גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדינת ניו המפשייר מגישה: הסנאטורית איימי

נפלאות הפוליטיקה האמריקאית מעניקות לפעמים יותר חשיבות למקום השלישי מאשר לראשון או לשני. השלישית המפתיעה בניו המפשייר אתמול היתה סנאטורית בת 59 ממינסוטה, המנסה להציל את הדמוקרטים מפני פנייה חדה מדיי שמאלה

איימי קלובוצ'אר / צילום: פיית' ניניואגי, רויטרס
איימי קלובוצ'אר / צילום: פיית' ניניואגי, רויטרס

תהליך ההצבעה בבחירות המקדימות לנשיאות ארה"ב נמשך ארבעה חודשים: מתחילת פברואר עד תחילת יוני. במהלכו מצביעות 50 מדינות, ועוד כמה "טריטוריות" שאינן מדינות.

מה יכולה לעולל מדינה קטנטנה, המצביעה בשלב המוקדם מאוד של ההתמודדות? האם היא מסוגלת להכריע את הכף? לא, מובן שלא. האם היא מסוגלת לטרוף את הקלפים? לפעמים. האם היא מסוגלת להשפיע על מצב הרוח? קצת.

מה מייצגת בדיוק ניו המפשייר, בקצה הצפון־מזרחי של ארה"ב, עם אוכלוסייה המעמידה אותה במקום ה-40 בין 50 המדינות, עם פחות משני אחוזים של שחורים (לעומת שיעור ארצי של 12%), עם פחות מארבעה אחוזים של היספאנים (18%)? תשובה על השאלה הזו אין ברירה אלא לחפש בהיסטוריה.

ברני סנדרס, שנחל אתמול ניצחון דחוק בבחירות המקדימות של המפלגה הדמוקרטית בניו המפשייר, ניצח גם לפני ארבע שנים. לא סתם ניצח, אלא מחץ את הילרי קלינטון, בהפרש של 20% ויותר. לא עזר לו. היא זכתה במועמדות המפלגה לנשיאות. שמונה שנים קודם, הילרי קלינטון גברה על ברק אובמה, אם גם בהפרש קטנטן. אבל הוא זכה במועמדות המפלגה.

האסוציאציות של 1992

ניו המפשייר חשובה לאו דווקא מפני שהיא מניחה את הכתר על ראשו של המנצח. היא חשובה מפני שהיא מסוגלת להאריך את תוחלת החיים של מועמדים, או לחשוף את חולשותיהם.

ב-2008, הילרי קלינטון נחלה תבוסה מרה באיווה, ומכל רחבי המערכת הפוליטית נשמעו הערכות שהיא מחוסלת. ניצחונה בניו המפשייר הציל את מועמדותה, ובסופו של דבר היא כמעט גברה על אובמה.

ב־1992, מועמדותו של ביל קלינטון לנשיאות הייתה תלויה על בלימה. גילויים על אהבותיו ועל בגידותיו, וכן על התחמקותו מגיוס למלחמת וייטנאם, מילאו את התקשורת. הוא הגיע למקום השני בניו המפשייר, הכריז ניצחון, ונשאר בחיים. אני זוכר אותו עומד על הבמה ומכריז בקול צרוד מן הרגיל, שהוא יזכור לניו המפשייר את חסד נעוריה "עד שימות אחרון הכלבים".

מעניין להיזכר מה קרה למנצח של 1992. הוא היה סנאטור ממדינה שכנה. שמו היה פול סונגאס, והוא ייצג את מסצ'וסטס, שרוב תושבי ניו המפשייר מתגוררים סמוך לגבולה, קוראים את עיתוניה וצופים בטלוויזיה שלה. סונגאס גבר על קלינטון בהפרש של 8% ויותר, גדול בהרבה מהפרש ניצחונו של סנדרס אתמול. גם סנדרס חב את ניצחונו להיותו סנאטור של מדינה שכנה, ורמונט.

צריך להודות שהדמיון מוגבל. בניגוד לסנדרס, סונגאס לא עמד בראש תנועת המונים, עם רשת רחבה של תומכים בכל רחבי ארה"ב. הוא ניצח רק בשבע מדינות, ומועמדותו דעכה עד מהרה.

להרים מן הקרשים

אף על פי כן, חשיבותה הגדולה ביותר של ניו המפשייר היא התפקיד שהיא ממלאת במשחק הציפיות. כפי שהוכיח ביל קלינטון, המקום הראשון יכול להיות חשוב פחות מן ההפתעה שמנחיל המקום השני, או אפילו השלישי. ההפתעה היא המרימה מועמדים מן הקרשים, ומפיחה בהם רוח חיים.

זה פחות או יותר הסיבה שבגללה אני מציע לראות בסנאטורית איימי קלובוצ'אר את הנשכרת העיקרית מן ההצבעה בניו המפשייר. היא הגיעה למקום השלישי, עם 19.7% של הקולות. שבוע אחד קודם, רוב הסקרים חזו לה בין שליש לרבע השיעור הזה. הציפיות היו שהיא תעמוד היום בפני שוקת שבורה. תחת זאת היא יוצאת מניו המפשייר עם רוח גבית עזה.

קלובוצ'אר, בת 59, המייצגת את מדינת מינסוטה בסנאט בוושינגטון, חייבת את זינוקה להופעה מבריקה בוויכוח טלוויזיה בליל השבת שעבר. אני מתקשה להיזכר אימתי הצלחה בוויכוח שיפרה באופן כה דרמטי את מצבו של מועמד, שהיה שולי לחלוטין עד הוויכוח.

חשיבות הישגה של קלובוצ'אר אינה קשורה רק באישיותה, כי אם בתוכן מועמדותה: היא חותרת אל המרכז הפוליטי. היא הייתה היחידה בוויכוח שהרימה את ידה, כאשר המנחה שאל מי מן הנוכחים מוטרד מן התווית "סוציאליסט", שעונד הסנאטור סנדרס. "אינני חושבת שאנחנו נצליח להכות את טראמפ, אמן הפילוג, באמצעות פילוג... הסיוט הגדול ביותר של טראמפ הוא מועמד שימשוך מצביעים מן המרכז. מצביעים שקצה נפשם ברעש ובשטויות של ציוציו ושל שנאותיו".

את הדגל הזה הניף מלכתחילה ג'ו ביידן, סגן הנשיא בממשל אובמה. במשך חודשים ארוכים, סקרי דעת הקהל חזו לו ניצחון קל על יריביו במפלגה - ועל פני טראמפ עצמו. סימני החולשה ניכרו בביידן מלכתחילה. הופעתו בוויכוחי הטלוויזיה הייתה בדרך כלל חיוורת ועתירת מעידות. הוא גם נקלע לעמדת התגוננות בגלל החשדות (הלא מבוססים כשלעצמם) שהוא התערב כדי להעניק טובות הנאה פיננסיות לבנו האנטר, כאשר החזיק בתיק אוקראינה בממשל אובמה.

טקטיקה או רעיונות

המאבק על מועמדות המפלגה הדמוקרטית מתנהל בשני מישורים. אחד הוא המישור הטקטי: איך להוציא את דונלד טראמפ מן הבית הלבן; שני הוא המישור הרעיוני: מה יעשו הדמוקרטים אם יחזרו אל הבית הלבן.

סנדרס דיבר על "טרנספורמציה", ואפילו על "מהפכה", בעניינים כמו ביטוח בריאות כללי, חלוקה מחדש של המשאבים, "כלכלה ירוקה", חינוך גבוה חינם, קיצוץ דרסטי של תקציב הביטחון וכדומה.

אי הצלחתו של ביידן להציב משקל נגד התחוורה בשבוע שעבר באיווה. הוא הגיע למקום הרביעי. אתמול בניו המפשייר הוא הגיע למקום החמישי, עם 8%. גורלו תלוי עכשיו בהצבעה במדינת דרום קרוליינה, בעוד שבועיים. שם, 60% מן המצביעים הדמוקרטיים הם שחורים, והסקרים מראים שביידן הוא מועמדם המועדף.

השיא המוקדם של פיט

המנצח המפתיע באיווה היה פיט בוטג'ג', בן 38, לשעבר ראש עיר קטנה במדינת אינדיאנה. אתמול, הוא חזר ונחל הישג יוצא מגדר הרגיל בניו המפשייר, 24.4%, רק אחוז וחצי פחות מסנדרס. רק לפני חצי שנה הוא היה בחזקת בן בלי שם. גיחתו מאלמוניות לסף ניצחון תירשם בספרי דברי הימים.

בוטג'ג', כמו קלובוצ'אר, מחפש מקום טוב באמצע, ומזהיר מפני תפיסה מרובה אידיאולוגית בנוסח סנדרס. הוא עושה כן בכישרון ניכר: בליטוש לשוני, בהיגיון צרוף, באיפוק ובחן. אבל...

אבל הרושם הוא שניצחונותיו המבריקים בשבועיים האחרונים הביאו אותו אל שיא מוקדם. אמנם יש לו בסיס כספי איתן, והוא יוכל להמשיך לפחות עד סוף החודש הבא. אולם הסקרים מראים שאין לו שום תמיכה בין שחורים או היספאנים. ב"שום תמיכה" אנחנו מתכוונים בדיוק לזה: אפס. מכאן ואילך אי אפשר לסמוך רק על קולותיהם של לבנים בעלי הכנסות גבוהות, או גבוהות יחסית.

בלומברג, הנה הוא בא

אם לא ביידן ואם לא בוטג'ג', נשארו רק שניים: איימי קלובוצ'אר - ומייקל בלומברג, ראש עיריית ניו יורק, המיליארדר היוצק כמויות עצומות של הונו הפרטי אל תוך קופת הבחירות שלו.

בלומברג עדיין לא עמד בשום מבחן. הוא השתמט מן הבחירות של איווה ושל ניו המפשייר; הוא עומד להשתמט מן הבחירות בנוואדה (בשבוע הבא) ובדרום קרוליינה. הוא מטיל את יהבו על "יום שלישי הגדול": 15 מדינות שיצביעו ב־3 במרץ.

בלומברג ישתתף בוויכוח הטלוויזיוני הראשון שלו ביום ד' הבא. זה יהיה מבחן מעניין מאוד לכל הנוגעים בדבר. לנוכח סימני קריסתו של ביידן, הוויכוח הזה יהיה לא רק בין שמאל למרכז, אלא גם בין מרכז למרכז: בוטיג'יג', קלובוצ'אר ובלומברג ינסו לשכנע את הצופים שכל אחד מהם ראוי יותר לאסוף את שברי ביידן.

מוטב שייזהרו, כי אפשר שהם יסיימו בפיזור שבריה של המפלגה הדמוקרטית. כמות שהיא כרגע, היא ממלאת את רוב ציפיותיו של דונלד טראמפ.

____________________

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד 4 כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן