גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת השבוע בשווקים: סין וארה"ב צפויות לקבוע מועד לחתימה; "הדרך להסכם סחר כולל עדיין רחוקה"

אחרי זינוק של 11% מהשפל באוגוסט, האם הליש"ט תמשיך לזנק על רקע הברקזיט המתקרב? ● הדרמה בשוק הריפו נמשכת ● שלל נתוני מאקרו יפורסמו בעולם, בהם הריבית ביפן והייצור בסין ● בשוק המקומי, בנק ישראל ימשיך להתערב בשוק המט"ח ● התחזית השבועית של "גלובס"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, ודונלד טראמפ, נשיא ארה"ב / צילום: KEVIN LAMARQUE, רויטרס
שי ג'ינפינג, נשיא סין, ודונלד טראמפ, נשיא ארה"ב / צילום: KEVIN LAMARQUE, רויטרס

המסחר בשוקי העולם צפוי להיפתח מחר (ב') בסימן ההסכמות אליהם הגיעו סין וארה"ב לגבי השלב הראשון בהסכם סחר, עליו המעצמות צפויות לחתום בהמשך. המדדים המובילים בוול סטריט ננעלו בסוף השבוע האחרון ברמת שיא כל הזמנים על רקע האופטימיות, אם כי בשוק מעריכים כי הסכם הסחר לא מחדש הרבה, מעבר לדחיית המכסים שתוכננו להיכנס לתוקף היום. 

הפד השאיר בשבוע שעבר, כצפוי, את הריבית ללא שינוי ברמה של 1.50%-1.75%. יו"ר הפד, ג'רום פאוול, ציין שהן כלכלת ארה"ב והן מדיניות הפד נמצאות ב"מקום טוב". המסר שעולה מהפד הוא שהריבית תיוותר בטווח הקרוב ללא שינוי, אלא אם כן יהיו שינויים מהותיים במצבה של הכלכלה. גם בגוש האירו לא צפוי שינוי בריבית בחודשים הקרובים. בהחלטת הריבית הראשונה של כריסטין לגארד כיו"ר הבנק המרכזי, הריבית נותרה ללא שינוי, והריבית על הפיקדונות נותרה ברמה שלילית של 0.5%. 

אלו האירועים שצפויים לרכז עניין השבוע:

1. הסכם הסחר - מתי יחתמו המעצמות על השלב הראשון?

מסיבת העיתונאים שנערכה על ידי נציגי המשלחת הסינית ביום שישי האחרון נתנה את הגושפנקא להסכמות על השלב הראשון בהסכם הסחר מול ארה"ב. הנשיא טראמפ לא יישם את הטלת המכסים בשיעור 15% שאמורים היו להיכנס היום לתוקף, וארה"ב תחתוך ב-50% ל-7.5% את גובה המכסים שהטילה ב-1 בספטמבר על מוצרים סיניים בהיקף של 120 מיליארד דולר. עם זאת, ארה"ב הותירה ללא שינוי את המכסים בגובה של 25% על רשימת סחורות סיניות בשווי 250 מיליארד דולר.

לעומתה, סין ביטלה את מכסי הנגד שאמורים היו להיכנס לתוקף גם הם ביום ראשון, כולל מכס בסך 25% על מכוניות אמריקאיות, ותתחייב לייבא כל שנה מארה"ב מוצרים חקלאיים בערך של 40 מיליארד דולר, המהווים תוספת של כ-16 מיליארד דולר לעומת היבוא השנתי של מוצרים אלה כיום. סין גם צפויה להתחייב להידוק הפיקוח על שמירת זכויות הקניין הרוחני. כלכלני בנק פועלים כותבים בהקשר זה, כי "למרות ההתפתחות החיובית, חשוב לזכור שמדובר בפרק הראשון של מה שמתוכנן להיות הסכם סחר בין שתי המדינות, והדרך להסכם סחר כולל עדיין רחוקה מאד. אנו מעריכים שהמתיחות בין הצדדים תימשך על רקע המאבק על הדומיננטיות הכלכלית והטכנולוגית בעולם. ההסכם שייחתם כנראה בינואר אינו מתייחס לכל הסוגיות שיוצרות מתיחות גדולה בין המדינות".

2. הליש"ט מזנק לקראת הברקזיט

הניצחון המוחץ שנרשם למפלגת השלטון השמרנית בבריטניה הקפיץ את הליש"ט הבריטית בחדות כבר עם פרסום תוצאות המדגם, ובכך השלים המטבע התחזקות של כ-11% לעומת השפל שנרשם באוגוסט. מפלגתו של ראש הממשלה בוריס ג'ונסון קיבלה רוב גדול של 365 מושבים בפרלמנט הבריטי (לעומת 203 למפלגת הלייבור), מה שיאפשר ככל הנראה לבריטניה לצאת מהאיחוד האירופי עד סוף חודש ינואר הקרוב. עם זאת, בשוק יעקבו מקרוב לגבי הפרטים המדויקים של היחסים החדשים בין שני הצדדים.

