גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשכספים, רכש ומערכות מידע נפגשים: כיצד תוודאו שאתם לא משלמים יותר מדי עבור שירותי ה-IT הארגוניים?

לא משנה אם מדובר בקווי תקשורת אינטרנט, טלפוניה ותשתיות רשת, שירותי ענן ועוד, הוצאות ה-IT של הארגון גדלות משנה לשנה ● הכירו את המודל שמציע הפחתת עלויות תוך התאמה לצרכי הארגון ● השיטה שלנו הוכיחה התייעלות וחיסכון בשיעור של עשרות אחוזים במאות חברות", אומר גיא סומך מחברת Wake Up, המתמחה בסקירה של שירותים ומוצרים טכנולוגיים למטרת הפחתת עלויות IT ארגוניות

השימוש העולה במערכות IT מחייב לייצר  יחס מיטבי בין מחיר לטכנולוגיה / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
השימוש העולה במערכות IT מחייב לייצר יחס מיטבי בין מחיר לטכנולוגיה / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף Wake Up

טכנולוגיות תקשורת ארגונית (IT) הן אחת מאבני היסוד שעליהן נשען הארגון. הן אחראיות על התפקוד הטכני שלו, החל מרמת ניהול הלקוחות והמוצרים ועד לניהול ההתקשרויות השונות מול ספקים, ניתוח המידע והפקת תובנות עסקיות (BI) ועוד. לכן, זהו גם המקום שבו נפגשת שדרות הניהול הבכירה של הארגון - כספים, רכש ומערכות מידע. ניהול מערכת ההתקשרויות של ארגון כולל למעשה שלושה שיקולים מרכזיים: איתור השירותים הטכנולוגיים המתאימים ביותר לצרכי הארגון, ניהול משא ומתן לגבי התמחור שלהם וביצוע ההתקשרות לרכישתם.

על פי הנתונים שפירסמה חברת הייעוץ הטכנולוגי גרטנר בחודש אוקטובר האחרון, גילגל השוק הגלובלי של טכנולוגיות תקשורת ארגונית בשנת 2019 סכום של 3.7 טריליון דולר, גידול קל בלבד של 0.4% משנת 2018. על פי תחזיות החברה, בשנת 2020 צפויה ההוצאה של ארגונים וחברות לעלות ב-3.7% בממוצע, עם המשך מגמה דומה גם ב-2021. אך האם הגידול בהוצאות גורר גם שיפור טכנולוגי מתמיד? והאם לא ניתן בכל זאת, לחסוך בעלויות?

"חשוב להבין שגידול בהוצאות ה-IT של הארגון לא מביא איתו בהכרח שדרוג טכנולוגי. מדובר בשתי שאלות נפרדות וצריך מומחיות כפולה - להכיר את השוק של הפתרונות השונים ואת מה שהכי מתאים לארגון, וגם להכיר בצורה עמוקה את התמחור כדי לשלם את המחירים הנכונים", מדגיש גיא סומך, מבעלי וממייסדי חברת Wake Up, המתמחה בייעוץ וניהול פרויקטים לשיפור טכנולוגי והפחתת עלויות ה-IT הארגוניות.

לפני עשר שנים, ב-2010, הקים סומך את Wake Up יחד עם שותפו, נתי לרר. עם השנים, פיתחה החברה מומחיות ייחודית בכל הקשור לניהול פרויקטים לשיפור טכנולוגי בארגונים (מציאת טכנולוגיות מתאימות יותר). זאת תוך כדי הפחתה של ההוצאות השוטפות במגוון רחב של תחומי IT, כגון תשתיות ענן ותקשורת אינטרנט, אירוח שרתים, רישיונות תוכנה, שירותי IT מנוהלים ועוד. "השיטה שלנו הוכיחה התייעלות וחיסכון בשיעור של עשרות אחוזים במאות חברות", אומר סומך. החברה מובילה כיום עשרות פרויקטים בשנה של שיפור טכנולוגי והתייעלות בהיקף כספי מצטבר של עשרות מיליוני שקלים, במסגרתן היא מנתחת את ההתקשרויות של הארגון בתחומי המחשוב והתקשורת הארגונית ומצביעה על אפיקי פעולה להתייעלות, בהיבטים הטכנולוגי והכלכלי.

"בעשור האחרון עבדנו על 380 פרויקטים שונים שבמצטבר חסכו לארגונים יותר מ-90 מיליון שקל בחישוב שנתי על הוצאות ה-IT שלהם", מוסיף לרר ומציין כי בין לקוחות החברה נמנים גופים גדולים בארץ ובעולם כגון בנק ישראל, חברת החשמל, הפניקס חברה לביטוח, ביטוח ישיר, ישראכרט, החברה המרכזית למשקאות, מלאנוקס טכנולוגיות, פז, פריגו, אל-על, איקאה, קסטרו, אלבר, איסתא ועוד. לדבריי לרר וסומך, בכל שנה מצטרפים לחברה כ-40 ארגונים גדולים נוספים.

שיעור החיסכון הממוצע בעלויות ה-IT בקרב לקוחות Wake UP/ מקור הנתונים: מאגר המידע הפרטי של חברת ווייק אפ תקשורת בע"מ מקור הנתונים: מאגר המידע הפרטי של חברת ווייק אפ תקשורת בע"מ המאגד תחתיו נתונים אודות מאות פרויקטים להפחתת עלויות תקשורת ומחשוב שבוצעו בין השנים 2011 ועד ל2020. על מנת לשקף נתונים עדכניים חישוב הממוצע התבסס על פרויקטים שבוצעו בין השנים 2016-2019

ידע נרחב על הפתרונות הטכנולוגיים בשוק ופיתוח מומחיות במודל התמחור

לא משנה אם מדובר בקווי תקשורת אינטרנט ותשתיות רשת (Networking), שירותי ענן ושרתים (Cloud/Hosting), שירותי IT ופיתוח תכנה במיקור חוץ, רישוי תוכנה (Licensing) או טלפוניה ארגונית. הטכנולוגיה משתנה מעת לעת באופן כל כך תכוף ואינטנסיבי, כך שכל ארגון נדרש להשקיע משאבים אדירים לצרכי מיפוי, בקרה, זיהוי צרכים, השוואת מחירים, רכישה, הטמעה ושימוש אופטימלי.

אחד הצעדים החשובים שעליהם מצביעים סומך ולרר בכל הנוגע להתייעלות טכנולוגית וכלכלית במוצרי ה-IT של הארגון עובר דרך היכרות מעמיקה עם השוק ופיתוח מומחיות. "חשוב להכיר את השוק, את המוצרים הרבים השונים שיש בכל קטגוריה, את הפתרונות הטכנולוגיים שהם מעניקים לארגון וגם את המודלים של התמחור והרווח של ספקי השירות. לדעת בדיוק איך הם מתמחרים", מסביר לרר.

"בעשר השנים האחרונות פיתחנו מערכת ייחודית שכוללת מאגר של כמות גדולה של מוצרי IT בקטגוריות שונות ושל כל התהליכים שכרוכים בשימוש בכל אחת מהמערכות", מסביר סומך. "היום, אפשר להגיד שיש לנו את הבנצ'מארק הכי עשיר בשוק. כל מאות הפרויקטים שהובלנו הצטברו למסד נתונים עצום. מעין מחירון 'לוי יצחק' לשירותים ומוצרי IT, עם ידע מדויק על כמה כל ספק גובה על כל שירות ומה החוזקות והחולשות שלו במגוון רחב של תחומים החל מרמת המרכזיה, איחסון בענן או שירותי סקיוריטי", הוא מוסיף.

גם בארגון שלכם ניתן להוזיל את עלויות ה-IT. לפרטים הקליקו כאן>>

בחינת כלל ההתקשרויות של הארגון וזיהוי נקודות לשינוי

לצד ההיכרות עם השוק ופיתוח המומחיות, מזכירים לרר וסומך צעד חשוב נוסף בדרך להתייעלות טכנולוגית וכלכלית. "לכל ארגון יש שורה של הסכמים עם ספקים שונים שאיתם הוא נמצא בהתקשרות. חשוב לעבור על כל חוזי ההתקשרויות השונים, לראות מה הם כוללים, מה הפתרון הטכנולוגי בתחום ה-IT שהארגון מקבל וכיצד הוא מתומחר - והכל מול המאגר הקיים שכולל את כלל השירותים והמחירים", מסביר לרר.

גיא סומך ונתי לרר, בעלי חברת Wake Up / צילום: Wake Up

סומך מוסיף: "כשאנחנו עובדים עם ארגונים בשיטה הזאת, השלב הראשון שאנחנו פועלים בו הוא הליך למידה וסקירה של חשבוניות והסכמי התקשרויות. אנחנו יכולים לראות איפה נעזור להם להשתפר מבחינת ההסדרים שלהם מול ספקי השירות, סוגי הטכנולוגיות או אפילו האנשים שהוא בוחר לעבוד איתם על שירותי מיקור חוץ. בזכות המומחיות שרכש הצוות שלנו עם השנים אנחנו יודעים להגיד, כאמור, מה החולשות והחוזקות של כל מוצר IT שהארגון עושה בו שימוש ולהציע אלטרנטיבות במידת הצורך. אנחנו יודעים, למשל, אם ללקוח מתאים יותר ענן של Amazon Web Services) AWS), ענן של Azure) Microsoft) או אולי פיתרון דאטה סנטר לוקאלי אצלו. אם הוא זקוק לפיתרון טלפוניה ברמת מחיר גבוהה עם פונקציונליות עשירה או פיתרון בסיסי ברמת מחיר נמוכה יותר ויש עוד אינספור דוגמאות."

להבין כמה אתם משלמים ביחס לחברות אחרות

"כשלארגון יש תמונה מלאה של האלטרנטיבות שעומדות בפניו וכן נכונות לבצע שינוי, היכולת שלו לחסוך בעלויות ולשפר תנאים מול הספקים הקיימים שלו, משתפרת פלאים", אומר סומך. "יש לקוחות שרק רוצים לפנות לספק הקיים ולדרוש את רמת המחיר האופטימלית עבור שירות שהם כבר מקבלים, אבל אנחנו מביאים את מקבלי ההחלטות להיות פתוחים לאופציות נוספות - להבנה שאנחנו גם גוף ייעוץ וגם צוות ניהול פרויקטים שתומך. כך, בסופו של תהליך, ברגע שהנכונות לשינוי מתגבשת אצל הלקוחות, הספקים הקיימים מיישרים קו ומורידים במחיר", לאור החשש מנטישת הלקוח, הוא מוסיף.

טכנולוגיות תקשורת ארגונית (IT) הן אחת מאבני היסוד שעליהן נשען הארגון / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

לרר, מצדו, מתאר תהליך שעברה החברה לאחרונה עם אחת החברות הגדולות במשק: "ארגונים מפחדים לעשות שינויים מול ספקי IT. הם חוששים שהמעבר או אפילו המשא ומתן עם הספק יגרמו לכך שהשירות ייפגע ויגרום נזק אדיר לפס הייצור, או מערך השירות והמכירה. והספק מצדו, מסתמך על החשש הזה בדיוק כדי לגבות פערי רווחיות מופרזים. במקרה מסוים הראינו ללקוח שעל אותו שירות עליו הוא משלם סכום לא מבוטל, הצלחנו לסגור הסכם עבור לקוח קטן יותר ב-40% פחות. בנוסף, הפתענו את אותו לקוח בחלופה לשירות המדובר שתתאים מבחינה טכנולוגית הרבה יותר - והעלות תהיה נמוכה אפילו ב-60%. ברגע שהצגנו ללקוח את התמונה הזאת הוא שינה פאזה וקיבל ערך אחר".

השניים מדגישים כי Wake Up מפקחת באופן צמוד אחר השינויים להבטחת איכות השירותים וגובה את שכרה בהתאם לחיסכון שמתקבל בפועל מצד הלקוח. "עבדנו עם חברת אנרגיה שהפחיתה 40% בהוצאות על אחזקת רשת תקשורת, שדרגה באופן דרמטי את היבטי אבטחת המידע וההמשכיות העסקית בסניפים; חברה אחרת בתחום התחבורה שקיבלה החזר של מיליון שקל מספק שעבדה עמו בגין חיובים שגויים ועם עוד חברת היי-טק שבמסגרת התהליך פתחה מחדש את כלל ההתקשרויות שלה לשירותים מנוהלים ושירותי מיקור חוץ בתחום ה-IT וכתוצאה מכך הפחיתה ב-18% את ההוצאה על תמיכה ופיתוח מול ספקי כ"א חיצוניים", מוסיף סומך.

לאחר בחינת ההתקשרויות והשגת היחס הטוב ביותר של מחיר וטכנולוגיה חשוב לזכור כי התהליך לא מסתיים. "גם אם יש את המידע הכי מדויק על המתרחש בשוק, תמיד יש שינויים ואפשר ללמוד מכל מהלך ולעדכן את המודל", מסביר לרר. "כעת", מספר סומך ומסכם, "אנחנו חושבים על העתיד. בשלוש השנים האחרונות השקענו בגיוס מומחים וחבירה לשותפים אסטרטגיים עם ידע וניסיון במערכות ליבה כדוגמת אבטחת מידע, Contact Center ו-CRM בשאיפה להרחיב את השירותים ואת המומחיות שלנו".

הוצאות ה-IT בארגון עולות ועולות? אפשר להקטין אותן. לפרטים הקליקו כאן>>

עוד כתבות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"