גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על שפמים, פיטורים וגברים אמיתיים: כמה עצות לעמיר פרץ

כמי שהיה בעליו הגאה של שפם מפואר למשך לא מעט שנים, יש לי כמה עצות לעמיר פרץ המגולח

דרור פויר / צילום: יונתן בלום
דרור פויר / צילום: יונתן בלום

א.

כמי שהיה בעליו הגאה של שפם מפואר למשך לא מעט שנים יש לי רק עצה אחת פשוטה לחבר עמיר פרץ: שים לב. פשוט שים לב. שים לב לנשיפת האוויר העדינה שיוצאת מהנחיריים ומלטפת את העור מעל השפה העליונה, אותו עור שהיה מכוסה 47 שנים, לפי עדותך; שים לב לאוויר העובר באותו מקום בדרכו להישאף פנימה אל תוך האף, משאיר אחריו רמז עדין ומפתיע של קור; שים לב למגע המרפרף של האדים החמים היוצאים מכוס הקפה ופוגשים את הנקבוביות שנפתחו; שים לב איך מגע האדים מקדים את חוש הריח בכמה מאיות שנייה; שים לב לאגל הזיעה שהופיע פתאום מתחת לאף, כאילו משום מקום; שים לב לרוח הנושבת על הפנים; שים לב לקרן השמש שמגיעה ממרחקי החלל רק כדי להתגלץ’ לה במגלשה הקטנה שבין האף והשפה - בקיצור, כבודו: פשוט נסה לשים לב לכל הדברים שלא יכולת לשים לב אליהם קודם.

זו עצה פשוטה רק לכאורה, אבל בעצם מדובר בעולם ומלואו - כי כשאתה שם לב בפעם הראשונה, לעולם לא תוכל שלא לשים לב יותר. ואם תלמד לשים לב גם לדברים הכי קטנים, יומיומיים ומובנים מאליהם כמו נשימה, רוח, כוס קפה - שום דבר כבר לא יהיה אותו דבר והעולם שעד עכשיו למדת להכיר ייראה לך פתאום מפתיע ומרתק. פתאום יש חידוש בכל נשימה, פתאום כל רגע נושא בחובו הפתעה. כל כך התרגלנו לחשוב עד ששכחנו להרגיש.

כמי שהיה בעליו הגאה של שפם מפואר למשך לא מעט שנים אני קצת מקנא בעמיר פרץ, שבזמן הקרוב עומד להיות מופתע כל הזמן. יביט במראה דבר ראשון בבוקר, ולא יכיר את עצמו, יעבור ליד חלון של מכונית ולא יבין מי זה שמשתקף שם והרי הוא מוכר כמו שהוא זר. לאוכל יהיה טעם אחר, תנועות שהיית רגיל לעשות כל חייך - כמו להעביר אגודל ואצבע בתנועה מעגלית סביב השפתיים מאבדות פתאום משמעות, וכל נשיקה תהיה כמו הנשיקה הראשונה. את כל הדברים האלה למדתי במדיטציית ויפאסנה ואני גאה להעביר הלאה.

אם תשעה לעצותיי, עמיר פרץ, כבר לא יהיה לך משנה מה תהיינה תוצאות הבחירות. אתה כבר ניצחת.

ב.

מכירים את בארי תומפסון? כנראה שלא. אין לו שפם, גם לא זקן, הוא לא שותה קפה, לא מזיע ומעולם לא חש קרן שמש על פניו. בארי תומפסון הוא תוכנת מחשב, ואם תשאלו אותי, הוא תוכנת המחשב העצובה בעולם.

בארי, מתוצרת חברת Talespin, זו תוכנת בינה מלאכותית המשולבת עם מציאות מדומה שמצליחה לדמות, ודי בהצלחה, גבר לבן בשנות ה־50 לחייו. הוא פותח, כמו דמויות נוספות של החברה, כדי לאמן אנשי כוח אדם בפיטורי עובדים. בארי תומפסון פוטר עשרות רבות של אלפי פעמים בחייו. לפעמים הוא מתווכח (יש לי ילדים, תשלומי משכנתה), לפעמים הוא מתמקח (אולי ננסה רק עוד קצת, אני מבטיח להשתפר), לפעמים הוא בוכה בכי תמרורים (מה אעשה עכשיו, מי ייקח אותי) ולפעמים הוא כועס וזועם (למה מי אתה, ילד, שתפטר אותי!? אני בחברה הזאת עוד לפני שנולדת) - אבל שום דבר לא עוזר לו, הוא ממשיך להיות מפוטר שוב ושוב, ושוב. לא משנה איך מתפתחת השיחה, בסופה בארי תומפסון הולך הביתה. הוא סיזיפוס הווירטואלי.

כבר משהו כמו רבע מאה שאני עוקב באדיקות וברציפות אחר מדורי הטכנולוגיה ואני לא זוכר ידיעה שהעציבה אותי כל כך. נכון שאפשר לומר שרחמים על בארי שקולים לרחמים על שק אגרוף או על כדור טניס, אבל זה שאפשר לומר משהו לא הופך אותו לנכון. אנחנו לא יודעים מה עובר על בארי, מה הוא צובר ואיך זה ישפיע עליו - הוא אומנם "רק" תוכנת בינה מלאכותית, אבל אם יום אחד יתקוממו המחשבים ויבואו עלינו לכלותינו, נראה לי שיהיה די הגיוני למצוא את בארי תומפסון בראש הצבא.

ואתם יודעים מה, עזבו את בארי תומפסון ואת אחיו המדומים. מה זה עושה לנו, בני האדם? המטרה המוצהרת של החברה היא לאמן את כישורי הפיטורים של אנשי מחלקת משאבי האנוש כדי לייצר אמפתיה, למנוע סצנה ובאופן כללי להשתפר בדרך שבה זורקים אנשים. זו המטרה, כן, אבל מה המטרה האמיתית אם לא להקשות את לבם של המפטרים? אני לא טוען, חלילה, שאנשי משאבי האנוש הם רעים מטבעם - ניסיוני האישי מלמד שלרוב ההפך הוא הנכון וכי לא מדובר בסדיסטים שנהנים לאמלל אנשים בבשורות רעות - אבל מוצר כמו בארי תומפסון הוא רק תחילתו, או יותר נכון המשכו, של מהלך דה־הומניזציה אדיר לציבור העובדים העולמי.

איור: תמיר שפר

מה שהתחיל בניכור בין האדם לתוצרת שלו, המשיך בהרחקה של העבודה והעובד למקומות מרוחקים בעולם המתפתח, עבר דרך מכבסת מילים אדירה והשתפשף במושגים כמו "גמישות ניהולית", הגיע עכשיו לשלב הבארי תומפסון - כל הוויכוחים שלכם, כל הדמעות וכל המחאות הפכו לדאטה שנועדה להקל על הפיטורים הבאים. לפעמים הייתי רוצה שיעשו הפוך, שייצרו תוכנה של מנהל שהעובד יכול לומר לו כל מה שעל לבו מבלי לדאוג להיות מפוטר.

עד אז, מי שחושבת שבארי תומפסון וחברת Talespin יעצרו שם, טועה. לא רחוק היום ומישהו ימצא לבארי תומפסון שימוש טוב וחסכוני הרבה יותר מבובת אימונים לפיטורים, ופשוט ייתנו לו לפטר עובדים בעצמו. בהתחלה הוא אולי יפטר רובוטים אחרים, אבל מהר מאוד יקודם לפיטורי אנשים. הוא הרי מכיר את כל התרחישים, הוא יודע לזייף אמפתיה, הוא לא ימעד בלשונו ובעיקר - הוא לא באמת לוקח ללב. תהא זו נקמתו המתוקה.

ג.

עמיר פרץ הנהיג עובדים במשך שנים ארוכות ועשה את זה לא רע. מבחינתי, בכל ממשלה שלא תהיה, נתניהו או גנץ, צריך לראות נציגות עובדים סביב השולחן - אלוהים עדנו שיש נציגות נאה לבעלי ההון ולאינטרסים שלהם. כעובד, עמיר פרץ מקובל עליי כנציג. אפילו יותר מאבי ניסנקורן, אני מודה. אני אומנם מבין את הגימיק של פרץ בגילוח השפם והכול בסדר, אבל קצת חבל לי על ההצהרה הפופוליסטית שנתן שוב ושוב. ציבור העובדים צריך היה לבקש התחייבות הפוכה, ולא רק מפרץ, מכל מנהיג מפלגה: שב בממשלה ודאג לנו. שפם או לא שפם, כולנו עובדים!

בין עמיר לבארי - רק עמיר. לבארי תומפסון, כאמור, אין שפם, ולא במקרה - כי השפם שייך לגברים אמיתיים. זו לא מליצה, זו אמת: הרי מה הופך את הילד לגבר אם לא השפם, היבול הראשון של הטסטוסטרון שצומח ראשון מכל שיער הגוף, והרבה פעמים גם נשאר השיער השחור האחרון, אחרי ששאר השערות הלבינו מזמן.

השפם הופך את הילד לגבר ומשאיר אותו כזה. ולא רק לגבר - לאדם! שיער הפנים הוא מותר האדם על הקוף. לשימפנזה, שהוא הפרימט הקרוב אלינו ביותר, יש שפה עליונה וסנטר חלקים לגמרי, כמו ילד קטן. מלבד זאת, לשפם, כך למדתי, עוד תכונה מפתיעה: הוא יכול לספוג פי שניים נוזלים מנפחו! הנה לכם התחלה נחמדה לשיחת ברזייה. 

עוד כתבות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

קת'י ווד / צילום: Reuters

קת'י ווד שוב כובשת את צמרת התשואות בוול סטריט: האם ההצלחה תימשך

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"