נפט, גז ופליטים: "ועידת שלום" לעתיד לוב נפתחת בברלין

נשיא רוסיה פוטין, נשיא טורקיה ארדואן, שר החוץ האמריקאי פומפאו ונציגים בכירים רבים אחרים מתכנסים היום בברלין לוועידה מיוחדת באירוח הקאנצלרית מרקל בנוגע לעתיד לוב • שר החוץ האיטלקי לואיג'י די-מאיו: "לאירופה יש הכי הרבה מה להפסיד"

ח'ליפה חפתר, ראש הצבא הלובי הלאומי / צילום: Philippe Wojazer, רויטרס
ח'ליפה חפתר, ראש הצבא הלובי הלאומי / צילום: Philippe Wojazer, רויטרס

ברלין. המרחב האווירי מעל מרכז ברלין נחסם, רחובות שלמים נסגרו ואבטחה מוגברת נרשמה היום בבירת גרמניה, בזמן שנציגי שני המחנות הנלחמים בימים אלה על השליטה בלוב - ונציגי המדינות המגבות אותן - יתכנסו סביב שולחן הדיונים ל"וועידת שלום" שנועדה להבטיח את היציבות במדינה הצפון-אפריקאית.

מנהיג הצבא הלאומי של לוב (LNA), הגנרל חליפה חפתר, הנתמך מאחורי הקלעים על ידי איחוד האמירויות, מצרים, ירדן ורוסיה (בין השאר) יגיע היישר מזירת הקרבות לברלין, כמו גם ראש ממשלת ההסכמה הלאומית (GNA), פאיז מוסטפא אל־סראג', הנתמך על ידי טורקיה. לפי דיווחים אחרונים, כוחותיו של חפתר מונעים ביממה האחרונה יצוא נפט לובי מחמישה נמלים במזרח ובמרכז המדינה הנמצאים בשליטתם, בין השאר כדי להפעיל לחץ על הצד הנגדי בדיונים היום.

גם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, נשיא טורקיה רג'אפ טייפ ארדואן ושר החוץ האמריקאי מייק פומפיאו צפויים להגיע לוועידה, המתכנסת באירוחה של הקאנצלרית אנגלה מרקל ובהשתתפות צדדים אירופיים המעורבים בנעשה בלוב - במיוחד צרפת ואיטליה.

המצב בלוב הידרדר בחריפות מאז אפריל 2019, אז פרש הגנרל חפתר מהממשלה והורה לכוחות הנאמנים לו, שמקורם במזרח המדינה, לנסות ולכבוש את טריפולי, ועל ידי כך להשתלט על הממשלה ועל כספי הנפט (יותר מ-22 מיליארד דולר בשנה האחרונה, א"א) המגיעים למדינה. הצורך של שני הכוחות בנשק, ביחד עם העובדה שללוב יש עתודות נפט אדירות, מספר הפליטים השוהים בה והאפשרות שלה לקחת חלק בקרבות הגז בים התיכון - הפכו אותה מאז לזירת קרבות של אינטרסים מנוגדים.

"לאירופה יש הכי הרבה מה להפסיד מהמלחמה בלוב", אמר שר החוץ האיטלקי לואיג'י די-מאיו, שהיה מעורב בניסיונות התיווך בין הצדדים בחודשים האחרונים, בראיון למגזין "דר שפיגל". איטליה נחשבת לאחת התומכות היחידות באל-סראג', אם כי באופן סמלי בלבד, בשל ההסכם שכוננה אתו המונע מפליטים מרחבי אפריקה להפליג לאיחוד מחופי לוב. עם זאת, איטליה לא הסכימה לספק נשק לראש הממשלה, שפנה לפיכך לטורקיה. "אירופה איבדה את הצדדים בלוב מכיוון שלא סיפקה נשק לאף אחד מהם", ציין די-מאיו, ואמר כי זה היה השלב שבו מדינות אחרות נכנסו לוואקום.

מפת לוב - הגנרל חפתר השתלט על רוב המדינה
 מפת לוב - הגנרל חפתר השתלט על רוב המדינה

טורקיה במיוחד נחלצה לעזרת טריפולי. עוד בנובמבר חתם ארדואן על הסכם עם אל-סראג' על שיתוף פעולה כלכלי וביטחוני. לפי דיווחים ב"גרדיאן", כ-2,000 מורדים סורים לשעבר שמומנו על ידי טורקיה נשכרו על ידי הממשלה בלוב ב-2000 דולר לחודש, לחצי השנה הקרובה. בצד השני, כחלק מכוחותיו של חפתר, לוחמים גם שכירי חרב רוסים, לפי הדיווחים. חלק גדול מהמלחמה מתנהל באמצעות מל"טים, דיווחו כלי התקשורת.

מבחינה סמלית ומעשית, הפסגה מפגינה את הנכונות האירופית להתערב ולנסות לתווך ברגע האחרון בבעיה ההולכת ומסלימה בלוב. המדינה שרויה באנרכיה מאז הפלת הרודן מועמר קדאפי ב-2011. בלוב שוהים כיום לפחות כ-700 אלף מהגרים בלתי חוקיים מרחבי אפריקה המעוניינים לעבור לאירופה. ההצעות על שולחן הדיונים היום מדברות על אכיפת שביתת נשק מקיפה - כולל כיבוד של אמברגו הנשק שהוטל על האזור על ידי האו"ם ושליחת כוחות שמירת שלום של האו"ם למדינה. מסיבת עיתונאים צפויה להתקיים ב-14:00 (שעון ישראל).