ישיבות סוערות, עורך ראשי ומגישה מסוכסכים והנהלה "שלא תתפשר על בינוניות": מה קורה במהדורה של כאן 11

ישיבות סוערות וביקורת פנימית על המהדורה המרכזית הן רק חלק מהמתרחש בימים אלו בחטיבת החדשות של התאגיד • ובתוך כך, נחשפים גם קשיי הקליטה של אנשי רשות השידור בתאגיד - למעלה משנתיים לאחר הקמתו

דוריה למפל במשדר הבחירות של חדשות כאן 11 / צילום:
דוריה למפל במשדר הבחירות של חדשות כאן 11 / צילום:

בתחילת השבוע דווח ב"גלובס" על בונוסים נאים אותם קיבלו חלק מהמנהלים בחטיבת החדשות של כאן 11 - זאת למרות נתוני הרייטינג של המהדורה שמסרבים להמריא ועומדים על ממוצע צפייה של 4.3% בלבד. אולם נראה כי פרט לנתונים (ואולי דווקא בגללם) שוררים בתקופה האחרונה יחסי עבודה מתוחים במיוחד שעלולים לדחוף את מנהל החטיבה ברוך שי לנקודה בה ייאלץ לבחור בין המגישה הבכירה שלו דוריה למפל לבין עורך מהדורת החדשות עילי לוין. הדברים מגיעים דווקא כשברקע הישג נאה של כאן 11 עם פרסום של כרמלה מנשה הבוקר (ד') על זיוף נתוני הגיוס בצה"ל. 

ל"גלובס" נודע כי בין לוין ללמפל שוררים בתקופה האחרונה יחסים עכורים במיוחד שמקורם בהתבטאויות לא מחמיאות של למפל בנוגע לאיכות עבודתו של לוין - אמירות שהפכו בלי שהתכוונה לכך לפומביות.

התייחסותה של למפל לאיכות העבודה של לוין הובאה כחלק מעדויות שהביא עורך בכיר במהדורה שעבד לפני כן ברשות השידור וזומן לאחרונה לשימוע לקראת פיטורים. הטענות נגד העובד היו בשני מישורים: בתחום הבינאישי בו נטען כי יחסי העבודה שלו אינם טובים והוא מתנהג בדרך שאינה עולה בקנה אחד עם הנדרש בחדשות, ובתחום המקצועי בו נטען כי הוא איננו עומד בדרישות. העורך, כך לפי גורמים בחטיבה, הגיע לשימוע מלווה בעורך דין ובטיעונים שכנגד. בהתייחסות לטענות על התנהלותו האישית הציג העורך הקלטות שנעשו במהלך שעות העבודה בו נשמע העורך הראשי של המהדורה לוין צורח על העובדים ומתנהג בבוטות. בהתייחס לטענה כאילו הוא איננו ממלא את תפקידו המקצועי כראוי הוצגו פרוטוקולים של ישיבות הפוסט (ישיבות קבועות שנערכות בתום כל מהדורה) בה מתייחסת למפל באופן ביקורתי להתנהלות המקצועית של לוין. בין היתר העבירה למפל ביקורת קשה על לוין, טענה שהוא "עורך לא מקצועי", ציינה תקלות טכניות שהתרחשו בשידור אותן היה ניתן למנוע, וכד'. האינפורמציה, כך מסתבר, זלגה מתוך השימוע אל מסדרונות התאגיד והביאה כאמור את מערכת היחסים שבין למפל ללוין לכדי משבר חריף, אשר על פי גורם הביאה למצב בו "השניים כמעט ואינם מדברים".

כאמור, עיקר הטענות מופנות אל לוין אולם זה, כך נראה, מקבל רוח גבית ממנהל חטיבת החדשות ברוך שי. כפי שנחשף לראשונה ב"גלובס" לוין הצעיר (בן 30 בלבד) קיבל בסבב התאמות השכר האחרונות בתאגיד בונוס של 27 אלף שקל על משכורת של 27 אלף שקל. "זו לא רק ההקלטה אלא גם דברים שדוריה אומרת ללוין בפניו על העבודה שלו", מספר שלא לייחוס גורם בתאגיד. לדבריו, "המצב בחטיבת החדשות אכן רגיש". 

קצה קרחון של מערכת יחסים בעייתית עם עובדי הרשות  

כך או אחרת, השימוע של העובד חשף את קצה הקרחון של מערכת היחסים בין הנהלת התאגיד לאנשי רשות השידור לשעבר, שלמעשה הייתה תמיד מורכבת. כזכור, חוק התאגיד קבע כי 50% מהתקנים הפתוחים בגוף החדש שיוקם יאויישו ע"י עובדי רשות השידור לשעבר. חלק מהתחושות שיש למי שאמור היה לקלוט אותם לעבודה באו לידי ביטוי ברשימות הסינון הידועות לשמצה - אותן רשימות בהן תוארו חלק מעובדי רשות השידור בכינויים פוגעניים. אמנם מכסת העובדים שקובע החוק נקלטה, אולם מקורבים טוענים שמאז ההקמה היחס אליהם הוא כאל עובדים מסוג ב' ושגם היום וגם בחטיבת החדשות הם זוכים ליחס פוגעני ומשפיל. "אם עובד לא טוב - שיפטרו אותו", אומרת שלא לייחוס דמות הבקיאה בהתנהלות התאגיד, "אבל הם נוקטים יחס משפיל ומעליב שאין לו שום הצדקה, ומזיזים הצידה שורה ארוכה של עיתונאים-רובם שלא בצדק". 

לפי גורמים, בהנהלת החטיבה לא נוטים חסד לאנשי הרשות לשעבר, מעדיפים להוריד אותם מהמסך או להגביל את הופעותיהם באופן משמעותי. הדוגמא הבולטת ביותר לכך היא יואב קרקובסקי ראש התחום הפוליטי של החדשות, שעל פי גורמים בחטיבה, בהוראת לוין כמעט ולא מופיע באולפן החדשות כשבמקומו מקבל זמן אוויר נדיב הכתב הצעיר מיכאל שמש (מנגד, בכיר בתאגיד אמר בתגובה כי "כל ידיעה חדשותית של יואב קרקובסקי שנמצאה ראויה - שודרה" ד. ו). ואולם, קרקובסקי איננו היחיד: קיימים עיתונאים נוספים (שמותיהם שמורים במערכת) שזוכים ליחס דומה או קשה יותר: כתבי תחום ששדרו בטלוויזיה ומועברים רק לרדיו כשאת מקומם תופסים כתבים צעירים אחרים.

המעבר לירושלים מתקדם

בתוך כך, קיבלו היום עובדי התאגיד הודעה כי הפעימה השנייה במעבר לבניין בירושלים יוצאת לדרך בשישי לפברואר. בין מי שצפויים לעבור נמנים עובדי המנהלה בהם לשכת מנכ"ל, לשכה משפטית, משאבי אנוש, כספים ותפעול, הנדסה וטכנולוגיות, דוברות, ביקורת פנים, מזכירות מועצה והמדיה בערבית - העובדים שכיום במודיעין. החטיבות עוברות בשלמותם, למעט עובדים בודדים שנשארים בתל אביב.

ימים ספורים לאחר מכן צפויים להצטרף למעבר גם עובדי חטיבת החדשות שעוברים לירושלים. עובדי הבאה לשידור וחדר השידור יעברו כחודש לאחר החדשות. עובדי חטיבת הרדיו שעוברים לירושלים ועובדי מדיה בערבית שכיום בתל אביב יעברו בפעימה השלישית.

כאן בתגובה: "לא נתפשר על בינוניות"

מכאן חדשות נמסר בתגובה: "עילי לוין הוא עורך מקצועי ומוערך, מטובי העורכים בחטיבת החדשות. מערכת היחסים בין המגישה לעורך טובה מאוד ומקצועית, עוד מימי עבודתם יחד בערוץ 2, ומחלוקות מקצועיות הן חלק מהעבודה השוטפת בכל מערכת חדשות ובפרט במערכת הישגית כמו כאן חדשות. אנו מברכים על דיוניים מקצועיים וגם על חילוקי דעות מקצועיים, ומאמינים שהם תורמים לעשייה העיתונאית. כאן גאים בעובדינו המצוינים במיוחד ביום בו חשיפה של כאן חדשות זכתה לתהודה בכל כלי התקשורת. לא נתפשר על בינוניות ומי שלא עומד בסטנדרטים המקצועיים של החדשות מקומו לא כאן. עורך המשנה זומן בשל אי שביעות רצון מקצועית מעבודתו והשיקולים לשיבוץ על המסך הינם מקצועיים לחלוטין".