גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: המצב הכלכלי באיראן כל כך רע שאפילו חיסול סולימאני לא הצליח לאחד את השורות

המצב הכלכלי באיראן כל כך גרוע, שאפילו ההתחממות בחזית מול ארה"ב לא ממש הפילה את שער המטבע המקומי או שינתה את תחזיות הצמיחה ● המתיחות הפוליטית-חברתית באיראן משקפת את הפערים הכלכליים במדינה ● המקורבים לשלטון הם היחידים שנהנים מפירותיו ● פרשנות

הלוויית סולימאני בטהרן. / צילום: רויטרס
הלוויית סולימאני בטהרן. / צילום: רויטרס

מצד אחד, מיליונים השתתפו במסע הלוויה של מנהיג יחידת קודס של משמרות המהפכה קאסם סולימאני. הדוחק הביא למותם של לפחות 60 בני אדם מחנק (השלטונות אסרו על משפחות ההרוגים לפרסם את תמונותיהם והם נקברו כמעט בחשאי). מחזות האבל של בכירי המשטר וההמונים ברחובות נראים אמיתיים וכנים. סולימאני היה יותר מעוד גנרל במשמרות המהפכה, הוא היה סמל לעוצמה איראנית וליכולת שלה להתנהג כמו מעצמה עולמית.

מצד שני, הרשתות החברתיות באיראן ומחוצה לה, שקשורות למתנגדי המשטר, מלאות בגילויי שמחה על חיסולו של סולימאני. ברובן פניהם של החוגגים מוסתרות במסיכות או כיסויים, או שהן מצולמות מתחת לגובה הכתפיים. החוגגים שרים שירים עם מילים בגנות סולימאני "השטן הגדול" ומביעים תקווה שאמריקה תמשיך בחיסולים עד להפלת המשטר. הפכים מוחלטים בדעת הקהל, שמאפיינים את המצב היום באיראן.

אוכלוסיית המדינה מונה יותר מ-83 מיליון תושבים. לצד המשטר עומדים בעיקר אלה שנהנים ממנו - בעיקר החמולות והמקורבים של משמרות המהפכה, אך גם של זרועות השלטון האחרות. אלה זוכים להטבות, כמו רכישת מטבע חוץ במחיר הרשמי הזול מאוד, אספקה של מוצרים חיוניים ובראש וראשונה עדיפות בתעסוקה. אלה מהם שקיבלו הוראות חד-משמעיות להגיע למסע הלוויה, עשו כן.

מנגד יש את מחנה מתנגדי המשטר, רובו ממעמד הביניים האיראני, שחש לו זיקה מערבית וחופשית יותר. הוא גם הפעיל בהפגנות הפוליטיות.

אבל מי שמדאיגים את שלטון האייטולות, הם ההמונים שאיכלסו את הפגנות ענק נגד השלטונות לפני חודשיים. המחאות הביאו לסגירתן של ערים שלמות ונרשמו אלפי הרוגים בדיכויין. אלה ההמונים שסובלים מהמצב הכלכלי הקשה, מהאבטלה שמגיעה לפי דיווחים של מתנגדי המשטר לקרוב ל-80%, וממחסור חמור במוצרי יסוד ובשירותים בסיסיים, כמו בריאות. גם המחנה הזה חגג את חיסול סולימאני, שכן הוא סימל בזבוז מיליארדי דולרים למטרות חוץ ולפרנסת היצוא האלים של המהפכה, על חשבון הציבור וצרכיו באיראן. ככל שימשך המצב הכלכלי הקשה והעיצומים, אי-השקט בקבוצה הזו יגבר.

הכתובת על השלט: "חוגגים את מותו של הטרוריסט קאסם סולימאני. / צילום: רויטרס

שער הדולר מזנק

מדיווחי החדשות בחלק מכלי התקשורת בעולם לאחר חיסול סולימאני, ניתן היה להבין כי מדובר בעימות כמעט שווה כוחות בין ארה"ב לאיראן. האיום שנשקף מהמדינה האיסלמית אכן משמעותי, לאור מאגר כלי הנשק שעומד לרשותה והקו האידאולוגי הקיצוני שלה, שדוגל במאבק בכל מה שריח לא אסלמי/שיעי נודף ממנו. אבל בפועל איראן נמצאת באחת מנקודות השפל שלה בהיסטוריה מכמה בחינות, והחשובה שבהן היא הכלכלית.

בחינת הכלכלה האיראנית לא פשוטה בשל הניסיונות של המשטר להסתיר את המצב ואין כתמונת שער המטבע להעיד על כך. השער הרשמי עומד על 42 אלף ריאל לדולר. אבל אף אחד לא יכול לקנות דולרים במחיר הזה למעט המקורבים לצלחת וחברות ותאגידים ליצוא, שבהם שולטים משמרות המהפיכה. שערו האמיתי של המטבע האיראני בשוק השחור, כבר הגיע לאחר חיסול סולימאני ל-140 אלף ריאל - הפרש של 240%. במאי 2018, בטרם החלו העיצומים המחודשים של ממשל טראמפ, עמד השער השחור על 60 אלף ריאל לדולר - כ-100% יותר מהשער הרשמי בזמנו. בדצמבר השנה, עוד לפני החיסול, עמד השער על 130 אלף ריאל לדולר.

הריאל האיראני מתרסק מול הדלולר בשוק השחור

קרן המטבע העולמית מעריכה כי המשק האיראני הצטמצם השנה ב-9.5%. הנתון הזה מבוסס על נתונים רשמיים וכלכלנים בעולם מעריכים ששיעור הצמיחה שלילית גדול אף יותר.

שיעור האבטלה הרשמי באיראן הוא 12% ושיעור האבטלה בקרב צעירים עד גיל 30 מגיע ל-28%. אבל גם כלכלני קרן המטבע העולמית, שנצמדים לרוב לדיווחי המדינות, מטילים ספק בנתונים אלה. לפי מחקר כלכלי שנערך באוניברסיטת ברנדייס האמריקנית, האבטלה באיראן באמצע השנה שעברה הגיעה כבר ל-30% ולקרוב ל-50% בקרב צעירים. וכך גם בנתוני האינפלציה. רשמית היא מגיעה ל-30% בשנה. בפועל, לפי אותו מחקר אמריקאי היא עברה את ה-100%.

באיראן אין להשיג מוצרים רבים ותוכנית להקמת מפעלים מקומיים, שיספקו את התצרוכת המקומית, תקועה בין היתר בגלל קשיים ברכישת מכונות וציוד מחו"ל בשל העיצומים.

גם אם לא מקבלים את הנתונים האלה במלואם, ניתוח של הכלכלה האיראנית מהשנה האחרונה מראה שעשרות מפעלי ענק של תאגידים בינלאומיים נסגרו בשל העיצומים האמריקאים, חלק ניכר מתעשיית הנפט משותק ופרויקטים גדולים של פיתוח ותשתיות, שתוכננו עם גורמים בינלאומיים - נעצרו.

מחיר הנפט זינק במאות אחוזים תוך כשנה

מחפשים נתיבי סחר 

איראן משוועת למציאת דרכי מסחר עוקפות עיצומים, אבל אירופה, שהבטיחה לפעול לכך והקימה את המיזם העוקף באמצעות סחר חליפין דרך צד שלישי, לא הצליחה להכניס אליו חברות גדולות מספיק והוא מדשדש.

רוסיה, סין ולאחרונה גם יפן, מנסות לפצות על כך. סין הודו ויפן היו יבואניות הנפט הגדולות ביותר מאיראן, וכשעיצומים החלו, פסק כמעט לגמרי קו הסחר הזה. ראש ממשלת יפן שינזו אבה הגיע לביקור בטהראן בחודש שעבר, והדיונים בין שתי המדינות לקיום סחר חליפין וכן לשימוש במטבעות קריפטו לעקיפת העיצומים, מתקדמים. אבל בכל אלה אין כמובן די, ועל ראשי המדינה להכריע על הכיוון שאליו יוליכו את המדינה.

אם יימשך המצב הנוכחי, נראה עוד ועוד מחאות נגד המשטר. המחאות שדוכאו באוקטובר-נובמבר היו מהחמורות ביותר, והובילו לסגירה יזומה של מערכת האינטרנט במדינה והן גבו אלפי הרוגים ועשרות אלפי פצועים. המחאות אלה נבעו בעיקרן לא מהאכיפה ההדוקה של חוקי הדת, אלא מהמצב הכלכלי. קבוצות שסבלו מהגזירות הכלכליות בשל המצב, כמו המורים ששכרם קוצץ, נהגי המשאיות והמוניות בשל מחירי הדלק, היו הפעילות ביותר במחאות.

לכן, גל המחאות הבא הוא עניין של זמן בלבד ומשטר האייטולות מחפש דרך להראות לציבור שיש תקווה. על הענף הזה אמונים הנשיא רוחאני ושר החוץ זריף, שפועלים באירופה ובמזרח הרחוק להשיג אופק כלכלי, להרחיב את המסחר ובעיקר למצוא נתיב ליצוא הנפט, זרם המזומנים העיקרי למשק האיראני. עד כה מאמציהם הוכתרו בהצלחה חלקית בלבד. 

עוד כתבות

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר