עוד מקל בגלגלי מימוש הנדל"ן הפרטי של תשובה: ישראל קנדה דורשת הנחה גדולה בעסקה לרכישת אלעד מגורים החדשה

תשובה היה אמור למכור לחברה שבשליטת ברק רוזן ואסי טוכמאייר 71% ממניותיה של אלעד מגורים החדשה תמורת 205 מיליון שקל • ישראל קנדה: "החלטת הדירקטוריון התקבלה מאחר שהמנכ"ל סבר שעסקה לפי שווי אלעד מגורים החדשה אינה נכונה לחברה"

ברק רוזן ואסי טוכמאייר, בעלי ישראל קנדה / צילום: איל יצהר
ברק רוזן ואסי טוכמאייר, בעלי ישראל קנדה / צילום: איל יצהר

בעוד שקבוצת דלק  שבשליטתו מצליחה לממש חלק מנכסיה לצורך עמידה בהתחייבויותיה העצומות, מתקשה יצחק תשובה לסגור עסקאות שנועדו להבטיח את החוב הפרטי שלו לבנקים, המוערך בכ-1.5 מיליארד שקל.

כך, השלמת העסקה למכירת השליטה בחברת הנדל"ן הפרטית אלעד מגורים החדשה, לידי חברת הייזום ישראל קנדה , מתרחקת בשלב הנוכחי, בעקבות החלטת דירקטוריון הרוכשת שלא לאשר את זיכרון הדברים שנחתם בין הצדדים לפני מספר שבועות. 

בישראל קנדה, שבשליטת ברק רוזן ואסי טוכמאייר, עדכנו הבוקר כי החלטת הדירקטוריון התקבלה "מאחר שמנכ"ל החברה (רוזן א"ל) סבר, לאחר בדיקות שהנהלת החברה ביצעה, שעסקה לפי שווי אלעד מגורים החדשה אינה נכונה לחברה".

בישראל קנדה הוסיפו כי "קבלת אישור דירקטוריון החברה היווה תנאי מתלה לכניסתו לתוקף של זיכרון הדברים", כך שבשלב הנוכחי נראה כי יהיה קשה להשלימה כמתוכנן. יחד עם זאת, על פי ההערכות, בהינתן ותשובה יסכים להוריד את המחיר שסוכם בין הצדדים, בהתאם לתנאי השוק החדשים, היא תחזור להיות רלוונטית.

מדובר בעסקה שנחתמה לפני קצת יותר מחודש, במסגרתה אמור היה תשובה למכור לישראל קנדה 71% ממניותיה של אלעד מגורים החדשה תמורת 205 מיליון שקל - סכום שמשקף לחברה הנמכרת שווי של כ-290 מיליון שקל. ככל הידוע, ההנחה שדורשת ישראל קנדה עומדת על כ-10% מהמחיר שנקבע.

החתימה על זיכרון הדברים המחייב והמותנה בין הצדדים בוצעה כבר במהלך הירידות החדות בשוקי ההון בעולם ובארץ בעקבות התפשטות וירוס הקורונה, אולם המגמה השלילית בבורסות שהתגברה זמן קצר לאחר מכן העמידה בספק את הוצאתה לפועל של עסקה זו בתנאים שנחתמה. ימים ספורים לאחר שנחתמה כבר עדכנו הצדדים על כמה תוספות לזיכרון הדברים שנחתם ושונו כמה מתנאיה, אולם השווי לפיו תוכננה להתבצע נותר כפי שסוכם.

אלעד מגורים החדשה הוקמה בדצמבר 2019, כשלחברה נוצקה פעילות שהועברה מהחברה האם, אלעד מגורים, שהוקמה ב-1968 והקימה עד היום כ-25 אלף דירות בישראל. אלעד מגורים החדשה מחזיקה כיום בארבעה פרויקטים בבנייה, שני פרויקטים בתכנון וכן עתודות קרקע להקמת חמישה פרויקטים נוספים.

גם עסקת מנרב בספק

מצידה של ישראל קנדה, עסקת רכישה נוספת שהשלמתה התרחקה היא רכישתה של חברת מנרב פרויקטים , שעליה דיווחו הצדדים לראשונה בסוף שנת 2019. במסגרת עסקה זו, שכבר נחתמה בין הצדדים, ישראל קנדה אמורה לרכוש, בחלקים שווים עם האחים נקש, את מלוא מניותיה של מנרב פרויקטים, לפי שווי של כ-560 מיליון שקל לחברה הנרכשת, הנמצאת בשליטת מנרב אחזקות  של אברהם קוזניצקי ופועלת בתחום של ייזום פרויקטים למגורים. העסקה תוכננה להתבצע בדרך של מיזוג משולש הופכי.

בשבוע שעבר עדכנה ישראל קנדה על תיקון להסכם המיזוג תוך שמירה על זכויות וטענות הצדדים, וזאת בניסיון "למצות את המגעים והמשא ומתן המתנהלים". מאז עדכנה מנרב פרויקטים לראשונה על העסקה בדצמבר האחרון, מנייתה איבדה כ-20% והיא משקפת לה שווי נוכחי של כ-450 מיליון שקל. מניית ישראל קנדה נחלשה בכ-30% מתחילת השנה ומשקפת לחברה שווי נוכחי של כ-1.5 מיליארד שקל.

קשיים לתשובה במימושים נוספים

עסקה נוספת שתשובה מתקשה לסגור בינתיים היא מכירת שני מגרשים בפרויקט "פארק בבלי" שבצפון תל אביב לידי קבוצת הנדל"ן של האחים חג'ג' ושותפים שתגייס תמורת כ-400 מיליון שקל. כפי שנחשף לאחרונה ב"גלובס", בשל הלחץ הפיננסי שתחתיו נמצא כיום תשובה, הוא פנה לכמה יזמי נדל"ן בולטים נוספים בקשר לביצוע עסקת בבלי, למקרה שלא תמומש כמתוכנן מול חג'ג'. עם אלה נמנית חברת דמרי, הנמצאת בשליטת המנכ"ל יגאל דמרי.

מזכר ההבנות שנחתם מול האחים חג'ג' הוא למכירת שני מגרשים בשטח של 14.5 דונם, שעליהם ניתן להקים שני מגדלים של 44 קומות, ובהם 380 דירות. בכפוף לאישור תוכנית שכבר הוגשה על ידי תשובה להגדלת הזכויות במגרשים (ואין וודאות שתאושר), ניתן יהיה להקים במסגרת הפרויקט כ-120 דירות נוספות, כך שהפרויקט עשוי לכלול בסופו של דבר כ-500 דירות.