גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצעירים הסינים מבזבזים כמו האמריקאים, וחובותיהם מטפסים בהתאם

סינים מתחת לגיל 30 אינם חוסכים כמו הדורות הקודמים ● זה אומנם עוזר לגוון את הכלכלה, שנשענה בין היתר על יצוא וסובלת כעת מהשפעת המכסים של טראמפ, אבל מוסיף משקל מדאיג לחובות משקי-הבית במדינה

צעירה סינית באמצע קניות/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב
צעירה סינית באמצע קניות/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

כלכלנים מערביים אמרו מזמן שסין זקוקה לבסיס של צרכנים בסגנון האמריקאי, כדי שצמיחתה הכלכלית תהיה בת-קיימא. כעת יש לסין בסיס כזה: הצעירים הסינים.

בעוד שהדורות הקודמים היו חסכניים וזהירים - תוצאה של שנים של כלכלה קופצנית עם רשת ביטחון חברתית חלשה - יותר מ-350 מיליון הסינים שנולדו בשנים 1990-2009 מתנהגים יותר כמו האמריקאים, ומבזבזים הרבה על גאדג'טים, בידור ונסיעות.

הצריכה החופשית הזו מסייעת לסין לגוון את הכלכלה שלה בעיתוי חיוני. בייג'ינג נשענה על יצוא ועל בניית תשתיות כדי להניע את הצמיחה במשך עשרות שנים, אך כעת מסתמנת האטה על רקע המכסים שהטיל ממשל טראמפ. דפוס ההוצאה החדש היטיב עם חברות כמו עליבאבא, טנסנט ועוד חברות טק, שצמיחתן המהירה ממריצה את הכלכלה כולה.

אבל לכל הצריכה הזו יש גם צד שלילי. חובות משקי-הבית עולים בקצב מהיר בשנים האחרונות, וצעירים רבים לוקחים הלוואות כדי לממן את רכישותיהם.

רמות גבוהות של חובות תאגידיים וממשלתיים כבר גורמות לדאגה מתמשכת בבייג'ינג. כאשר חובות משקי-הבית מטפסים, כמה כלכלנים חוששים שנטל החוב הלאומי הכולל יהיה בלתי ניתן לניהול ויעיק על הצמיחה.

כדי למנוע בעיות בהמשך הדרך, אומרים אותם כלכלנים, ההלוואות למשקי-הבית חייבות להאט לרמה בת-קיימא יותר, כדי להוסיף עוד רוח גבית לכלכלה. בתרחיש הגרוע ביותר השילוב של חוב ממשלתי, תאגידי וצרכני גבוה יחריף את ההאטה הכלכלית ויעורר אובדן אמון נרחב בסין.

דורות חדשים

הכוח הצרכני העיקרי בסין

הצעירים הפכו לכוח הצרכני העיקרי בסין, אמר מנכ"ל עליבאבא דניאל ז'נג לכתבים בנובמבר האחרון. אנשים שנולדו אחרי 1990 היו כמחצית הלקוחות ב"יום הרווקים", אירוע הקניות השנתי האחרון, שבו מכרה עליבאבא סחורה ב-30.8 מיליארד דולר ב-24 שעות.

כמעט רבע מקוני המכוניות בסין הם מתחת לגיל 30, והנתון הזה צפוי לעלות לכ-60% ב-2025, אומרת ז'ו יא, מנהלת יחידת מחקרי השוק והמידע על הלקוחות בקבוצת פולקסווגן בסין. לדבריה, פולקסווגן רואה בלקוחות הסינים בני פחות מ-30 קהל יעד חיוני לעתידה במדינה. החברה משיקה ברבעון הנוכחי שלושה דגמים שמיועדים לנהגים צעירים בערים פחות מפותחות בסין.

ההוצאה הצרכנית הזו מסייעת גם למותגים מקומיים כמו הייטי, רשת בתי תה מהודרים, ולקין קפה, יריבה של רשת סטארבקס, שגייסה 571 מיליון דולר בהנפקה לציבור מוקדם יותר השנה.

הצעירים הסינים מוכנים במיוחד להוציא יותר על נסיעות. דוח מהשנה שעברה של מסטרקארד ו-Ctrip.com, אתר הנסיעות המקוון הגדול ביותר, מצא כששליש מהתיירים הסינים שיוצאים לחו"ל והזמינו נופש באתר הזה נולדו אחרי 1990, והם הוציאו יותר על כל טיול בהשוואה לילידי שנות ה-80.

הלוואות קצרות טווח של מלווים מקוונים כמו אנט (Ant) פייננשל עוזרות להצית את ההוצאה הזו. אנט פייננשל גובה ריביות של עד 16% על בסיס שנתי, תלוי בפרופיל האשראי של הלווה. סקר מ-2018 שנערך על ידי Rong360, אתר המלצות על הלוואות, מצא שכמחצית מהמשיבים שלקוח הלוואות צרכניות נולדו אחרי 1990.

מתמכרים להלוואות אונליין

רובם לווים מכמה פלטפורמות להלוואות, לפי הסקר, וכמעט שליש מהצעירים הללו לקחו הלוואות קצרות כדי לפרוע חובות אחרים. כמעט מחצית מהם החמיצו מועדי פירעון.

אחת הדרכים הפופולריות ללוות היא דרך חשבון של Huabei, קו אשראי מתחדש שהוא חלק מרשת התשלומים הניידים Alipay. Huabei נתן הלוואות בהיקף של יותר מטריליון יואן או 140 מיליארד דולר מאז שהוא הושק באפריל 2015, מסר מקור יודע דבר.

ז'ו שיאוצ'ואן, בנקאי מרכזי סיני לשעבר, הזהיר בנובמבר שעבר שעליית הפינטק, הטכנולוגיה הפיננסית, מסייעת אמנם לפתח את שוק האשראי הסיני, אך היא עלולה "לפתות במידה מופרזת" את הדור הצעיר להוציא מעבר לאמצעיו.

יאנג הואישואן, בוגרת מכללה בת 22 שעובדת כדוברת של מועדון כדורגל בננג'ינג, אומרת שהיא פנתה ל- Huabei כשהייתה סטודנטית. היא לוותה לעתים קרובות כ-100 דולר בחודש כדי לממן ארוחות במסעדות, קוסמטיקה ובגדים שהיא לא יכלה לכסות באמצעות התקציב שהיא קיבלה כל חודש מהוריה, 215 דולר. היא הסתמכה על פונקציית התשלומים של Huabei כדי לממן פריטים גדולים יותר, כמו מצלמות וטלפונים חכמים.

Huabei "באמת ממכר", אומרת יאנג. "הוא נותן לי אשליה שאני לא באמת מוציאה כסף שלי". יאנג מהדקת כעת את החגורה במקצת בגלל עלויות המחיה ומפני שהיא לא רוצה לקחת עוד כסף מההורים.

אשראי קל מגיע גם מגל של מלווי מיקרו מקוונים ומלווים של P2P, שצצו בהמוניהם לפני כמה שנים על רקע רגולציה רופפת. כמה מהם גבו ריביות מוגזמות מאוד.

הרשויות הפסיקו להנפיק רישיונות למלווים מקוונים חדשים מסוף 2017, והידקו את הפיקוח כדי לוודא שהריבית השנתית על כמה הלוואות לא תעלה על 36%. נכון ליולי, פחות מ-800 מלווי P2P נשארו פעילים, בהשוואה ל-2,600 בתחילת 2016, לפי אתר מחקרי השוק wdzj.com.

לווים מכמה מקורות במקביל

ההוצאה הצרכנית הממוצעת של מחזיק כרטיס אשראי סיני בגיל 21-30 ב-2016 הייתה 8,820 דולר, 39% יותר מאשר קו האשראי הממוצע שלו, שהיה 6,360 דולר, לפי נתונים של חברת הייעוץ אוליבר וויימן מניו יורק. צרכנים יכולים להוציא יותר ממגבלת האשראי שלהם על ידי לקיחת הלוואות נוספות מערוצים אחרים (לא דרך כרטיס אשראי), כמו אתרי הלוואות מקוונים או בסיוע המשפחה.

בנק ג'יי.פי מורגן מעריך שיחס חובות משקי-הבית לתוצר הסיני יטפס ל-61% בשנה הבאה, מ-26% בשנת 2010 ויהיה גבוה יותר מהרמה הנוכחית באיטליה וביוון.

בארה"ב יחס חובות משקי-הבית לתמ"ג הוא 76%, ירידה מ-98% ב-2006, לפי קרן המטבע הבינלאומית.

במדידה אחרת, של חובות משקי-בית מול הכנסה פנויה, סין כבר עברה כנראה את ארה"ב. היחס שלה הגיע ל-117.8% בשנה שעברה, מ-42.7% בשנת 2008, לפי חישוביו של לי נינג, חוקר במכון למחקרים מתקדמים באוניברסיטת שנגחאי למימון וכלכלה. בארה"ב הגיע היחס הזה לשיא של 135% ב-2007 וירד בשנה שעברה ל-101%.

חיים על הלוואות - סין

כמה כלכלנים אינם חוששים מעליית חובות משקי-הבית, ומציינים ששיעורי אי החזר החובות הצרכניים נראים נמוכים יחסית.

אחרים אומרים שקיים חשש שההאטה הכלכלית תחריף אם הצעירים הסינים יאבדו את עבודתם או יספגו קיצוצי שכר, ויצטרכו לרסן מאוד את הצריכה שלהם. אם זה לא יקרה והם ימשיכו להוציא כספים כמו קודם, הם יצברו עוד חובות ויהיו פגיעים יותר בשנים הבאות.

כמו במשבר הפיננסי בארה"ב ב-2008, שיעורי חדלות הפירעון נוסקים במהירות כשהצמיחה הכלכלית איטית יותר.

משכנתאות - שליש מסך ההלוואות

"לדור הזה אין שום מושג איך נראה יום סגריר", אמר דונג טאו, כלכלן בבנק קרדיט סוויס בהונג קונג. "כל בום אשראי צרכני יעמוד למבחן בשלב כלשהו - בלי יוצא מהכלל".

הוא מצביע על חובות משכנתא כעל בעיה מעמיקה בכלכלה הסינית, כולל של צעירים. החוב המשכנתאי הכולל עלה מ-1.1 טריליון דולר ברבעון הרביעי של 2012 ל-3.9 טריליון דולר ביוני השנה.

משכנתאות היוו שליש מסך ההלוואות לטווח הבינוני והארוך, לעומת 20% ב-2012, לפי הבנק המרכזי הסיני.

הורים עוזרים לעתים קרובות לילדים לקנות בית, וטאו רואה בכך תופעה מסוכנת, מפני שכדי להשיג היום נכס יחיד צריך כמה דורות של מממנים. תופעה דומה התרחשה ביפן בשנת ה-80, הוא אומר, כאשר שלושה דורות מימנו משכנתא אחת - סימן לכך שהשוק סבל מהתחממות יתר. כלכלת יפן נכנסה לבסוף למיתון ממושך, ומחירי המניות והנדל"ן קרסו.

גם ההאטה בקצב יצירת מקומות העבודה מוסיפה לאתגר. השנה צפויים יותר מ-8.3 מיליון תלמידי מכללות לסיים את הלימודים, לעומת 6 מיליון בוגרים לפני עשר שנים ורק 165 אלף בוגרים בשנת 1978. אבל כמה מהמעסיקים הנחשקים ביותר במדינה, כמו חברת האי-קומרס JD.com, מפחיתים את כוח העבודה כשהצמיחה איטית יותר. 

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב