גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקת היתכנות חברתית ומיפוי בהתחדשות עירונית

כדי לקדם פרויקט של התחדשות עירונית בהצלחה רצוי לבצע תהליך מקדים מול כל בעלי הדירות בפרויקט — בדיקת היתכנות חברתית. מהי הבדיקה, איך עורכים אותה ועוד.

בדיקת היתכנות חברתית ומיפוי בהתחדשות עירונית / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילום: shutterstock
בדיקת היתכנות חברתית ומיפוי בהתחדשות עירונית / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילום: shutterstock

כדי לקדם פרויקט של התחדשות עירונית בהצלחה רצוי לבצע תהליך מקדים מול כל בעלי הדירות בפרויקט - בדיקת היתכנות חברתית.

מהי, בעצם, בדיקת היתכנות חברתית ולמה צריך אותה?

לצד בדיקת המצב התכנוני והכדאיות הכלכלית, חשוב לבצע בדיקה ראשונית מול כל בעלי הדירות, שתאפשר לכם למפות את בעלי הדירות ואת הדיירים הנוכחיים, את דעותיהם על ביצוע פרויקט התחדשות עירונית בבניין ואת הצרכים שלהם, שחשוב לוודא שיקבלו מענה בפרויקט. מתוך בדיקה זו ניתן יהיה להעריך מה הם סיכויי ההצלחה של פרויקט התחדשות עירונית בבניין שלכם. הבדיקה גם תאפשר לכם למסור לבעלי הדירות מידע ראשוני נחוץ, לזהות מראש אתגרים העלולים לעורר התנגדות לפרויקט ולאסוף מידע רב על בעלי הדירות ועל הצרכים שלהם. בהמשך הדרך, מיפוי טוב יהיה בסיס מצוין למכרז יזמים או למשא ומתן עם יזמים בהמשך או לשניהם.

את בדיקת ההיתכנות החברתית ניתן להתחיל כיוזמה של בעלי דירות המעוניינים לקדם את הפרויקט או לאחר בחירה בנציגות של בעלי דירות לקידום הפרויקט. ברשויות מקומיות מסוימות אף דורשים הגשת דוח אפיון חברתי (הידוע גם כנספח חברתי או כתסקיר חברתי), הכולל מיפוי מלא של הדיירים בפרויקט. זאת כתנאי להגשת הבקשה לאישור הפרויקט. בחלק מהמקרים המיפוי יהיה ראשוני ויתייחס למתחם באופן כללי ובמקרים אחרים הוא יורחב להתייחסות רחבה יותר, הנוגעת לזהות הדיירים ולצרכים השונים שלהם ויכיל גם התייחסות לשכונה כולה ולמרקם העירוני הסמוך.

איך מכינים מיפוי של בעלי הדירות בבניין ומהם השלבים הנדרשים?

תהליך המיפוי נעשה ברובו באמצעות שיחות עם אנשים, לכן חשוב שיבצעו אותו בעלי דירות או נציגים מטעמם, המיטיבים ליצור קשר חיובי עם בני שיחם ולהוביל שיחות חיוביות. מטרה חשובה מאוד של שיחות אלה, חוץ מקבלת מידע והעברתו, היא בניית האמון. מודאגים? ישנם גם אנשי מקצוע המתמחים בבניית אמון בין בעלי הדירות, והם יכולים לייעץ לכם - יועצים חברתיים. בחלק מהרשויות המקומיות אף תוכלו להיעזר בגורמים שונים מטעם מינהלת ההתחדשות העירונית, המינהל הקהילתי או עובדים קהילתיים העובדים בשכונה לצורך מטרה זו.

  1. הכנה למיפוי - כדאי לאסוף מידע ראשוני כללי מתוך מקורות מידע זמינים, כמו הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, אתר העירייה, דו"חות עירוניים שונים, נתונים עירוניים ככל שיש (כגון ארנונה). לצד איסוף המידע הכללי, חשוב להכין גם מידע ראשוני על התחדשות עירונית ועל אופי הפרויקט שאתם מבקשים לקדם, כדי שתוכלו להעביר אותו לבעלי הדירות שאתם עומדים לתקשר עימם, בכתב או בעל פה. החלק האחרון של ההכנה למיפוי יכלול הכנה של רשימת שאלות לשיחה עם בעלי הדירות.
  2. מיפוי ראשוני של בעלי הדירות - לאחר שהתכוננתם לשיחות האישיות עם בעלי הדירות, רצוי לתאם מראש זמן נוח כדי לשוחח עם כל אחד מהם. כדאי להתחיל בוועד הבית (אם יש) או בדמויות דומיננטיות בקהילה ובבניין. את השיחות כדאי לקיים בזוגות. בשיחות יש להציג מידע ראשוני ולנסות לברר עם בעלי הדירות מידע ראשוני עליהם, לפי רשימת שאלות אחידה שהכנתם מראש. במקרים מסוימים כדאי לשקול לדבר גם עם שוכרים ותיקים המתגוררים במקום והעשויים להישאר בו גם בהמשך (לפעמים הם יכולים לתת הרבה יותר מידע על הצרכים של הבניין מבעלי הדירות שלהם). חשוב, כמובן, ליצור קשר גם עם בעלי דירות שאינם מתגוררים במתחם (משכירים).
  3. איסוף נתונים נוספים מגורמים בסביבת הבניין - השיחות עם בעלי הדירות יניבו כנראה את המידע הכי מדויק ורלוונטי לפרויקט עצמו, אך במקרים רבים יש חשיבות גם למרקם העירוני והשכונתי הרחב יותר, ובחלק מהרשויות אף עשויים לדרוש לקבל את המידע. לשם כך, תוכלו לסייר בשכונה ולאסוף מידע גם באמצעות שיחות עם בעלי המכולת השכונתית, עם בעלי המספרה השכונתית, עם עובדים במינהל הקהילתי, בבתי הספר, בבתי הכנסת הסמוכים וכדומה. מידע זה יוכל להשלים את הנתונים הסטטיסטיים שאספתם כהכנה למיפוי ואת המידע האישי שאספתם מבעלי הדירות עצמם.

 

מהם הנתונים שיש לאסוף במהלך המיפוי?

בעת המיפוי יש לאסוף נתונים כלליים שאפשר לדלות ממקורות מידע חיצוניים. לדוגמה - מצב התפוסה בבתי הספר, גובה הארנונה, גודל משק הבית הממוצע, שיעורי האוכלוסיות החלשות, שיעור הקשישים, נתונים על עולים חדשים (ארצות מוצא, ותק), מספר הרכבים הפרטיים לכל משפחה, שימוש בתחבורה ציבורית.

כמו כן יש לאסוף נתונים פרטניים במהלך השיחות עם דיירי המתחם. לדוגמה - מאפייני הדירות הקיימות (גודל, מצב פיזי), בעלות על הדירה (בעלים, דיור ציבורי, שוכרים), דמוגרפיה של המשפחה (מספר נפשות, גילים), מצב משפחתי של הבעלים (נשואים, גרושים, רווקים, אלמנים וכו'), התייחסות לעולים חדשים (ארץ מוצא, ותק, עד כמה דוברים עברית או אם יש צורך בתרגום), תעסוקה (עובדים, מובטלים, פנסיונרים, מצב כלכלי וכו'), האם יש מערכת תמיכה (משפחה, חברים קרובים, קהילה וכו').

חיי השכנות והקהילה הם נושא חשוב מאוד למיפוי. יש לשאול על היחסים עם השכנים האחרים: האם יש שיתוף פעולה, האם יש שכנות פעילה, האם יש מחלוקות וסכסוכים, מיהם דמויות רלוונטיות בבניין וכו'. כמו כן חשוב להבין אם בבניין מתקיימים חיי קהילה - האם השכנים מסייעים זה לזה, האם יש התארגנויות, אירועים שונים, סיוע הדדי וכיו"ב. כדאי לאסוף שמות של בעלי דירות המעוניינים להיות שותפים פעילים בהליך של קידום הפרויקט בבניין, וחשוב גם לאסוף דרכי התקשרות עם כל בעלי הדירות כדי להעביר עדכונים נוספים בהמשך (מייל, טלפון, הודעות כתובות וכו').

התייחסות התושבים להתחדשות עירונית היא נושא נוסף חשוב מאוד למיפוי. כיצד מתייחסים התושבים לרעיון ההתחדשות, האם יש להם מידע בנושא ואיזה מידע יש להם וכו'. חשוב שהשיחה לא תעסוק בתמיכה בהתחדשות עירונית או בהתנגדות לה (בעד או נגד), כי כך תיווצר שיחה שתפלג בין השכנים. יש לקיים שיחה על החזון ועל החלום (יש אפשרות לחדש את הבניין, מה החלום שלך? מה חשוב לך? מה היית משמר ומה היית משנה?), על החששות (מה מפחיד אותך? מה הסיכונים? ממה אתה מוטרד?) ועל הסיוע הרלוונטי (מה היה מרגיע אותך? מה היה עוזר לך?). זו שיחה שתאפשר גם בנייה של אמון וגם קבלת מידע שישפר מאוד את התמורה לדיירים בהמשך הפרויקט.

ייתכן שתהליך המיפוי ובדיקת ההיתכנות החברתית יימשכו זמן רב, אך לא כדאי לדלג עליהם. ככל שתקדישו יותר זמן וסבלנות לשיחות עם כל אחד מבעלי הדירות ותבינו לעומק את הצרכים ואת החששות שלהם, כך התוכנית שתוצע בהמשך תוכל לענות טוב יותר על צורכיהם ולגרוף הסכמה ושיתוף פעולה רחבים יותר. כאשר ניגשים לתהליך, חשוב לייצר שיחה כנה ופתוחה ולנסות להבין את העמדה של כל בעל דירה מבלי לשפוט אותה. אל תנסו לשכנע, נסו להקשיב. התייחסות כנה לחששות של בעלי הדירות תאפשר לכם לבנות אמון שעשוי לסלול עבורכם את הדרך לקידום מהיר וחלק יותר של הפרויקט בהמשך.



עוד כתבות

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אמיר דהן בהריסות של בית שנפגע מירי נ''ט, מטולה / צילום: אלה לוי וינריב

מנהל קרן הפיצויים: "בתל אביב לא מפנימים שיש מלחמה בצפון. הנזקים יתגלו ביום אחד"

מאז פרצה המלחמה קרן הפיצויים של רשות המסים שילמה כ־13.9 מיליארד שקל על הנזקים, אך כשהעומד בראשה אמיר דהן מסתכל על הזירה הצפונית הוא מבין שהכיס רחוק מלהיסגר ● בראיון לגלובס הוא מספר על העבודה תחת אש, מסביר למה לא כל מי שנפגע יזכה לשיפוי מהמדינה, ונערך ליום שאחרי: "אי אפשר לתאר את הלחץ שיהיה לנו כשהמפונים ירצו לחזור לבתים שלהם"

מוליק מרצה על AI בכנס TriNet PeopleForce 2023 / צילום: ap, Jason DeCrow

הפרופסור שהפך לאחד היועצים המובילים בתחום הלוהט בעולם, בחינם

איתן מוליק מאוניברסיטת פנסילבניה אימץ את טכנולוגיית ה–AI הרבה לפני שהייתה פופולרית, וכעת נחשב לאוטוריטה המובילה בתחום ● עם אשתו לילך לצדו ("כותבת הפרומפטים הטובה בעולם"), הם מייעצים לתאגידים הגדולים ביותר ולקובעי המדיניות בארה"ב - ובחינם

''גרניקה'' של פיקאסו, דוגמה לביקורת בדיעבד / צילום: ap, Manu Fernandez

החוקרים שמגלים: איזה תפקיד יש לתרבות במלחמה

ממוזיקה ואופנה ועד שירה ואמנות פלסטית, התרבות הישראלית בחצי השנה האחרונה מתכנסת בתוך עצמה ● חוקרים שדיברנו איתם מתעקשים שבניגוד לאימרה על מוזות בזמן מלחמה, הן לא שותקות, אבל גם לא ביקורתיות ● מה תפקיד האופנה בתיעוד, ומה אפשר ללמוד מסיפורם של משורר אנגלי והציור "גרניקה" על המשמעות שיצירות עשויות לקבל בעתיד?

חבר הקונגרס ריצ'י טורס / צילום: Reuters

חבר הקונגרס שיוצא נגד ממשל ביידן: "אם אתה שחור ובעד ישראל אתה טרף קל"

חבר הקונגרס ריצ'י טורס, שנמנה עד לאחרונה עם הקבוצה הפרוגרסיבית של המפלגה הדמוקרטית, לא חושש לבקר את מפלגתו והעומד בראשה, הנשיא, גם בשאלת רפיח ● בריאיון הוא מספר על המחיר שהוא משלם בשל עמדותיו: "אם אתה שחור ובעד ישראל אתה טרף קל"

ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה / צילום: ap, Mikhail Metzel

כלכלן בתפקיד שר ההגנה: טלטלה גדולה בממשלת רוסיה

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, מציע להחליף את שר ההגנה מאז 2012, סרגיי שויגו, בסגן ראש הממשלה אנדריי בלוסוב ● לפי מרבית ההערכות, ההדחה היא על רקע הקיבעון וההאטה במלחמה באוקראינה שנמשכת מאז פברואר 2022

איילת אבו חלא / צילום: יח''צ

המנהלת שנוסעת בכל יום שעתיים לעבודה, תחת אש: "רצות מחשבות - מה יקרה אם ייפול עליי משהו"

היא גדלה בחברה הדרוזית "שבה בנות לא מתגייסות" אבל לא ויתרה על שירות, עשתה שני תארים במקביל לקידום בעבודה, והיום מנהלת משאבי אנוש בתנובה גליל, שמספקת מוצרים אפילו למקדונלד'ס ● "יש מטחים כבדים על קריית שמונה וזה תופס אותנו באמצע העבודה, אבל מג'נגלים" ● שיחה קצרה עם איילת אבו חלא

יחיא סינוואר, מנהיג חמאס בעזה / צילום: ap, Adel Hana

דיווח: יחיא סינוואר מסתתר במנהרות בח'אן יונס

עם פתיחת אירועי יום הזיכרון הופעל צבע אדום בעוטף עזה ● פעמיים בתוך זמן קצר נשמעו אזעקות בשדרות: חלק מהרקטות יורטו וחלק נפלו בשטחים פתוחים • בצה"ל מעדכנים על התקדמות הלחימה בג'באליה, רפיח וזייתון: יותר מ-150 מטרות טרור הושמדו ביממה האחרונה ● עדכונים שוטפים

הציבור לווה החודש משכנתאות בשווי 5.91 מיליארד שקל / אילוסטרציה: Shutterstock, Yuri Dondish

שוק המשכנתאות חוזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי הציבור לווה 5.91 מיליארד שקל בחודש אפריל האחרון ● הסקירות של הלמ"ס, בנק ישראל והכלכלן הראשי באוצר מורות על התאוששות משמעותית שחלה בשוק הדירות

זהבה נבט תושבת קריית טבעון, הקימה בתחילת הקורונה מיזם הצלת מזון בעיר / צילום: דנית כהן

כשיוקר המחיה מכביד, יש מי שמנסים להציל אוכל וכסף מפח האשפה

במציאות בה גלי עליות מחירים לא מפסיקים להגיע, אחת הדרכים לחסוך אלפי שקלים בשנה היא להפסיק לבזבז מזון ● כשליש מהמזון שמיוצר בישראל, בשווי של מיליארדי שקלים, יורד לטמיון, כאשר מחצית ממנו בר הצלה ● אלה המיזמים החברתיים שבחרו למזער את הבזבוז, לעזור לקהילה ולכדור הארץ ולסחוף את הציבור

דני טוקטלי ואסף גולדברג / איור: גיל ג'יבלי

המשפחות ששולטות בשוק ההון אך פועלות מתחת לרדאר, וההסתבכות

אי הסדרים שנתגלו לאחרונה בחברת ניהול הגמל סלייס, חושפים לאור הזרקורים את בעליה - משפחות גולדברג וטוקטלי, שמחזיקות במכונת מזומנים משומנת המספקת לגופים פיננסיים את מערכות המסחר ושירותי התפעול ● כיצד הפכו שתי המשפחות לדומיננטיות בשוק ההון הישראלי, ומדוע החליטו להיכנס לתחום הפעילות שהסתבך

תמיר פרדו, נשיא הייסקיי / צילום: רן בירן

החברה הקטנה מראש העין שרוצה להתחרות ראש בראש עם אילון מאסק

ספקית התקשורת הלוויינית הייסקיי פועלת כבר מ-2015 מתחת לרדאר, אבל עכשיו זה השתנה ● בדצמבר היא חתמה על שיתוף פעולה עם אינטלסאט, שזכתה לאחרונה במכרז של חברת ענק לייצור כלי רכב חקלאיים, ובעולם משווים אותה למיזם הלוויינים של אילון מאסק

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 2.5 חדרים להשקעה בשכונת פלורנטין בתל אביב?

בשדרות וושינגטון בתל אביב נמכרה דירה בשטח של 55 מ"ר, עם מרפסת בשטח של 4 מ"ר, תמורת 2.93 מיליון שקל ● הדירה עמדה כ־4.5 חודשים על המדף והיא מושכרת תמורת 7,400 שקל לחודש ● "ניסינו להגיע למחיר שמייצג את מחיר השוק פלוס כמה אחוזים - אך לא ברמה שתיצור אנטיגוניזם" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

אילוסטרציה: Shutterstock

האתר שהבטיח לעשות סדר ברגולציה לעסקים עלה לאוויר, אבל לא מקיים

רשות האסדרה פרסמה מאגר הכולל רגולציות לעסקים, בהתאם להחלטת הממשלה מ-2021 ● הבעיה: המאגר לא נגיש, וכלל חלק קטן בלבד מכלל הרגולציות על עסקים

מטה ARM בסן חוזה, קליפורניה / צילום: Shutterstock, Tada Images

דרמה בענף השבבים: ארם תשיק מעבדי בינה מלאכותית משלה

ארם צפויה להקים חטיבת פיתוח שבבי בינה מלאכותית שעשויה גם להתפצל ממנה לחברה נפרדת בשנה הבאה, לפי דיווח ביפן ● מדובר בחדשות רעות לאנבידיה ששולטת בענף מעבדי הבינה המלאכותית וחדשות טובות לסופטבנק - בעלת 90% ממניות ארם

מצליחים לחדש גם אחרי שנים. רוני סומק ודיתי רונן / צילומים: כפיר זיו ודפנה טלמון

המשוררים הוותיקים מציגים: מחאה לוחמת צדק וקריצה לצד הימני של המפה הפוליטית

דיתי רונן מצליחה בספרה החדש ליצור איזון מושלם בין שירה ארצית לשירה רוחנית ● ורוני סומק עורם בשיריו מגדל בבל של דימויים, שבוערים הן באש האהבה והן באש המלחמה סביבנו

הפקולטה לניהול. עד כמה אפשר לסמוך על AI בקבלת החלטות / צילום: Shutterstock

מאסר שווא או דיאגנוזה רפואית שגויה: עד כמה אפשר לסמוך על AI בקבלת החלטות?

רבים הפכו את הבינה המלאכותית לחלק אינטגרלי בחייהם ונותנים משקל כבד להכרעותיה • אלא שמחקרים מראים שבפועל זה לא הדבר האחראי ביותר לעשות • איך בכל זאת אפשר להמשיך להשתמש בה גם בהחלטות משמעותיות?

מכת''זית הופעלה בזמן ההפגנה למען החטופים / צילום: ליאור שגב

משפחות חטופים חסמו את איילון צפון; עימותים עם מפגינים

משפחות חטופים חסמו את איילון צפון ● כוחות צה"ל תוקפים מטרות חמאס במרחב ג'באליא שבצפון הרצועה ● סמ"ר אריאל צים, בן 20 ממודיעין, נפל בשכונת זייתון שבעזה ● צה"ל הורה לתושבי שכונות נוספות במזרח רפיח להתפנות • עדכונים שוטפים

איך לחסוך בחיי הסוללה? / אילוסטרציה: Shutterstock

סוללת הטלפון מתרוקנת במהירות? כך תאריכו את זמן השימוש בה

השימוש היומיומי בסמארטפונים ובמחשבים ניידים מייצר תלות בשקעי טעינה, אך ניתן להקטין אותה בכמה צעדים פשוטים ● מהקטנת בהירות מסך, דרך כיבוי תוכנות "כבדות" ועד תוכנית חיסכון בחשמל

חומת הבטון בכבישי הצפון. נראית כמו מעבר גבול נטוש / צילום: בר לביא

במטולה מזהירים: "אל תעמדו קרוב מדי לחלונות, אתם מטרות נוחות"

רגע אחרי שהגענו למטולה, המציאות התחלפה: "רוצו מהר למרחב המוגן, יש פצמ"רים", צעק לעברנו ראש המועצה ● בהמשך עצרנו בכפר גלעדי, שם פגשנו קיבוץ רפאים ותושבים שמתחננים שישמעו אותם: "המדינה איבדה שליטה עלינו, יש תחושה שאנחנו לבד בחזית" ● תכננו להמשיך לסייר בגבול הצפון, אבל לאש חיזבאללה היו תוכניות אחרות