גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פתרון לתשואות האפסיות? להחליף אג"ח ממשלתיות באיגרות בדירוג AA

בתקופה שבה כל איגרות החוב הממשלתיות לטווח קצר ובינוני מניבות תשואות אפסיות, מה הפתרון המתבקש עבור משקיעים המעוניינים בחיסכון "סולידי" עם פוטנציאל תשואה של 1% נטו בשנה?

דירוג אג"ח/ צילום: שאטרסטוק
דירוג אג"ח/ צילום: שאטרסטוק

חורף 2019 מעמיד את ציבור החוסכים בישראל בבעיה קשה: איך להשיג תשואה שנתית של 1% בודד על הכסף שלנו, בלי לחשוף את עצמנו לסיכון שלא נוכל לעמוד בו בבוא העת? אם עד לאחרונה, הריבית על חסכונות קצרי טווח, כמו פיקדון בבנק, מק"מ או קרן כספית, היתה מזכה אותנו בתשואה אפסית, אבל לעומת זאת, השקעה באיגרות חוב של ממשלת ישראל לטווחים בינוניים היתה מניבה יותר מ-1% בשנה, כיום זה כבר לא המצב. 

הסיטואציה הנוכחית בשווקים הפיננסים מייצרת למרבית המשקיעים בישראל דילמה קשה מאוד, בניסיון להשיג תשואה סבירה על הכסף שלנו. האתגר שבו יעסוק טור זה הוא לספק מענה לסוגיה איך נבצע השקעה "סולידית" עם פוטנציאל תשואה של יותר מ-1% בשנה.

נתחיל במבחן ה-1% בשנה: איזה טווח השקעה באג"ח מדינה "יבטיח" לנו כיום תשואה נקייה של 1% בשנה? התשובה המיידית היא אג"ח ממשלתית שקלית 330 עם תשואה לפדיון של 0.9% - כלומר, השקעה באג"ח ממשלתית לפדיון בעוד 10 שנים ו-3 חודשים עומדת לכאורה במבחן ה-1%.

ואולם, כאן ראוי לציין שתשואה זו היא במונחי ברוטו - כלומר, לפני תשלום מסים ועמלות. בהינתן עלויות השקעה ומס על תקבולי הריבית השוטפים, נקבל בפועל תשואה שנתית נטו של כמחצית האחוז על ההשקעה. לכן, כדי שנוכל ליהנות מרווח שנתי ממוצע של 1% נטו על כספנו, עלינו יותר מלהכפיל את טווח ההשקעה הממשלתי ולהיצמד לאג"ח ממשלתית 142 (פדיון סופי בינואר 2042).

אגח בדירוגי AA ומעלה

השקעה לטווח רחוק כל-כך כרוכה בסיכון ריבית משמעותי. במלים אחרות, עלייה בשיעור הריבית במשק עלולה לגרום לנו להפסד גדול - אם באופן אלטרנטיבי נמשיך "להחזיק" בהשקעה המקורית עד הסוף, ונפסיד את הריבית הגבוהה יותר שקיימת במקביל בשוק, ואם באופן מעשי, במקרה שנחליט לממש בשלב כלשהו בעתיד את ההשקעה.

בשלב זה נשאלת השאלה מהי החלופה שלנו לקבל את אותה תשואה של 1% נטו בשנה, אבל ללא סיכון הריבית הכרוך בהשקעה באיגרות חוב המאופיינת במח"מ (משך חיים ממוצע) של 15 שנים?

תחליף ראוי לאג"ח מדינה

התשובה היא איגרות חוב בדירוגי AA ומעלה. מדובר בקבוצת האשראי האיכותית ביותר בשוק האג"ח הקונצרניות בישראל, וגם העמוקה ביותר מבחינת היצע. לא פחות חשוב מכך, שוק ה-AA בישראל נהנה מרמת סחירות מכובדת למדי, שמאפשרת כניסה ויציאה ללא "קנסות" מיותרים, הנובעים מפערי קנייה/מכירה בסדרות האג"ח.

נכון להיום, יותר מ-200 סדרות אג"ח נמנות עם קבוצת ה-AA ומעלה, כשמרבית הסדרות הנכללות בקבוצה זו הונפקו על ידי תאגידים גדולים עם היסטוריה של רווחיות, מאזנים חזקים ויכולת שירות חוב ברמה גבוהה. לא בכדי, מחקר של סוכנות הדירוג Standard & Poor’s, שפורסם לפני כמה שנים, הציג היסטוריה כמעט ללא רבב של מנפיקים בדירוגי האשראי הגבוהים.

ומה התמורה שנקבל בקבוצת הדירוג של AA ומעלה? נכון להיום, התשואה הממוצעת לפדיון של השקעה מפוזרת בקבוצה זו בין אג"ח שקליות ואג"ח צמודות (בסיס הצמדה מאוזן) עומדת על כ-1.5% - תשואה המהווה תוספת שנתית של כ-1% מעל לתשואה של אג"ח ממשלתית עם מח"מ דומה (4 שנים). נתון זה דומה למרווח ההיסטורי של קבוצה סיכון זו במהלך העשור האחרון - מה שמעיד כי איגרות חוב בדירוגי AA ומעלה נסחרות כיום "בשווי ההוגן" שלהן.

קבוצת הדירוג: בין הפיננסי לריאלי

בשלב זה, חשוב לעמוד על ההבדלים בין המנפיקים השונים בקבוצת איגרות החוב בדירוג AA ומעלה. משקיעים רבים מניחים כי קבוצת דירוג זו מבוססת רק על סדרות אג"ח של חברות מהסקטור הפיננסי, אבל תפיסה זו רחוקה מהמציאות.

בפועל, אג"ח של בנקים וחברות ביטוח מהוות כמחצית מקבוצה זו, ואילו המחצית השנייה מתחלקת בין מגוון רחב של סדרות שהונפקו על ידי גופים חזקים ויציבים במשק: חברות ממשלתיות, כמו מקורות, עמידר, נתיבי גז וחברת החשמל; חברות ענק בתחום הנדל"ן המניב, כמו עזריאלי, מליסרון וגזית גלוב; חברות יצרניות כדוגמת התעשייה האווירית, כיל, אדמה ופז נפט; וגם חברות מתחום הצריכה, כמו שטראוס, שופרסל ואחרות.

בנתונים (ראו טבלה) המוצגים עם מאמר זה, ניתן לראות את ההבדלים בין סדרות האג"ח בדירוג AA ומעלה מהתחום הפיננסי - כלומר, אג"ח של בנקים וחברות ביטוח - לבין סדרות בדירוג דומה של תאגידים ריאליים - כלומר, כל השאר. לדוגמה, מדדי AA ומעלה נסחרים כיום בתשואה לפדיון סביב 1.5%, כשמדד AA ומעלה ריאליות צמוד, למשל, מאפשר השגת תשואה שנתית נוספת של 0.18%, ואילו המדד השקלי המקביל נותן 0.35% יותר.

לעומת זאת, מדדי ה-AA הפיננסיים נסחרים בתשואה נמוכה יותר, ומנגד, מהווים תחליף "בטוח" יותר לאג"ח מדינה.

ראש בראש מול המדד הממשלתי

ואם בנושא האחרון עסקינן, נסיים את המאמר בפתרון השקעה שמסתכל לאג"ח מדינה "בלבן של העיניים" ולא ממצמץ - אג"ח בנקים וביטוח. הרעיון פשוט: סדרות שהונפקו על ידי גופים בנקאיים או חברות ביטוח, זוכים לאמון רב מעצם היותם עמוד השדרה של המערכת הפיננסית במשק. מן הסתם, רמת הסיכון לאירועי אשראי בסדרות מסוג זה נמוכה מאוד, ועיקר הסיכון הגלום בהן נובע מסיכון דומה המאפיין את האפיק הממשלתי - סיכון הריבית.

אם כך הדבר, למה שלא ננצל זאת ונהנה לאורך זמן מתוספת תשואה שנתית של 0.8%-0.9% ביחס לאג"ח מדינה? זה בדיוק המרווח המאפיין את איגרות החוב של הבנקים וחברות הביטוח לאורך השנים.

נכון להיום, מדד ממשלתי כללי, שמאגד בתוכו את כל 30 הסדרות הממשלתיות הנסחרות בבורסה, מציע למשקיעים תשואה שנתית לפדיון של 0.7% - ולעומתו, מדד אג"ח בנקים וביטוח, המאופיין במח"מ קצר ממנו (6.3 שנים לעומת 7 שנים בממשלתי), נסחר בתשואה מתואמת אינפלציה של 1.5%.

בשורה התחתונה, בתקופה שבה איגרות חוב ממשלתיות נהפכו להיות השקעה שהאפשרות היחידה להרוויח בה תשואה שנתית נטו של יותר מ-1% היא השקעה לטווחים סופר-ארוכים, הגיע הזמן להחליף את האג"ח הממשלתיות בתיקים לסדרות אג"ח בדירוגי AA ומעלה ולסדרות אג"ח של בנקים וחברות ביטוח. 

הכותב הוא מייסד ומנכ"ל אינדקס מחקר ופיתוח מדדים בע"מ, המתמחה במחקר ופיתוח, חישוב ועריכת מדדי ניירות ערך למגוון צרכי השקעה. לכותב יש אינטרס אישי באמור לעיל וכן, יובהר כי חלק מהמדדים המצוינים לעיל מוצעים כמוצר השקעה על ידי לקוחות החברה. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ני"ע או מוצר פיננסי כלשהו

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים