גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: כבר לא בג"ץ של פעם - בית המשפט העליון הולך ומאבד מביטחונו העצמי

כשבג"ץ ידון ויפסוק בעתירות נגד ההסכם הקואליציוני, הוא יביא בחשבון שפסילת ההסכם תוביל למתקפות עליו ולירידה באמון הציבור • ולמה דחה מנדלבליט בנובמבר את הדרישה לחקור הדלפות מחקירות נתניהו אבל תובע לחקור עכשיו הדלפות מישיבת הממשלה?

אולם בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו
אולם בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו

1.

בתחילת שנת 2005 נכנסה מפלגת העבודה לממשלתו השנייה של ראש הממשלה אריאל שרון. שמעון פרס, יו"ר המפלגה רודף העוצמה והכבוד, דרש לעצמו מינוי של ממלא מקום ראש הממשלה, ואולם ממלא המקום, אהוד אולמרט, סירב לפנות את התפקיד (ההתעקשות של אולמרט הביאה לכך שב-4 בינואר 2006, כששרון לקה באירוע מוחי חמור, הועברו סמכויותיו לאולמרט). פרס ומפלגת העבודה סירבו להשלים עם המצב והם ביקשו לשנות את חוק יסוד: הממשלה ולקבוע כי לראש הממשלה יהיו שני ממלאי מקום. ואולם, להצעה הזאת קמה התנגדות גורפת שבסופו של דבר הביאה לכך שלפרס הומצא תפקיד חדש, חסר סמכויות אך בעל שם מפוצץ של "משנה לראש הממשלה".

15 שנה חלפו ועמן חלפה גם הדרת הכבוד לחוקי היסוד ולשינויים משטריים שהייתה כאן פעם. עכשיו, בלי הנד עפעף וכמעט ללא התנגדות מצד הגורמים הפוליטיים, מציעים הליכוד וכחול לבן לערוך שורה של שינוים בחוק יסוד: הממשלה, במסגרת ההסכם הקואליציוני ביניהן.

לפי ההסכם בין נתניהו לגנץ, החוק יתוקן באופן שיאפשר קיומה של "ממשלת חילופים" שבמהלך כהונתה יעמדו השניים בראשה, לסירוגין. הוא יתוקן באופן שבו ייקבע תפקיד חדש במדינת ישראל של "ראש ממשלה חלופי". הוא יתוקן באופן שייקבע כי ראש הממשלה לא יכול לפזר את הכנסת ללא הסכמת "ראש הממשלה החלופי". גם חוק יסוד: הכנסת יתוקן כדי שהממשלה הנוכחית תכהן במשך שלוש שנים. ועוד כהנה וכהנה שינויים מרחיקי לכת בחוקי היסוד, שבקרוב ידון בג"ץ בעתירות נגדם.

השופט יצחק עמית הבהיר כי בג"ץ ידון לגופן בעתירות נגד ההסכם הקואליציוני וכן בעתירות נגד מינוי נתניהו לראש הממשלה אף שהוא נאשם בפלילים בעבירות שיש עמן קלון. עמית הורה ליועמ"ש ולראש הממשלה למסור את תשובתם לעתירות עד יום ראשון הקרוב. לאור סד הזמנים הקצר, עמית ביקש מהצדדים להתייחס בתגובה לאפשרות שהעתירות יידונו כאילו ניתן צו על-תנאי. השופט הבהיר כי אין בהחלטתו כדי לנקוט עמדה כלשהי לגופן של העתירות. לפי ההערכה, בג"ץ ידון בעתירות בהרכב מורחב.
העתירות מופנות כזכור נגד הסעיפים בהסכם הקואליציוני שמבקשים לעשות שינויים בחוקי יסוד ואת חלקם הזכרנו כאן. העותרים טוענים כי ההסכם הוא בלתי חוקתי מן היסוד, פוגע אנושות בכל עקרונות המשפט, נגוע בשיקולים זרים של נאשם בפלילים ופוגע מהותית בציבור בכללותו. עוד נטען בעתירות כי אדם העומד לדין פלילי בגין עבירות שיש עמן קלון לא יכול להמשיך לכהן כראש ממשלה.

השופט יצחק עמית / צילום: כדיה לוי, גלובס

עו"ד דפנה הולץ לכנר, המייצגת חלק מהעותרים, אמרה כי היא שבעת רצון מהחלטת עמית שמלמדת שבית המשפט רואה את הדחיפות העצומה במתן החלטתו במידת הצורך ואת הנכונות המשתמעת לדון בדברים לעומקם ולגופו של עניין.

התקוות של הולץ לכנר בבג"ץ עלולות להתנפץ אל קרקע המציאות. לפחות בחלקן. בית המשפט העליון של היום, על אף שיושבים בו שופטים בעלי שיעור קומה, הוא חלש במעמדו ובכוחו מבתי המשפט העליון של העבר. דומה שביטחונו העצמי מעט אבד לו בעת האחרונה. כשבג"ץ ידון ויפסוק בעתירות נגד ממשלת נתניהו-גנץ, הוא יביא בחשבון גם את מעמדו הציבורי ויחשוש מכך שפסילה של ההסכם הקואליציוני תביא למתקפות בוטות של הפוליטיקאים וחלקים בתקשורת עליו ולירידה באמון הציבור בו. השופטים צפויים למתוח ביקורת חריפה על חלק מסעיפי ההסכם הקואליציוני ובעיקר על הדרישות לשינויים בחוקי יסוד ועל הפגיעה הקשה במעמד האופוזיציה ובכללי המשחק המקובלים. אבל ההתערבות של בג"ץ צפויה להיות מוגבלת.

בשנת 1993 הכריחו חמישה שופטים של בג"ץ - מאיר שמגר, אהרן ברק, אליעזר גולדברג, דב לוין ואליהו מצא - את ראש הממשלה דאז, יצחק רבין, לפטר את השר אריה דרעי מתפקידו כשר הפנים, לאחר שנגד דרעי הוגש כתב אישום בגין שוחד. חמשת השופטים עשו זאת אף שלפי הוראות חוק יסוד: הממשלה, באותה עת, ההחלטה האם להעביר מתפקידו שר שהוגש נגדו כתב אישום, הייתה נתונה לשיקול-דעתו של רבין. הם הסבירו כי בנסיבות המקרה, הסמכות של רבין לפטר את דרעי הופכת לחובה. רבין ודרעי התכופפו בפני הפסיקה, ודרעי התפטר מתפקידו.

לו פסק דין דומה של בג"ץ יינתן היום, נניח, באופן מאוד לא תאורטי, ביחס לראש ממשלה שמואשם בפלילים, התגובה של המערכת הפוליטית ושל הציבור תהיה אחרת לחלוטין. הסירוב של יו"ר הכנסת הקודם, יולי אדלשטיין, למלא אחר צו בג"ץ שהורה לו לפני כשבועיים לנהל הליך בחירה של יו"ר חדש לכנסת, עלול להיות רק האפריטיף לתגובת המערכת הפוליטית להחלטות של בג"ץ בעתירות נגד ההסכם הקואליציוני.

2.

בתחילת נובמבר 2019, דחה היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, ובצדק, את בקשת סנגוריו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לפתוח בחקירת הדלפות לכאורה מחקירות נתניהו. מנדלבליט פרסם טקסט יפה שבו הבהיר כי בהחלטה על פתיחת בדיקה או חקירה של הדלפות לעיתונות יש להביא בחשבון שיקולים הנוגעים לחופש הביטוי, חופש העיתונות וזכות הציבור לדעת, שהם עקרונות בסיסיים בדמוקרטיה. ולכן, הוא הוסיף, המדיניות בעניין העמדה לדין בכל הנוגע לפרסום המידע היא "זהירה ומצומצמת". היועמ"ש אמר כי חקירה של הדלפה תיפתח רק "במקרה חריג שבו ההדלפה הובילה לפגיעה באינטרס הציבורי משמעותי במיוחד וכבד משקל".

אביחי מנדלבליט / צילום: שלומי יוסף

והנה, ביום רביעי התריע היועמ"ש כי הוא ישקול בפתיחת חקירה פלילית של ההדלפות מתוך ישיבות הממשלה בעניין הקורונה. זאת, לאחר שהתברר כי כתב "כאן" מיכאל שמש קיבל מאחד המשתתפים בישיבות הטלפוניות, גישה לשיחות. "חבר הממשלה או עובד מדינה המורשה להשתתף בישיבת הממשלה, מתוך אמון הניתן בו, אשר מאפשר לכל גורם אחר שאינו מורשה להשתתף בישיבת הממשלה להאזין לה, ולמעשה להיות ממש נוכח בה, חורג מסמכותו ומפר את חובותיו על-פי דין", הבהיר מנדלבליט.

ישאל מי שישאל מה ההבדל בין המקרים ולמה הדלפות מחקירות פליליות של ראש הממשלה, מנדלבליט מחליט לא לחקור, ואילו והדלפות מישיבת הממשלה, הוא כן מאיים לחקור. ובכן, ההבדל הוא גדול. למעשה, האיום של מנדלבליט לפתוח בחקירה במקרה השני הוא לא לחקור הדלפות, אלא לחקור חשד למרמה והפרת אמונים של חבר ממשלה (או עוזרו) בכך שהכניס כתב באופן לא מורשה לישיבות הממשלה. גורמים משפטיים המקורבים לעבודת היועמ"ש אמרו לנו כי ההתראה לפתוח בחקירה מופנית כלפי הגורם המדליף ולא כלפי העיתונאי שעשה את עבודתו להביא מידע לציבור.

3.

בימים האחרונים קיבלה מערכת המשפט החלטה חשובה: להתחיל לפרסם ברשת החלטות של בתי המשפט שניתנות ב"פיתקית" - החלטות קצרות שהשופטים יכולים "להדביק" על כתבי טענות ופרוטוקולים. מדובר בהחלטות שעל-פי רוב הן טכניות אבל לעתים גם מהותיות, שעד היום לא היו מתפרסמות. ההחלטה התקבלה בעקבות פניות חוזרות ונשנות של "הצלחה", התנועה לקידום חברה הוגנת ושל התנועה לחופש המידע, שטענו כי עקרון פומביות הדיון מחייב את פרסום ההחלטות ב"פיתקית", כמו את שאר ההחלטות ופסקי הדין.

הנהלת בתי המשפט מסרה כי צוות שמינה מנהל בתי המשפט, יגאל מרזל, כדי לעסוק בנושא, הורה לשופטים לעשות שימוש בהחלטות ב"פיתקית" רק לעניינים דיוניים, טכניים, ולהימנע ככול שהדבר ניתן לכלול ב"פיתקית" החלטות מהותיות היורדות לשורש ההליך השיפוטי (כאמור, כפי שקרה לעתים עד היום). יש לקוות שההחלטה תיושם במלואה על-ידי השופטים ובקרוב. 

עוד כתבות

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע לתושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית שאושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה