"הרשימה המשותפת תעשה הכל כדי למנף את ההישג שלה"

לאחר שלא קיבל שיחה מגנץ כיתר ראשי המפלגות המרכיבות את הרשימה המשותפת, גם יו"ר בל"ד השתתף בפגישה, שמטרתה הייתה בחינת אפשרות לשיתוף פעולה בכנסת • טיבי: "נשוב להיפגש שנית אחרי שנגבש עמדות"

אחמד טיבי, לאחר הפגישה בין ראשי הרשימה המשותפת / צילום: דוברות המשותפת
אחמד טיבי, לאחר הפגישה בין ראשי הרשימה המשותפת / צילום: דוברות המשותפת

הפגישה בין ראשי הרשימה המשותפת, לרבות יו"ר בל"ד אמטנס שחאדה, הסתיימה לפני שעה קלה. בסיומה אמר טיבי כי הפגישה הייתה עניינית. "נדונו בה נושאים שונים, עלו גם נושאים הקשורים למהלכים הפרלמנטריים בימים הקרובים וגם נושא ההמלצה. הוחלפו דעות על ידי שני הצדדים והוחלט שכל צד יחזור למוסדות שלו ולמפלגות, נשוב להיפגש שנית אחרי שנגבש עמדות.

"הרשימה המשותפת תעשה הכל כדי למנף את ההישג שלה ונחליט יחד בתוך הרשימה המשותפת מה העמדה האופטימלית והטובה ביותר עבור הציבור שלנו". 

שחאדה הוא היחיד מארבעת מנהיגי המפלגות הנכללות במשותפת שלא זכה לשיחה מבני גנץ שלשום, ובכחול לבן מעדיפים כי מפלגתו לא תיקח חלק, אך קיבלו את החלטת המשותפת. השתתפו בפגישה מטעם כחול לבן עופר שלח ואבי ניסנקורן, ומצד המשותפת לקחו חלק טיבי, עאידה תומא סלימאן, מנסור עבאס ואמטנס שחאדה.

בפתח הישיבה אמר חבר הכנסת עופר שלח מכחול לבן כי מטרת הפגישה עם ראשי המשותפת היא הגעה לרוב ממליצים על בני גנץ להקמת הממשלה אצל הנשיא, ולכנסת מתפקדת באופן מלא החל מיום שני הקרוב, מועד הישיבה הראשונה.

חבר הכנסת אחמד טיבי אמר שהרשימה המשותפת מחויבת לאינטרסים של הציבור הערבי, ומטרתה להביא שינוי לציבור זה. הוא הזהיר מפני מה שהגדיר "מסע ההסתה ואיומי הרצח על מנהיגי הרשימה המשותפת", וקרא ליתר המפלגות לדחות אותו.

מטרת הפגישה הייתה לבחון אפשרות לשיתוף פעולה בכנסת - בין אם אד הוק לחקיקה נגד נתניהו ולהחלפת יו"ר הכנסת אדלשטיין במאיר כהן מכחול לבן, ובין אם תמיכה בממשלת מיעוט של כחול לבן עם ליברמן. אלא שהתנגדות שניים מחברי כחול לבן, יועז הנדל וצבי האוזר, וההתנגדות המפתיעה מאמש של אורלי לוי מגשר, מפחיתה מאוד את הסיכויים להקמת ממשלה צרה בתמיכת הערבים.

ח"כ מנסור עבאס יו"ר רע"מ צייץ לפני הפגישה: "אני מקווה שלאור ההיסטוריה של העם היהודי, לאורך אלפיים שנה, המנהיגים היהודים יתחייבו באופן עמוק לשיפור מעמד החברה הערבית בישראל. כך תתאפשר שיחה יהודית-ערבית חדשה, שתוכל להפתיע את כולנו, ולהועיל לשני הצדדים לקבל את מה שהם הכי צריכים."

אתמול העלו ראשי המשותפת כמה תנאים לתמיכה בממשלת מיעוט, ובהם גם תנאים שאינם עוסקים בקידום החברה הערבית, כמו נסיגה מתמיכה מלאה בתכנית המאה, התחייבות שלא להחיל ריבונות בשטחים, ולפי פרסום אחד גם הפסקת ביקורי יהודים בהר הבית, אך לדרישה הזו אין אישור.

במשותפת מעריכים כי אם בכלל, יהיה ניתן לקיים שיתוף פעולה הנוגע לחקיקה או להחלפת יושב ראש הכנסת, אבל האפשרות של ממשלת מיעוט קלושה. "בכל מקרה לא היינו נכנסים לממשלה, אלא תומכים מבחוץ, כשהמטרה העיקרית היא הפלת נתניהו, ואנחנו מחכים לראות אם כחול לבן יצליחו לאחד את השורות אצלם, אבל מניחים שזה לא יקרה".

סקר שערך ערוץ הטלוויזיה הערבי בשיתוף אתר PANET מעלה כי רוב גדול, 73% מהחברה הערבית, רוצה לראות את הרשימה המשותפת לוקחת חלק בממשלת מיעוט, גם אם בתמיכה מבחוץ וגם אם אביגדור ליברמן חבר בה. בסקר, שהקיף כאלפיים נשאלים, 26% העדיפו את האפשרות השנייה של התנגדות לממשלת מיעוט כזו.

לפי הסקר בל"ד זוכה לביקורת אף שראשיה טרם החליטו כיצד לנהוג במקרה כזה. בשאלה אם בל"ד תתנגד למהלך של תמיכה בממשלת מיעוט, האם על המשותפת להתפצל מבל"ד ולתמוך בלעדיה או להתיישר ולהתנגד כסיעה אחת, 72.5% ענו כי על המשותפת להתפצל מסיעת בל"ד ולתמוך בכל מקרה בממשלת גנץ.

בשאלה האם בל"ד פוגעת או משפרת את האפשרות להחלפת השלטון בישראל, 60% מהנשאלים ענו כי בל"ד יותר פוגעת בסיכויים להחלפת השלטון, ובעצם מסייעת לנתניהו להקים ממשלה בראשותו.

שאלה נוספת שהוצגה היא האם הציבור הערבי בישראל מעדיף לראות ממשלת אחדות או ממשלת ימין צרה בראשות נתניהו, 91% מציבור הנשאלים מעדיפים ממשלת אחדות ואילו רק 9% אחוזים היו מעדיפים לראות ממשלת ימין צרה בישראל.