גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקנות בית במעל 100 מיליון דולר: למי זה נשמע הגיוני בכלל?

תג מחיר של מעל 100 מיליון דולר על בית היה רעיון בלתי נתפס בארה"ב עד לפני כעשור, אבל רק השנה מוערך כי חמש עסקאות שונות ייסגרו במחירים הללו ● איך נראים הבתים והדירות שנמכרים במחירי עתק כאלה, מי האנשים שקונים אותם, והאם התמחור הזה בכלל הגיוני?

אחוזת La Follia, נמכרה ב-110.25 מיליון דולר / צילום: באדיבות Douglas Elliman Real Estate
אחוזת La Follia, נמכרה ב-110.25 מיליון דולר / צילום: באדיבות Douglas Elliman Real Estate

לפני 20 שנה הרעיון למכור או לקנות בית ב-100 מיליון דולר כמעט לא עלה על הדעת בעולם. ב-2019 נסגרו בארה"ב כבר ארבע עסקאות למכירה של בתים במחירים כאלה (או גבוהים ממנו), ובית נוסף במחיר כזה צפוי להימכר עד סוף השנה.

הנכסים שנמכרו בתגי מחיר של תשע ספרות - ורבים אחרים שעומדים כעת בשוק עם תג מחיר זהה - מציירים דיוקן מעניין של האלפיון העליון של ארה"ב בתחילת המאה ה-21. כך נראים חייהם של אנשים כל כך עשירים שהם יכולים לדמיין אפילו לשלם סכום בלתי נתפס כזה על נכס שבו חשקה נפשם. 

אחת האחוזות היקרות בבל אייר / צילום: באדיבות Hilton & Hyland נדל"ן

"זה כל כך קיצוני, ההון של אנשים", אומר מתווך הנדל"ן ג'ף היילנד, מהסוכנות שקיבלה את המשימה למכור את קאסה אנדנטאדה - אחוזה בבל אייר בשטח בנוי של כ-3,700 מ"ר, עם מחיר פתיחה של 225 מיליון דולר.

מכירות הבתים בסכומים הדמיוניים הללו החלה בשנת 2007, אז כ-20 בתים וחוות ברחבי ארה"ב נמכרו ב-100 מיליון דולר וצפונה. לפחות חמישה מהקונים באותה שנה עשו את הונם בטכנולוגיה, בהם את מנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג ששילם 130 מיליון דולר תמורת כ-2,500 דונם על חוף בהוואי עם תוכניות להקים עליו בית למשפחתו. שבעה מהבתים הללו נרכשו על ידי קונים מהעולם הפיננסי, בדרך כלל מקרנות גידור.

לכמה מאותם קוני-על, בית אחד של 100 מיליון דולר לא מספיק. ב-2012 שילם קן גריפין, מייסד קרן הגידור סיטאדל, כמעט 130 מיליון דולר על מתחם על שפת האוקיינוס בפאלם ביץ', פלורידה, שבו הוא מתכנן להקים שני בתים: אחד לעצמו ואחד לאמא שלו. בתחילת השנה הוא הוציא 238 מיליון דולר גם על פנטהאוז חדש במנהטן שמשקיף על סנטרל פארק.

מייקל סמית, שעשה את הונו בגז טבעי נזיל, קנה שני בתי חוף בשני החופים המנוגדים בארה"ב (מזרחי ומערבי), כל אחד ב-110 מיליון דולר. אחד על קרבון ביץ' הנחשק במליבו, קליפורניה, והשני בהמפטונז (לונג איילנד), היכן שעשירי ניו יורק מבלים את חופשות הקיץ שלהם.

חוות Broken O, נמכרה תמורת 132.5 מיליון דולר / צילום: באדיבות Swan Land Company

סטנלי קרנקה, קבלן נדל"ן שנשוי ליורשת של וולמארט, שילם כ-100 מיליון דולר על חוות Broken O Ranch במונטנה ב-2012. שנתיים אחר כך הוא שילם מעל 500 מיליון דולר על חוות וואגוניר המאסיבית בטקסס. קרנקה הוא חריג: כמעט כל מכירות הבתים בתשע ספרות התרחשו בשני החופים, בייחוד בקליפורניה ובניו יורק. המיליארדרים מתרכזים כמעט מטבעם באתרים מעטים ברחבי העולם: 15 ערים מאכלסות 30% מהם, לפי Wealth X.

בניו יורק - שבה נרשמו השנה שתי מכירות בהיקף של תשע ספרות - מתרכזים יותר מיליארדרים מאשר בכל עיר אחרת בעולם, לפי הדו"ח. אזור לוס אנג'לס עלה למקום השביעי בדירוג העולמי מהמקום ה-11, ושם נרשמו שתי עסקאות של תשע ספרות השנה, עם עוד נכסי-על שמצויים להימכר.

אחוזת Lauder greenway / צילום: ויקיפדיה

קונים בינלאומיים, בייחוד מהמזרח התיכון, מעוניינים בימים אלו יותר בלוס אנג'לס, אומר היילנד, שמנבא שהעיר תראה בקרוב את מכירת הנכס הראשון ב-200 מיליון דולר. אחד הגורמים לכך הוא הנוכחות של חברות ההייטק באזור קליפורניה, שמושכת יותר רכישות של יזמי טק גם אם הם אינם מתגוררים באזור כל השנה.

פמלה ליבמן, מנכ"לית קבוצת התיווך קורקוראן, אומרת שקוני בתי הפאר הללו נוטים לא רק להתקבץ בכמה ערים, אלא גם באותן שכונות או בניינים, בין היתר כדי להבטיח את שווי ההשקעה שלהם. "גם כשאתה עשיר מאוד, אתה לא רוצה לעשות טעויות", לדבריה.

שלוש העסקאות הגדולות בלוס אנג'לס, כולל מכירת אחוזת פלייבוי הידועה ב-100 מיליון דולר ב-2016, נרשמו בשכונת הולמבי הילס. מתווכים מקומיים אומרים שזה מפני שבשכונה יש יותר חלקות אדמה שטוחות גדולות שמתאימות לבנייה לעומת שכונות אחרות.

אחוזת פלייבוי / צילום: באדיבות Hilton & Hyland נדל"ן

בעיר ניו יורק כל העסקאות שהתבצעו ביותר מ-100 מיליון דולר היו בגורדי השחקים המיועדים לדיור במידטאון מנהטן, על מה שידוע היום כ"שורת המיליארדרים". בהמפטונס, מכירות כאלו היו רק על חוף האוקיינוס באיסט המפטון היוקרתי במיוחד.

כל בית שנמכר ב-100 מיליון דולר ויותר מייצר ערב רב של עוקבים שמנסים ללא הצלחה להשיג מחיר דומה על הבית שלהם, אמר שמאי הנכסים ג'ונתן מילר מניו יורק. הפרסום שכל מכירה כזו זוכה לו גורם למוכרי בתים רבים להצמיד לביתם תג של 100 מיליון דולר גם ללא הצדקה. לפי ניתוח של ה"וול סטריט ג'ורנל", מאז 2007 ניסו לפחות 70 נכסים להימכר ב-100 מיליון דולר ויותר. לכך יש להוסיף דירות יוקרה חדשות מהקבלן במחיר הזה שלא פורסמו.

יש לציין שנכסים רבים שנמכרו במעל 100 מיליון דולר כלל לא הועמדו למכירה בסוכנויות התיווך, אלא החליפו ידיים באופן פרטי לגמרי, ושמי שמנסה לנפח את מחיר ביתו עלול לסבול מישיבה ממושכת מאוד על המדף. כך למשל ב-2012 עשה הקבלן סטיבן קלאר כותרות כשהציע את הפנטהאוז שלו בבניין מנהטן סיטיספייר במנהטן למכירה ב-100 מיליון דולר, למרות ששום נכס משנת 1987 לא נמכר בסכום שמתקרב לזה. הנכס לא נמכר עד היום.

בלוס אנג'לס הועמד למכירה ב-2017 "מיליארדר", הבית של מלך תיקי היד ברוס מקובסקי, שנחשב בזמנו ליקר ביותר בארה"ב עם תג מחיר של 250 מיליון דולר. לאחרונה נודע שהוא נמכר לבסוף במחיר נמוך בהרבה מכך - 94 מיליון דולר.

ב-2006 העמיד הנסיך הסעודי בנדאר בין סולטן חווה של 350 דונם באספן, קולורדו, למכירה ב-135 מיליון דולר. היא נמכרה כעבור שש שנים למנהל קרן הגיור ג'ון פולסון ב-41 מיליון דולר. אחוזה בסגנון ארמון ורסאי בהילזבורו ביץ', פלורידה, שהוצעה למכירה ב-159 מיליון דולר, נמכרה לבסוף במכירה פומבית ב-42.5 מיליון דולר.

עוד כתבות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

גבול ישראל-לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

אחרי כמעט יומיים ללא התרעות בצפון - אזעקות בגליל העליון

הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה