גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רגע לפני הפיטורים: ההסתדרות גיבשה תוכנית "הצלה" לשוק הסלולר

ההסתדרות תגיש למשרד התקשורת תוכנית הקוראת לפצל את בזק והוט מפעילות הסלולר שלהן, להפחית את אגרות התדרים ולאפשר הקלות בחבילות שיכללו דקות וגלישה פלוס מכשיר ● אולם התוכנית לא מתמודדת עם הסוגיה הבוערת ביותר - דרישת החברות להתייעלות

מיה יניב, יו"רית ועד עובדי סלקום / צילום: כדיה לוי
מיה יניב, יו"רית ועד עובדי סלקום / צילום: כדיה לוי

מחלקת המחקר בהסתדרות גיבשה תוכנית אסטרטגית לשוק הסלולר במטרה להתמודד עם המשבר הקשה בשוק. התוכנית נמצאת בשלבים אחרונים ותוצג בקרוב ליו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד, שיציג אותה בפני שר התקשורת. התוכנית הוכנה על-ידי מחלקת המחקר של ההסתדרות, בראשות פרופ' ירון זליכה.

לדברי יקי חלוצי, יו"ר איגוד הסלולר וההייטק בהסתדרות, "אנחנו כבר הרבה זמן מסתובבים סביב המשבר בשוק, ואחת המסקנות שלנו היא שאין לנו דרישות מסודרות מול משרד התקשורת והרגולטור. החלטנו שאנחנו רוצים להציע סט של צעדים כדי לרפא את כשל השוק בסלולר. חשוב לי להדגיש שאנחנו לא בעד העלאת מחירי הסלולר ולא נגד הרפורמה".

לדברי פרופ' זליכה, "האסטרטגיה של משרד התקשורת נכשלה. המשרד צריך לשנות את האסטרטגיה לא בגלל הדרישות שלנו אלא לטובת הצרכנים והשוק. אנחנו פשוט עושים לו את העבודה ולוקחים אחריות. הנחת המוצא היא שיש כשל שוק, והמשבר האחרון של פיטורי העובדים בסלקום ובפלאפון הביא אותנו למסקנה שחייבים להציע אלטרנטיבות, כי פיטורי עובדים אינם הפתרון אלא חלק מהבעיה. הנחת המוצא היא שהרפורמה שהייתה בסלולר טובה, והיישום שלה והאכיפה הבררנית הם אחת הבעיות".

האגרות אינן משקפות את השווי

התוכנית שהגישה ההסתדרות אינה מתייחסת לסוגיית פיטורי העובדים בחברות ותהליכי התייעלות שנדונים בכל חברה בנפרד.

אז מה מציעה ההסתדרות? כמה צעדים מרכזיים, שהראשון שבהם הוא הפחתה משמעותית באגרות התדרים שמשלמות החברות ואשר נאמדות בכ-300 מיליון שקל בשנה.

לדברי זליכה, "מדובר באגרות הגבוהות מהרווחים של החברות. האגרות נקבעו על-פי שווי התדרים שהיו בידיהן לפני 20 שנה, בזמן שהחברות היו לא תחרותיות וגילמו רווח מונופוליסטי. השווי אז לא רלוונטי להיום, אבל מכיוון שהמנגנון אינו יחסי, הוא גבוה ואינו משקף את השווי היום. אנחנו אומרים שהתשלום צריך להיות אפקטיבי".

לדברי שי בירן, סמנכ"ל כלכלה בהסתדרות, "הנקודה הבסיסית היא שבשוק יש ממש טרייד-אוף בין מחיר, שירות וקידמה טכנולוגית, והם חייבים להיות באיזון, כדי שהמחירים יוכלו לממן השקעות, וכדי שהשירות לא ייפגע. שולי הרווח בענף הצטמצמו למקום שמפר את האיזון, וגם משרד התקשורת מודה בזה".

העבודה כוללת נתונים השוואתיים שמראים כי ישראל נמצאת במקום נמוך בפרמטרים של מהירות הורדה, זמינות לדור הרביעי ותשתיות לדור חמישי.

נקודה נוספת שמחברי התוכנית דורשים היא לחייב את המפעילים הווירטואליים, הנעזרים בתשתיות של החברות הגדולות, להשקיע בתשתיות. המטרה היא למנוע משחקנים כגון רמי לוי ואחרים להמשיך ולמכור במחירים לא ריאליים, במחירים שבהם מוכרות חברות שמשקיעות בתשתיות. לדברי המחברים, המשמעות היא שאין תמריץ להשקעות, ואין שוויון בין השחקנים בדרישות שחלות עליהן.

עוד מציעה העבודה להקל ברגולציה הצרכנית בשוק הסלולר. הכוונה היא לאפשר לחברות הסלולר למכור ציוד קצה, כמו מכשירי טלפון, ביחד עם חבילות גלישה. כיום החברות אינן יכולות לעשות זאת, מכיוון שהדבר נכלל ברפורמה של שר התקשורת לשעבר משה כחלון כניתוק זיקה. המטרה הייתה לנתק את הזיקה בין המכשיר ובין חבילת הסלולר כדי למנוע כבילה של הלקוח ולאפשר גיוון ותחרות בשוק ציוד הקצה, שנשלט בזמנו במלואו בידי חברות הסלולר. בהסתדרות קוראים להחזיר את הזיקה אך בצורה מוגבלת ולא לחזור לתוכניות האגרסיביות שהיו בעבר. עם זאת, יש לאפשר ללקוחות ולמפעילים גמישות בשוק תחרותי שמאוד שונה ממה שהיה בעבר.

אחת המטרות של המהלך היא להקטין את שיעורי הנטישה של החברות, שהם מאוד גבוהים ויכולים להגיע ל-40% נטישה בשנה, מספר גבוה מאוד בכל קנה-מידה.

הצעה נוספת שבוודאי הולכת להרעיד את אמות הספים, ולכן גם הסיכוי שלה להתממש הוא מאוד נמוך, היא ההצעה להפריד בין בזק לפלאפון ובין הוט להוט מובייל. בעיני החברים בהסתדרות, הקבוצות בזק והוט משתמשות בפעילות הסלולר כדי להחליש מתחרים ולפגוע בתחרות.

לדברי זליכה, מדובר בשחרור "תינוקות שנשבו". "יש פה שני שחקנים שנשבו, שצריך לשחרר אותם לחופשי ולא להכפיף אותם לרצונות של החברות האמהות". לדברי בירן, לא בטוח שפלאפון והוט מובייל מממשות את הפוטנציאל שלהן בסלולר, משום שהן משרתות אינטרסים אחרים, כולל פוטנציאל השקעות.

נקודה נוספת בתוכנית היא הכללתה של רשת הסיבים האופטיים של בזק במסגרת השוק הסיטונאי, כלומר הנגשת הסיבים של בזק למתחרותיה כפי שהדבר קורה היום ברשת הנחושת. הדבר הוא ממילא אחד מאבני-הדרך של משרד התקשורת, וההחלטה להכליל את רשת הסיבים העתידית של בזק במסגרת השוק הסיטונאי היא דבר שמקובל על המשרד, ואין על כך עוררין.

במקביל מגבש ועד העובדים של סלקום, בראשות מיה יניב, תוכנית מעודכנת לשוק התקשורת יחד עם הנהלת סלקום ובסיועה של חברת הייעוץ BDO. יניב יזמה את הכנת התוכנית כבר לפני כשנה, כאשר זיהתה שהמשבר בשוק הסלולר הולך ומתגבר, ודחפה לשינוי מדיניות מקיף. יניב נפגשה מספר פעמים עם בכירי משרד התקשורת ועם אנשי משרד האוצר כדי להתריע על הסכנות להידרדרות הענף.

אופטימיות זהירה בפלאפון

בתוך כך נודע כי חלה התקדמות במשא-ומתן בין ההסתדרות לפלאפון, והצדדים אף המשיכו לקיים את המשא-ומתן ביניהם במהלך החגים. ההגדרה של המצב כרגע היא אופטימיות זהירה, והצדדים נמנעים מהצהרה של אמירות מחייבות, אך נראה כי הכיוון הוא חיובי.

המטרה היא לסיים את המשא-ומתן בין ועד העובדים בפלאפון להנהלה, ולהמשיך משם למשא-ומתן עם הרוכשים החדשים של בזק - קרן סרצ'לייט, שצפויה לקבל את היתר השליטה בחברה. סרצ'לייט סירבה עד עתה לנהל משא-ומתן עם העובדים בקבוצה, כל עוד היא לא הבעלים של החברה, והותירה להנהלה להתקדם במשא-ומתן על-פי שיקוליה. כעת דורשים כל ועדי העובדים בקבוצה כי סרצ'לייט תערוב כבעלת השליטה להסכמים הקיבוציים ותבטיח את מחויבותה לאיתנותה של הקבוצה.

בסלקום הצדדים התחילו היום (ד') את המשא-ומתן, ועל-פי הערכות, ביום הראשון צפויים הצדדים להתבצר בעמדותיהם. הנהלת סלקום גייסה את עופר עיני כיועץ ואת חברת קוגנום, לשעבר סוארי ושות'. קוגנום ליוותה את סלקום גם בפרויקט רכישת השליטה במיזם הסיבים האופטיים IBC לצד BDO, שגם הייתה מעורבת בייעוץ וגיבוש התוכנית העסקית של המיזם.

סלקום ופלאפון 1

בפלאפון המצב שונה מסלקום, זאת על רקע העובדה שהפיטורים שההנהלה רוצה לבצע הם חלק מגיבוש תוכנית יותר מקיפה הכוללת את החברות-הבנות בקבוצת בזק במסגרת האיחוד התפעולי ביניהן. כאמור, ל"גלובס" נודע כי הצדדים נמצאים בישורת האחרונה של המשא-ומתן, מה שאומר שמספר המפוטרים יהיה קטן יותר מהמתוכנן, ושוועד העובדים יסכים להתייעלות שתלווה בצעדים שנועדו לייצר לפלאפון מנועי צמיחה. ההערכה היא שמדובר בהגברת הסינרגיה בין כל החברות-הבנות.

בסלקום מתכננת ההנהלה לפטר מאות עובדים: המספרים נעים בין 600 ל-1,000 עובדים. התוכנית נהדפה בתקיפות בידי ועד העובדים, שהשבית את החברה. התוכנית בפלאפון כוללת גיוס הון לשיפור במצבה הפיננסי של החברה בהיקף של 400 מיליון שקל וקיצוץ בעלויות בסדר גודל של 150 מיליון שקל בשנה, בעיקר מקיצוץ בעלויות השכר ופתיחת הסכמים עם ספקים.

אתמול (ג') נפגש מנכ"ל משרד התקשורת, נתי כהן, עם אנליסטים בשוק ההון בבית ההשקעות IBI. בפגישה השתתף גם סמנכ"ל כלכלה במשרד התקשורת, עופר רז-דרור. לדברי גורמים שנכחו בפגישה, אנשי משרד התקשורת נמנעו מלדבר על גובה המחירים בשוק הסלולר וכן נמנעו מהבעת תמיכה בצעדים למיזוגים בשוק. 

עוד כתבות

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית