גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מועצת התאגיד הכריעה: סמכויות ברוך שי יוגבלו

מועצת תאגיד השידור קבעה כי מנהל חטיבת החדשות ברוך שי יחזיק בסמכויות העריכה וקביעת התוכן בלבד, ואילו בכל הנוגע לניהול העובדים ההכרעה הסופית תהיה בידי המנכ"ל אלדד קובלנץ ● בתוך כך, מתיחות רבה בין קובלנץ לבין חלק מחברי המועצה

ברוך שי, מנהל חטיבת החדשות בתאגיד השידור "כאן" / צילום: גילי שם טוב
ברוך שי, מנהל חטיבת החדשות בתאגיד השידור "כאן" / צילום: גילי שם טוב

מועצת תאגיד השידור הציבורי "כאן" הסדירה את מאזן הכוחות שבין מנכ"ל חטיבת החדשות ברוך שי למנכ"ל התאגיד אלדד קובלנץ - ולא לטובתו של שי: ל"גלובס" נודע כי במועצה נקבע כי מנהל חטיבת החדשות בתאגיד יחזיק בסמכויות העריכה וקביעת התוכן בלבד; ואילו סמכויות ניהוליות משמעותיות - כמו אישור על שכירת עובדים או פיטוריהם, כל מה שקשור ב-look and feel של החטיבה (בעיקר בענייני המהדורה), האריזה והמעברונים - בכל אלה ההכרעה הסופית תהיה בידי מנכ"ל התאגיד קובלנץ.

מועצת התאגיד החלה לעסוק בגבול הדק שבין הסמכויות כבר לפני מספר חודשים, בעקבות ביקורת קשה של חלק מחברי המועצה על ביצועי חברת החדשות מצד אחד, וטענות של גורמים מחוץ לתאגיד, בהם עמותת "הצלחה", על התערבות בניהול חטיבת החדשות של קובלנץ.

חוק השידור הציבורי מסדיר את תפקידו של מנהל חברת החדשות וקובע כי "בענייני היום, במסגרת תקציב חברת החדשות, יהיה מנהל חטיבת החדשות העורך הראשי. בביצוע תפקידו זה יפעל מנהל חטיבת החדשות באופן עצמאי". אולם, מאחר שחברת החדשות היא חלק חשוב מהתאגיד, ועל התאגיד מופקד המנכ"ל, יש לו אחריות כוללת. האם ההכרעה הסופית של שכירת כוח-אדם - נושא בעלת חשיבות משמעותית בחברת חדשות שיש לו גם משמעות כלכלית נכבדה - היא בידי המנכ"ל או מנהל החטיבה?

המועצה כבר לא "בכיס של קובלנץ"

אל השאלות שהגיעו מחוץ לתאגיד השידור הצטרפה ביקורת חריפה בתוך מועצת התאגיד על ביצועי חטיבת החדשות באופן כללי, ועל תפקודו של שי באופן ספציפי. מי שהוביל את הקו התקיף והביקורתי היה חבר המועצה שלומי שטיין, שבישיבת מועצה סוערת שנערכה לפני מספר חודשים התמקד בעיקר בביצועים הלא מבריקים של החטיבה מבחינת נתוני רייטינג ואי-הצלחתה בקביעת סדר יום. על-פי מקורבים, שטיין מתח ביקורת חריפה, בין היתר, על משדר הבחירות ועל התוצאות שהוא הניב למרות השקעה כספית גבוהה.

באותה ישיבה דנו חברי המועצה בהיררכיה הניהולית שאמורה להתקיים בין מנהל חטיבת החדשות למנכ"ל התאגיד. עו"ד רונן ריינגולד, שכיהן אז בתפקיד היועץ המשפטי, הסביר כי החוק מעורפל ואינו חד-משמעי בנושא, ועל המועצה להחליט ולגבש מדיניות. במועצה קבעו כי התערבותו של קובלנץ עולה בקנה אחד עם המותר על-פי חוק, אך עם זאת החליטו להגדיר גבולות גזרה במטרה לדייק את רמת המעורבות של המנכ"ל בחטיבה.

על פניו, חלוקת התפקידים כפי שהוגדרה על-ידי המועצה מחלישה את שי ומחזקת את קובלנץ, ויש בה כדי לאותת על כוחו של קובלנץ בתוך המועצה. אולם בפועל התמונה מורכבת יותר. נזכיר כי רק לפני מספר חודשים זכה קובלנץ במכרז על תפקיד מנכ"ל התאגיד. מתוך תשעה חברי מועצה צידדו שבעה בבחירתו, ורק היו"ר גיל עומר וחבר המועצה דוד אלכסנדר (שהיה חבר בוועדת האיתור) צידדו דווקא במי שהתמודד מולו - יורם מוקדי, לשעבר סמנכ"ל הוט. מאז הקמת התאגיד המועצה נתפסה כ"יושבת בכיס של קובלנץ", ולכן הבחירה בו לא הפתיעה איש.

אבל שלא לייחוס מקורבים בתאגיד מספרים כי בחודשים האחרונים מאז שקובלנץ נבחר לתפקיד המנכ"ל הקבוע, חל שינוי במערכת היחסים שבינו לחברי המועצה. על-פי אותם גורמים, שוררת כיום מתיחות רבה בין קובלנץ לבין חלק מהחברים, ומעת לעת הם נוקטים מולו צעדים לעומתיים. למשל: קובלנץ, כך טוענים המקורות, ביקש להאריך בשנה נוספת את שיתוף-הפעולה של התאגיד עם קשת והתוכנית "הכוכב הבא לאירוויזיון" - בקשה שיש להניח שהייתה עוברת בקלות עד לפני זמן לא רב, אך המועצה לא קיבלה את בקשתו והחליטה על הפסקת שיתוף-הפעולה כבר השנה.

ממתינים לאיוש המועצה החדשה 

מתוך כוונה להגן על עצמאות תאגיד השידור הציבורי, הגוף היחיד שמפקח על פעילותו ויכול להחליט בנושאים כבדי-משקל כמו הדחת מנהל חטיבת חדשות או מנכ"ל, הוא מועצת התאגיד. לכאורה, מתיחות חריפה עם חברי המועצה הייתה עלולה להעלות לסדר היום אפשרות של הדחת מי מהדמויות הבכירות.

ואכן, לפני מספר חודשים היה בתאגיד מי שטרח להפריח בלוני ניסוי על כוונות לפעול להדחתו של שי. אולם למרות הביקורת הקשה על הישגי חטיבת החדשות והמתיחות מול קובלנץ, נראה לא סביר שחברי המועצה ינקטו צעדים קיצוניים. בין היתר כי הם נמצאים לקראת סוף הקדנציה שלהם, ובאפריל אמורה להיבחר מועצה חדשה, ועל בחירתה מופקד השופט אילן שיף העומד בראש ועדת איתור.

נזכיר כי מועצת התאגיד כבר פועלת בחסר של שלושה חברים שפרשו. בתקופה האחרונה בחרה ועדת האיתור שני מועמדים סופיים שמצאה כמתאימים להחליף שניים מתוך השלושה, והם אמורים לקבל את אישור שר התקשורת, אך בינתיים כלל לא ברור אם ניתן לקבל את אישורו בתקופה בה מכהנת ממשלת מעבר. באפריל תידרש ועדת האיתור להחליט מה היא עושה לגבי איוש תשעת חברי המועצה הפעילים כיום - האם היא מעריכה את כהונתו של מי שיהיה מעוניין בכך, או שתפעל לגיוס חברי מועצה חדשים.

בסיטואציה הנוכחית נדמה שכולם משלמים מחיר מסוים: גורמים בתאגיד מציינים כי בחודשים האחרונים שי, שבעבר לא היסס להתנגד למהלכים שיזם קובלנץ, יותר נוטה ליישר קו - וכך אפשר לראות קידום ויחסי ציבור של תכני התאגיד בתוך תוכניות חטיבת החדשות - דברים שבעבר שי התנגד להם לחלוטין.

בחודשים שאחרי בחירתו אולי קל יותר לקובלנץ לנהל את התאגיד, והיכולת של המועצה להצר את צעדיו מוגבלת - אולם במקום שכן ניתן, נראה שהם לא מהססים לעשות זאת. 

כך או כך, הדרמה הגדולה תתרחש ככל הנראה כשיתברר כיצד תאויש המועצה החדשה ומי יהיה העומד בראשה.

ממועצת "כאן" נמסר בתגובה: "ארבע שנים מהקמתו המורכבת והמאתגרת, התאגיד נמצא בהליך של גיבוש תוכנית אסטרטגית לכלל החטיבות ובהן גם חטיבת החדשות. החוק קבע כי מנהל חטיבת החדשות הוא העורך הראשי של שידורי החדשות ותוכניות בענייני היום, ויפעל באופן עצמאי לעניין שידורים אלה, כולל קליטת עיתונאים בחדשות. הנוהל החדש מסדיר את חלוקת הסמכויות בין המנכ"ל למנהל חטיבת החדשות, תוך שמירה מלאה על כוונת המחוקק. בעניין 'הכוכב הבא' - בפני מועצת 'כאן' הוצגה עמדת ההנהלה, ובהתאם לה קיבלה המועצה את החלטתה. מועצת התאגיד והנהלת התאגיד עובדים בשיתוף-פעולה מלא".

שידור חוזר: בתאגיד מחפשים משנה למנכ"ל, שוב

בתאגיד השידור הציבורי מחפשים שוב משנה למנכ"ל. לפני מספר ימים התפרסמה מודעה שהזמינה מועמדים שמעוניינים בתפקיד להגיש מועמדותם, זאת לאחר שמודעה כמעט זהה התפרסמה כבר לפני שבעה חודשים, אולם המכרז כפי שהתפרסם אז נגנז.

תפקיד המשנה למנכ"ל "כאן" לא היה קיים עד עתה בתאגיד. אומנם בחוק התאגיד הוקצה תקן לתפקיד, ובעבר אף נבחנה האפשרות לקדם בחירה כזאת, אך מאחר שתפקיד המנכ"ל הוגדר כזמני, נראה היה מיותר לקדם מהלך שכזה.

במאי שבנה שעברה, שבועות ספורים לאחר שאלדד קובלנץ, מי שכיהן מאז הקמת התאגיד בתפקיד מנכ"ל הזמני, מונה לתפקיד המנכ"ל הקבוע, ההחלטה למנות לו משנה הפכה לסבירה יותר, והמהלך יצא לדרך.

בתוך זמן קצר פורסם מכרז שהגדיר את תפקיד המשנה באופן הבא: "שותף למנכ"ל בניהול התאגיד בהיבטים המינהלים והלוגיסטיים ומבצע פעולות נוספות ככל הנדרש בהתאם למדיניות המועצה ולהנחיית המנכ"ל. המשנה אמור להיות שותף בהגדרת היעדים וגיבוש תוכניות העבודה של היחידות השונות, באחריותו להטמיע מתודולוגיות לניהול ולביצוע מעקב ובקרה על עמידה ביעדים ומימוש תוכניות עבודה, אחריות ישירה על תחומי המנהל, משאבי אנוש כספים ותפעול. כמו כן, הוא אמור לייצג את התפקיד בפורומים שונים רגולטוריים, ממשלתיים ומקצועיים".  

המכרז הסתיים, מועמדויות הוגשו, אולם משנה למנכ"ל לא נבחר, ובפועל המכרז נגנז. לפי גורמים מקורבים לתאגיד, במועצה הייתה מחלוקת לגבי התכונות הנדרשות לצורך מילוי תפקיד זה: נבהיר כי מנכ"ל התאגיד הוא על-פי חוק גם העורך הראשי, וחלק נרחב מעיסוקיו קשור בתוכן ולא במנהלה. ולכן, קובלנץ וחברי מועצה אחרים סברו כי רצוי שהאדם שייבחר יהיה בעל חוזקות בתחום התוכן. מנגד, אחרים התעקשו כי יש לתת למנכ"ל חיזוק דווקא בתחומי האדמינסטרציה והניהול, ולכן יש לחפש דמות מינהלן. בסופו של דבר ניצחה האסכולה שדגלה בחיפוש מינהלן, והמודעה פורסמה מחדש באופן זהה - רק בפער של שבעה חודשים.

עוד כתבות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל