גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכת הקורונה חתכה במרץ רבע ממחיר הביטקוין ו-38% מאת'ריום

השפעותיה השליליות של מגפת הקורונה לא פסחו על שוק המטבעות הדיגיטליים, אף שבסיכום הרבעון הראשון של השנה הן היכו בו פחות מאשר בשוקי המניות ● עם זאת, מרץ היה החודש הגרוע ביותר של הביטקוין מאז נובמבר 2018

שלט "כאן מקבלים ביטקוין" מחוץ לבית עסק / צילום: Gillian Flaccus, AFP
שלט "כאן מקבלים ביטקוין" מחוץ לבית עסק / צילום: Gillian Flaccus, AFP

מגפת הקורונה הקטלנית שמכה בעולמנו גבתה עד כה את חייהם של יותר מ-42 אלף בני אדם, על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי. מספר חולי הקורונה ברחבי העולם גדל והולך, והבוקר, עם תחילתו של חודש אפריל, הוא מתקרב ל-860 אלף בני אדם. כשם שהמגיפה אינה פוסחת כמעט על אף מקום בעולם, השפעותיה השליליות גם הן כמעט אינן פוסחות על אף כלכלה ועל אף שוק פיננסי. עם זאת, המגיפה עדיין בעיצומה, ועוד מוקדם להעריך את היקף הנזק הכלכלי שהיא גורמת לעולם.

בסיכומו של הרבעון הראשון לשנת 2020, רשמו מדדי הבנצ'מרק של שוקי המניות בעולם היסטוריה שלילית: מדד S&P 500 ירד ב-20% מרמתו בתחילת השנה, וכך סיכם את הרבעון הגרוע ביותר שלו מאז 1938. לעומתו, מדד פוטסי 100 הבריטי רשם ירידה רבעונית של 14% - הגדולה ביותר שלו מאז הרבעון הרביעי של 1987; ואילו מדד ניקיי היפני השלים ירידה רבעונית של 20% - הגדולה ביותר שלו מאז 2008. מנגד, מחיר הזהב טיפס ברבעון החולף ב-4% - ובכך שמר על מעמדו כ"מקלט בטוח" למשקיעים.

שוק המטבעות הדיגיטליים, שביטקוין הוא המטבע הדומיננטי בו, גם הוא הוכה בעוצמה בהשפעתה של מגיפת הקורונה. עם זאת, מדובר בשוק שהיקפו קטן בהרבה משוקי המניות בעולם, ושרובו ככולו נשען על מסחר בבורסות קריפטו המתנהלות ללא פיקוח רגולטורי. בסוף יום המסחר האחרון של מרץ בבורסות הקריפטו, הסתכם שוויו הכולל של השוק ב-181 מיליארד דולר, לפי נתוני אתר CoinMarketCap. בחודש מרץ איבד השוק, המונה 5,285 סוגי מטבעות דיגיטליים, 63 מיליארד דולר משוויו - וכך הצטמק ב-25.8%.

ירידה רבעונית של 9% במחיר הביטקוין

בסופו של מרץ נסחר הביטקוין במחיר של 6,440 דולר, אחרי שהשלים צניחה חודשית של כ-25% וסיכם את החודש הגרוע ביותר שלו מאז נובמבר 2018. הנפילה של הביטקוין הגיעה לשיאה ב-13 במרץ, לאחר שמחיר הביטקוין נחתך בכ-50% בתוך יומיים, וירד לשפל שנתי של 4,100 דולר בלבד. מאותה נקודת שפל ועד לסוף מרץ טיפס מחיר הביטקוין ב-57%. עם זאת, התנודתיות הגבוהה של מחיר הביטקוין הופכת אותו למכשיר השקעה ספקולטיבי ומסוכן ביותר מבחינת המשקיעים.

בסיכום שלושת החודשים הראשונים של השנה, רשם הביטקוין ירידה רבעונית של כ-9% במחירו. שער הביטקוין (BTC) בסוף הרבעון, על פי נתוני CoinMarketCap, משקף למטבע שווי שוק של 117.8 מיליארד דולר - כ-65% משוויו הכולל של שוק הקריפטו.

את'ר (ETH), המטבע של פלטפורמת הבלוקצ'יין את'ריום, נותר המטבע השני בגודלו בשוק הקריפטו גם לאחר המכה העזה שספג מחירו בחודש החולף. בסיכומו של מרץ, צלל מחיר האת'ר בכ-38%, לפי נתוני CoinMarketCap. עם זאת, בסוף יום המסחר האחרון של מרץ הגיע מחיר האת'ר ל-133.7 דולר - גבוה ב-2.8% ממחירו בתחילת השנה.

מחירו של XRP, המטבע הדיגיטלי של פלטפורמת ריפל, ספג במרץ ירידה חודשית דומה לזו של הביטקוין, בשיעור של 24.8%. בסיכום הרבעון ירד מחיר ה-XRP ב-8.5%, ושווי השוק שלו, שהסתכם אתמול ב-7.7 מיליארד דולר, מותיר אותו במקום השלישי בגודלו בשוק הקריפטו, אחרי ביטקוין ואת'ר.

סקירת הרבעון הראשון של 2020 בשוק המטבעות הדיגיטליים

מבחינת היקפי המסחר בשוק, על פי נתוני אתר BitInfoCharts, מחזור המסחר היומי בביטקוין נע בממוצע מעל למיליארד דולר. זהו מחזור יומי קטן משמעותית ביחס למחזורים שנרשמו בשוק לפני חודש, אך עדיין גדול למדי בהשוואה רב-שנתית. עם זאת, מספר העסקות בשוק צנח בחודש החולף לרמתו הנמוכה ביותר מאז תקופת השפל של 2018, שזכתה לכינוי "חורף הקריפטו".

"משבר הקורונה נתן פרופורציות גם לביטקוין"

באתר איגוד הביטקוין הישראלי פורסם השבוע מאמר שכתב יו"ר האיגוד, מני רוזנפלד, תחת הכותרת "אל תתאכזבו: משבר הקורונה נותן פרופורציות גם לביטקוין". לדברי רוזנפלד, "אחת התכונות הדרושות ממטבע בכלל, ומביטקוין בפרט, היא יכולתו לשמור ערך - Store of Value. יש הטוענים שבמהלך המשבר ביטקוין לא התנהג ככזה. אבל שוב, היה ידוע מאז ומתמיד שערכו של ביטקוין אינו יציב בפרקי זמן קצרים. רק בטווח הארוך ניתן לראות את יכולתו לשמור ערך ואף לעלות בערכו. ניסיון להקיש מידע חדש על תכונה זו שלו, לאור שינויים בתקופה של שבועיים, הוא חסר טעם".

"יש גם הטוענים שביטקוין לא היה אמור רק לשרוד את המשבר. אדרבא, הוא היה אמור לשגשג ולהתנהג באופן הפוך מכל כלי כלכלי אחר, ואנשים היו אמורים לנהור לביטקוין בהמוניהם כמפלט בטוח מפני המשבר הממשמש ובא. טענות מסוג זה מעולם לא עשו שכל בעיני. ראשית, המשבר שאנו חווים בינתיים אינו מהסוג שביטקוין אמור לתת מענה לו. ביטקוין, כאלטרנטיבה למערכת הפיננסית הקיימת, עשוי להוכיח את עצמו בעת משבר במערכת הפיננסית. מצב של ריצה אל הבנקים, קריסת מערכות תשלומים, חדלות פירעון ואובדן חסכונות, יכול לעורר עניין מחודש בביטקוין. אבל אנחנו עדיין לא שם - בינתיים הפגיעה היא פגיעה ריאלית ביכולת היצרנית והלוגיסטית של הכלכלה, וכאן אין לביטקוין בשורה.

"שנית, גם אם תיווצרנה נסיבות בהן תורו של ביטקוין לזהור, הוא אינו מוכן לזה", כותב רוזנפלד. "הוא לא מסוגל לזנק מ-0 ל-100 באורח פלא רק כי יש משבר. בתודעה הציבורית, ביטקוין לא נתפס כמשהו שאמורים לנהור אליו כמפלט בטוח, ואנשים לא יעשו את זה גם אם נוצרו נסיבות שבהן יש בכך היגיון. אפילו אם ירצו לעשות את זה - אין תשתיות טכנולוגיות, רגולטריות ועסקיות שתאפשרנה זאת. אם כבר, יותר סביר שמי שינסה, ייתקל בחוויה שלילית שתרחיק אותו מביטקוין בעתיד".

בסקירה שפרסם אתמול מתי גרינספן, מייסד ומנכ"ל חברת Quantum Economics, המספקת אנליזות לשוק המטבעות הדיגיטליים, הוא ציין כי הירידה בהיקף העסקות בביטקוין דומה לירידה העולמית שנרשמה בשבועות האחרונים בעסקות בכרטיסי אשראי, בעקבות הגבלות התנועה והסגר שהוטלו במקומות רבים בעולם בניסיון למנוע את התפשטות נגיף הקורונה. הדבר בא לידי ביטוי, למשל, בירידה חדה בהיקף הכספי של עסקות בכרטיסי אשראי, שעליו דיווחה השבוע ענקית כרטיסי האשראי הבינלאומית ויזה. "נראה כי עם המחירים הנמוכים יותר של ביטקוין בתקופה האחרונה ועם הנטייה הנמוכה יותר לבצע פעילות מסחר בגלל הווירוס, אנשים פשוט מהססים לבזבז את הביטקוין שלהם בימים אלה".

ביטקוין מתקרב למועד חציית תגמולי הכרייה

כעת, עם תחילתו של אפריל, נותר מעט יותר מחודש לחציית התגמול של כריית הביטקוין (Bitcoin block mining reward halving). מדובר באירוע שמעורר לא מעט ציפיות, וגם לא מעט ספוקלציות, בשוק הקריפטו. לאחר שבארבע השנים האחרונות נוצרו מדי יום 1,800 מטבעות ביטקוין חדשים, חציית תגמול הכרייה באמצע מאי תוריד את הקצב ל-900 מטבעות ביום - וקצב זה יימשך עד למועד החצייה הבא, בשנת 2024.

למי שפחות בקיא ברזי המטבעות הדיגיטליים, נסביר כי ביטקוין הוא מטבע קריפטוגרפי (מוצפן) מבוזר - כלומר, מערכת מטבע נטולת שליטה מרכזית של גוף כלשהו. הטכנולוגיה שעליה מבוסס ביטקוין נקראת בלוקצ'יין, וזאת על שום השרשרת הווירטואלית של קבצי נתונים (בלוקים) שבהם נשמר המידע המועבר על רשת הביטקוין. התהליך שבו נוספים בלוקים חדשים לבלוקצ'יין, תוך אימות הנתונים בכל בלוק, נקרא "כרייה" (mining), ובמסגרתו גם נוצרים מטבעות ביטקוין חדשים, הניתנים כתגמול לכורים - כל המחשבים בעולם שמבצעים כריית ביטקוין.

ביטקוין מתוכנן כך שהתגמול עבור כריית כל בלוק, המושלמת בכל 10 דקות בערך, פוחת ב-50% לאחר כל 210 אלף בלוקים (וזה קורה בתדירות של פעם בארבע שנים). מנגנון החצייה הזה נוצר כדי להוריד בהדרגה את קצב ייצור המטבעות, ובכך למתן את האינפלציה בביטקוין, שמכסת המטבעות הסופית שלו היא 21 מיליון מטבעות. לאחר חציית התגמול הקרובה, שצפויה להתבצע באמצע מאי, יירד מספר הביטקוינים שייווצרו בכל בלוק מ-12.5 ביטקוין ל-6.25.

רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