גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שמיים סגורים: עוד ועוד חברות תעופה מפסיקות לטוס לישראל, גם הטיסות לארה"ב בסכנה

נגיף הקורונה פגע פגיעה אנושה בענף התיירות והתעופה ● עפ"י התחזיות, ההפסדים בענף יעלו על 100 מיליארד דולר • כיצד מגיבות חברות התעופה לסגר הישראלי, ומה תרחיש האימה של חברת אל על? • צ'ק-אין לסופ"ש

מדידת חום לנוסעת על טיסה יוצאת מסין / צילום: Associated Press
מדידת חום לנוסעת על טיסה יוצאת מסין / צילום: Associated Press

נגיף הקורונה חולל צונאמי של ממש בעולם התעופה. מדי שבוע נשברים שיאים חדשים, שלא במקרה כבר הובילו להגדרה של משבר הקורונה כחמור ביותר בענף התעופה בשנים האחרונות. ארגון התעופה העולמי יאט"א פרסם תחזית קודרת לפיה הפסדי חברות התעופה יצטברו למספר אסטרונומי של 113 מיליארד דולר. אילו שיאים חדשים זומנו לנו השבוע בצל הקורונה?

נוסעים בורחים מטיסה רגע לפני ההמראה

השבוע כינס משרד הבריאות מסיבת עיתונאים, במסגרתה הכריז על הוספת מדינות לרשימת היעדים שמהן נדרש בידוד של 14 ימים. המדינות החדשות שנוספו לרשימה הן שווייץ, אוסטריה, גרמניה, צרפת וספרד.

אם חשבנו שהכנסת איטליה לרשימה היה בבחינת "גיים צ'יינג'ר", הרי שהכנסת היעדים הכי פופולריים באירופה לישראלים, ומקור גדול לתיירות הנכנסת לישראל לרשימה, זה בבחינת דרמה.

מסיבת העיתונאים התכנסה בשעות אחר-הצהריים, בדיוק בשעה שבה ישבו נוסעים בטיסת איזי ג'ט לפני המראה לברלין. הטלפונים עוד לא הופעלו במצב טיסה, כך שהחדשות שהתקבלו לטלפונים הובילו חלק מהנוסעים לקום ממקומם ולמהר לרדת מהמטוס.

הנוסעים החליטו שלא שווה להם לנסוע לכמה ימים לברלין ואז לשבת 14 ימים בבידוד. לא נוסע אחד ולא שניים - גל של נוסעים לקחו את הטרולי וברחו מהמטוס. בשלב מסוים הדיילת נאלצה לכרוז כי "בעקבות החדשות שמתפרסמות כעת בתקשורת הישראלית, לפיהן תצטרכו להישאר בבידוד אחרי החזרה לישראל, יש כאן נוסעים שמעדיפים לרדת מהטיסה. יש גם כאלה, כמוני למשל, שמעדיפים לטוס לברלין. תתנהגו כמבוגרים אחראיים ותקבלו החלטה: לטוס או לרדת".

יש להניח כי הסיטואציה הזו התרחשה לא רק במטוס איזי ג'ט. נוסעים שהגיעו לשדה התעופה, עשו סיבוב פרסה ושבו הביתה. מה שמרתיע רבים הוא כאמור הבידוד - יותר מהחשש להידבק במדינת היעד, בעיקר עבור עצמאים שבידוד הוא גזר דין משמעותי לעסק שלהם.

שמיים סגורים

מי זוכר שהיינו גאים בכך ש-140 חברות תעופה טסות לישראל? השמיים שנפתחו הולכים ונסגרים. הביקוש הנמוך מלכתחילה לטיסות צנח עם הוספת 5 המדינות ממערב אירופה לרשימה. לצד החשש מבידוד, העובדה שזרים לא יוכלו להיכנס לישראל מהמדינות הללו, סוגרת את האופציה לתיירים לבוא לישראל.

היה זה עניין של זמן עד שחברות תעופה יבינו שעליהן לבטל את הקווים לישראל. מהלכים דרמטיים כאלה התרחשו בפעם האחרונה שנורו טילים לכיוון נתב"ג. זו החלטה קיצונית ודרמטית, אם כי מחויבת המציאות: מטוס ריק - כפי שתמונות רבות וסרטונים שמועלים לרשתות החברתיות בימים אלה מעידים - הוא לא רק מראה מדכא אלא גם הפסד כספי צורם.

לופטהנזה הייתה הראשונה להכריז רשמית על עצירה של לפחות 70 טיסות בשבוע (כולל של סוויס ושל אוסטריאן איירליינס). רינאייר הודיעה על ביטול של עשרות טיסות בקווים לגרמניה, איטליה וצרפת; כמוה גם וויז אייר; איבריה מבטלת טיסותיה לספרד; ואין ספק כי היד עוד נטויה.

התוצאה מסגירת השמיים היא שאל על נכון לעכשיו טסה בלעדית לשורה של יעדים באירופה - אולם גם היא מצמצמת אותם מדי יום. לטוס "סולו" ליעד הוא מצב חלומי בימים כתיקונם, אבל מצב אבסורדי כיום. אלפי ישראלים ואלפי תיירים נתקעו עם ביטול הטיסות באופן מיידי. אל על יכולה להמשיך לשרת את הקו הזה לשם החזרת הישראלים והוצאת התיירים מכאן. וכשזה ייגמר - גם היא תיאלץ להיפרד מהקווים הללו, בדיוק כפי שהיא נאלצה לעשות עם הקו לבנגקוק שפעל על אש קטנה עד שלא היה בו צורך וביקוש.

הרשימות 

באילו רשימות ישראל נמצאת? כל מדינה מגבשת לה רשימה, מחמירה יותר או מחמירה פחות. הרשימה כוללת מדינות "נגועות" שמהן הכניסה נאסרת, וברוב המדינות מדובר בשלב זה בסין, בדרום קוריאה, באיראן ובאיטליה.

בישראל כאמור הרשימה ארוכה וכוללת 19 מדינות. מדובר באותן מדינות שזרים שהגיעו מהן או ששהו בהן לא יוכלו להיכנס לישראל.

רשימת המדינות מהן זרים לא יוכלו להכנס לישראל / צילום: צילום מסך

באתרי חברות התעופה מפרטים לנוסעים באילו מדינות הם לא רצויים: באתר של חברת התעופה הספרדית איבריה מפורט במידע לנוסעים כי המדינות שאליהן הם לא יוכלו להיכנס הן ישראל, איי סלומון ונאורו. "אלה המדינות היחידות שאסרו כניסה של נוסעים המגיעים מספרד".

תרחיש רע יותר יכול להתקיים אם גם המדינות שישראל סגרה את השערים מהן אליה (נניח גרמניה, צרפת או ספרד) יבחרו לסגור את שעריהן לישראלים. לא רוצים אותנו? אל תבואו גם אתם.

התיירים 

"בידוד? על מה אתה מדבר?". יומיים אחרי הנחיות משרד הבריאות לפיהן יש להיכנס לבידוד רטרואקטיבי ממדינות אירופה המוזכרות מעלה, שוטטו להם בהנאה קבוצות של תיירים ברחבי תל-אביב-יפו. בכיכר השעון, מקום מפגש מוכר לתיירים, הייתה קבוצה של כמה עשרות שהגיעו לישראל מדיסלדורף.

חבר שפגש באותה הקבוצה פצח עימם בשיחת "הסבר פניך לתייר" ועל הדרך גילה לאחת מחברי הקבוצה כי עליהם להיכנס לבידוד. "איזה בידוד? על מה אתה מדבר?", שאלה חצי מופתעת-חצי חשדנית לנוכח הבשורה שלא ציפתה לשמוע מעובר אורח. "אין לנו מושג על מה אתה מדבר", הטיחה בו מטיילת אחרת. "מה פתאום בידוד?".

ואכן, ההנחיות לתיירים מובילות, כפי שכבר כתבנו במדור זה, למבוכה גדולה שכוללת התנהגות לתיירים כאילו הם מצורעים. אבל איך אפשר לעדכן את אלפי התיירים שנמצאים בארץ שנגזר גורל טיולם לשהות בין ארבע קירות?

לפי רשות ההגירה והאוכלוסין, בישראל שוהים כעת כ-8,000 תיירים מהמדינות הללו. 8,000 אנשים שאמורים להיכנס לבידוד. כמה מהם אכן עושים זאת? כמה מהם מכירים את ההנחיה? זאת ועוד, משרד הביטחון הטיל סגר על בית לחם. רבים מהתיירים שמגיעים לישראל משלבים ביקור בבית לחם במסלול סיורים מאורגן. התוצאה היא שמי שמבקר בבית לחם, נדרש לעזוב מיידית את ישראל ומועבר לנתב"ג.

בלשכת התיירות הנכנסת ממליצים למארגנים לעדכן את תוכניות הסיור ולא להיכנס לבית לחם, "בכדי לא להידרש לחלום בלהות הזה". התיירות הנכנסת בקבוצות צנחה עד כה ב-70% מהיקפה.

הקורונה תכבוש את אמריקה?

בכל הנוגע לתעופה, בדגש על אל על - העיניים נשואות לארה"ב. אחרי מקרה המוות בקליפורניה והתפשטות המחלה שכבר הדביקה 236 תושבים בארה"ב וגבתה את חייהם של 15 אנשים, החשש הגדול הוא מסגירת השערים לארה"ב וממנה.

התגשמות החשש תהיה בבחינת מכה אנושה לאל על, שרבות מטיסותיה הם בקווים לצפון אמריקה - בהם ניו יורק, לוס אנג'לס, לאס וגאס, מיאמי, סן פרנסיקו, ובקרוב אמור להיות מושק הקו לשיקגו (מה שעשוי בהחלט להידחות).

יחד עם אירופה שנסגרת בימים אלה, המזרח הרחוק שכבר נסגר, דילול טיסות לארה"ב הוא תרחיש רע מאוד לאל על, והוא כבר לא נראה דמיוני עם משנה הזהירות שנוקט משרד הבריאות באשר למדינות שמתווספות ל"רשימת הבידוד". האם בהיבט המדיני תתאפשר סגירה של הידידה הגדולה ביותר של ישראל?

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?