גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המסך ירד: עולם התרבות והפנאי מתקשה להתמודד עם המצב

ההתמודדות עם הנגיף קורונה משנה את חיי הפנאי ומשפיעה על עולם התרבות, הקולינריה, התיירות והצרכנות ● רוב המוסדות והעסקים סופגים מכה כלכלית קשה, וחלקם אף בסכנת סגירה, אך יש גם מי שנהנים מהמשבר

ההתמודדות עם הנגיף קורונה משפיעה על חיי הפנאי / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
ההתמודדות עם הנגיף קורונה משפיעה על חיי הפנאי / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

בימים האחרונים קיבלתי מאות מיילים, שבהם מידע רב על האופן שבו משפיע הנגיף קורונה על חיי הפנאי שלנו. כלומר, כיצד ההנחיות של הממשלה להתמודדות עם הנגיף משפיעות על עולם התרבות, הקולינריה, על התיירות והעיצוב, ועל רשתות השיווק והקניונים. רובם סופגים מכה כלכלית קשה, חלקם פורחים ומשגשגים.

ההודעה שלכדה את תשומת ליבי יותר מכול הייתה זו של מרכז "נא לגעת" ביפו. המרכז, השוכן בנמל יפו, משלב תיאטרון, מסעדה, מרכז סדנאות ואולם אירועים. בתיאטרון משתתפים שחקנים עיוורים, חרשים או חירשים-עיוורים, ואילו במסעדה, "בלקאאוט" שמה, עובדים מלצרים שהם עיוורים או כבדי ראייה. בשאר חלקי המרכז עובדים אנשים חירשים וכבדי ראייה.

זה מקום ייחודי בישראל בפרט ובעולם בכלל, המאפשר מסגרת עבודה לאנשים שלרוב מתקשים להשתלב במקומות עבודה רגילים. בימים אלה נמצאים כל העובדים של העמותה בחופשה ללא תשלום עד סוף אפריל, ובהנהלה חוששים שההפסדים הכספיים - 800 אלף שקלים - יביאו לסגירתה. "מלצר שומע ורואה יוכל להשיג עבודה לאחר סיום המשבר, אבל מלצר עיוור, אם חלילה יאבד את מקום העבודה שלו, לא ישיג עבודה במקום אחר", מסביר אורן יצחקי, מנכ"ל "נא לגעת". "שחקן בתיאטרון גדול ימצא עבודה בתיאטרון אחר אם ייאלץ לחפש עבודה, אך שחקן חירש לא ימצא דבר".

הצגה בלי קהל

"נא לגעת" אינו לבד; כל מוסדות התרבות באשר הם חווים פגיעה משמעותית. בתיאטרון גשר, לדוגמה, עצרו את החזרות האחרונות למחזמר "קליעים מעל ברודוויי" שאמור היה לעלות בשבוע שעבר. פעילות תיאטרון החאן בוטלה עד להודעה חדשה, כולל המופעים האורחים ופסטיבל עמוס עוז שתוכננו לחול המועד פסח. מנהל הבימה נעם סמל יחד עם נאמני בית המשפט המחוזי החליטו לסגור את התיאטרון הלאומי עד 30 באפריל, וכל ההצגות שתוכננו להציג יידחו לחודשים מאי-יולי. ואלו רק כמה דוגמאות.

התיאטראות הגדולים, כולל הבימה, בית לסין, גשר, הקאמרי, החאן, באר שבע, חיפה והיידישפיל, הקימו צוות משותף שינסה לסייע למוסדות אלה. באופן שוטף מבוססת פעילותם על 75% הכנסות עצמאיות, רובן ממכירות כרטיסים, ומצב של אפס פעילות הוא גזירה כלכלית קשה במיוחד. הצוות אחראי למגעים עם הממשלה במטרה לקבל תמיכה כספית שתמנע ממוסדות אלו להיסגר.

במציאות שבה כל מוסדות התרבות סגורים, יש כאלה המנסים לעשות משהו יצירתי. מרכז ענב לתרבות בתל אביב אמנם ביטל את ההצגות והמופעים המתוכננים, אך הוציא קול קורא לאמנים שמאפשר להם שימוש בבמה, בציוד הסאונד ובכלי הנגינה לסשנים של עד ארבע שעות. חלקם יועברו כמופעים לייב בפייסבוק של המרכז ושל האמן. בנוסף, המרכז מעלה לדף הפייסבוק שלו צילומים באורך מלא של מופעים, הצגות ואירועים.

מוזיאון תל אביב לאמנות, שנסגר עד להודעה חדשה, מעלה תכנים מיוחדים לאתר ולדף הפייסבוק. בהם: סיורים וירטואליים בתערוכות, תוכני וידאו, מדריך קולי אונליין, קורסים והרצאות וסרטוני יצירה לילדים. בו-בזמן פתח מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית ערוץ יוטיוב חדש לצפייה בתוכני המוזיאון מהעבר ומההווה.

לכתבות נוספות במתחם "ימי קורונה" הקליקו כאן>>

הרצאות בדיגיטל

אחד התחומים שנפגעים מאוד בתקופה זו הוא ההרצאות והסדנאות בנושאים השונים. מקומות כגון זאפה, טוקהאוס ובית ציוני אמריקה סגורים, והרצאות אין. גם כאן יש מי שמנצל את האפשרויות הטכנולוגיות לטובה. אלון אולמן, יו"ר ומייסד קבוצת "קוד המנצח" ומנטור להצלחה מעשית: "יש לי אירועים מכורים מעכשיו עד סוף מאי, קרוב לאלפיים כרטיסים, וממש לא ברור מה קורה איתם. אך אנחנו מסתכלים על המשבר ושואלים את עצמנו, כמו ארגון שמדבר ומלמד על הצלחה, מה אנחנו צריכים לעשות. אני עסוק בזה ממש סביב השעון, חושב איך להביא ערך לציבור, איך להגיע לקהל גם כשאין קהל ואין אירועים, ואיך לפתח את שריר הדיגיטל שלנו. אני מעלה סרטונים לעזרה בהתמודדות, כדי לתמוך ולתת חיסון וחוסן בימי קורונה. לדוגמה, כדי שתבין את הצורך, הפוסט הראשון שהעליתי קיבל 100 אלף צפיות בתוך 48 שעות".

לסגירה של מוסדות תרבות יש גם השלכות בכיוונים לא צפויים. ב-2 באפריל היה צריך להתקיים אירוע התרמה למרכז הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית יחד עם תיאטרון הצפון, אירוע שהיה אמור לכלול את ההצגה "השיבה" שנעשתה בהשראת שורדת הכת של גואל רצון. האירוע נדחה לתאריך לא ידוע, והוא עלול ליצור מצוקה כלכלית אצל אחת העמותות החברתיות החשובות בישראל.

מסירה ללא מגע

ההשפעה של ההנחיות החדשות על תחום זה משמעותית לא פחות: בתי קפה ומסעדות נסגרו בכל רחבי הארץ. אחרים נסגרו למבקרים ופועלים רק על משלוחים.

יש מי שבזכות המצב מתחילים לראשונה להציע משלוחים, ובהתאם, זמנים אלו יוצרים פריחה עבור חברות המשלוחים, שחלקן עברו למתכונת "מסירה ללא מגע". כלומר, מהיום הונחו השליחים להשאיר את המשלוח ליד הדלת ולעדכן את הלקוחות.

פריחת האתרים

מבגדים ונעליים ועד לצעצועים וספרים, כל צריכת המוצרים שלנו משתנה באופן משמעותי - זה לא הזמן האידיאלי לקנות חופשה בחו"ל, אבל זה הזמן לקנות צעצועים לילדים או ספרי קריאה.

סגירת הקניונים מחייבת חברות לסגור סניפים ולהתמודד עם ירידה דרמטית במכירות. ככל שמדובר ברשתות אופנה, המתמודדות גם כך עם ירידה מתמשכת ברכישות בשנים האחרונות, הדבר מהווה אתגר של ממש שעלול להאיץ פשיטות רגל.

עם זאת, יש מי שנהנה במצב זה מגידול במכירות, המתבטא בעיקר בפעילות אינטרנטית. בהוצאת הספרים רימונים מדווחים על גידול של 40% בתנועה באתר, המתבטאת גם במכירות. מאחר שיש ביקוש רב לספרים דיגיטליים, בהוצאה מציעים אותם במחירי מבצע.

באתר האופנה TERMINAL X מדווחים על גידול של 194% במכירות בשבועיים האחרונים, עם גידול של 10% במספר הביקורים לכל גולש וקפיצה בהיקף המכירות של מותגים המייצרים במדינות מערביות. באתר הקניות הישראלי ShoesOnline מדווחים על עלייה של יותר מ-50% בהיקף ההזמנות בעקבות משבר הקורונה. כל המותגים והחברות שהשכילו לבנות אתר מכירות יעיל ממשיכים להפעיל אותו בימים אלה.

בדיקה מיוחדת שערכה ERN סליקת תשלומים מגלה עד כמה שינינו את הרגלי הצריכה שלנו בתקופת הקורונה. על פי הנתונים שנאספו בין 25 בפברואר ל-12 במרץ לעומת התקופה המקבילה אשתקד, הנהנות הגדולות מהנגיף קורונה הן רשתות הסופרמרקטים. היקף העסקאות בענף גדל ב-9% וגודל כל עסקה קפץ בכ-17%. לעומת זאת, מספר העסקאות שנעשו בתחום התיירות צנחו בשבועיים האחרונים ב-58%, וגובה עסקה ממוצעת צנח ב-64%. הירידה החדה ביותר נרשמה בשבוע האחרון לבדיקה.

שי פרמינגר, מנכ"ל ERN, אומר כי "אנו עדים למהפכה שלא ראינו כמותה. אנשים אוגרים מזון בשיעורים שטרם נראו, ואנחנו רואים עלייה מרשימה בהיקף הפעילות בתשלומים בצ'קים ובהוראות קבע בסלולרי ברוב ענפי הקמעונאות. יחד עם זאת ישנם תחומים, ובראשם התיירות ותרבות הפנאי, שנמצאים בקריסה מוחלטת. על הממשלה להעניק סיוע שינסה לעצור את המפולת שתפגע קודם כול בעסקים הקטנים והבינוניים".

מי ידאג לעסקים הקטנים?

באופן טבעי תופסות את עיקר הכותרות החברות הגדולות והגופים הגדולים במשק, הקניונים או תיאטרון הבימה או הקאמרי בתרבות. זה טבעי: מדובר בחברות המעסיקות עובדים רבים ופגיעה בפעילות שלהן משפיעה על אנשים רבים. בנוסף, מדובר בגופים המחזיקים במערך דוברות ויחסי ציבור המאפשר להם להודיע במהירות וביעילות על כל שינוי.

אך מה קורה עם העסקים הקטנים יותר, אלו שלרוב לא מגיעים לכותרות? האם יש מי שדואג לצרכים של העסקים הקטנים במשק? האם המדינה תשכיל לעזור גם למי שהעסק שלו מעסיק עובדים בודדים, ונקלע באחת למצוקה קשה? האם אנחנו, האזרחים, נדע לעזור זה לזה ככל שאנו יכולים? ימים יגידו מה תהיה התשובה.

לכתבות נוספות במתחם "ימי קורונה" הקליקו כאן>>

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?