הקבלנים: הפסד יומי של 380 מיליון שקל בשל הטלת הסגר על יו"ש

ערב תקופת החגים שיגרו בהתאחדות בוני הארץ מכתב לראש הממשלה ושר הביטחון נתניהו בו הפצירו שיחריג מהסגר עובדים בענף • המכתב לא נענה • מבדיקת "גלובס", עולה כי ערב חג הפסח שוגר מכתב דומה שבו נאמד ההפסד היומי מאי כניסת פועלים ב-350 מיליון שקל

אתר בנייה סגור ברחוב בן צבי, בפתח תקווה / צילום: גיא ליברמן, גלובס
אתר בנייה סגור ברחוב בן צבי, בפתח תקווה / צילום: גיא ליברמן, גלובס

רחוב טבנקין, פתח תקווה הבוקר. בתחילת הרחוב עמלים הפועלים על השלמת הקומה הראשונה בפרויקט מגורים והאתר שוקק חיים. שני בניינים משם, בפינת טבנקין ובן צבי ניצב אתר לבניית פרויקט מגורים נוסף, אלא שהוא סגור ומסוגר - כמו עוד שני בניינים נוספים בבן צבי. לדברי מנהל הפרויקט ברחוב טבנקין, דור גור אריה, שהפסיק לרגע את העבודות כדי לשוחח עמנו, הסיבה שהעבודות בפרויקט שלהם מתקיימות כרגיל נובעות מהעבודה שהפועלים הם ערביי ישראל, בעוד שבפרויקט הסמוך הפועלים מגיעים משטחי יהודה ושומרון.

אתר בנייה סגור בפינת טבנקין פינת בן צבי, בפתח תקווה / צילום: גיא ליברמן, גלובס
 אתר בנייה סגור בפינת טבנקין פינת בן צבי, בפתח תקווה / צילום: גיא ליברמן, גלובס

בהתאחדות בוני הארץ (התאחדות הקבלנים) טוענים כי המשמעות הכספית של החלטת מערכת הביטחון להטיל סגר בתקופת החגים הנוכחית על אזור יו"ש, ובפועל למנוע כניסת עובדים לישראל, נאמדת בהפסד "צפוי" של 380 מיליון שקל ליום עבודה.

"ענף הבנייה בישראל מעסיק כיום 65,000 עובדים פלסטינים לצד כ-200 אלף ישראלים. על פי הערכת התאחדות הקבלנים בוני הארץ, כל יום סגר משמעותו אובדן תוצר של כ-380 מיליון שקל למשק. לכן, הטלת ארבעה ימי סגר במהלך חול המועד בחגי תשרי משמעותה אובדן תוצר של 1.52 מיליארד שקל למשק. מעבר לאותו נזק, סגירת האתרים מסבה נזק רב לקבלנים בשל הקושי בעמידה בלוחות הזמנים וכן פגיעה ברצון להעסיק עובדים פלסטינים בשל היעדר רציפות בעבודתם", כתב בערב ראש השנה מנכ"ל ההתאחדות אמנון מרחב לראש הממשלה ושר הבטחון בנימין נתניהו.

עוד כתב מרחב כי, "עד לפני כשנתיים הותרה כניסת עובדים בעלי היתרי עבודה כדין גם בתקופת סגר. אנחנו, בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ מוקירים את עבודת זרועות הביטחון בהגנה על בטחון האזרחים, אך יחד עם זאת, אנו משוכנעים, כי אין צורך ממשי באיסור מוחלט על כניסת עובדים פלסטינים לעבודה. דומה, כי מתבקשת בעניין זה חשיבה נוספת והיתר מושכל לעובדים ותיקים בעלי משפחות ורקע מתאים להיכנס לעבודה בישראל ובכך ימנע נזק כלכלי כבד כאמור שיקול דעת כזה הופעל בעבר. אנו סמוכים ובטוחים כי למערכת הביטחון על כל זרועותיה יש את מלוא הכלים לנהל את הסיכונים בעניין זה בצורה מושכלת". לשאלת "גלובס" מכתבו של מרחב כלל לא נענה.

אם תוכנו של המכתב של מרחב נשמע מוכר, זה בגלל שבאמצע אפריל האחרון שיגרה ההתאחדות מכתב שתוכנו כמעט זהה לאותו הנמען. גם אז הכותב היה מרחב, שערב חג הפסח, ביקש מנתניהו להימנע מסגר בימי חול המועד עצמם. גם במכתבו מאפריל העריך מרחב שבאתרי הבנייה בישראל מועסקים 67 אלף פלסטינים ושאי הגעתם ייסב נזק למשק. אלא שאם כיום בהתאחדות מעריכים שמדובר בפגיעה של 380 מיליון שקל ליום, אז הערכתם עמדה על 350 מיליון שקל. "משמעות הטלת הסגר ואי הגעת עובדי הבניין לאתרי הבנייה הינה כבדה מאוד במונחים כלכליים. עלותו של כל יום סגר נאמדת בכ-350 מיליון שקל במונחי אובדן תוצר בענף. נזקים נוספים נגרמים בשל עיכוב בביצוע והשלמת פרויקטים", נכתב אז. כך או אחרת, גם באפריל דווח כי מכתבו של מרחב לא נענה.