3. שוק הריפו: הפד שוב מרחיב

בספטמבר האחרון נרשמה דרמה בשוק הריפו והפד נאלץ להזרים למערכת הפיננסית עשרות מיליארדי דורלים. הדעה הרווחת היתה כי מדובר באירוע זמני וטכני, אם כי ככל שעובר הזמן הפד נאלץ להזרים עוד ועוד מיליארדים למערכת הפיננסית. "לא רק שלא היה מדובר על אירוע זמני אלא שבעיית הנזילות בשווקים חמורה מכפי שהיה נדמה קודם לכן כאשר בעיית הנזילות בשווקים היא תוצאה שילוב בין רגולציה על הבנקים, הגדלת היצע האג"ח הממשלתיות והמרדף אחר תשואות בשווקים", כותב אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות. "מצד אחד, הבנקים מדורגים בסוף השנה לפי היקף הנזילות העודפת שלהם ומקבלים ציון שנקרא Global systematic international bank, שנועד למנוע קריסה של בנק שהוא גדול מדי מכדי ליפול. ככל שהבנק מחזיק בסוף השנה יותר נזילות כך גם הציון שלו יהיה טוב יותר, מה שיאפשר לו לאחר מכן תשואה על ההון גבוהה יותר. לכן, לקראת סוף השנה הבנקים לא ממהרים לוותר על הנזילות שלהם ובכך יוצרים מחסור בהיצע נזילות בשוק הריפו.

"מהצד השני, גופים שונים ובכללם קרנות גידור ממונפות שחייבים נזילות באופן שוטף מוצאים את עצמם נאלצים לשלם ריביות גבוהות תמורת הנזילות ונקלעים לקשיים. לכן, בסוף השבוע הפד הודיע כי עד אמצע ינואר הוא יזרים לשווקים דרך מכרזי הריפו עוד 500 מיליארד דולר (!!!) משמעות ההכרזה היא שבעוד חודש מאזן הפד יחזור לעמוד על 4.5 טריליון דולר, אותה רמה בה עמד לפני שהפד החל בתהליך צמצום המאזן, אי שם בשלהי 2017. החדשות הרעות: בלון הניסוי של הפד לעשות "נורמליזציה" בשווקים התפוצץ. החדשות הטובות: הפד חוזר לנפח את הבלון הישן שלו ולא יתן לאף גוף פיננסי לקרוס בגלל מחסור בנזילות", סיכם גרינפלד.

4. מאקרו

לאחר שמפלגת השלטון בסין סיימה שלושה ימי דיונים לקראת גיבוש התוכנית הכלכלית לשנים הקרובות, מחר צפויים להתפרסם נתוני הייצור התעשייתי לחודש נובמבר. התחזיות הן לעלייה של 5%. 

בגרמניה יפורסם מחר מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור לחודש דצמבר, ולפי התחזיות המדד צפוי להצביע על עלייה ל-44.5 נקודות. עדיין מדובר בקריאה שמסמנת את התכווצות הפעילות הכלכלית. בבריטניה יפורסם מחר מדד מנהלי הרכש למגזר הייצור והשירותים. ביום שלישי יפורסמו בבריטניה נתוני השכר הממוצע לשעה לחודש אוקטובר.

בארה"ב יפורסמו ביום שלישי נתוני אישורי הבנייה לחודש נובמבר, ונתוני התחלות הבנייה לחודש נובמבר. בנוסף יפורסם בארה"ב סקר מחזור משרות פתוחות ותעסוקה לחודש אוקטובר. 

ביום רביעי יפורסמו נתוני האינפלציה בגוש האירו לחודש נובמבר. בארה"ב יפורסמו ברביעי נתוני מלאי הנפט הגולמי.

ביום שישי יפן תפרסם את החלטת הריבית, על רקע הזרמות ההון שמבצע הבנק המרכזי למערכת הפיננסית, ולאחר ההודעה יקיים הבנק מסיבת עיתונאים. באותו היום גם בריטניה תפרסם את החלטת הריבית, ועיני המשקיעים נשואות לדברי הבנק המרכזי נוכח הברקזיט המתקרב. 

בארה"ב יפורסם בחמישי מדד הייצור של פילדלפיה, כאשר הצפי הוא לקריאה של 8 נקודות. עוד יפורסמו בארה"ב נתוני מכירות הבתים הקיימים בחודש נובמבר. ביום שישי יפורסמו בבריטניה נתוני הצמיחה לרבעון השלישי של השנה.

5. בנק ישראל ימשיך להתערב בשוק המט"ח

בנק ישראל ממשיך לרכוש מט"ח ומעביר מסר לשוק שלא יהסס לרכוש מט"ח גם בהיקפים נוספים של 3-5 מיליארד דולר, בכדי לקזז את השפעת כניסת המט"ח לישראל בעקבות ההצטרפות למדד ה-WGBI, כך פורסם ב"גלובס" ביום חמישי האחרון.

על-פי נתונים מעודכנים שמפרסמת היום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נרשמו בחודש אוקטובר במשק 97.6 אלף משרות פנויות (לעומת 97.4 אלף בחודש הקודם). שיעור המשרות הפנויות עומד על כ-3.42% (לעומת 3.43% בחודש קודם).

בתוך כך, יצוא שירותי ההייטק של ישראל רשם ברבעון השלישי של השנה גידול של 12% לעומת התקופה המקבילה ב-2018.

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

לקראת יום המסחר הטוב מפברואר: נמשכות העליות בוול סטריט

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?