גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טיסות ומלונות זה פאסה: סוכני הנסיעות מצאו את הנישה הרותחת החדשה – אטרקציות לילדים

בין אם זו הופעה, אירוע ספורט או פארק מים - קטגוריית "תיירות האטרקציות", המבוססות על פעילויות נופש, פנאי ותרבות, נחשבת לצומחת ביותר וכבר מגלגלת יותר מ-150 מיליארד דולר בשנה • סוכני הנסיעות, כמו גם האתרים הגדולים בתחום, לא נשארים להתבונן מהצד

פארק מים בטורקיה / צילום: Shutterstock
פארק מים בטורקיה / צילום: Shutterstock

כשאורך המגלשות בפארק מים שממוקם בכפר הנופש הופך להיות הסיבה לבחור ביעד מסוים לטיול המשפחתי בקיץ ואף להתגאות בו - משהו מתרחש בענף.

שני מכרים, כל אחד מהם על בני משפחותיהם, פקדו באוגוסט האחרון כפר נופש אחר באירופה. בכל אחד מהם אטרקציית מים משוכללת, ובקבוצת הוואסטאפ המשותפת הם לא חסכו זה מזה עקיצות בנוסח הכפר של מי יותר שווה. האינדיקציות כללו את זמן ההמתנה לכל מתקן או את איכות הראפטינג, והן מלמדות על השינוי בתפיסת הנופש בענף, שעיקרו בניית החופשה סביב קונספט מרכזי של חוויה. לנסוע לפריז בכדי לראות את מגדל אייפל? זה פאסה. לנסוע לפריז לראות הופעה של אריאנה גרנדה? זה מה שתופס - והתופעה רק הולכת ומתחזקת.

התוכן הוא המלך, גם בכל הנוגע לחופשה. התוכן נע על ציר גדול מאוד של אפשרויות - מאירועי ספורט, דרך הופעה/הצגה ותערוכה שווה ועד לפארק שעשועים או פארק מים. החוויה הזו תהווה גם את הזיכרון החזק ביותר של החופשה, יותר מאשר חווית הלינה או הטיסה.

את השינוי בהרגלי הטיול מתרגמים בענף לכסף. לפי הנתונים, כל תייר יבלה ב-7 אטרקציות כאלה במהלך ביקור ביעד מסוים, והן מהוות כיום את הסגמנט השלישי בהיקפו בענף התיירות העולמי, אחרי טיסות ולינות. הסגמנט, כך לפי ההערכות, גבוה יותר מההוצאה הכספית של התיירים על תחבורה יבשתית, לרבות נסיעה ברכבת או השכרת מכוניות.

זאת ועוד, ענף האטרקציות צומח מדי שנה, כאשר מי שמניע את צמיחתו הם - לא מפתיע לגלות - תיירי דור ה-Y ודור ה-Z, שמספרם הולך וגדל. כדי לסבר את האוזן נציין כי ענף התיירות כולו מגלגל כ-8.8 טריליון דולר על כל חלקיו (כלומר כל הוצאה שכרוכה בנסיעה).

"המטרה היא להעניק ערך לנוסע"

"תחום האטרקציות נוסק במהירות עצומה", אומרת ל"גלובס" מנכ"לית אתר השוואת המחירים טרווליסט, תמר גרזון. "עד לאחרונה אפילו לא היה לסגמנט הזה שם, כל אתר כינה אותו בקטגוריה אחרות, מ'חוויות' עד 'פעילויות'. רק לאחרונה הקטגוריה קיבלה הגדרה רשמית - IN Destination, והיא קטגוריה שנחשבת לצומחת ביותר בענף התיירות".

שני מנועים דוחפים את הקטגוריה: האחד כאמור השאיפה של התייר לגוון ולהעשיר את הנסיעות והחופשות; והשני - החיפוש של סוכני הנסיעות אחר מוצרים נוספים שיוכלו לשווק.

תמר גרזון,  מנכ"לית טרווליסט / צילום: וליץ סטודיו

לפי הערכות בכיר בענף, "סוכני נסיעות שימשיכו להתמקד במכירה של טיסות או של מלונות לא יישארו בנוף, וזאת לאור המגמה המתחזקת של הצרכנים בכל העולם לרכישה ישירה באונליין". אותו בכיר מציין כי "סוכני נסיעות שקוראים נכון את המפה יודעים שהמטרה כיום היא להעניק ערך לנוסע, ערך שבונה אמון ושמאפשר להגדיל משמעותית את הרווחיות, דרך סל המוצרים שאפשר למכור לנוסעים, גם אם זה אומר למכור להם כרטיס כניסה לפארק שעשועים כחלק מחבילת השירות".

ואכן, יותר ויותר סוכנויות נסיעות קמות על טהרת מכירת כרטיסים למופעים, להצגות ולאירועי ספורט, בהם הטיסה והמלון הופכים להיות החלק הנלווה. האתרים הגדולים לא נשארים להתבונן מהצד: גם Airbnb, אקספדיה ו-Booking כבר מציעים רכישה לאטרקציות דרכם.

זאת ועוד, עסקאות בהיקף של מאות מיליוני דולרים נחתמו בשנה האחרונה להשקעות בחברות שמתמחות במכירה של אטרקציות לתייר. אל טריפ אדווייזר, שרכשה את האתר Viator, מצטרף הסטארט-אפ הגרמני Get Your Guide, שמשמש כמרקט פלייס של כרטיסים לאטרקציות וגייס בחודש מאי האחרון 484 מיליון דולר (ובסה"כ היקף הגיוסים שלו הגיע ל-600 מיליון דולר).

עם הגיוס פרסמה החברה הערכות לפיהן ענף האטרקציות גלגל השנה 150 מיליארד דולר, היקף שצפוי לגדול לפי הערכות ל-183 מיליארד דולר ב-2020. נתון אחר שסיפקה החברה הוא אודות קצב המכירות שלה: 25 מיליון כרטיסים לאטרקציות, סיורים ופעילויות אחרות היא מכרה ב-2018, לעומת 10 מיליון ב-2017. קטלוג המוצרים של האתר צמח מ-35 אלף ל-50 אלף בתקופה הזו.

חודש לפני כן פלטפורמה אחרת שמוכרת אטרקציות לתייר, החברה ההונג-קונגית KLOOK, השלימה גיוס של 225 מיליון דולר, רק חצי שנה אחרי שכבר גייסה 200 מיליון דולר.

הפלטפורמה, ששווייה מוערך במיליארד דולר, מציעה יותר מ-100 אלף פעילויות ב-270 יעדים, ומספר עובדיה כבר הגיע ל-1,000.

רוב התיירים עדיין רוכשים בקופה

המגמה אם כך ברורה, וכשיש סגמנט שצומח בקצב של אבוב שמחליק על מגלשת מים - כל העוסקים בענף רוצים נתח מהעוגה. לפי חברת המחקר Phocuswright המתמחה בתחום התיירות, למרות הקידמה ולמרות הטכנולוגיה שעומדת לרשות הקונים - עדיין יותר מ-60% מהתיירים רוכשים כרטיסים רק עם הגיעם לקופת הכניסה של האתר שבו הם מבקרים, פחות מרבע רוכשים אצל סוכן הנסיעות, כ-20% רוכשים באתרי האינטרנט של אתרי הבילוי, כ-5% רוכשים דרך קונסיירג' בבית המלון, ופחות מזה רוכשים באתרי האונליין של סוכני הנסיעות (OTA).

"ברור שבדומה לשאר הענפים, גם התחום הזה יעבור לאונליין", אומרת גרזון. "שוק האטרקציות רותח, ונעשים בו הרבה תהליכים במקביל - מאוטומציה, עד ניהול הזמנות והנגשה במובייל. ולראיה - עד לפני עשור לא היה כרטיס טיסה אלקטרוני, והיום זה טריוויאלי - זה מה שיקרה גם עם כרטיסים לאטרקציות שמונגשים יותר ובהרבה ערוצים".

המגמה הזו תעמיק בין היתר לאור השאיפה הברורה של כל תייר לחסוך מעצמו בזבוז של שעות על עמידה בתור (כן, גם למגדל אייפל כדאי להזמין כרטיס מראש אונליין), מה גם שהזמנה מקוונת מאפשרת לרכוש כרטיס מוזל או כרטיס מועדף (skip the line) לכל אתר כמעט - מהוותיקן ועד ליורו דיסני.

בראש הרשימה: אתרים היסטוריים

היכן התיירים רוצים לבלות? לפי סקר שפרסמה חברת התיירות ARIVAL, שבו השתתפו 4,000 תיירים מארבע מדינות - גרמניה, צרפת, בריטניה וארה"ב - בראש רשימת האטרקציות שבהן ביקרו התיירים בשנה האחרונה ניצבים אתרים היסטוריים ולאחר מכן אתרי טבע. שלישיים ברשימה נמצאים מוזיאונים וגני חיות. במקום הרביעי סיורי Sightseeing, לאחר מכן מופעי אמנות ופעילויות כושר/בריאות (בעיקר עבור הגרמנים והצרפתים והרבה פחות בקרב התיירים מארה"ב). במקום השביעי דורגו פארקי שעשועים.

אחת המסקנות שעלו מהמחקר הן ש-4 מתוך 7 האטרקציות הפופולריות הן כאלה שהכניסה אליהן כרוכה בתשלום - מכאן הפוטנציאל העסקי לכל הנוגעים בדבר. בניתוח התשובות של הנשאלים לפי גילם עולה כי התיירים הצעירים (בגילאי ה-18 עד 34) בעיקר מעדיפים פארקי שעשועים, סיורי אוכל, טיולי טבע מאורגנים, פעילויות ספורט וסיורים נושאיים (למשל בעקבות סדרת טלוויזיה או סרט).

מבחינת המשווקים, המשימה ברורה: להנגיש את האתרים, את המידע ואת המכירה באופן שנוגע יותר מכל בתיירים, כלומר דרך המובייל - הסגמנט הצומח ביותר לקניות בכל הענפים. גם במקרה הזה סוכני הנסיעות צריכים לוודא שהם עומדים בקצב של התייר ולהבין שמי שלא שם, עוד מעט לא יהיה קיים. 

עוד כתבות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים שוטפים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?