוד נקודה קטנה ואולי מעצבנת שתיחסך מאיתנו, ושמגיעה עד לחימום המחבת במטבח שלנו. לפי התקנות הקיימות כיום, קבלנים מחויבים לספק רק נקודת גז במטבח לטובת בישול ביתי. עם זאת, רבים משתמשים כיום בכיריים חשמליים. התקנה של כיריים חשמליים מחייבת שקע תלת-פאזי שעלותו יכולה לעלות על 1,000 שקל, והיא נעשית כמובן לאחר שהמפתחות נמסרות לידינו.

לפי הקוד החדש, קבלנים יחויבו להתקין שקע תלת-פאזי במטבח ובכך יתאפשר בדירות חדשות לבחור בין שני סוגי הכיריים שנחפוץ, ללא הצורך להוציא 1,000 שקל אחרי שכבר קנינו דירה חדשה.

ויש גם תקנה שעוסקת באקוסטיקה שצריכה צריכה לעניין גם את ההורים. נכון להיום אין תקנה שמחייבת להתחשב באקוסטיקה של כיתות הלימוד בבתי ספר. לא עוד. לפי פרק אקוסטיקה, מי שבונה בתי ספר יחויב להתקין תקרות אקוסטיות במרחבי הלימוד, כך שלא כל מזגן שיותקן בכיתות יביא למטרדי רעש שעלולים להוציא את התלמידים מריכוז.

לפי התכנון בשבועות הקרובים יובאו לאישורו של השר כחלון פרקים נוספים שעוסקים בשלד הבניינים ובאיטום.

"היום בתקנות שעוסקות באיטום כתוב רק 'שלא ייכנסו מים'. זהו. ואנחנו יודעים מה המצב בישראל - אין דירה שלא נוזלת. איטום חלונות למשל זה משהו שהוא כשל מטורף בבנייני מגורים. אז בפרק החדש יש בנושא הזה חלוקה לאלמנטים בתת-הקרקע, לאלמנטים מעל הקרקע, למטבחים ולמרפסות והגג. למעשה זו הסדרה של כשל שוק שקיים כיום", אומרת הירש שרמן.

האם התקנות יגרמו להתייקרות הדירות?

"אנחנו לא צופים שהתקנות יביאו להתייקרות הדירות. יותר משיש פה דברים חדשים, אנחנו עושים סדר במצב הקיים. הדוגמה של התקנה גופי החימום היא טובה כי ככה בנוי הקוד כולו - אנחנו לא מחייבים קבלנים לבחור בפתרון כזה או אחר, אלא נותנים להם את האפשרות להתקין איזו מערכות שהם רוצים. העיקר שיהיו פתרונות. גם דוגמה כמו נקודות עיגון בגג היא שולית מבחינה כספית ליזם, ואפילו שקע תלת-פאזי הוא משהו שלא עולה הרבה בשלב הבנייה", אומרת הירש שרמן.

לדבריה, "חשוב להדגיש שהמהלך נעשה בשיתוף התאחדות בוני הארץ, וקבלנים רבים מצפים לקוד הזה. לקוד הבנייה השלכה מהותית על תכנון מבני מגורים ומבנים ציבוריים במדינת ישראל, וכן השפעה גדולה על שיפור איכות הבנייה ותחזוקתם של המבנים העתידיים. קוד הבנייה בא לתקן פגמים רבים בתקנות התקפות היום, שפוגעות באופן משמעותי בענף הבנייה, בעלויות הבנייה ובאיכותה. חלק גדול מההוראות הקיימות היום בתקנות התכנון והבנייה מיושן ואף אינו ישים".

מנכ״ל משרד הבינוי והשיכון, בני דרייפוס, הוסיף, כי "קוד הבנייה החדש מייצג שינוי תפיסה במשרד הבינוי והשיכון, הקוד נכתב תוך מחשבה חדשנית, עדכנית ויצירתית בתחום הבנייה, ייחודית ומותאמת לישראל. הקוד החדש, שעבודתו הושלמה לאחר שנים רבות בעבודת צוות בינמשרדית בשיתוף אנשי מקצוע בתחום, משנה את המחשבה על יסודות הבנייה - הקוד מתייחס לקריטריונים של בטיחות בראש, לצד שימוש בטכנולוגיות ירוקות ומשלב מחשבה על שינוים עתידיים לצד פיתוח בר קיימא". 

דרכו של קוד הבנייה

2001:  אסון ורסאי. רצפת אולם שמחות קורסת ו-23 בני אדם נהרגים

2004: בעקבות דוח של ועדת זיילר שמונתה לבחון את האסון מתמנית ועדת היגוי ליישומו

2005: ועדת ההיגוי מסיימת את עבודתה. בין מסקנותיה - גיבוש קוד בנייה להסדרת תקנות בנייה

2006: הממשלה מאמצת את המסקנות ומורה על גיבוש קוד הבנייה

2014: התקנות מונחות בידי המועצה לתכנון ובנייה ונדונות מאז

2019: אישור ארבעה פרקים ראשונים בקוד הבנייה

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

מגמה מעורבת בוול סטריט; AMD צוללת ב-6%, סופר מיקרו ב-14%

הנאסד"ק יורד ב-0.4% ● AMD וסופר מיקרו צוללות בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט יורדים במעל ל-1% ● היום הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לישראל יש הזדמנות להכריע את איראן, ולא בעזרת הצבא

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית