גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"להחזיק קהל כמה שעות זה לא דבר שאפשר לזלזל בו": ירדנה ארזי ממשיכה להמציא את עצמה מחדש

אמנית האינדי הראשונה באה דווקא מאגף "המאמי הלאומי" ● "אולי זה לא נראה על פניו, אבל בשירים שלי יש אמירה פוליטית והתרסה. ב'בן אדם', למשל, אהוד מנור לקח השראה מתפילת יום כיפור; ב'עוד נגיע' יש שיח עם הבורא"

ירדנה ארזי/ צילום: איתן טל
ירדנה ארזי/ צילום: איתן טל

אם היו שואלים אתכם מי אמן האינדי הראשון בישראל, זה שהעז להתריס נגד חברות התקליטים המיתולוגיות של שנות ה-80 - "הד ארצי", הליקון" ו"NMC" והקליט תקליטים באופן עצמאי על חשבונו, בטח הייתם שולפים שמות מהרוק הפרוע של אז, או השוליים הפנקיסטיים, כי רוב אמני האינדי העולמיים הגיעו מהז'אנרים הכי רחוקים מהמיינסטרים הפופולרי.

אבל אצלנו, אמנית האינדי הראשונה באה דווקא מאגף "המאמי הלאומי": ירדנה ארזי, בוגרת להקת הנח"ל, כוכבת "שוקולד, מנטה, מסטיק", זאת שכולם אוהבים, הקדימה את זמנה ועשתה לפני 35 שנים מה שרוב האמנים עושים היום - יוצרים, מקליטים ומפיקים את המוזיקה שלהם במימון עצמי.

מי שאחראי לצעד הנועז היה בעלה של ארזי, נתן תומר, מהנדס תעבורה בהכשרתו ובעלי "N.T.E", חברה לתכנון תשתיות תחבורה וחניה מתקדמות. כשהכירו, הוא הבין שהניהול שלה זקוק לניעור רציני. הוא רתם את הניסיון הניהולי שלו והפך אותה לעסק רווחי, שרץ בהצלחה כבר עשרות שנים, עניין לא טריוויאלי בשוק שבו לאמנים אין מושג ירוק איך מנהלים ביזנס ואיך מגינים על הנכס הכי חשוב שלהם - זכויות היוצרים.

ב-82', כשארזי הייתה בת 30, אחרי הנחיית האירוויזיון, הופעל עליה לחץ לצאת סוף-סוף בקריירת סולו. למרות הקילומטראז' והרזומה המפואר, היא הרגישה חוסר בשלות לעמוד לבד על הבמה, אחרי שנים שבהן הייתה חלק מהרכב עם אנשים שהלכו איתה מהלהקה הצבאית.

"באותה תקופה, ההתנהלות העסקית לא עניינה אותי בכלל, והאמת, עד עצם היום הזה היא לא בראש מעייניי", היא אומרת כשאנחנו נפגשות בשישי בבוקר בבית קפה ליד כיכר המדינה, לא רחוק מהבית שלה. לפני כן היא שלחה לי הודעה שהיא יושבת בפנים עם החולצה הכחולה, כאילו לא הייתי מזהה אותה ממרחק של קילומטרים, כמו שאר האנשים מסביב, שלא הפסיקו לנעוץ מבטים בה ובכלב האסופי שלה, שמוליק.

"כמנהל שמעסיק הרבה עובדים, מה שקרה איתי נראה לנתן מגוחך. הוא ראה את הפוטנציאל העסקי הלא ממומש שלי, וכשדיברנו על הופעה חדשה, הבנו שצריך רפרטואר, זאת אומרת, שצריך להוציא אלבום. נכנסנו למו"מ עם חברת תקליטים והבנו שאנחנו צריכים לעמוד בתכתיבים וברוח הדברים שלהם, ומכיוון שהחופש האמנותי היה חשוב לי, והעסקי לנתן, רצינו הפקה גדולה - לבחור את מי לשכור, איפה להקליט וכמה, ונתן רצה לשמור לנו על הזכויות.

"זה היה מאוד חלוצי אז, וכל הקרדיט לנתן. מאז, אנחנו הבעלים של כל החומרים, כל ערוצי ההקלטה. אם בא לי לעשות רמיקס לשיר ישן - אין בעיה, הכול שלי. לתקליט הראשון שהפקנו לא היה שם, רק 'ירדנה ארזי'. השקענו בו ים כסף והד ארצי שיווקו והפיצו".

יחסית לאלבומים שבאו אחריו, הוא לא היה הצלחה מסחררת. נבהלתם? היו לכם חרטות על המהלך?

"ממש לא. עשיתי אז את הקדם אירוויזיון עם 'מוזיקה נשארת' שהיה הצלחה מסחררת, אז זה נתן לנו ביטחון בעצמנו ובאהבת הקהל, ואז, בתקליט השני, נכנס גברי מזור".

זה היה בשלהי מלחמת לבנון, מצב הרוח הלאומי היה שפוף, חיילים נהרגו, וארזי, שיצאה להופיע מעבר לגבול, הוציאה את השיר "הביתה", שנכלל באלבום השני שלה, "מה נשמע", שהופק באקט עסקי מעורר התפעלות. תומר ומזור חתמו על עסקה עם שופרסל, שקנתה מראש כמות גדולה של תקליטים לחלוקה ללקוחות תמורת סכום נכבד, ובעזרת הכסף שקיבלו, מימנו את הפקת האלבום.

"נתן מאוד אוהב מוזיקה, חי את התחום והפך אותי למחלקה בחברה שלו, כשגברי בתפקיד היועץ האמנותי. כשנגבו במלחמה כל-כך הרבה קורבנות, לא יכולתי להתעלם מזה והייתי חייבת להגיד משהו. יש הרבה שירים במהלך הקריירה שאמרתי להם לא, ל'הביתה' לא יכולתי לסרב".

ארזי עובדת מהמצפון ומהלב. היא מודעת לערך עצמה, הרגליים לגמרי על הקרקע, בלי גרם של אוויר נפוח. היא מגדירה את עצמה אמנית מבצעת, וזהו. אין לה עניין לכתוב ואין לה שאיפות לכבוש את העולם. בקיצור, סוס עבודה נאמן עם משמעת עצמית עד היום.

עכשיו היא יוצאת עם מופע חדש, אחרי ההצלחה הפנומנלית שלה בסיבוב ההופעות עם הגבעטרון. אין לו שם מפוצץ, סתם "ירדנה ארזי", עם שירים חדשים ופרשנויות מעניינות לשירים ישנים שעשה המעבד אורי זך, שאיתו היא עובדת כבר עשור, והנגנים שמלווים אותה שנים. רק את חברת ההפקה החליפה בלית ברירה.

"אני מארחת אמנים ונהנית מכל רגע. בשוני אירחתי את גלי עטרי ולהקת A-WA, בפסטיבל אושפיזין באשדוד אשיר עם אילנית, בפסטיבל בראשל"צ אופיע עם ליאור נרקיס, ואחר כך אצא לסיבוב חורף בכל הזאפות. להיות זמר מבצע זה כמו להיות שחקן שמשחק במחזה שמישהו אחר כתב. לעמוד על הבמה ולהחזיק קהל במשך כמה שעות, זה לא דבר שאפשר לזלזל בו".

אי אפשר לזלזל בארזי, שהשכילה להמציא את עצמה מחדש ולתחזק את הקריירה היטב במשך כל-כך הרבה שנים. היא הוציאה תקליט צועני, אחר כך תקליט עם מוזיקה ערבית ואלבום שכתב לה יהודה פוליקר. "אולי זה לא נראה על פניו, אבל בשירים שלי יש אמירה פוליטית והתרסה. ב'בן אדם', למשל, אהוד מנור לקח השראה מתפילת יום כיפור; ב'עוד נגיע' יש שיח עם הבורא".

את אדם מאמין?

"בדרכי. אני לא דתית".

לא הצטרפת לגל אלבומי הפיוטים שלקחו בו חלק ברי סחרוף, אתי אנקרי, אהוד בנאי ומיכה שטרית.

"לפני שנתיים הוצאתי את 'האר עליי', מעין פיוט של רחל שפירא ואת 'יונת העצב' שלה. כבר עשר שנים אני לא מקליטה אלבומים, אלא סינגלים. אני יושבת על הגדר, מסתכלת על השוק מבחוץ ולא ממש מבינה איך הוא עובד, זאת הסיבה שאני מתמקדת בהופעות".

את אמרת, בשביל הופעות צריך רפרטואר.

"אז אני מוציאה סינגלים. בגלל ריבוי הערוצים היום, אנחנו מאבדים פוקוס. אני רואה אמנים שמוציאים שירים חדשים שטובעים בתוך הרחש-בחש הזה. אני בכלל לא יודעת אם צעירים מקשיבים היום בכלל לרדיו".

הם מעדיפים ספוטיפיי.

"אז אני לא במשחק הזה כרגע. אני בהופעות. יש לי ארגז כלים פנטסטי שמילאתי בעזרת אנשים כמו צדי צרפתי, אלדד שרים, אבי קורן ומיטב הבמאים, הכותבים והמוזיקאים בארץ. אני עושה המון חזרות ועדיין מרגישה כאילו אני יוצאת לקרב. כל הופעה היא אודישן, את חייבת להמציא את עצמך מחדש, להיות מרוכזת. זחיחות היא האויב הכי גדול וצריך מזל".

והיה לך לא מעט מזל במהלך הדרך.

"העובדה שהתגלגלתי ללהקת הנח"ל היא המזל הכי גדול, כי יכולתי לגמור את הקריירה המפוארת בלהקת בית רוטשילד בחיפה. מכאן, זה כבר היה תלוי בי, להשקיע בפיתוח קול, להתייחס ברצינות למקצוע. כל מי ששירת בלהקה צבאית, עשה חמש הופעות ביום וסחב ציוד, מעריך אותו".

אחרי כל־כך הרבה שנים, יש שחיקה.

"לא, כי אני מגשימה לעצמי חלומות וזה היתרון של מי שלא נשען על היצירה של עצמו. רוב היוצרים מגיעים לשיא כשהם צעירים, ואחר כך הם ורסיה שחוזרת על עצמה. אני הופעתי עם הגבעטרון שהערצתי, עם מקהלת הצבא האדום שלא האמנתי שאני איתם על אותה במה, ועכשיו אני מקליטה שני שירים של עילי בוטנר לסרט טבע".

אבל את כבר לא מופיעה 40 פעמים בחודש, כמו פעם.

"רק פעם-פעמיים בשבוע בממוצע, שזה לא מעט. אני נותנת כל-כך הרבה בהופעה, שזה מספיק לי".

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

סייברארק ירדה למרות הדוחות החזקים: מה עשו הישראליות בוול סטריט בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: מוצרי הגלם לבנייה מתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים