גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

והרי התחזית לשנים הקרובות בישראל: חם יותר ויבש יותר

הטמפרטורה הממוצעת בישראל צפויה לעלות בעד 1.2 מעלות עד שנת 2050 ● ההשלכות הצפויות הן על כל תחומי החיים ● לדברי מנהל השירות המטאורולוגי, "החקלאות תצטרך לעבור רביזיה מקיפה כדי להמשיך ולהתקיים בהיקפים משמעותיים"

בצורת / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
בצורת / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

דו"ח חדש של השירות המטאורולוגי מציג לראשונה ניתוח בהיקף נרחב של מגמות הטמפרטורה וכמויות המשקעים, על בסיס נתוני עבר מרחבי הארץ, וניתוח תחזיות של מודלים אקלימיים לעשורים הקרובים. הדו"ח מגלה כי הטמפרטורה הממוצעת בישראל עלתה בכ-1.4 מעלות צלזיוס בשנים 1950-2017, כששלושים השנים האחרונות תרמו תרומה מכרעת לעליה זו. לפי התרחיש האופטימי, הטמפרטורה הממוצעת בישראל צפוי לעלות עד סוף 2050 בעוד כ-0.9 מעלות צלזיוס, או בתרחיש הפסימי, בו האנושות לא נוקטת פעולה לצמצום פליטת גזי החממה, בכ-1.2 מעלות צלזיוס. כלומר, אם לא ישתנה דבר, בסה"כ מדובר בצפי עלייה של 2.7 מעלות בשנים 1950-2050.

עוד נמצאה עליה בתדירות מספר הימים והלילות החמים ביחד עם ירידה בתדירות הימים והלילות קרים, מגמה שצפויה להימשך. מגמת ההתחממות בולטת יותר בעונת הקיץ, הן במדידות העבר והן בתחזיות, כך שהקיץ הישראלי הופך חם יותר בכל שנה. כמות המשקעים הכללית בישראל פחתה בשלושים השנים האחרונות, ועל פי תחזיות המודלים היא תפחת עד סוף המאה ה-21 ב-15 עד 25 אחוז, מה שמעמיד בסכנת התייבשות את מקורות המים.

"הממצאים מראים בבירור שישראל מתחממת בקצב מהיר יותר מעלית הטמפרטורה הממוצעת העולמית, ביחוד בקיץ. מגמת העלייה בטמפרטורה בעשורים הקרובים גם היא ברורה. נראה שלקראת אמצע המאה עומסי החום שנחווה בתקופת הקיץ יהיו כבדים", אומר לגלובס ניר סתיו, מנהל השירות המטאורולוגי. "אם היום לשוטט במישור החוף בחום אוגוסט זה תענוג קטן, בעוד כמה עשורים כאשר הטמפרטורה תעלה בעוד מעלה או שתיים זה עלול להיות משהו כל כך לא נעים שננסה להימנע ממנו".

עוד מוסיף סתיו כי "הממצאים מראים גם מגמה מדאיגה בכמויות המשקעים - נטייה כלפי מטה. אמנם לא רואים שינוי משמעותי ביחס לשנים האחרונות עד לאמצע המאה, אבל במחצית השנייה של המאה מגמת הפחתת המשקעים כנראה מתחזקת. יחד עם הגידול הצפוי באוכלוסייה, זו לא בשורה טובה למשק המים ובוודאי לא לחקלאות. אם בשנים האחרונות האקלים לא פינק את החקלאים, לקראת סוף המאה כנראה החקלאות תצטרך לעבור רוויזיה מקיפה על מנת להמשיך ולהתקיים בהיקפים משמעותיים. משק המים כנראה לא יוכל לוותר על מתקני התפלת מים גדולים".

בדומה למגמת ההתחממות הגלובלית, גם ישראל מתחממת - ואף בשיעור גבוה יותר. לפי המדידות, ניתן לזהות בבירור עלייה של הטמפרטורה הממוצעת מאז שנות השמונים. שיעור העלייה ב-30 השנים האחרונות עומד על 0.53 מעלות צלזיוס בעשור. במהלך שנות התשעים נרשמה עלייה בולטת. הן מגמת החימום ארוכת הטווח והן המגמה בתקופה הקצרה מובהקות סטטיסטית. מגמת החימום צפויה להיות גבוהה ב-1.8-1.5 מעלות צלזיוס בשנים 2021-2050 ביחס לממוצע בשנים 1961-1990. הטמפרטורה הממוצעת בקיץ, בשנים 2021-2050, צפויה לעלות ב-1.9-2.2 מעלות צלזיוס בממוצע, ובעונת החורף עליית הטמפרטורה ממוצעת צפויה לעמוד על כ-1.3 מעלות.

ביחס לתקופת השנים 1961-1990 תדירות מספר הלילות הקרים, בהם הטמפרטורה הנמדדת עומדת על פחות מ-7 מעלות, נותרה ללא שינוי בשנים 1971-2000. ואמנם, ב-30 השנים האחרונות תדירות הימים הללו ירדה, ועל פי התחזיות האקלימיות צפויה להמשיך לרדת גם בעתיד, עד כדי הפחתה ממוצעת של כ-13 ימים בשנים 2021-2050. בניגוד לירידה במספר הלילות הקרים, נצפתה עליה מובהקת בתדירות מספר הלילות החמים בהם טמפרטורת המינימום גדולה מ-20 מעלות צלזיוס וביתר שאת בתקופה האחרונה, בדגש על מישור החוף. מגמה זו צפויה להתעצם אף יותר, כך שבמרבית מאזורי הארץ צפויה תוספת ממוצעת של מעל ל-40 לילות חמים בשנה ביחס למספרם בשנים 1961-1990, או תוספת ממוצעת של 21 לילות ביחס לשנים 1988-2017.

בנוסף, נמצא גידול מובהק בעשורים האחרונים בתדירות מספר הימים בהם טמפרטורת המקסימום גדולה מ-30 מעלות צלזיוס, מגמה שעל פי התחזיות האקלימיות צפויה להמשך גם בעשורים הקרובים. מספר הימים החמים באזור מישור החוף והשפלה צפוי לעלות ב-20 ימים בתרחיש האופטימי, או ב-40 ימים באם לא ינקטו פעולות לצמצום פליטות גזי החממה והגבלת עליית הטמפרטורה.

הכלכלה אינה חסינה

"שינוי האקלים אינו עוד תיאוריה אלא חלק מהמציאות של תקופתנו והשלכותיו ניכרות בכל רחבי כדור הארץ. זה מספר עשורים חוקרי האקלים מזהים שינויים של ממש בתבניות האקלים", כתבו מחברי הדו"ח. "התחזיות, המתבססות על המשך העלייה בריכוזם של גזי החממה, מראות כי שינויים אלו הם רק ההתחלה של תהליך אשר עתיד להתעצם במהלך המאה ולטלטל את כל מגזרי החברה, את ענפי המשק השונים וככל הנראה גם את מערך היחסים הבינלאומיים".

למגמות האקלימיות השפעות צפויות על כל תחומי החיים; התייבשות נחלים, פגיעה בעמידות המערכות האקולוגיות ובמגוון הביולוגי היבשתי והימי, התגברות שכיחות של שריפות, התפרצות מינים פולשים ועלייה בזיהום האוויר. לצד כך, עלייה בשכיחות ובעוצמת גלי החום - תופעה המחמירה במרחב אורבני צפוף, מעמידה בסיכון בריאותי רבים. האקלים המשתנה מהווה גורם משמעותי בהתפרצות מחלות, ואירועי מזג אוויר קיצוניים שתדירותם תעלה - צפויים להגדיל תחלואה ועומסים בבתי החולים.

הכלכלה איננה חסינה מפני תוצאות המשבר האקלימי, והוא צפוי לכווץ את הכלכלה העולמית וגם את כלכלת ישראל עד סוף המאה. ההשפעה על היבולים החקלאיים ברורה; כמותם ואיכותם עלולה להינזק באופן משמעותי, וגם מקורות המים אינם חסינים מפגיעה. צפויה עליה במליחות מי התהום וירידה באיכותם, וכן ירידה בפוטנציאל הפקת המים. צפויה הפחתה משמעותית בכמות המים באגן היקוות של הכינרת ושינויים במליחות מי הכינרת.

הדו"ח של השירות המטאורולוגי ממחיש את הדחיפות לא רק בהפחתת פליטות גזי החממה, אלא גם בהיערכות להתמודדות בפועל עם תוצאות משבר האקלים. ביולי אשתקד התקבלה בממשלה החלטה 4079, "היערכות ישראל להסתגלות עם שינויי אקלים", מתוך הבנה כי הסתגלות היא תהליך ארוך טווח. ההחלטה קוראת למשרדי הממשלה לבנות תוכנית הסתגלות והיערכות, ובכך "להקטין את הסיכון הבריאותי, הסביבתי והכלכלי, ולמקסם את התועלות מתוך ההזדמנויות שיעלו".

מתוך כך, קמה מנהלת שינויי אקלים, האמונה על תכלול עבודת משרדי הממשלה בנושא. נכון לעת הזו, המנהלת איננה מתוקצבת ולא מוקצה לה כוח אדם ייחוד. לדברי ד״ר סיניה נתניהו, המדענית הראשית לשעבר של המשרד להגנת הסביבה ומי שהובילה את התכנית הלאומית להיערכות ישראל להסתגלות לשינוי אקלים, ״התכנית חייבת להיות מובלת ע״י מדען אקלים וכן חייבת להיות מתוקצבת לפחות בעבור הקמת מרכז חישובי לאומי שיספק נתונים, מידע, הערכות ומחקר באופן שוטף בנושאים אקלימים והידרו-אקלימים וברזולוציה גבוהה עבור כלל משרדי הממשלה וגופי מחקר בכלל שעבודתם תורמת להבנת השינויים האקלימים בישראל ובאזור, שכן אחרת לא נוכל לדעת באיזה קצב ולמה להיערך. העדר השקעה כזו גובלת בחוסר אחריות לאומי".

תגובת גרינפיס ישראל לדו"ח השירות המטאורולוגי: "הנתונים חושפים היום בבירור שאנחנו במצב חירום אקלימי ולכן עלינו לפעול בהתאם. היום קיבלנו אישוש נוסף לכך שהמשבר הזה לא ייפסח על ישראל; המזרח התיכון הוא אזור מוכה אקלים בו קצב ההתחממות גבוה פי 2 מהממוצע העולמי ואנו כבר חווים גלי חום מתמשכים ובצורת כרונית שמאיימת על היציבות האזורית. ממשלת ישראל לא עושה את הצעדים המינימליים הנדרשים כדי להתמודד עם המצב, עליה  להכריז לאלתר על מצב חירום אקלימי ולהודיע על הפסקת חיפושי הנפט והגז בישראל.

"בנוסף יש למנוע ממשרדי האנרגיה, האוצר והכלכלה לטרפד את מאמצי המשרד להגנת הסביבה להעביר עד סוף שנת 2020 חוק שמטרתו להעביר את המשק הישראלי לכלכלה דלת פחמן. שריפת דלקים מזהמים, צריכה מופרזת של בשר והרס מערכות אקולוגיות חיוניות כמו יערות העד והאוקיינוסים, מחממים את כדור הארץ וגורמים לתופעות של מזג אוויר קיצוני כמו גלי חום, שריפות, בצורות והצפות. כנגד כל היגיון ולמרות האזהרות החדות, פליטות גזי החממה ממשיכות לטפס וזו לא פחות מפצצה מתקתקת. אנחנו עומדים בפני עידן שבו חלק ניכר מהחי והצומח על פני כדור הארץ ייכחד וגלים של מאות מיליוני פליטי אקלים יחפשו אחר מזון ומחסה".

עוד כתבות

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

"מציאות אבסורדית": מה הסיכוי לצווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך