גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"סטארט-אפ לא צריך לשאוף להימכר לענקיות הטכנו'": המשקיע שמאחורי האקסלרטור המוביל בעולם בראיון

המשקיע ארון האריס הגיע לישראל כדי לחפש סטארט-אפים ל-Y Combinator ● בראיון ל"גלובס" הוא מסביר למה החליטו להגיע עד ליזמים כדי לראיין אותם, ואומר: "הסמן הגדול ביותר להצלחה עבור חברה זה כשהיא משנה את העתיד ואת הדרך בה העולם עובד"

ארון האריס, Y Combinator / צילום: Y Combinator
ארון האריס, Y Combinator / צילום: Y Combinator

"מה הטעות הכי גדולה שעשיתם?", "מה הצעד הבא בהתפתחות המוצר שלכם?", ו"מה תעשו אם לא נשקיע בכם?". אם הצלחתם לענות על השאלות הללו ב-15 שניות או פחות, יש לכם סיכוי להתקבל ל-Y Combinator, מאיץ הסטארט-אפים שנחשב למוביל בעולם (YC). התוכנית, אשר ממוקמת בעמק הסיליקון, סייעה להצמיח חברות כמו דרופבוקס, Airbnb ורדיט. תהליך הקבלה לתוכנית ידוע כקשה במיוחד, ולכן קיימים ברחבי האינטרנט מדריכים רבים שמיועדים ליזמים המעוניינים לעבור אותו, בהם גם אפליקציה שבנו יזמים בוגרי התוכנית אשר מציגה את השאלות שהוזכרו.

בשבוע שעבר, בצעד חריג מבחינתם, צוות YC נחת בישראל לסבב ראיונות אינטנסיבי עם יזמים מקומיים שמעוניינים להשתתף בתוכנית היוקרתית. עד היום, יזמים שביקשו להתקבל לתוכנית נדרשו להגיע לראיון בעמק הסיליקון, אך השנה החליטו ב-YC לקיים ראיונות עם סטארט-אפים בשלושה מיקומים נוספים בעולם: ניו יורק, בנגלור ותל אביב.

"העולם השתנה, ואנחנו רוצים לוודא שאנחנו מגיבים לשינויים האלה, שאנחנו לא נשארים מקובעים בדרכים הישנות שלנו ומתעלמים מדברים חשובים, ושאנחנו פוגשים את היזמים בכל מקום בו הם נמצאים", אמר ארון האריס, שותף ב-YC שערך את הראיונות, בראיון ל"גלובס". לדבריו, "הראיונות בתל אביב היו נהדרים. פגשנו הרבה מייסדי חברות מצוינים ושאפתנים עם רעיונות גדולים.

"אנחנו מממנים יותר ויותר מייסדים מכל העולם, אבל יש מייסדים שאולי לא יגישו מועמדות ל-YC כי הם חושבים שזה רחוק מדי גיאוגרפית. אנחנו משלמים על הטיסה עבור אנשים שאנחנו מזמנים לריאיון, אבל לטוס מתל אביב לעמק הסיליקון בשביל עשר דקות של ראיון זו עדיין טרחה, ואם מישהו לא בטוח שיתקבל - אולי זה יגרום לו לא לטוס. רצינו לשנות את זה ולשלוח מסר שלא משנה איפה אתם כיזמים נמצאים, אנחנו נגיע אליכם אם אתם בונים משהו מעניין ונעשה את זה במגרש הביתי שלכם.

"במהלך השנים, בביקורים שלי בתל אביב פגשתי הרבה יזמים שאמרו שהם מתעניינים בתוכנית שלנו, אבל לא מגישים מועמדות כי 'יש אקסלרטורים גם כאן ול-YC בבירור לא כל כך אכפת כי אתם אפילו לא באים לכאן'. החלטנו לקחת מהיזמים את התירוץ הזה, להגיע אליהם ולראות מה יקרה".

חברות ישראליות בולטות שהשתתפו בתוכנית

ממשתתף בתוכנית לשותף ב-YC

האריס, בוגר לימודי ספרות והיסטוריה מאוניברסיטת הרווארד, הוא שותף ב-YC מאז 2011. לפני כן השתתף בעצמו בתוכנית ההכשרה של המאיץ, עם הסטארט-אפ שהקים - פלטפורמת אונליין לשיעורים פרטיים בשם Tutorspree, שנסגרה ב-2013. "לדעתי, מייסדי סטארט-אפים לא נופלים לתוך תבנית או פרופיל מסוים. מה שלמדת לא קובע מה תעשה, והפרספקטיבה שמקבלים מלימודים של נושאים מגוונים היא בעלת ערך כשרוצים למצוא רעיונות חדשים ולגרום להם להצליח", אומר האריס. בהמשך קיבל האריס ממייסד YC פול גראהם הצעה להצטרף למאיץ כשותף. "רוב השותפים ב-YC ייסדו בעצמם חברות לפני שהפכו לשותפים", הוא מספר.

"ההשתתפות ב-YC הייתה חוויה מדהימה עבורי, שדחפה אותי ואת המייסדים האחרים של החברה להיות טובים יותר ולעבוד קשה יותר. הסיבה שאני אוהב לעבוד ב-YC היא שיוצא לי לעזור למייסדים לנסות דברים שאולי הם לעולם לא היו חושבים לנסות. אנחנו נותנים לאנשים את היכולת לעשות דברים באופן הרבה יותר גדול ממה שיכלו לעשות לפני כן, כי אנחנו שמים אותם בסביבה חדשה, שונה ממה שהם רגילים, ומקיפים אותם בהרבה אנשים מאוד שאפתנים עם חזון מאוד גדול. העניין העיקרי הוא לא מה אנחנו בתור שותפים אומרים לחברות לעשות, אלא מה שהם לומדים אחד מהשני".

התוכנית מקיימת שני מחזורים בשנה, ותהליך הקבלה אליה כולל שני שלבי סינון - מילוי טפסים להגשת מועמדות וראיון. לפי האתר הרשמי של YC, "הכסף הוא הרכיב הקטן ביותר ממה שאנחנו מציעים, וחלק מהסטארט-אפים שאנחנו מממנים אפילו לא זקוקים לכסף. אנחנו האקרים במהותנו, ולרוב אנחנו רואים במהירות מה הכיוון להרחבת רעיון קטן, או איך להתחיל להתמודד עם רעיון גדול ולא ממוקד". כפי שמקובל באקסלרטורים אחרים, התוכנית כוללת בין השאר הכשרה, למשל בנוגע להצגת פיץ' או סגירת עסקאות, וייעוץ לגבי נושאים כמו פתיחת ותפעול החברה. כעשרה שבועות לאחר תחילת ההכשרה, מתקיים ה"דמו דיי" - במהלכו הסטארט-אפים מציגים את המוצרים שלהם בפני משקיעים ועיתונאים.

המיזמים שמתקבלים לתוכנית נדרשים לעבור לעמק הסיליקון במהלך קיומה של התכנית, עם כל הצוות המייסד של החברה. אולם המאיץ לא מסייע עם סידור מגורים, כך שלא פעם קורה שצוותים של שלושה, שישה ואפילו תשעה מייסדים שוכרים דירת חדר או שניים, ומתגוררים ועובדים בה יחד לאורך התקופה.

האריס מסביר כי "המבנה הבסיסי של YC לא השתנה במיוחד לאורך השנים. מהמחזור הראשון ועד היום אנחנו עורכים ארוחות ערב פעם בשבוע, אליהן מגיעים דוברים מומחים מתחומים שונים, מקיימים 'שעות קבלה' בהן יש פגישות אישיות עם חברות כדי לדבר על הבעיות שלהן, ומקיימים את ה'דמו דיי'. מה שהשתנה בתגובה לשינויים בשוק הוא סוג החברות שאנחנו מממנים, שהתרחב באופן דרמטי. בהתחלה היינו מממנים חברות תוכנה 'טהורות' בלבד, והיום אנחנו מממנים הכל - חברות שמייצרות טילים, חברות לפיתוח תוכנות ביוטק, תוכנות צרכניות או כאלה המיועדות לתאגידים גדולים, חברות שמציעות תוכנה כשירות (SaaS) ועוד".

איך העבודה עם הסטארט-אפים נראית בחיי היומיום?

"מה שאנחנו עושים הוא לשים את המייסדים במרכז, ולהיפגש איתם כשהם צריכים עזרה. כשאתה מייסד שמקים חברה בפעם הראשונה, אתה מתמודד עם בעיות שנראות לך ייחודיות, כאילו אף אחד מעולם לא התמודד איתן, אבל העניינים האלו לא חדשים לנו ולכן אנחנו יכולים לעזור להם לחשוב על הבעיות בדרכים שהם לא חשבו עליהן. אני לעולם לא אגיד למייסד מה בדיוק לעשות או לא לעשות, אבל אני יכול להציג לו דרכי התמודדות שלמדתי מצפייה במייסדים שהתמודדו עם בעיות דומות, כמו למשל להציע לו לדבר עם אדם מסוים או למדוד את הדברים בצורה מסוימת".

המודל של YC ייחודי בנוף המאיצים, משום שבניגוד למודל המקובל של אקסלרטורים - התוכנית לא גובה תשלום על ההשתתפות בה. במקום תשלום, התוכנית כוללת השקעה בחברות בשלב מוקדם שלא צפויות להחזיר את ההשקעה בהן לאורך זמן רב, ודורשת כאמור את העתקת פעילותן לעמק הסיליקון למשך שלושה חודשים. בכל חברה מושקעים 150 אלף דולר, תמורת הסכם המרה ל-7% ממניות החברה אם היא מגייסת סכום כסף נוסף. ל-YC שמורות זכויות פרו-ראטה (זכויות ראשונים) שמקנות לה יכולת לשמור על החזקה של 7% בכל חברה. בנוסף, YC תורמת ללא תמורה 100 אלף דולר לכל ארגון שלא למטרות רווח המשתתף בתוכנית.

ענקיות בעולם שצמחו מהתוכנית של YC

"היה נהדר לצפות בקובי ועמיעד בונים את גסטי"

ב-14 שנות פעילותו של המאיץ עברו בשעריו מעל 2,000 חברות, כאשר השווי הכולל של 100 המובילות מביניהן הוא יותר מ-100 מיליארד דולר. בין החברות הישראליות שהשתתפו בתוכנית ניתן למצוא את גסטי של האחים עמיעד וקובי סוטו, שגייסה לאחרונה 35 מיליון דולר בהובלת קרן ויולה צמיחה. "לצפות בעמיעד וקובי סוטו בונים את גסטי היה נהדר", מציין האריס. למרות שהמודל של התוכנית לא השתנה לאורך השנים, הנוף התחרותי של חברות הטכנולוגיה השתנה עד בלי היכר: כשהתוכנית הוקמה ב2005, איש לא היה יכול לדמיין עדיין פלטפורמות ענק כמו פייסבוק שכיום הן ענקיות הטכנולוגיה החדשות.

ענקיות הטכנולוגיה צמחו מאוד ושולטות היום בהרבה שווקים ותחומים. האם סטארט־אפים באמת יכולים לצמוח מספיק כיום ולהתחרות בהן, או שהתקווה הכי טובה שלהם היא להירכש על ידן?

"התקווה הטובה ביותר היא בוודאות לא להירכש על ידי ענקית טכנולוגיה. אני חושב שתמיד יש חברות ענקיות שמנסות לרסק חברות חדשות ולוודא שהן לא גדלות, אבל בשנים האחרונות אני כבר רואה התרחבות ענקית של חברות שמימנתי בתחומים שמהווים נקודות עיוורון של החברות הגדולות. אני חושב שהגודל של גוגל, פייסבוק ושאר החבר'ה האלה מהווה בעיה, ואם יהיה צעד כלשהו שיינקט לגביהן זה כנראה יעזור לחדשנות. אני לא יודע אם זה צריך להיות בתחום ההגבלים העסקיים או צעד אחר, אבל אני חושב שיהיה מעניין להגביל את העוצמה של החברות הגדולות האלה ולעודד התרחבות".

האריס מציג את האתגר העיקרי שלדעתו ענקיות הטכנולוגיה מציבות בפני חברות חדשות: "הן משלמות כל כך הרבה כסף למהנדסים, שזה הופך להיות קשה יותר ויותר עבור סטארט-אפים להתחרות על העובדים שהם צריכים. בעוד שמספר ההזדמנויות העסקיות הולך וגדל באופן שהחברות הגדולות לא היו יכולות בשום צורה להשתלט עליו, החברות הקטנות צריכות להבין היום מהן הדרכים האפקטיביות להעסיק עובדים במסגרת התחרות מול הענקיות - וזה אתגר גדול".

"זה חשוב ליזמים לצאת מאזור הנוחות שלהם"

האריס מאמין כי ההשתתפות בתוכנית של YC עשויה לתרום למי שמעוניין לפעול בשוק האמריקאי, אך גם ליזמים שרוצים לחזור אחרי התוכנית לפעילות בשוק הישראלי. "עבור מי שרוצה לפעול בשוק האמריקאי, מדובר בנקודת פתיחה נהדרת. אבל יש גם המון יתרונות עבור חברות בהגעה לעמק הסיליקון - אפילו לשלושה חודשים. חשוב ליזמים לצאת מאזור הנוחות שלהם, להתרחק ממה שהם מכירים היטב, לאתגר את עצמם ולהקיף את עצמם באנשים הטובים והשאפתנים ביותר שניתן למצוא.

"ההגעה לעמק הסיליקון עושה את זה ליזם: להקיף את עצמך באנשים מבנגלור, סין, ארה"ב, אפריקה וכל העולם - כולם מנסים לעשות דברים יוצאי דופן - לראות מה אתם יכולים ללמוד אלה מאלה במשך שלושה חודשים, ואחרי זה לקחת את השיעורים האלה בחזרה איתך לכל מקום שתלך אליו. בנוסף, המשקיעים הטובים בעולם, שרבים מהם ממוקמים בעמק הסיליקון, מעניקים הערכות שווי אחרות לחברות שנמצאות בעמק".

ההגעה לתל אביב ולמקומות נוספים מגיעה אחרי עשור בו הפעילות של YC הייתה בעמק הסיליקון בלבד. במהלך השנים הללו התוכנית כמעט הפכה למזוהה עם העמק, אך לדברי האריס "העולם היה מקום אחר באותה תקופה מבחינת מספר הסטארט-אפים שהוקמו. כיום, מבחינת צפיפות הסטארט-אפים אין שום דבר כמו עמק הסיליקון לדעתי, אבל שאר המקומות הופכים להיות עצומים גם הם - אז היום אנחנו מוכנים להתרחבות כארגון גדול יותר ומעוניינים לפגוש עוד אנשים". הוא מוסיף כי "אין כרגע תוכניות קונקרטיות לגבי התרחבות ליותר מיקומים שבהם יתקיימו תוכניות, אבל אנחנו תמיד חושבים על שינויים בהתאם למה שקורה בעולם ועל דרכים בהן נוכל לעשות יותר, ולעשות את מה שאנחנו עושים טוב יותר".

כיזם הצלחת להתקבל ל-YC ולבסוף הסטארט־אפ שלך נסגר, כמו רוב חברות הסטארט־אפ. האם אתם מכינים את היזמים שמגיעים ל־YC לתרחיש כזה?

"כמובן. אנחנו מדברים איתם על כך שהם עשויים להיכשל, אבל אנחנו אוהבים להתמקד הרבה יותר בזה שהם עשויים להצליח. זה לא סוד שכישלון הוא התוצאה השכיחה ביותר עבור סטארט-אפים, והדבר שקורה רוב הזמן. אז מייסדים לא צריכים לפחד עוד יותר כי הם כבר מאוד מפחדים. הדבר המגניב הוא שאם עוזרים להם להבין איך להיות יותר שאפתנים, לצאת מהדברים שהם חשבו שאפשריים, וללכת הרבה מעבר לזה - זה מאוד כיף ומעניין. ואז רואים מייסדים שמתחילים להתרגש, מנסים דברים חדשים ועוברים את הציפיות של עצמם".

מה לדעתך נחשב להצלחה בטווח הארוך עבור סטארט-אפ? צמיחה, אקזיט, הנפקה, השפעה חברתית?

"זה תלוי במה שהיזם מנסה להשיג. הסמן הגדול ביותר להצלחה עבור חברה הוא כשהיא משנה את העתיד ואת הדרך בה העולם עובד". 

ארון האריס

גיל: 35

מצב משפחתי: נשוי + 3

תפקיד נוכחי: שותף במאיץ הסטארט-אפים Y Combinator

תפקידים קודמים: מנכ"ל ומייסד שותף בסטארט-אפ בתחום החינוך Tutorspree, סמנכ"ל תפעול של קבוצת אנליסטים בחברת ההשקעות Bridgewater Associates

השכלה: תואר ראשון בהיסטוריה וספרות מהרווארד

מגורים: סן פרנסיסקו

Y Combinator

שנת הקמה: 2005

מייסדים: פול גרהאם (פעיל כשותף), ג'סיקה ליוינגסטון (פעילה כשותפה), רוברט מוריס (פרש) וטרבור בלאקוול (פרש)

מיקום: עמק הסיליקון

מס' שותפים: 18

מודל: תוכנית האצה של עשרה שבועות בעמק הסיליקון, דמו דיי והשקעה של 150 אלף דולר, תמורת 7% ממניות החברה

חברות בולטות שהשתתפו בתוכנית: Airbnb, Stripe, Dropbox, Coinbase, DoorDash, Reddit 

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים