גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זום לא לבד: כך מנסות שורה של חברות לכבוש את התחום הלוהט של שיחות הווידאו

זום אולי הפכה לשיחת היום, אבל מיקרוסופט, גוגל, סיסקו וסלאק הן רק חלק מהחברות שפועלות בתחום ● כולן מתחרות על לב המשתמשים ומציעות הרבה פיצ'רים חינמיים

פגישה עסקית דרך אפליקציית זום / צילום: Roman Baluk, רויטרס
פגישה עסקית דרך אפליקציית זום / צילום: Roman Baluk, רויטרס

"זום היא חדשה, גמישה וצומחת במהירות, אבל לנו יש ערך מבדל חזק מולם". כך נאמר בסרטון הדרכה פנימי של מיקרוסופט. אז אם חשבתם שזום היא טרנד מקומי או חולף, נראה שלפחות בהחברה הגדולה בעולם חושבים שהיא כאן כדי להישאר. הסרטון, שהודלף והועלה לטוויטר על ידי החשבון WalkingCat, מיועד לאנשי המכירות של Microsoft Teams, מוצר המיועד לשיתוף פעולה מקוון ולעבודה מרחוק, שזום היא מתחרה ישירה שלו.

שוק כלי העבודה מרחוק ושיחות הוועידה רואה צמיחה חסרת תקדים בחודשיים האחרונים בשל התפשטות נגיף הקורונה, ומעבר של עוד ועוד עובדים לעבודה מהבית. סיסקו, גוגל, מיקרוסופט, סלאק וזום, הן רק חלק מהחברות שנהנו מהצמיחה הזו. כולן הוציאו בתקופה האחרונה עדכונים רבים למוצרים שלהן ואף פתחו אותם לשימוש חינמי, כיוון שהן מתחרות זו עם זו על נתח השוק ההולך וגדל. ההתייחסות הישירה של מיקרוסופט בסרטון ההדרכה שלה למתחרה זום, מעידה על חריפות התחרות הזו.

הסיבה שמיקרוסופט התייחסה דווקא לזום, היא שמדובר בשם הכי חם בתחום פגישות הווידיאו היום. זום הוא סטארט-אפ המאופיין בצמיחה מהירה במיוחד, רבות בזכות השימוש שלה במודל Freemium - מנוי חינמי שכולל פיצ'רים מוגבלים, ולצידו מנוי פרימיום בתשלום הפונה בעיקר ללקוחות עסקיים.

כעת, עם פרוץ מגיפת הקורונה, זום הגיעה לקרוב ל-13 מיליון משתמשים בשבוע שעבר, עלייה של למעלה מ-2 מיליון משתמשים מאז תחילת השנה בלבד, לפי חברת המחקר ברשטיין ריסרצ'.

אך זום אינה פלטפורמת העבודה מרחוק היחידה שנהנתה מצמיחה מואצת בתקופה הזו. מאז פרוץ המשבר, שירותים מתחרים רבים בתחום ראו עליות חדות בשימוש בהן. סיסקו פרסמה החודש כי מאז התפרצות המגיפה חלה עלייה של פי 22 בשימוש בפלטפורמת העבודה מרחוק שלה WebEX. כמות המשתמשים של מיקרוסופט Teams זינקה ב-12 מיליון משתמשים ל-44 מיליון בשבוע שעבר, לפי החברה. לפי דיווח משבוע שעבר באתר "טקראנץ'", סלאק צירפה 7,000 לקוחות ארגוניים משלמים בתוך שבעה השבועות שקדמו לפרסום, ביחס ל-5,000 לקוחות משלמים ברבעון האחרון של שנה שעברה. על שירות העבודה מרחוק של גוגל, Hangouts Team, לא נמצאו נתונים עדכניים.

הרבה משתמשים שלא משלמים

כדי למשוך יותר משתמשים ולהיות אטרקטיביות ביחס למתחרות, החברות הללו מעדכנות את השירותים שלהן עם פיצ'רים חדשים ומתיחות פנים, במעין מרוץ חימוש. סלאק עדכנה בימים האחרונים את הממשק כך שיהיה פשוט וידידותי יותר למשתמשים חדשים.  Teams השיקה עדכון רחב השבוע, הכולל פיצ'ר של זיהוי אוטומטי של הרמת יד כבקשת רשות דיבור, ואינטגרציה נוח עם לוח שנה לקביעת פגישות. המפתחת הסינית של אפליקציית טיקטוק הפופולרית, בייטדאנס, פתחה את כלי העבודה מרחוק הפנים ארגוני שלה Lark לשימוש הקהל הרחב, עם סט של כלים חדשים.

בנוסף, כדי ליהנות מהצמיחה בביקושים שהביאה הקורונה, מיקרוסופט וגוגל פתחו את השירותים שלהן לשימוש חינמי, בתקווה להקדים ולתפוס נתח שוק לפני המתחרות. גוגל מאפשרת זאת רק ללקוחותיה הקיימים. זום מספקת מנויי פרימיום חינמיים למוסדות חינוך באיזורי התפרצות של הקורונה, כמו סין ואיטליה. סלאק, שמציעה גרסה חינמית גם בימים רגילים, בדומה לזום, התחילה להציע סמינרים מקוונים ומפגשי שאלות ותשובות חינמיים עם מומחים ואנשי מקצוע שונים. בינתיים, מרבית המשתמשים החדשים רשומים לשירותים אלה בחינם, ללא יצירה של כל הכנסה עבור החברות הללו, והצעד הבא יהיה להמיר אותם ללקוחות משלמים.

הפתיחה של אפליקציות אלה לשימוש חינמי, מספקת להן קהל משתמשים חדש: לא רק עסקים בעלי מודעות טכנולוגית גבוהה, אלא גם משתמשים פרטיים, עסקים קטנים שאינם בעלי אוריינטציה טכנולוגית, מוסדות השכלה גבוהה וחינוך ועוד. בשבועות האחרונים, אפליקציות עסקיות מסוג זה הפכו לפופולאריות בציבור הרחב והובילו את טבלאות ההורדות באיטליה ובסין, לפי אתר Vox, כאשר בדרך כלל מדובר באפליקציות נישה לקהל עסקי מצומצם.

בדומה לאסטרטגיה של סלאק וזום בימים כתיקונם, גם גוגל ומיקרוסופט מקוות שחלק מהמשתמשים החינמיים שהצטרפו יניבו להן הכנסות בעתיד. למשל, מורים שמשתמשים באפליקציות הללו להעברת שיעורים מרחוק לתלמידים בחינם, עשויים להוביל את מוסד הלימודים שלהם להפוך ללקוח עסקי בעתיד.

עלייה בשימוש, עלייה בתקלות 

אם המשבר יסתיים בקרוב, קשה לצפות האם הביקושים ימשיכו גם אחרי. אם יימשך עוד זמן רב, יהיה זה בלתי נמנע שהביקושים לשירותים לשיתוף פעולה מקוון ופגישות וידיאו ימשיכו לטפס. שאלה נוספת בהקשר זה היא האם החברות הללו יצליחו לעמוד בביקושים. לפי אתר Downdetector, שעוקב אחרי תקלות בשירותים מקוונים בעולם, בחודש מארס היו עד כה 9 תקלות בזום, ביחס לתקלה אחת לכל היותר בכל חודש בחצי השנה שקדמה לכך. החברה הוסיפה שרתים למרכזי הנתונים שלה כדי לעמוד בעומסים והתקלות נפתרו במהירות יחסית.

גם מיקרוסופט Teams חוותה 8 תקלות החודש, כאשר בחצי השנה האחרונה הפלטפורמה עמדה על תקלה או שתיים בחודש בלבד. מיקרוסופט התייחסה לעומס על התשתיות של Teams בפוסט שפורסם בבלוג של החברה בתחילת החודש, aבו צויין כי החברה עושה מאמצים לעמוד בביקושים, וכי היא צופה שלושה גורמים שישפיעו על השירות: "היכן שיש עלייה פתאומית בשימוש, כמו שראינו לאחרונה בסין", "כאשר יש אירוע בלתי צפוי במקום מסוים, כמו רעידת אדמה או סופה", ו-"כאשר ישנו אירוע שעשוי להשפיע על הצוות שמתחזק את המערכת, כמו התפרצות הקורונה".

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר